België Vlaanderen Kortrijk

Kortrijk

De Belgische stad Kortrijk is gelegen in de Vlaamse provincie West-Vlaanderen. De stad met zijn historische stadskern heeft veel oude panden verloren tijdens oorlogen en ander geweld. Gelukkig zijn er ook een aantal vakkundig gerestaureerd of deels opgeknapt. Met name het Belfort, de Broeltorens en het Begijnhof zijn drukbezochte plekken. De stad die groot is geworden dankzij de laken- en vlasindustrie heeft hierdoor nog altijd niet in populariteit ingeboet. Het centrum heeft nog een voordeel. Kortrijk is namelijk de eerste Belgische stad met een autovrije winkelstraat. Winkelen aan deze Korte Steenstraat is hierdoor erg prettig en zeker geliefd. Tijdens het winkelen kun je op meerdere plaatsen in het centrum genieten van een hapje en/of een drankje. Als studentenstad kan het ook niet anders dan dat er volop gezellige horeca gelegenheden te vinden zijn. Vooral tijdens de vrije uurtjes zijn de studenten van de Katholieke Universiteit Leuven (KULAK) veelvuldig in het uitgaansgebied te vinden.

Ben je van plan om een bezoek aan Kortrijk te brengen? Met deze top 10 bezienswaardigheden van Kortrijk heb je je stedentrip aan deze leuke studentenstad.

Top 10 bezienswaardigheden van Kortrijk

1

Grote Markt

De Grote Markt van Kortrijk is pas rond 1899 ontstaan. Daarvoor bestond de binnenstad uit meerdere kleine pleinen zoals de pottenmarkt, de kledingmarkt, de eiermarkt, de fruitmarkt en de groentemarkt. Aan en rondom dit centrale plein zijn bezienswaardigheden te ontdekken als het Belfort, het stadspaleis ‘Den Roeland’ en het stadhuis. Natuurlijk ontbreken gezellige horecagelegenheden ook hier niet. De terrassen zijn vaak goed gevuld, zeker wanneer er leuke evenementen zijn georganiseerd. Elk jaar opnieuw is de Grote Markt van Kortrijk namelijk het decor voor festivals als de Sinksenfeesten, de Paasfoor en het Zomercarnaval.

2

Begijnhof

Het in 1238 opgerichte Begijnhof van Kortrijk is een prachtig stukje geschiedenis uit de middeleeuwen. Nog altijd zijn er tientallen kleine huisjes uit de zeventiende eeuw te bewonderen. Het sombere leven van de begijnen bestond destijds niet veel meer uit hard werken, zorgen voor anderen en leven in dienst van het geloof.

Het standbeeld in het begijnhof is de beeltenis van de laatst inwoonster, de deels blinde Marcella Pattyn. Zij was de laatste persoon die haar gesluierde leven leefde zoals dat voor ruim achthonderd jaar werd gedaan in het Begijnhof. In de Sint-Annazaal van het Begijnhof is een museum ingericht die je meer inzicht geeft over het leven destijds in dit afgeschermde woongebied.

3

Broeltorens

Als onderdeel van de oude stadsvestingen hadden de Broeltorens de functie om van hieruit het verkeer op de rivier de Leie te regelen en als verdedigingswerk. De oudste van de torens, de ‘Speytorre’ werd al in 1385 gebouwd, de andere de ‘Ingelbhurghtorre’ pas in 1415. Hertog Jan Zonder Vrees liet de laatst genoemde toren bouwen en vernoemde deze naar de Engelburcht van Rome. Tegenwoordig wordt deze toren als tentoonstellingsruimte gebruikt.

Regelmatig zijn de torens beschadigd en deels verwoest, maar telkens opnieuw werden zij gerestaureerd. En gelukkig maar, want het enige wat nog rest van de middeleeuwse stadsvestingen zijn deze Broeltorens en de even verderop gelegen artillerietoren.

4

Onze-Lieve-Vrouwekerk

De Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk is gebouwd in 1199 door Boudewijn IX, graaf van Vlaanderen. De kerk was een belangrijk onderdeel van het domein van de graven van Vlaanderen. In 1203 werd het kapittel met 12 kanunniken geïnstalleerd ter ere van Onze-Lieve-Vrouw door paus Innocentius III. Na de Guldensporenslag in 1302 en de Slag bij Roosebeke in 1382, werden de relikwieën vervangen door replica’s. In 1370 liet graaf Lodewijk II van Vlaanderen de kapel bouwen als mausoleum. In de 15e eeuw werd de kerk gerenoveerd en het domein verkaveld. In 1797 werd de kerk verkocht en de kanunniken verdreven. Na het concordaat tussen Napoleon Bonaparte en paus Pius VII werd de kerk de parochiekerk van de parochie van Onze-Lieve-Vrouw.

Na het sluiten in 2021 van Museum Kortrijk 1302 is de presentatie over de Guldensporenslag in verkleinde vorm overgebracht naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Op een drietal plaatsen zijn belevingstafels opgesteld met maquettes en virtual reality-brillen. Verder is er een ongeveer twintig minuten durende multimediale projectie op de wanden en het plafond van de Gravenkapel.

5

Omer brouwerij

Omer is een biermerk dat al meer dan een eeuw bestaat. Het is een merk dat gevestigd is in Kortrijk, België. Omer is een gerenommeerd bier dat al generaties lang gedronken wordt in de regio. De Omer Brouwerij biedt een unieke ervaring aan de liefhebbers van het bier.

Het brouwerijbezoek begint met een rondleiding door de brouwerij. Je krijgt een kijkje in de wereld van bierbrouwen en leert meer over de geschiedenis van het merk. Ook krijg je de kans om de processen van het brouwen van het bier te zien. Aan het einde van de rondleiding krijg je de kans om te proeven van verschillende Omer biersoorten.

Na de rondleiding kun je – indien je dat wilt – genieten van een heerlijke maaltijd in de Omer Brouwerij. Er zijn verschillende gerechten waaruit je kunt kiezen, zoals een salade, pasta of stoofschotel. Natuurlijk worden de maaltijden geserveerd met een glas Omer bier.

6

Belfort

De middeleeuwse klokkentoren van Kortrijk staat op een prominente plek aan de Grote Markt. Als symbool van de stad is het misschien wel het meest bezocht en gefotografeerde bouwwerk van Kortrijk. Vanuit de hoge toren kon men vroeger allerlei gevaren bespeuren die de stad eventueel konden treffen. Later is de ruimte gebruikt als schatkamer, gevangenis en als gemeentearchief. De aangrenzende Lakenhallen zijn ergens aan het eind van de negentiende eeuw gesloopt. Sindsdien staat het belfort van Kortrijk geheel vrij. De klokken in de toren die eens de bewoners waarschuwden voor gevaar of ander groot nieuws, zorgen tegenwoordig voor prachtige beiaardconcerten.

7

Rozentuin

De prachtige rozentuin van Kortrijk heeft inmiddels een internationale status verkregen. De tuin vol met bloemenpracht is onderdeel van het kasteel ‘t Hooghe en het naastgelegen park. Het ‘rosarium’ is ongeveer een hectare groot en telt elk jaar opnieuw gemiddeld zo’n 150 nieuwe exemplaren. Een heuse vakjury komt in de maand juni keuren, waarbij er gelet wordt op de kleur, de geur en of het bestand is tegen vele ziektes. De rozentuin van Kortrijk is gratis te bezoeken.

8

Buda-eiland

Als onderdeel van het oude historische deel van Kortrijk heeft het eiland Buda een toch wel bijzondere ligging. Rondom het eiland bevindt zich de rivier de Leie. De naam Buda is meegenomen na een overwinning in Hongarije in de stad Buda. Toen de Broeltorens werden gebouwd en het eiland hiermee werd beschermd, is er besloten om dit eiland de naam Buda mee te geven.

Vandaag de dag wordt het eiland vooral bezocht om het hoge recreatie gehalte. Ondertussen staat het eiland ook bekend als centrum voor de kunsten. Er is namelijk van alles te doen en te beleven. Er is een bioscoop, een theater en er zijn verschillende gebouwen en fabrieken die tegenwoordig dienst doen als cultureel centrum.

9

Artillerietoren

De opvallend gekleurde Artillerietoren is een erfenis uit de middeleeuwen. Het behoorde tijdens de veertiende eeuw toe aan de voorburcht van Kortrijk waar het tussen de stadsgrachten en de kasteelgracht stond. De artillerietoren werd gebruikt om kanonnen, munitie en buskruit te bewaren. Samen met de Broeltorens zijn dit de laatste intact gebleven resten van de stadsomwalling die grotendeels gesneuveld is toen het Franse legen huis kwam houden in 1684.

10

Koning Albertpark

Het voormalige Leiepark werd omstreeks het begin van de twintigste eeuw aangelegd. Het open landschap leent zich uitstekend voor lange wandelingen en verschillende sportactiviteiten. Zo tref je er een speciaal gebied voor skaters waarvan men zegt dat het tot de beste skate parken van de Benelux behoort. Verder is er nog een bijzonder herdenkingsmonument. Het Leiemonument is opgericht als herdenking voor de soldaten die aan het begin van de Tweede Wereldoorlog tijdens hun gevecht tegen de Duitsers zijn gesneuveld. Het beeld is van prins Leopold III, de zoon van Koning Albert naar wie dit park is vernoemd.

Betaalbaar overnachten in Kortrijk

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Kortrijk? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Kortrijk.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Kortrijk.

Meer informatie over Kortrijk