top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Dinant

BelgiŽ
top 10 bezienswaardigheden:

Antwerpen
Ardennen
BelgiŽ
Bergen
Brugge
Brussel
Dinant
Doornik
Durbuy
Genk
Gent
Hasselt
Ieper
Kortrijk
La-Roche-en-Ardenne
Leuven
Lier
Luik
Mechelen
Namen
Oostende
Spa
Verviers
Vlaamse kust
Vlaanderen
WalloniŽ

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieŽn:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Ardennen
reisadvies reisadvies BelgiŽ

... meer handige websites

 

In het zuidoosten van BelgiŽ in de provincie Namen niet ver bij de Franse grens vandaan vindt je het stadje Dinant. De stad ligt prachtig ingesloten tussen de Maas en het omliggende heuvellandschap. De omgeving van de stad wordt al sinds de prehistorie bewoond maar pas sinds de Romeinen wordt de omgeving van Dinant permanent bewoond. De stad heeft tijdens de middeleeuwen en de eeuwen erna altijd een belangrijke rol gespeeld bij de verdediging van de Maas. Hiervan is de citadel van Dinant nog steeds het levendige bewijs. De stad staat al sinds de middeleeuwen bekend om zijn koperslagers. In een poging om deze rijkdom af te pakken heeft Karel de Stoute tijdens een belegering van de stad 800 koperslagers twee aan twee in de Maas gegooid. Tegenwoordig staat de stad voornamelijk bekend als de geboorte plaats van het abdijbier Leffe.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Dinant

bezienswaardigheid nummer 1 De citadel van Dinant
Hoog boven Dinant vindt men de citadel van Dinant. De citadel is te bereiken vanuit de stad via een 408 treden tellende trap of met de kabelbaan. Eenmaal boven aangekomen vind je aan de linkerkan een taverne met een grote speeltuin ernaast en aan de rechterzijde de citadel. De huidige citadel is gebouwd door de Nederlanders in de 18de eeuw op de resten van eerdere kastelen die hier stonden. Al vanaf de 11de eeuw na Christus is de top van deze rots al bebouwd. Deze verdedigingswerken moesten ervoor zorgen dat de brug over de Maas bewaakt werd. Er kan in de citadel een rondleiding met een gids gevolgd worden deze duurt ongeveer 50 minuten. Tijdens deze rondleiding wordt je door de oude gewelven van de citadel rondgeleid en krijg je een prachtig uitzicht over de stad Dinant.
www.steden.net/belgie/dinant/de-citadel-van-dinant/
   
bezienswaardigheid nummer 2 Het Huis van Sax
Dinant is de stad van de Sax, de uitvinder van de saxofoon Adolphe Sax is hier geboren en heeft er de eerst jaren van leven doorgebracht. Dinant is hier trots op en dat zul je weten ook overal kom in de stad kom je rijk gekleurde saxofoons tegen. Ook is er en straat en een plein naar Adolphe sax genoemd, op dit plein kun je een reusachtige saxofoon vinden. In de Reu de Adolphe Sax staat het Huis van Sax. Dit interactieve museum is ieder dag van de week geopend en gratis te bezoeken. In het museum kun je er zelf achterkomen voor welke muziekstromingen de saxofoon een belangrijke rol heeft gespeeld. Op een bankje voor het museum zit een standbeeld van Adolphe Sax.
www.steden.net/belgie/dinant/dinant-stad-van-de-sax/
   
bezienswaardigheid nummer 3 De rots Bayard
Wie de stad vanuit het zuiden benaderd komt op zijn weg rots Bayard tegen. Deze statige rots heeft veel weg van een uit de kluiten gewassen menhir. Volgens de legendes is deze scheiding tussen de twee rotsen ontstaan doordat Ros Beiaard erdoorheen gesprongen toen hij met de vier Heemskinderen op de vlucht was voor Karel de Grote. De scheiding tussen de twee rotsen is in werkelijkheid gemaakt door de troepen van de Lodewijk de 14de die de toegang naar Dinant wilden vereenvoudigen.
www.steden.net/belgie/dinant/rots-bayard/
   
bezienswaardigheid nummer 4 Een rondvaart op de Maas
Wie op een leuke relaxte manier de stad wil bezichtigen kan dit doen op ťťn van de vele rondvaartboten die er vanaf Dinant vertrekken. Tijdens deze rondvaarten krijg je een prachtig zicht op de stad Dinant en de omliggende dorpen te zien. Veel van deze rondvaarten varen ook langs de plaats waar de Lesse in de Maas stroomt. Vooral het zicht vanaf de Maas op de rots Bayard is prachtig vanaf de Maas. De tickets van d rondvaarten zijn te bestellen aan de oevers van de Maas.
www.steden.net/belgie/dinant/de-maas/
   
bezienswaardigheid nummer 5 De abdij van Leffe
De abdij van Leffe ligt net iets buiten Dinant in het dorpje Leffe. Deze abdij is hier in de 12de eeuw gesticht door de norbertijnen van Floreffe. Vanaf 1240 heeft men hier het Leffe bier gebrouwen al waren de norbertijnen alleen in naam eigenaar van de brouwerij. De abdij van Leffe is in de loop der jaren meerdere keren vernield en wederom opgebouwd. In de 18de eeuw werd het klooster verwoest en ontruimd door de revolutionairen. Het zou duren tot het begin van de 20ste eeuw tot de abdij weer gerestaureerd zou worden en zijn originele functie terug zou krijgen. Het Abdijbier van Leffe wordt tegenwoordig door de bouwerijketen Ab InBev gebrouwen.
www.abbaye-de-leffe.be
www.steden.net/belgie/dinant/abdij-van-leffe/
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Dinantse koek
De Dinantse koek is misschien wel net zo bekend als de stad zelf. De koek wordt gemaakt van bloem en zuiver honing en daarna gebakken in de oven. De koek is bijzonder hard en erg lastig te eten, dit maakt hem echter niet minder lekker. De koek lijkt qua smaak nog het meeste op een kruising tussen taai taai en peperkoek. Bij de verschillende patisserieŽn in Dinant is de koek in vele verschillende vormen te koop.
   
bezienswaardigheid nummer 7 De Collegiale Onze-Lieve-Vrouwekerk van Dinant
Op de resten van de eerste kerk van die Dinant is in de 13de eeuw de Collegiale Onze-Lieve-Vrouwekerk van Dinant gebouwd. De kerk met zijn peervormige klokkentoren is ťťn van de meest in het oogspringende gebouwen in Dinant. De binnenzijde met zijn prachtige glas in lood ramen is minstens zo mooi en bijzonder als de buitenzijde van het gebouw. Tijdens de Eerste wereldoorlog is de kerk door Duitse bombardementen zwaar beschadigd maar in de jaren na de oorlog terug hersteld in zijn originele glorie.
informatie over de Collegiale Onze-Lieve-Vrouwekerk van Dinant
www.steden.net/belgie/dinant/de-collegiale-onze-lieve-vrouwekerk-van-dinant/
   
bezienswaardigheid nummer 8 De grot ďla MerveilleuseĒ
Deze grotten zijn misschien niet de grootste grotten in de Ardennen maar behoren wel tot de mooiste grotten van BelgiŽ. De grot ďla MerveilleuseĒ is aan het begin van de 20ste eeuw ontdekt toen men een spoorlijn aan het aanleggen was. De grot is te bezoeken met een gids een bezoek aan deze grot zal ongeveer 50 minuten in beslag nemen. Tijdens het bezoek daal je af naar het hart van de grot om vervolgens via een andere weg weer naar buiten te komen. Onderweg wordt je getrakteerd op prachtige stalactieten, stalagmieten en mooie ondergrondse watervallen.
www.steden.net/belgie/dinant/de-grot-la-merveilleuse/
   
bezienswaardigheid nummer 9 Flamiche
De Flamiche is een typisch Dinants kaastaartje dat vervaardigd wordt op basis van magere kaas. In de meeste gevallen wordt hier de kaas boulette van Romedenne voor gebruikt. De bodem van de taart bestaat uit verbeterd brooddeeg. Deze bodem wordt belegd met met de Romedenne kaas en beter en op smaak gebrachte losgeklopte eieren. Hierna gaat de taart 20 minuutjes in een warme oven en smullen maar. Bij veel horeca gelegenheden in Dinant is deze taart te verkrijgen.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Maison du Leffe
In het hotel la Merveilleuse is sinds 2012 het Maison Du Leffe te vinden. In dit museum gewijd aan het abdijbier Leffe wordt de geschiedenis van dit bier en de bijbehorende abdij verteld. Het museum is gevestigd in een gerenoveerd kapucijnenklooster. Dit zorgt voor een bijzondere sfeer in het museum. Na afloop van het museumbezoek kunt u een Leffe drinken in de hotelbar die is gevestigd op het oude binnenplein van het klooster.
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel, appartement of B&B

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken op populaire vakantiebestemmingen zoals Dinant. Wil je in ťťn keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Dinant. Daar kun je per hotel, B&B of appartement meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Dinant:

Dinant informatie en tips
waar overnachten in Dinant

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies