top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Leuven

België
top 10 bezienswaardigheden:

Antwerpen
Ardennen
België
Bergen
Brugge
Brussel
Dinant
Doornik
Durbuy
Genk
Gent
Hasselt
Ieper
Kortrijk
La-Roche-en-Ardenne
Leuven
Lier
Luik
Mechelen
Namen
Oostende
Spa
Verviers
Vlaamse kust
Vlaanderen
Wallonië

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Leuven

... meer handige websites

 

Leuven is een stad in Vlaanderen, België. Leuven staat vooral bekend als de bierhoofdstad van België. Dat dankt de stad aan de aanwezigheid van de Artois brouwerij. Leuven is vooral ook een levendige studentenstad, waar de Katholieke Universiteit Leuven als één van de belangrijkste universiteiten van de gehele Benelux gevestigd is. Steeds meer Nederlandse toeristen ontdekken Leuven dankzij de sfeervolle binnenstad ook als bestemming voor een stedentrip. En terecht. Want ondanks dat Leuven aanzienlijk kleiner is dan steden zoals Antwerpen en Brussel, heeft deze Belgische stad voldoende in huis om bezoekers een dag of langer te vermaken. Leuven telt tal van leuke winkels, gezellige horecazaken en een aantal fraaie bezienswaardigheden die het bezoeken zeker waard zijn.

Het leuke van Leuven is dat deze plaats niet zo druk bezocht wordt als de bekendste Belgische stedentripbestemmingen. Hierdoor krijg je het gevoel dat je in de stad zelf loopt, in plaats van in een soort van openluchtmuseum waar je vooral andere toeristen rond ziet lopen.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Leuven

bezienswaardigheid nummer 1

Stadhuis

Het stadhuis is zonder twijfel een van de mooiste gebouwen van de stad. Je vindt dit enorme stadhuis op de Grote Markt. Het stadhuis van Leuven behoort tot de bekendste gotische gebouwen ter wereld. Er prijken maar liefst 236 beelden in de gevel en de nissen van de torens. Die zijn aangebracht tussen 1849 en 1880. Ze geven het van oorsprong middeleeuwse gebouw zijn kenmerkende uiterlijk. Binnen worden er verschillende stijlen vertegenwoordigd. Er zijn verschillende Lodewijk stijlen, maar ook gotische stijlen zijn aanwezig. Tijdens een rondleiding kom je langs veel prachtige schilderijen uit de 17e tot de 19e eeuw.

Stadhuis van Leuven

   
bezienswaardigheid nummer 2

Pleinen

De bruisende stad Leuven heeft een ruime historische binnenstad. Bij zo’n geschiedenis horen natuurlijk grote pleinen, waar vroeger markten werden gehouden of terechtstellingen plaats vonden. Het meest ruim bemeten plein is het Monseigneur Ladeuzeplein. Hier vind je de grote bibliotheek van de universiteit van Leuven. Regelmatig worden hier markten georganiseerd en is het de plaats voor de jaarlijkse kermis. Ook vind je hier ieder jaar de kerstmarkt. Een ander bijzonder groot plein is het Martelarenplein. Regelmatig is dit het toneel voor grote en kleine evenementen. Je vindt dit plein aan het einde van de drukke winkelstraat ‘Bondgenotenlaan’. Twee andere bekende pleinen van de stad zijn de Grote Markt en de Oude Markt. Eigenlijk kun je niet om de Grote Markt heen. Het ligt namelijk op het drukke toeristische kruispunt van de stad. Dit autovrije plein is heeft regelmatig culturele evenementen. De Oude Markt staat ook wel bekend als ‘langste toog ter wereld’. Veel van het uitgaansleven begint hier.

Grote Markt

   
bezienswaardigheid nummer 3

Leuvense Universiteitsbibliotheek

Studentenstad Leuven heeft niet alleen grote universiteiten. Het heeft ook een aantal zeer imponerende en voortreffelijke universiteitsbibliotheken. Een prachtige monumentale universiteitsbibliotheek is te vinden aan het Monseigneur Ladeuzeplein. Dit neo-renaissance gebouw werd gebouwd tussen 1921-1928 en is ontworpen door Whitney Warren. De 87 meter hoge toren is geïnspireerd op de bekende Giralda van Sevilla.

Leuvense Universiteitsbibliotheek

   
bezienswaardigheid nummer 4

Groot en Klein Begijnhof

Leuven telt nog twee begijnhoven. Een begijnhof is een afgesloten hof dat gesticht is voor vrouwen die hun leven compleet aan God wijdden. Binnen zo’n begijnhof konden deze dames hun rituelen en gebruiken volledig uitoefenen en zich storten op het geloof. In tegenstelling tot kloosters mochten deze dames persoonlijke goederen bezitten en inkomsten genereren om zichzelf te onderhouden. Vaak staat er centraal in een begijnhof een kerk. Nog altijd zijn er twee van deze hoven te vinden in Leuven. Dit zijn het Groot Begijnhof van ongeveer 3 hectare en het Klein Begijnhof dat bestaat uit een hoofdstraat met twee steegjes.

Groot Begijnhof

   
bezienswaardigheid nummer 5

Brouwerij Artois

Bier is eigenlijk al eeuwen van groot belang voor de stad Leuven. Rond de 15e eeuw was het zelfs verstandiger om gebrouwen bier te drinken, dan van het vervuilde water te consumeren wat er in Leuven te vinden was. Dankzij de toen al geheven accijnzen op het goedje heeft de stad enorm kunnen floreren. In het jaar 1717 werd de bierbrouwerij van Leuven overgenomen door Sébastian Artois en zo ontstond de pils Stella Artois. Tegenwoordig is de brouwerij eigendom van Anheuser-Busch InBev, maar nog altijd prijkt het logo Stella Artois op de gevel. Er zijn verschillende rondleidingen te boeken. 

Brouwerij Artois

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Sint Pieterskerk

De Rooms-katholieke Sint Pieterskerk werd gebouwd in de 15e eeuw. In de jaren erna hebben er meerdere aan- en verbouwingen plaatsgevonden. Er zijn meerdere instortingen en branden geweest die delen van de kerk hebben verwoest. Desondanks heeft de kerk nog voldoende prachtige stukken die er te bewonderen zijn. De bouw van de torens hebben voor de nodige problemen gezorgd. De grond was niet geschikt als juiste fundament. Dat is de belangrijkste reden dat de Sint Pieterskerk nog altijd onafgemaakte torens heeft.

Sint Pieterskerk

   
bezienswaardigheid nummer 7

M-Museum

Voor een bijzondere combinatie tussen oude en nieuwe kunst doe je er goed aan om eens een bezoek te brengen aan het M-Museum van Leuven. De Belgische architect Stéphane Beel is verantwoordelijk voor het bijzonder vormgeven van een oud museum in een nieuw strak jasje. Dit kan ook wel omschreven worden als ‘de nieuwe eenvoud’. Allerlei vormen van kunst als fotografie, beeldhouwkunst, design, schilderkunst en architectuur uit verschillende tijden komen in dit museum samen.

M-Museum

   
bezienswaardigheid nummer 8

Het Fonske

In het centrum van de stad staat een opmerkelijk standbeeld van een student met water op zijn hoofd en een boek in de hand. Dit is ‘Fonske’ en je vindt hem achter de Sint-Pieterskerk aan het Fochplein. Zijn officiële naam ‘Fons Sampientiae’ betekend ‘Bron der Wijsheid’. Het is dan ook geschonken op de 550ste verjaardag van en door de universiteit van Leuven aan de stad Leuven. Zoals wel vaker in grote steden wordt ook dit beeld regelmatig aangekleed door studenten.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Sint-Donatuspark

Voor het nodige groen ga je in Leuven naar het Sint-Donatuspark. Dit prachtige stadspark ligt in het centrum tussen de Naamsestraat, Vlamingenstraat en de Charles Deberiotstraat. In dit park zijn nog verschillende resten te vinden van de oorspronkelijke stadsmuur. Het park is in Engelse stijl aangelegd en werd opgericht in 1866. Het is een heerlijk rustpunt in de drukke studentenstad. Op aangename lentedagen en zonnige zomerdagen zie je de studenten dan ook gretig gebruik maken van deze fijne plek.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Hortus Botanicus Lovaniensis

Eén van de grootste botanische tuinen van België ligt in de stad Leuven. Dit is in de volksmond ‘de Kruidtuin’. Deze prachtige wetenschappelijke tuin heeft een bijzondere verzameling geneeskrachtige planten, waardoor het vroeger nauw verbonden was met de geneeskunde. In de orangerie worden regelmatig tentoonstellingen georganiseerd. Tuinliefhebbers zullen zich prima vermaken tijdens een wandeling over dit 2,2 hectare tellende park.

   
 

TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Leuven. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Leuven. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Leuven:

Leuven in één dag
Leuven informatie
Leuven tips
Leuven voor beginners
waar overnachten in Leuven

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies