België Vlaanderen Genk

Genk

Genk ligt centraal in de Belgische provincie Limburg en is qua inwoneraantal de tweede stad van deze provincie. Alleen buurstad Hasselt telt meer inwoners. Genk behoort tot de belangrijkste industriële steden van het Vlaams gewest. Dat is het gevolg van de jarenlange mijnbouw die hier vooral in de eerste helft van de twintigste eeuw plaatsgevonden heeft. Genk was lange tijd een onbeduidend stadje, totdat er in 1901 ontdekt werd dat er een steenkoollaag bij Genk lag. Het gevolg was dat er steenkoolmijnen aangelegd werden en dat er grote aantallen migranten aangetrokken werden om in de mijnen te werken. In het begin waren het vooral Europese migranten die zorgden voor een enorme expansie van het inwoneraantal van de stad. In de jaren zestig van de vorige eeuw kwam er een flinke toestroom van Turkse en Marokkaanse arbeidsmigranten. Het gevolg is dat Genk een duidelijk multicultureel karakter heeft, wat zich onder ander uit in de variatie in geloofsgebouwen die je hier aan zult treffen.

De manier waarop Genk zich ontwikkeld heeft, is terug te zien in het stadsbeeld. Verwacht hier geen middeleeuws stadscentrum of gezellige straatjes. Genk is vooral vanuit functionaliteit ontwikkeld. Dat betekent niet dat Genk toeristisch gezien niet de moeite waard zou zijn. Integendeel. Juist de historie heeft Genk een unieke stad gemaakt, die een aantal voor bezoekers aantrekkelijke facetten kent. Zo zijn de oude mijnen omgetoverd tot toeristische plekken en behoort de natuur rondom Genk tot de mooiste van België. Genk ligt temidden van het eerste nationale park dat de Vlaamse overheid opgericht heeft: Nationaal Park Hoge Kempen.

Vervoer is essentieel als je de belangrijkste bezienswaardigheden en attracties van Genk wilt ontdekken. De highlights van Genk liggen verspreid over acht stadsdelen. Die zijn allemaal prima vanuit het centrum met de bus te bereiken. De auto is natuurlijk ook een optie.

Top 10 bezienswaardigheden van Genk

1

C-Mine

De voormalige steenkoolmijn van Winterslag is dankzij een herontwikkelingsproject getransformeerd tot een cultureel en recreatief centrum: C-Mine. De letter ‘c’ in de naam staat voor ‘creativiteit’. Men heeft bij de ontwikkeling goed rekening gehouden met de monumentale waarde die de oude mijn heeft. De twee schachtbokken zijn grotendeels intact gelaten. Men heeft zich goed beseft dat de neo-Vlaamse renaissancestijl belangrijk erfgoed zijn. Wel zijn er optische verbeteringen aangebracht om de torens in het donker extra aantrekkelijk te maken.

Voor toeristen is vooral de C-Mine-expeditie de moeite waard. Hierbij daal je af in de ondergrond en ga je op mijnexpeditie. Tijdens de afdaling ga je tot zes meter diepte en laten verschillende installaties jou beleven hoe het er in de mijnen aan toeging, inclusief de daarbij behorende geuren en geluiden. Het letterlijke hoogtepunt bestaat uit de beklimming van een schachtbok. Als je de volledige beklimming van ruim 60 meter doet, dan word je getrakteerd op een fenomenaal uitzicht over Genk en het Limburgse landschap. Je kunt ook bij een hoogte van ‘slechts’ 15 meter stoppen, als je door de hoogte knikkende knieën krijgt.

Het grote C-Mine plein met daarop het stalen labyrint is optisch een plaatje om te zien. Verder biedt C-Mine wat horeca en je kunt in bioscoop Euroscoop genieten van de nieuwste films.

2

Domein van Bokrijk

Het Provinciaal Domein Bokrijk is toeristisch gezien een belangrijke trekpleister voor Genk. Het 550 hectaren metende domein is vooral bekend vanwege Openluchtmuseum Bokrijk. Binnen dit openluchtmuseum kun je een groot aantal historische gebouwen uit verschillende Vlaamse regio’s en tijdsperiodes bewonderen. Het openluchtmuseum laat op fraaie wijze de geschiedenis en cultuur van Vlaanderen zien.

Centraal op het domein staat het Kasteel van Bokrijk. Dit kasteeltje is eind negentiende eeuw gebouwd. Het in neorenaissancestijl gebouwde kasteel heeft geen museumfunctie. Het wordt tegenwoordig vooral gebruikt als vergaderruimte voor de Provincie Limburg en voor bedrijven. Een deel van het kasteel wordt gebruikt als restaurant.

Op het Domein van Bokrijk kun je heerlijk wandelen en fietsen. Het beste startpunt hiervoor is een van de twee betaalde parkings, omdat er verder geen parkeergelegenheden op het domein zijn. Een bijzonder stukje fietspad (waar je ook te voet overheen mag) is ‘Fietsen door het Water’, bij knooppunt 91. Hier loopt het fietspad over een lengte van ruim 200 meter dwars door een vijver. Een unieke belevenis!

3

Nationaal Park Hoge Kempen

Voor natuurliefhebbers valt er heel wat te genieten rondom Genk. Aan de oostkant van Genk begint het Nationaal Park Hoge Kempen. Een deel van de natuurgebieden die het nationale park vormen, liggen binnen het grondgebied van Genk. Vandaar dat er twee toegangspoorten binnen Genk liggen: Toegangspoort Kattevennen (naast het Cosmodrome) en Toegangspoort Thor Park.

Het Nationaal Park Hoge Kempen biedt een grote verscheidenheid aan biotopen, die het leefgebied voor tal van dieren vormen. De grootste kans om de dieren te spotten is vlak na zonsopkomst en voor zonsondergang. In totaal is er meer dan tweehonderd kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden aangebracht binnen het park.

4

Labiomista

In het stadsdeel Zwartberg kun je het levenswerk van kunstenaar Koen Vanmechelen bezoeken: Labiomista. Een evoluerend kunstwerk over de mix van het leven. Dat is hoe Koen Vanmechelen Labiomista zelf omschrijft. Het totale park bestaat meet 24 hectare en telt verschillende openluchtinstallaties. Op het terrein staan een aantal opvallende gebouwen: de basis wordt gevormd door de voormalige directeurswoning van de mijn en de zoo. Daar zijn twee door de Zwitserse architect Mario Botta ontworpen bouwwerken aan toegevoegd: The Ark, die de entree vormt, en The Battery.

Verder willen we eigenlijk niet te veel verklappen over de bijzondere ervaring die Labiomista volgens ons is. Als je enigszins liefhebber bent van moderne en hedendaagse kunst die je aan het denken zet, dan moet je de wondere wereld van Labiomista zeker binnentreden als je Genk bezoekt. Omdat de buitenbeleving een essentieel onderdeel is van Labiomista, is het museum in het winterseizoen gesloten.

5

Molenvijverpark

Het Molenvijverpark vormt het groene hart van de stad Genk. Het ongeveer 15 hectaren grote stadspark ligt direct ten oosten van het centrum. Het park is aangelegd waar de Dorpsbeek in de Molenvijver. De in het park aanwezige Dorpsmolen is niet meer als molen in gebruik. Het is nu in gebruik als horecazaak. Voor liefhebbers is het in het Molenvijverpark aanwezige zonnewijzerpark interessant. In totaal staan er twaalf totaal verschillende zonnewijzers. Dankzij de uitleg op de bijbehorende infobordjes, leer je hoe de zonnewijzers werken.

6

Slagmolen

Ongeveer vijf eeuwen geleden werd er op de Striemerbeek een watermolen aangebracht. De molen is rond 1523 gebouwd. De volmolen werd in opdracht van het lakengilde gebouwd, met als doel om te wollen. Hierbij werd geweven wol vervilt. In de loop der jaren veranderde de functie van de molen. Zo werd er later olie mee uit raap- en koolzaad gehaald en heeft de molen dienstgedaan als korenmolen.

Dankzij restauraties is de Slagmolen nog steeds te zien in de Striemerbeek. Het is de bekendste en oudste maalvaardige molen van Genk. De Slagmolen is tegenwoordig een beschermd monument.

7

Emile Van Dorenmuseum

Het Emile Van Dorenmuseum is een kunstmuseum dat onder andere, maar niet alleen, gewijd aan de Brusselse kunstenaar Emile Van Doren. Het museum is gevestigd in de voormalige woning van de landschapsschilder: Le Coin Perdu. Van Doren heeft veel inspiratie gevonden in de landschappen rondom Genk. Niet voor niets dat dit terug te vinden is in zijn schilderwerken. Behalve de werken van Emile Van Doren kun je in het museum schilderwerken bewonderen van andere schilders zoals Joseph Coosemans en Léon Becker. Het Emile Van Dorenmuseum is vier dagen in de week geopend en de toegang is gratis.

8

Thor Park

De steenkoolmijn van Waterschei was een van de zeven mijnen die binnen het Kempens steenkoolbekken te vinden was. Tussen de opening in 1924 en de sluiting in 1987 werd er meer dan zeventig miljoen ton steenkool gedolven op deze locatie. In plaats van de mijn te slopen, heeft de stad Genk er samen met de Limburgse Investeringsmaatschappij voor gezorgd dat de voormalige steenkoolmijn een nieuwe functie heeft gekregen. De site is omgetoverd tot het Thor Park. Hier vind je vooral kennisgeoriënteerde bedrijven en onderzoeksinstellingen.

Het hoofdgebouw van de mijn heeft nu een multifunctionele rol binnen het Thor Park. Liefhebbers van architectuur smullen van de fraaie vormgeving van dit 22.000 vierkante meter grote bouwwerk. Het Thor Park is het startpunt voor verschillende wandelroutes door de Hoge Kempen.

9

Shopping 1

Genk staat bekend als een uitstekende winkelstad. Al decennialang komt men uit de wijde omgeving naar Genk om hier te komen winkelen. De grote publiekstrekkers zijn de drie centraal in het centrum gelegen winkelcentra die de weinig fantasievolle namen Shopping 1, Shopping 2 en Shopping 3 hebben. Deze winkelcentra zijn als gevolg van stadsvernieuwing ontstaan. Hiermee was Genk vooruitstrevend, want Shopping 1 is het oudste winkelcentrum van België.

Al sinds 28 augustus 1968 kunnen shoppers hier overdekt komen winkelen. Opvallend is hoe goed dit winkelcentrum de tand des tijds doorstaan heeft. Eerlijkheidshalve moeten we vermelden dat Shopping 1 in de tussentijd wel wat veranderingen ondergaan heeft, zoals de nadrukkelijk aanwezige gouden façade die een aantal jaren geleden aangebracht is.

10

André Dumontmonument

De Belgische geoloog en mijnbouwkundige André Dumont is de grondlegger geweest voor de mijnbouw rondom Genk. Hij is degene die in de nacht van 1 op 2 augustus 1901 de aanwezigheid van steenkool in (Belgisch) Limburg ontdekte. Dat gebeurde in de nabijgelegen plaats As. Op die plek is een monument opgericht voor André Dumont. In Genk staat een tweede André Dumontmonument. Het beeldhouwwerk is te vinden voor de Sint-Martinuskerk in Genk.

Betaalbaar overnachten in Genk

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Genk? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Genk.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Genk.

Meer informatie over Genk