top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Brugge

België
top 10 bezienswaardigheden:

Antwerpen
Ardennen
België
Bergen
Brugge
Brussel
Dinant
Doornik
Durbuy
Genk
Gent
Hasselt
Ieper
Kortrijk
La-Roche-en-Ardenne
Leuven
Lier
Luik
Mechelen
Namen
Oostende
Spa
Verviers
Vlaamse kust
Vlaanderen
Wallonië

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Brugge

... meer handige websites

 

De Middeleeuwse stad Brugge behoort tot de meest bezochte plaatsen in België. De historische stad heeft veel cultureel erfgoed waardoor toeristen uit zowel binnen- als buitenland de stad massaal bezoeken. Niet voor niets dat de historische binnenstad van Brugge in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Wie het centrum van Brugge bezoekt zal opvallen dat de binnenstad haar uitstraling voor een zeer groot deel heeft weten te behouden. De moderne tijd is hier op een mooie manier samengevloeid met de oude gebouwen, straten en pleinen. Brugge is echter meer dan alleen een verzameling mooie gebouwen, pleinen en straten. Het is bovenal een stad waar het Bourgondische leven nog steeds een belangrijke plaats inneemt. Zoals het een goed Bourgondiër betaamd kun je in Brugge volop genieten van heerlijke spijzen en dranken. Voor liefhebbers van chocolade is Brugge helemaal een walhalla. Je kunt hier heerlijke chocoladeproducten kopen van meer dan vijftig lokale chocolatiers!

Bij het samenstellen van de top 10 bezienswaardigheden van Brugge hebben we geprobeerd een mooie mix te maken van uiteenlopende hoogtepunten die je in de stad kunt zien en ervaren. We hopen bezoekers aan Brugge op deze manier te helpen om hun dagje of langer verblijf in Brugge tot een geweldige ervaring te maken.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Brugge

bezienswaardigheid nummer 1

Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaerde

In België en Nederland zijn nog verschillende oude begijnhoven te bewonderen. In Brugge kun je een van de fraaiste overgebleven begijnhoven bezoeken. Het Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaerde bestaat voornamelijk uit wit geschilderde kleine huisjes uit de 17de en 18de eeuw. Dit hof is alleen bereikbaar via de Wijngaardbrug. Op huisnummer 1 is een museum waar je kan zien hoe ze vroeger rond de 17de eeuw in deze huisjes leefden. Tegenwoordig wonen er de zusters van de Orde van St. -Benedictus. Het ligt aan een mooi meertje (Minnewater) waar prachtige witte zwanen rondzwemmen. Tijdens een bezoek aan het begijnhof is rust en respect voor de privacy van de bewoners een vereiste. De toegang is alleen overdag geopend en de entree is gratis.

   
bezienswaardigheid nummer 2

Rondvaart

Brugge wordt ook wel het “Venetië van het noorden” genoemd. Dit is te danken aan de kleine kanaaltjes (Brugse reien genoemd) die door de stad lopen met de meest mooie en romantische bruggen er over. Een rondvaart door deze “aderen” van Brugge, is dan ook een zeer populaire attractie. In een boottocht van ongeveer een half uur zijn de meest mooie plekjes van Brugge van een geheel andere zijde te bewonderen. De gids vertelt onderweg over de geschiedenis van Brugge en de bezienswaardigheden waar je langs vaart. Dagelijks kun je van 10.00 tot 18.00 uur op vijf verschillende plaatsen opstappen. In de winterperiode worden er geen boottochten georganiseerd. Vooraf reserveren van individuele tickets is niet mogelijk. Je kunt alleen ter plaatse kaartjes kopen.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Historium

Eerlijk is eerlijk: niet iedereen houdt van musea. Een probleem waar musea geregeld mee te kampen hebben is het op boeiende wijze een verhaal vertellen. Dat is ze in het Historium wel gelukt. Daar hebben ze een belangrijk stuk binnen de geschiedenis van Brugge, de Gouden Eeuw, op een prachtige creatieve wijze weten te verwerken in een interactief verhaal. De manier waarop ze dat doen is zo indrukwekkend, dat je het gevoel hebt er zelf bij te zijn. Deze tijdreis neemt je mee naar het Brugge van Jan van Eyk; de kunstschilder die in de eerste helft van de vijftiende eeuw in Brugge actief was. Aan het einde van je bezoek kun je nog een goede pint drinken in het Duvelorium of kun je vanaf het panoramaterras genieten van een fraai uitzicht over het mooiste plein van Brugge: de Grote Markt.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Basiliek van het Heilig Bloed

Aan de prachtige Burg staat de Basiliek van het Heilig Bloed. Deze Rooms-katholieke basiliek is van binnen fraai gedecoreerd. Het belangrijkste stuk is de reliekschrijn van het Heilig Bloed. Jaarlijks vormt het reliek het middelpunt van de Heilig Bloedprocessie die met Hemelvaartsdag gehouden wordt. Deze dag is het enorm druk rond en in de basiliek. Maar ook gedurende de rest van het jaar is dit bijzondere geloofsgebouw een geliefde bezienswaardigheid in Brugge. De dubbelkapel is oorspronkelijk tussen 1139 en 1149 gebouwd en heeft sindsdien verschillende restauraties en aanpassingen ondergaan. Hierdoor is er een mooie mix van architectuurstijlen ontstaan.

   
bezienswaardigheid nummer 5

Belfort

Een belfort is een middeleeuwse toren die vooral in de zuidelijke Nederlanden gebouwd werden, in het gebied dat nu vooral binnen België valt. Een belfort is niet verbonden aan een kerk. Het fungeerde binnen de steden als een teken van macht van de schout en schepenen. Je kunt een belfort als een soort van middeleeuws statussymbool zien. Het belfort van Brugge behoort tot de mooiste belforten die er bestaan. In de dertiende eeuw werd dit stenen belfort gebouwd als onderdeel van de stenen laken- en handelshallen die de voormalige houten hallen vervingen. Branden en uitbreidingen hebben ervoor gezorgd dat de toren uiterlijk een mengelmoes geworden is. In 1999 is het belfort van Brugge samen met 55 andere belforten in België en Frankrijk op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

Tegen betaling mag je de 366 treden van de halletoren, zoals het belfort genoemd wordt, beklimmen. Eenmaal boven wordt je beloond met een adembenemend mooi uitzicht over de stad Brugge en bij helder weer van de omgeving. Voor mensen met een fysieke of visuele beperking is een bezoek aan het belfort niet geschikt. Er is geen lift aanwezig.

   

   
bezienswaardigheid nummer 6

Groeningemuseum

Brugge telt verschillende musea, waarvan het Groeningemuseum een absolute topper is. Dit is het Brugse museum van de schone kunsten. Het museum heeft een uitgebreide collectie van Belgische en specifiek ook Vlaamse schilderkunst. Je kunt hier genieten van zes eeuwen aan kunstgeschiedenis van de lage landen. De hoogtepunten van dit kunstmuseum zijn de Vlaamse primitieven. Zo zijn er werken te zien van Jheronimus Bosch, Albert Cuyp, Jan Provoost en Jan van Eyk. Naast de vaste collectie is er ruimte voor tijdelijke expo's. Deze tentoonstellingen zijn van internationale allure.

   
bezienswaardigheid nummer 7

Brouwerij De Halve Maan

België staat bekend om de heerlijke bieren die hier gebrouwen worden. Brugge telde ooit tientallen bierbrouwerijen. Dat was in de tijd van bier drinken vanuit gezondheidsperspectief veilig was dan het drinken van water. Die tijden zijn al lang voorbij. Nu bier slechts de rol van genotsmiddel en lekkernij kent, is het aantal actieve brouwerijen binnen de Brugse stadsgrenzen beperkt tot twee: Bourgogne des Flandres en De Halve Maan. Beide brouwerijen zijn te bezoeken. De rondleiding door Brouwerij De Halve Maan behoort tot de populairste bezienswaardigheden van Brugge. Tijdens een bezoek aan de brouwerij aan het Waldplein leer je alles over de geschiedenis van dit door Henri Maes gestarte bedrijf, over het proces van bierbrouwen en over de biermerken van De Halve Maan, zoals de Brugse Zot en Straffe Hendrik.

Opmerkelijk onderdeel van de brouwerij is de in 2016 geopende dubbele bierpijpleiding die door de stad loopt. De 3,2 kilometer lange pijpleiding verbindt de brouwerij met de aan het Waggelwater gelegen bottelarij. Op deze manier kunnen zowel de Brugse Zot als de Straffe Hendrik vervoerd worden zonder dat daarvoor tankwagens door de stad hoeven te rijen. Dit is een sterk staaltje van hoe je processen kunt vergroenen.

Een rondleiding door Brouwerij De Halve Maan duurt ongeveer 45 minuten, waarna volwassenen een Brugse Zot Blond, Brugse Zot Dubbel of Straffe Hendrik Tripel kunnen drinken. Dit zit inbegrepen in de ticketprijs.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Museum-Gallery Xpo Salvador Dalí

De Spaanse kunstschilder Salvador Dalí geldt als een van de meest toonaangevende surrealistische kunstenaars ter wereld. Je hoeft niet helemaal naar het Dalí-museum in zijn voormalige woning in de Spaanse stad Figueres te reizen om van de werken van Dalí te genieten. Dat kun je ook doen in het Museum-Gallery Xpo Salvador Dalí dat in het centrum van Brugge gevestigd is. Dit aan Dalí gewijde kunstmuseum is gesitueerd in de stadshallen. Je kunt er befaamde grafische werken en beelden van Salvador Dalí bekijken binnen een sensationele setting die helemaal aansluit bij de belevingswereld van deze beroemde kunstenaar.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Grote Markt

De Grote Markt (of gewoonweg Markt, wat tegenwoordig de officiële benaming is) is het oudste en meest karakteristieke plein van Brugge. Hier laat het historische centrum van Brugge zich van zijn beste kant zien: indrukwekkende middeleeuwse gebouwen, prachtige Vlaamse gevels en tal van gezellige terrasjes zorgen voor het sfeerbepalende beeld van Brugge dat zo vaak op foto's vastgelegd wordt. De Markt is meer dan duizend jaar oud en heeft in zijn bestaan verschillende gezichten gehad. Veel van de gebouwen die nu rond de Markt staan, stammen uit de achttiende en negentiende eeuw. De halle met het belfort is het oudste bestaande bouwwerk aan de Grote Markt.

