top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Bergen (Mons)

België
top 10 bezienswaardigheden:

Antwerpen
Ardennen
België
Bergen
Brugge
Brussel
Dinant
Doornik
Durbuy
Genk
Gent
Hasselt
Ieper
Kortrijk
La-Roche-en-Ardenne
Leuven
Lier
Luik
Mechelen
Namen
Oostende
Spa
Verviers
Vlaamse kust
Vlaanderen
Wallonië

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Bergen
reisadvies reisadvies België

... meer handige websites

 

De Waalse stad Mons is bij ons beter bekend als Bergen. De bijna honderdduizend tellende stad is de hoofdstad van de provincie Henegouwen. Bergen ligt ongeveer vijftig kilometer ten zuiden van Brussel, op ruim anderhalf uur rijden van Breda en ruim twee uur rijden van Utrecht. Bergen werd al voor het begin van onze jaartelling bewoond, maar heeft zich pas in de middeleeuwen serieus ontwikkeld tot een stad. Uit die periode stammen nog enkele gebouwen. Tegenwoordig is Bergen vooral een studentenstad, waar ongeveer 15.00 studenten wonen en studeren. Als stedentripbestemming is Bergen onder Nederlanders minder bekend, hoewel de toenemende drang om vooral 'nieuwe' steden te ontdekken ervoor zorgt dat het toerisme naar Bergen in de lift zit.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Bergen (Mons)

bezienswaardigheid nummer 1 Grote Markt
De Grote Markt van Bergen (Grand-Place de Mons) is het mooiste en belangrijkste plein van Bergen. Het plein is grotendeels autovrij. Parkeren is niet toegestaan, wat bijdraagt aan de sfeer en de schoonheid van het plein. De Grote Markt stamt uit de middeleeuwen en herbergt een aantal historische gebouwen zoals het Stadhuis (Hôtel de Ville) die voorzien is van een rijk gedecoreerde gotische voorgevel. Op de Grote Markt worden diverse jaarlijkse evenementen gehouden zoals de kermis van Bergen en de winterse Kerstmarkt. De vele terrassen aan het plein zijn populaire plekjes om wat te eten of drinken in Bergen.
www.steden.net/belgie/bergen/grand-place
   
bezienswaardigheid nummer 2 Belfort
Zoals zoveel Belgische steden heeft ook Bergen een belfort. Een belfort is een toren zonder religieuze achtergrond, waarin klokken te vinden zijn. Het Belfort van Bergen heeft een totale hoogte van 87 meter en stamt uit de zeventiende eeuw. Samen met de andere belforten van België en Frankrijk staat ook dit belfort op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
   
bezienswaardigheid nummer 3 Sint-Waltrudiskerk
Aan de gotische collegiale Sint-Waltrudiskerk heeft men maar liefst 170 jaar gebouwd. Men begon in het jaar 1450. Uiteindelijk is er tot 1620 gewerkt aan de Sint-Waltrudiskerk, maar is hij nooit helemaal afgebouwd. In de van prachtige glas-in-lood-ramen voorziene kerk herbergt verschillende bezienswaardigheden zoals een gerestaureerd zeventiende eeuws schilderij van schilder Van Tulden, twee neogotische relikwiekasten en diverse beelden.
www.steden.net/belgie/bergen/sint-waltrudiskerk
   
bezienswaardigheid nummer 4 Het Aapje van Mons
In de gevel van het stadhuis van Bergen vind je een klein beeldje: het Aapje van Mons. Dit bronskleurige beeldje is heeft een hoogte van ongeveer veertig centimeter en is vermoedelijk al sinds de zeventiende eeuw ingemetseld in de gevel van het stadhuis. Het aapje is tegenwoordig een mascotte. Men gelooft dat als je over het hoofdje van het aapje streelt, je een wens mag doen.In de winkels die je het aapje als beeldje aangeboden worden in de kleur groen.
www.steden.net/belgie/bergen/het-aapje-van-mons
   
bezienswaardigheid nummer 5 Pairi Daiza
Het mooiste dierenpark van de Benelux ligt op slechts twintig kilometer van Mons/Bergen: Pairi Daiza. Deze dierentuin was vroeger bekend onder de naam Paradisio en heeft al meerdere prijzen in de wacht gesleept. Het park is ingedeeld in zeer fraaie zones, waaronder de in 2006 geopende Chinese tuin 'Droom van Han Wu Di". Sinds 2014 zijn hier twee Chinese reuzenpanda's te bewonderen: Hao Hao en Xing Hui.
www.allesoverbelgie.nl/bezienswaardigheden/natuur-dieren/pairi-daiza.htm
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Museum François Duesberg
Het Museum voor Sierkunst François Duesberg, zoals het museum volledig heet, is gevestigd in het oude gebouw van de Nationale Bank van België. Het museum is geheel gewijd aan neoklassieke kunst uit de periode 1775-1825. Prachtige objecten zijn onder andere de slingeruurwerken met exotische figuren uit de periode 1795 tot 1815.
www.duesberg.mons.be
   
bezienswaardigheid nummer 7 Tuin van de Burgemeester
Een populaire binnentuin is 'Jardin du Maïeur' oftewel de Tuin van de Burgemeester. De goed onderhouden binnentuin is aangelegd in de jaren dertig van de vorige eeuw. Het is een plek waar mensen uit de stad maar ook toeristen graag wandelen of lekker relaxen. Opvallend kunstwerk is de fontein Le Ropieur. Bij de fontein staat het beeld van een jongen die lijkt voorbijgangers nat te willen maken.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Kasteel van Havré
De kasteelruïne van Havré staat in het vlak bij Bergen gelegen dorp Havré. Dit kasteel stamt uit de dertiende eeuw en is eeuwenlang bewoond geweest. Een instorting van een deel van het kasteel begin vorige eeuw heeft ervoor gezorgd dat het kasteel langere tijd onbewoond is gebleven. Inmiddels is men bezig de beschadigde delen te herbouwen. Fraai zijn de bijbehorende tuinen, waaronder de rozentuin.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Scheepsliften van Henegouwen
In Nederland kennen we sluizen om hoogteverschillen binnen waterwegen te overbruggen, in België kent men daarnaast ook het fenomeen scheepsliften. Met een scheepslift wordt een schip verticaal verplaatst. De schepen worden in en bak met water omhoog of naar beneden gebracht. Een van de nog in werking zijnde scheepsliften kun je in de buurt van Bergen bewonderen: de Scheepslift van Strépy-Thieu. Hier kun je zien hoe de lift een hoogte van maar liefst 73 meter overbrugt. In het bijbehorende bezoekerscentrum kun je zien hoe de scheepslift gebouwd is.
www.steden.net/belgie/bergen/de-scheepsliften-van-henegouwen
   
bezienswaardigheid nummer 10 BAM
De officiële naam van het Museum voor Schone Kunsten is Le musée des Beaux-arts. Dit wordt kortweg afgekort als BAM. De collectie van het in 2013 heropende BAM omvat kunst uit verschillende tijdperken en van verschillende stromingen. Een redelijk groot deel van de collectie bestaat uit kunstwerken uit de vijftiende tot negentiende eeuw. Er is echter ook plek voor Popart, Cobra-werken en archeologische materialen.
www.bam.mons.be
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Bergen (Mons). Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Bergen. Daar kun je per hotel, appartement en B&B meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Bergen:

Bergen informatie
waar overnachten in Bergen

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies