België Vlaanderen Ieper

Ieper

Dat de kat centraal staat in de plaats Ieper, is in de ‘Kattenstoet’ die er drie maal per jaar paradeert goed terug te zien. Vanaf het Belfort aan de Grote Markt worden er al eeuwen katten naar beneden gegooid die door de menigte wordt opgevangen. Waar dit vroeger echte katten betroffen zijn dit gelukkig tegenwoordig pluchen varianten. De bijnaam van de stad Ieper is dan ook ‘kattenstad’.

Hoewel de binnenstad van Ieper al meerdere keren tijdens verschillende slagen grotendeels door Duitsland werd verwoest, heeft men de wederopbouw succesvol ingevuld. Veel van de oude gebouwen die het tijdens deze oorlogen hebben moeten ontgelden, zijn in originele staat gereconstrueerd. Hierdoor heeft de stad zijn historische karakter weten te behouden. Zowel cultuur als ontspanning zijn in de stad Ieper goed vertegenwoordigd. De vele interessante bezienswaardigheden als de gezellige restaurants, terrassen en winkels trekken jaarlijks vele bezoekers naar deze Belgische stad in West-Vlaanderen.

Ieper wordt vooral goed bezocht door mensen die geïnteresseerd zijn in de Eerste Wereldoorlog. In en rond Ieper is er toen fel gestreden. Nakomelingen van gesneuvelde soldaten komen hier om de geschiedenis van hun voorouders te bekijken. Maar Ieper heeft meer te bieden. Bekijk onze top 10 bezienswaardigheden van Ieper maar eens. Je zult zien dat je jezelf er gemakkelijk een dag zou moeten kunnen vermaken.

Top 10 bezienswaardigheden van Ieper

1

In Flanders Fields Museum

Zelfs als je niets hebt met het onderwerp Eerste Wereldoorlog, mag je een bezoek aan het In Flanders Fields Museum niet overslaan als je in Ieper bent. Dit oorlogsmuseum is gevestigd in één van de mooiste gebouwen van Ieper, namelijk in de Lakenhallen. Onlangs heeft het In Flanders Fields Museum nog een vernieuwing ondergaan en heeft daarmee maar liefst 50% van zijn capaciteit vergroot. Met name de Eerste Wereldoorlog staat centraal in het Flanders Field Museum. Middels audiovisuele verhalen, foto’s voorwerpen en dagboeken kom je veel te weten of deze zware tijd uit de geschiedenis. Er is geprobeerd om de onderwerpen vanuit verschillende inzichten te belichten.

2

Menenpoort

De Menenpoort is een reusachtige poort is een herdenkingsmonument voor de vermiste Britse soldaten die er tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelden. Al hun ruim vierenvijftigduizend namen staan onder en naast elkaar op de panelen beschreven. Bizar is te weten dat deze niet gevonden of geïdentificeerde soldaten nog altijd her en der onder de zoden van Ieper verspreid liggen. Sommige op begraafplaatsen maar sommige ook ergens in de velden. Doordat er tijdens graafwerkzaamheden er wel eens iemand gevonden wordt die nog te identificeren is, wordt er nog wel eens een naam verwijderd van de Menenpoort. Elke avond om 20.00 wordt er een kleine ceremonie uitgevoerd onder dit enorme monument.

3

Grote Markt

Op de Grote Markt van Ieper staan imposante bouwwerken zoals de Lakenhalle, het Belfort, het Gerechtsgebouw en de Kasselrij. Samen vormen zij het centrum van de stad. In tegenstelling tot andere grote markten van steden, zijn er hier niet heel veel terrassen te vinden. Wel zijn er rondom verschillende restaurants gevestigd waar je heerlijk kunt eten en een aantal cafés De helft is nog altijd bestemd om te parkeren. Alleen op zaterdag is de gehele markt het toneel voor de wekelijkse markt met uiteenlopende handelswaar.

4

Lakenhalle

Zoals een aantal Vlaamse steden heeft ook Ieper een Lakenhalle. Dit in gotische stijl opgetrokken gebouw werd oorspronkelijk tussen de dertiende en veertiende eeuw gebouwd. Helaas heeft deze de verschrikkelijke gevechten om Ieper niet geheel overleefd. Desondanks is men er in geslaagd om het zeer goed te restaureren. En sinds 1967 straalt het gebouw weer zijn grandeur uit. Waar men er vroeger vooral handelde in lakens, is het nu te bezoeken als museum. Het museum ‘In Flanders Field’ is in het gebouw gevestigd. De belforttoren met zijn zeventig meter hoogte zorgt regelmatig voor een mooie serenade van het Ieperse Tuindaglied.

5

Sint Maartenskerk

Aan het Vandenpeerboomplein en het Sint Maartenplein staat de voormalige kathedraal van Ieper. Rond het jaar 1254 begon met de bouw om vervolgens twee eeuwen later te voltooien. Omstreeks het jaar 1800 werd de kathedraal gedegradeerd tot kerk. Ook hier hebben de verschillende gevechten om Ieper en de Eerste Wereldoorlog hun sporen nagelaten. Gelukkig is veel hiervan hersteld en heropgebouwd. Er zijn een aantal indrukwekkende religieuze kunstwerken te bewonderen en een fraai beeld van Onze-Lieve-Vrouw-van-Thuyne.

6

Begraafplaatsen

Rond Ieper hebben er tijdens de Eerste Wereldoorlog vier grote veldslagen plaatsgevonden. Die hebben enorm veel slachtoffers opgeëist, zowel aan de kant van de Duitsers als die van de geallieerden. Honderdduizenden soldaten zijn rond Ieper gesneuveld. Tal van begraafplaatsen en monumenten vormen de tastbare herinnering aan de gesneuvelden. Je kunt Ieper niet bezoeken zonder tenminste een van deze begraafplaatsen te bezoeken.

7

Vismarkt

De nostalgische verkoopkramen voor vis zijn te vinden aan de Vismarkt. Zowel de kramen als het plein zijn niet groot, maar wel mooi. Aan de naastgelegen Boterstraat is zelfs een toegangspoort naar deze oude markt gecreëerd die dateert uit het jaar 1714. Al verschillende keren is het gerestaureerd, maar het beeld van Neptunus is altijd gebleven. De kramen werden omstreeks 1923 vervaardigd. Het naast gelegen kleine speelgoedachtige tolhuisje uit 1899 was destijds de plaats voor het betalen van de aangekochte vis.

8

Stedelijk Museum

Aan de Janseniusstraat te Ieper is het Stedelijk Museum te vinden. Met een wandeling langs diverse schilderijen, archeologische vondsten, kaarten, meubilair en zilverwerk krijg je een goed beeld van de roemrijke geschiedenis van de stad Ieper. Het praalstuk van het museum is te vinden in de collectie van de Ieperse kunstenares Louise De Hem. Het pand waarin het Stedelijk Museum is gevestigd is ook noemenswaardig. Dit St. Jansgodhuis was namelijk omstreeks 1270 een plaats waar men een stichting oprichtte voor de armenzorg.

9

Heuvel 60

Tijdens het graven voor de aanleg van de spoorwegbedding is er net buiten Ieper bij Zilbeke een zestig meter hoge heuvel ontstaan die vandaag bekend staat als Heuvel 60. In de ondergrondse gangen zijn verschillende gevechten tijdens oorlogen uitgevochten. Tijdens deze gevechten zijn er ook veel soldaten gestorven die door ontploffingen om het leven kwamen. Een aantal hiervan liggen nog altijd diep onder de grond in het gebied van Heuvel 60. Het wordt daarom ook wel begraafplaats zonder grafstenen genoemd. De bunker op het terrein werd door de Duitsers gebouwd en is later door de Engelsen verbouwd.

De heuvel is tijdens de oorlog voor een lange tijd zeer populair geweest. Hiervandaan was immers de wijde omgeving goed te zien. Door de jaren heen zijn er heel veel bomen op gegroeid.

10

Bellewaerde Park

De stad Ieper is er in geslaagd om een attractiepark op leuke wijze te combineren met een dierentuin. Dit is namelijk allemaal te vinden in Bellewaerde Park. Toen het park zijn deuren opende in 1954 was er niet veel meer te vinden dan een verzameling uitheemse vogels en wat kabouterpoppen in een parkachtige omgeving. Door de jaren heen is er veel veranderd. Nu vandaag denderen de attracties met namen als Hurican, El Toro, Boomerang en de River Splash wildwaterbaan met luid gillende passagiers je voorbij. Ook voor de kleintjes zijn er talloze attractie die een stuk minder snel gaan.

Betaalbaar overnachten in Ieper

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Ieper? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Ieper.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Ieper.

Meer informatie over Ieper