Centraal op het plein staat het standbeeld van Jan Breydel en Pieter de Coninck. Dit in 1887 ingehuldigde monument is een eerbetoon aan de twee volkshelden die in 1302 belangrijk waren binnen het Vlaamse verzet tegen de Franse koning.

De Markt (of Grote Markt) is het vertrekpunt van verschillende tours door Brugge. Zo staan hier de paard-en-wagens klaar voor een romantische rit door de straten van historisch Brugge, kun je instappen op de minibus van City Tour Brugge die je in een vijftig minuten lange rondrit de mooiste plekjes van de stad laat zien of kun je aansluiten bij een van de wandelingen met gids die door Brugge gehouden worden.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Steenstraat

Winkelen is een van de meest geliefde activiteiten die bezoekers aan Brugge doen tijdens hun bezoek aan deze West-Vlaamse hoofdstad. De Steenstraat is de belangrijkste winkelstraat van Brugge. Hij wordt geregeld vergeleken met de beroemde Meir van Antwerpen. De belangrijkste overeenkomst is helaas dat veel van de winkels uit filialen van grotere ketens bestaat. Tussen de bekende merken zijn gelukkig nog wat pareltjes te vinden, zoals de beroemde chocoladewinkel The Chocolate Line van de beroemde chocolatier Dominique Persoone. De Steenstraat laat verder tal van fraaie gevels zien en vormt de verbinding tussen de Grote Markt en 't Zand. Bezienswaardigheden die langs de Steenstraat liggen zijn de Sint-Salvatorskathedraal en het Simon Stevinplein, waarop het standbeeld van de Brugse wiskundige Simon Stevin staat.

   
 

TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Brugge. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Brugge. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Ontdek Brugge op de fiets

Wil je op een gezonde en leuke manier kennismaken met Brugge? Tijdens een fietstour door Brugge ontdek je de hoogtepunten van de stad en vertelt de gids je alles over de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. Je kunt aan een groepstour door Brugge deelnemen of een privéfietstour boeken. Reserveren is verplicht, maar annuleren of verzetten is gratis! Deze tour wordt aangeboden door Baja Bikes; dé fietstour specialist.

Bekijk de fietstours in Brugge

Hoteltips voor Brugge

Wil je overnachten in Brugge? Wij kunnen je een aantal goede hoteltips voor Brugge geven, op basis van onze eigen ervaringen en die van anderen.

Het superior 3-sterrenhotel Martin's Brugge is al jarenlang de nummer één accommodatie van Brugge. Hier slaap je comfortabel en betaalbaar in het hart van historisch Brugge. Alle belangrijke bezienswaardigheden van Brugge liggen op loopafstand van dit stadshotel. Het luxe Grand Hotel Normandy staat bekend om de in klassieke Engelse stijlen ingerichte kamers, die voorzien zijn van heerlijke grote bedden.

Als je op zoek bent naar het beste hotel van Brugge, dan kom je vanzelf uit op Hotel Dukes' Palace Brugge. Dit vijfsterrenhotel is in alle opzichten top. Het hotel is gehuisvest in een unieke 15e-eeuwse voormalige hertogelijke residentie, centraal in Brugge. De kamers zijn enorm smaakvol ingericht en zijn van alle gemakken voorzien. Ga je voor een speciale gelegenheid naar Brugge, zoals een trouwjubileum, dan is Hotel Dukes' Palace Brugge de beste keuze die je kunt maken. Ons favoriete hotel in Brugge is Hotel Bourgoensch Hof. Dit is een in het hart van historisch Brugge gelegen romantisch hotel vol authentieke details. Vanaf het terras van het hotel heb je een prachtig uitzicht over de grachten van Brugge. Rond het hotel vind je tal van leuke eettentjes en winkeltjes.

Een laatste hoteltip voor Brugge is De Orangerie. Dit sfeervolle hotel is niet voor niets onderdeel van de 'Small Luxury Hotels of the World'. Persoonlijke benadering, supercomfortabele bedden, rijkelijk ingerichte kamers en gelegen op een van de mooiste plekken van Brugge... wat heb je nog meer nodig voor een geslaagde stedentrip naar Brugge?

Hotel Martin's Orangerie

Meer informatie over Brugge:

5x zien & doen in Brugge
Brugge in één dag
Brugge in 24 foto's
Brugge informatie
Brugge informatie
Brugge informatie
Brugge voor beginners
bijzondere plaatsen in Brugge
waar overnachten in Brugge

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies