top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Antwerpen: historisch centrum

Antwerpen
top 10 bezienswaardigheden:

De meest indrukwekkende, mooie en interessante bezienswaardigheden van Antwerpen vind je hier.

Overzicht
Bezienswaardigheden in andere landen en plaatsen:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Antwerpen

... meer handige websites

© teksten: top10bezienswaardigheden.nl
© foto's: Silver Media.nl
alle rechten voorbehouden

Historisch centrum van Antwerpen

De historische binnenstad van Antwerpen is eigenlijk een groot openluchtmuseum. Dit is het kloppend hart van de stad waar sinds jaar en dag de belangrijkste bestuurlijke en commerciŽle activiteiten plaatsvinden. De middeleeuwse blauwdruk is op allerlei manieren zichtbaar, bijvoorbeeld in het stratenpatroon. Bredere straten die vroeger uit waterwegen bestonden worden afgewisseld met smalle straatjes en steegjes. De Vlaeykensgang is hier een mooi voorbeeld van. Dit geheime steegje verbindt sinds 1591 de Pelgrimstraat, de Hoogstraat en de Oude Koornmarkt met elkaar. Dit unieke stukje Antwerpen is gelukkig bewaard gebleven.

Grote Markt

Het meest bekende stuk van historisch Antwerpen is zonder enige twijfel de Grote Markt. Als je die niet hebt gezien, dan heb je Antwerpen niet gezien. De monumentale gildehuizen en het imposante stadhuis vormen de belangrijkste blikvangers van het bekendste plein van Antwerpen. Vooral op het moment dat de zon de gevels van deze panden beschijnt zie je hoe mooi dat ze zijn. De goudkleurige versieringen komen dan nog beter tot hun recht.

Het stadhuis van Antwerpen is een mooi voorbeeld van renaissance-architectuur zoals die in Vlaanderen wel meer voorkomt. Het pand staat als onderdeel van de inschrijving 'Belforten in BelgiŽ en Frankrijk' op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Een niet-te-missen object op de Grote Markt is de Brabofontein. Het is vooral het imposante bronzen standbeeld dan Silvius Brabo dat de aandacht trekt. De legende van Brabo gaat over de reus Druon Antigoon, die de hand van onwillige tolbetalers afhakte en deze in de Schelde wierp. Brabo doodde echter de reus en hakte op zijn beurt diens eigen hand af, welke hij in de rivier gooide. Deze legende vormt de wortel voor het verhaal dat de naam Antwerpen van de woorden 'hand' en 'werpen' afkomstig is. Dit is geen zekerheid. Er zijn meerdere goede verklaringen mogelijk voor het ontstaan van de naam Antwerpen, waarvan geen enkele bewezen is.

De combinatie van het standbeeld, de fontein en het oude stadhuis erachter zorgt voor een prachtig decor voor foto's. Die zie je hier dan ook veelvuldig gemaakt worden.

Meir

De Meir is voor treinreizigers de toegangspoort tot de historische binnenstad van Antwerpen. De Meir is ooit begonnen als een stilstaand water dat in de middeleeuwen uitgebreid werd. Nu is het de grootste en voornaamste winkelstraat van Antwerpen. Een groot deel van de Meir is autovrij. Dit draagt bij aan de kwaliteit als winkelhart van Antwerpen. De meeste panden aan de Meir zijn omgebouwd tot winkelpand. Wie de schoonheid van de panden wil zien die zal vooral naar de delen boven de etalages moeten kijken. Hier zie je tal van elementen die gelukkig behouden zijn gebleven. Een opvallend pand aan de Meir is de Boerentoren. Dit in art-deco-stijl opgetrokken bouwwerk was de eerste wolkenkrabber in BelgiŽ en bij de oplevering in 1931 het hoogste gebouw van Europa.

Wapper

De Wapper is een plein dat tussen de Meir en de Stadsschouwburg ligt. Het is niet altijd een plein geweest. Eind vijftiende eeuw werd hier een rui uitgegraven, die voor drinkwater zorgde. Later werd de rui overkapt en uiteindelijk werden er huizen gebouwd, die inmiddels weer gesloopt zijn. Nu is de Wapper een van de drukkere pleinen van Antwerpen. De ligging zorgt ervoor dat je als toerist makkelijk even de Wapper oploopt. Op warmere dagen hebben de fontein en de terrasjes een grote aantrekkingskracht. Het hele jaar door is het het aan de Wapper gelegen Rubenshuis dat voor aanloop zorgt. Een ander opvallend bouwwerk is het voormalig Koninklijk Paleis op de Meir.

Tours door de binnenstad

Je kunt prima op eigen houtje door de Antwerpse binnenstad gaan wandelen. Vrij veel toeristen kiezen ervoor om de historische binnenstad doormiddel van een georganiseerde tour te ontdekken. Dat kan op verschillende manieren. Erkende stadsgidsen verzorgen stadswandelingen door de stad, je kunt per paardentram of toeristentreintje door Antwerpen gereden worden of je kunt aan een fietstour deelnemen waarbij je met een ervaren gids langs de hoogtepunten van Antwerpen fietst en natuurlijk de nodige uitleg krijgt.

Om aan de Antwerpen Highlights fietstour deel te nemen is een reservering verplicht. Die kun je regelen via Tiqets, dť grootste excursiesite van Europa:

Bekijk en reserveer de Antwerpen highlights fietstour

 

Meer informatie over Antwerpen:

Antwerpen voor beginners
Antwerpen.nl

...meer handige websites
...alle bezienswaardigheden op top10bezienswaardigheden.nl

 

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies