België Wallonië Doornik

Doornik

Doornik is een stad gelegen in Wallonië. Doornik is ook bekend onder haar Franse naam Tournai. Doornik is één van de oudste steden van België. De stad is ooit door de Romeinen gesticht. De grote bloeitijd van Doornik is in de middeleeuwen geweest, toen de lakenhandel en -industrie zorgden voor welvaart in de stad. Prachtige overblijfselen uit het oude Doornik zijn het belfort, de Grote Markt met daaraan de Lakenhal en de imposante Onze Lieve Vrouwe Kathedraal. Doornik heeft een redelijk compact historisch centrum dat goed te belopen is. De meeste bezienswaardigheden van de stad bevinden zich binnen de ring van de stad. Houd er overigens rekening mee dat er veel gebruikgemaakt wordt van kasseien (kinderkopjes) als bestrating. Dit geldt ook voor de voetpaden en autovrije straten.

Doornik is geen grote stad, maar heeft verrassend veel te bieden. Bekijk de top 10 bezienswaardigheden van Doornik maar eens. Je zult je hier geen moment vervelen.

Top 10 bezienswaardigheden van Doornik

1

Belfort

Je kunt in Doornik niet om het Belfort heen. Dit prachtige karakteristieke bouwwerk uit de twaalfde eeuw is voor vele het symbool van de stad Doornik. Als de muren hier konden praten, dan werden er zeker zeer boeiende verhalen verteld. Het Belfort van Doornik, wat tevens symbool staat voor de gemeentelijke vrijheden, heeft de tand des tijds namelijk uitstekend doorstaan. Zelfs de Eerste- en Tweede Wereldoorlog heeft geen vat gekregen op deze oudste Belfort van België met zijn tientallen klokken. Na het beklimmen van zo’n 257 treden word je getrakteerd op een indrukwekkend panoramisch uitzicht over de stad Doornik en de omgeving.

2

Lakenhal

In het Franstalige deel van België noemt men de lakenhal van Doornik “Halle Aux Draps”. De Lakenhal van Doornik is gelegen aan de Grote Markt. Het huidige bouwwerk, wat verschillende bouwstijlen bezit, dateert uit de zeventiende eeuw. Lakenhallen werden vroeger gebruikt als handels- en opslagplaats voor lakenstoffen. De stoffen bestonden voornamelijk uit wol die op verschillende wijze werden verwerkt. Tegenwoordig is de lakenhal alleen toegankelijk tijdens speciale evenementen. Het mooiste evenement hierbij is de kerstmarkt. Tijdens deze periode wordt de sfeervolle stad Doornik omgetoverd in winterse taferelen.

3

Grote Markt

Al voor eeuwen is de in een soort driehoek gevormde Grote Markt (Grand Place) van Doornik de plaats waar altijd wel wat gebeurd. Vroeger werden hier mensen terecht gesteld, werd er handel gedreven of werden er belangrijke aankondigingen gedaan. Tegenwoordig is het vooral een verzamelplaats voor allerlei gezelligheid en een stukje cultuur. Aan en rondom de Grote Markt zijn historische panden gelegen die van grote invloed zijn geweest op de geschiedenis van de stad. Zo vind je hier onder andere de Lakenhal, het Belfort, het Grange tienden van St. Martin en het prachtige bronzen beeld van Marie-Christine de Lalaing, dochter van graaf Karel II en vrouw van Pierre de Melun, gouverneur van Doornik.

4

Rode Fort

Als onderdeel van de eerste stadswal van Doornik, was het Rode Fort een idee van de destijds regerende koning van Frankrijk Pillips II August. Vanaf deze plek kon men eventuele aanvallen vroegtijdig ontdekken en uitstekend verdedigen. Tijdens verschillende herinrichtingen heeft de stadswal verschillende aanpassingen en uitbreidingen ondergaan. Het Rode Fort is echter authentiek gebleven. De kalksteen waaruit de toren is opgebouwd is dan ook een stukje verwijzing aan hoe de stad er eens uit moet hebben gezien. In het Rode Fort wordt tegenwoordig de geschiedenis van de stad gepresenteerd.

5

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

De vijf hoge torens van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik zijn al van ver te bespeuren. De kathedraal, die ook wel de Notre-Dame van Doornik wordt genoemd, was met de gotische details zijn tijd ver vooruit. In de kathedraal zijn een Romaans driebeukig schip, een schilderij van Peter Paul Rubens en een prachtige gotisch koor te bewonderen. Het bijzonderste is echter de reliekschrijn van Nicolaas van Verdun. Dit prachtige werk behoort tot ‘de zeven wonderen van België’. Daarnaast staat dit imposante bouwwerk vol met prachtige beelden, glas-in-loodramen en andere bijzondere details die zeker een bezoekje waard zijn.

6

Stadhuis

In een voormalig abdijpaleis waarvan delen dateren uit 1763 is tegenwoordig het stadhuis (Hôtel De Ville) van Doornik gevestigd. Het stadhuis is prachtige gelegen in een mooi stadspark. Het park was vroeger onderdeel van de Sint-Martinusabdij. Pas omstreeks de negentiende eeuw werden de tuinen omgevormd tot stadspark. Vooral tijdens zonnige dagen wordt het park rondom de fonteinen veelvuldig bezocht. Een aantal bezienswaardigheden verdienen een aparte vermelding. Namelijk de twee oudste bomen van de stad, de ginkgo biloba en de diospyros lotus en de gotisch vormgegeven kloostervleugel in het Kloosterhof.

7

Pont des Trous

De Pont des Trous is een bezienswaardige brug in Doornik. Deze militaire brug over de Schelde vindt zijn oorsprong in de middeleeuwen. De Pont des Trous werd gebouwd aan het einde van de dertiende eeuw en was destijds onderdeel van de stadsomwalling van Doornik. De rechter toren werd iets later gebouwd dan het linkse exemplaar uit 1281. De smalle doorgangen waaronder de scheepvaart kan passeren zijn omstreeks 1948 verhoogd. Een bijzonder detail zijn de platte en ronde zijdes van de torens.

8

Museum voor Schone Kunsten

Kunstliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan het Museum voor Schone Kunsten. Dit kunstmuseum van de stad Doornik is gelegen aan de Enclos Saint-Martin. Het gebouw is ontworpen door de Belgische architect Victor Horta, die bekend stond om zijn vooruitstrevende blik wat betreft art nouveau. De opdracht hiervoor werd verkregen van de kunstliefhebber Henri van Cutsem. De opening van het Museum voor Schone Kunsten vond plaats in 1928. Sindsdien heeft het vele bezoekers mogen ontvangen die de werken van onder andere Vincent van Gogh, Pieter Brueghel de Jonge, Peter Paul Rubens en Édouard Manet.

9

Sint-Jacqueskerk

Als onderdeel van de pelgrimstochten naar Sint Jacob van Compostela heeft de Sint Jacqueskerk in Doornik vele gasten mogen ontvangen. De oudste onderdelen van de kerk zijn afkomstig uit de dertiende eeuw. Elk jaar opnieuw in september wordt in deze kerk de processie voor de bevrijding van de pest gevierd. In het bouwwerk zijn verschillende bouwstijlen te ontdekken. Je ziet er zowel romaanse als gotische invloeden in terug.

10

Porseleinmuseum

Het museum voor porselein is ontstaan dankzij de passie van Raoul Warocqué, zoon van volksvertegenwoordiger Arthur Warocqué en één van de rijkste personen van België. Het museum werd geopend in 1922 en heeft inmiddels een indrukwekkende verzameling porselein en keramiek. Een wandeling door dit museum geeft je een uitstekend beeld over de verschillende episodes uit de geschiedenis die een rol hebben gespeeld in de decoratie en techniek.

Betaalbaar overnachten in Doornik

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Doornik? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Doornik .

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Doornik.

Meer informatie over Doornik