top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Vlaanderen: Kalmthoutse Heide

Vlaanderen
top 10 bezienswaardigheden:

De meest indrukwekkende, mooie en interessante bezienswaardigheden van Vlaanderen vind je hier.

Overzicht
Bezienswaardigheden in andere landen en plaatsen:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Kalmthoutse Heide

... meer handige websites

© teksten: top10bezienswaardigheden.nl
© foto's: Silver Media.nl
alle rechten voorbehouden

Kalmthoutse Heide

De Kalmthoutse Heide is een prachtig natuurgebied dat in het noorden van de provincie Antwerpen ligt. De naam is de danken aan de ligging bij het dorp Kalmthout. De Kalmthoutse Heide heeft een totale oppervlakte van ongeveer 3750 hectare. Het gebied is op zijn beurt onderdeel van het Grenspark Kalmthoutse Heide, dat een totale oppervlakte van maar liefst 6000 hectare beslaat. Dit in 2001 ingestelde park ligt deels in Nederland, waarmee het het eerste grensoverschrijdende park is dat in Nederland en BelgiŽ ligt. De Kalmthoutse Heide zelf ligt in zijn geheel in BelgiŽ. Er lopen verschillende wandelroutes door het park. Die kunnen vanaf een aantal startpunten begonnen worden.

Flora en fauna

De Kalmthoutse Heide is een natuurgebied met een gevarieerd landschap. Heide vormt natuurlijk een belangrijk onderdeel van het hele gebied. Daarnaast zie je hier vennen, zandverstuivingen, graslandschappen en bossen. Met name dennenbos. Delen van de Kalmthoutse Heide zijn privťgebied en daarom niet toegankelijk. Dit wordt duidelijk gemarkeerd door middel van hekken en borden. Sommige delen van het gebied zijn redelijk monotoon qua uiterlijk, op andere plekken zie je veel meer diversiteit. Het instandhouden van de begroeiing is vrij arbeidsintensief. Vooral het behoud van de heide vraagt om de nodige aandacht.

Wie op de Kalmthoutse Heide gaat wandelen die kan verschillende kleine en grotere dieren zien open of vliegen. Verschillende vogelsoorten voelen zich hier prima thuis. Denk hierbij aan de fazant, wulp, roodborst en boomleeuwerik. Roofvogels die je hier kunt spotten zijn buizerds en bosuilen. Verschillende amfibieŽn leven hier vooral in en rond het water, zoals de heikikker. Reptielen die je tegen kunt komen zijn adders en hagedissen. Zoogdieren die op de Kalmthoutse Heide leven zijn onder andere de hazen, konijnen, reeŽn, muizen, eekhoorns, vossen en de zogenaamde grote grazers.

Wandelen

Verspreid over de Kalmthoutse Heide zijn verschillende wandelroutes uitgestippeld. De kortere routes hebben een lengte van ongeveer 2,5 tot 4 kilometer. De langste en volgens vele de mooiste wandelroute is 'Ree'. Deze is maar liefst 24 kilometer lang en brengt je niet alleen op de Kalmthoutse Heide zelf, maar ook op andere onderdelen van grotere Grenspark Kalmthoutse Heide. Je mag wandelroute Ree helaas niet met honden bewandelen. Dat komt omdat deze route deels door begrazings- en rustgebied loopt. Wie de wandelingen op de officiŽle website van de Kalmthoutse Heide bekijkt, die kan per route zien of honden wel of niet mee mogen. Honden horen sowieso aangelijnd te zijn, met uitzondering van de schaarse hondenlosloopzones.

Uitzicht

Binnen de Kalmthoutse Heide zijn twee uitzichtpunten die je een fraai panoramisch uitzicht over de omgeving bieden. De ijzeren brand- en uitkijktoren bij het Van Ganzsven is de hoogste. De vrij smalle trap en de constructie zorgen ervoor dat deze wat lastiger kan zijn met jonge kinderen en voor mensen met hoogtevrees. De wat lagere in 2020 geopende stenen uitkijktoren 'de Stapper' is wat fijner om naar boven te lopen. Een lift is niet aanwezig. Vanaf deze toren heb je onder andere een mooi uitzicht over het Stappersven.

Praktische informatie

Je kunt op verschillende manieren naar de Kalmthoutse Heide komen. Dankzij het nabijgelegen station van Kalmthout behoort de trein ook tot de opties. Je kunt zowel vanuit Roosendaal (Nederland) als Antwerpen (BelgiŽ) per trein naar Kalmthout komen. Vanaf het station is het ongeveer 1,5 kilometer lopen naar het begin van het natuurgebied. Dat betekent een wandeling van ongeveer twintig minuten.

De meeste mensen komen met de fiets of auto naar de Kalmthoutse Heide. Rond de Kalmthoutse Heide zelf liggen drie parkeerplaatsen: eentje aan de noordzijde ter hoogte van de Biezenkrullen, eentje aan de oostelijke kant bij de Wilgenduinen en een derde aan de zuidelijke punt bij Poort De Vroente. Parkeren is gratis. Het aantal parkeerplaatsen is wel beperkt. Op drukke dagen, met name in het weekeinde, kunnen de parkings vol zijn.

 
Meer informatie over Kalmthoutse Heide:

Grenspark Kalmthoutse Heide

...meer handige websites
...alle bezienswaardigheden op top10bezienswaardigheden.nl

 

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies