België Wallonië Luik

Luik

Luik is de hoofdstad van de gelijknamige Belgische provincie. Luik ligt op slechts dertig kilometer van Maastricht in het deelgebied Wallonië. De hoofdtaal in Luik is daarom Frans, hoewel vooral in de toeristische sector ook wel wat Vlaams-Nederlands gesproken wordt. Luik is altijd al populair geweest onder Limburgers voor een dagtrip, echter weten ook andere Nederlanders hun weg naar Luik als stedentripbestemming steeds meer te vinden. Luik is dankzij de universiteit en de meerdere hogescholen een echte studentenstad. Dit zorgt voor veel levendigheid op straat en een uitstekend uitgaansleven.

De historie van Luik is er eentje met hoogtepunten en dieptepunten. De eerste bloeiperiode vond al vroeg plaats: eind 10e eeuw waas Luik het middelpunt van een belangrijk bisdom. Vanaf de zestiende eeuw was het de industrie die Luik een impuls gaf. Eerst de metaalindustrie en tijdens de industriële revolutie tal van andere industrieën. De Tweede Wereldoorlog heeft een vernietigende periode geweest voor Luik. Veel historische gebouwen hebben W.O. II niet overleefd.

Stadsvernieuwingen zorgen sinds het begin van deze eeuw voor een opgaande weg. Luik begint steeds leuker te worden om als toerist te bezoeken. Kijk zelf maar naar onze top 10 bezienswaardigheden van Luik.

Top 10 bezienswaardigheden van Luik

1

Station Luik-Guillemin

Voor liefhebbers van moderne architectuur is treinstation Luik-Guillemins een niet te missen bezienswaardigheid in Luik. Meesterarchitect Santiago Calatrava is verantwoordelijk voor het gewaagde ontwerp van een van de drukste treinstations van Wallonië. Calatrava won de internationale wedstrijd die begin deze eeuw gehouden werd om tot een gloednieuw stationscomplex te komen. Calatrava had al eerdere ervaringen met het ontwerpen van stations. Onder het grote publiek is hij vooral bekend vanwege het Ciudad de las Artes y las Ciencias in Valencia.

Het meest opvallende aan Station Luik-Guillemins is de enorme overkapping. Die is maar liefst 160 meter lang en is op het hoogste punt 35 meter hoog. De combinatie van staal, wit beton, blauwe hardsteen en heel veel glas zorgt voor een ruimtelijk gevoel. Bij de opening van het station benadrukte de architect de openheid van het gebouw. Er zijn geen gevels aan de zijkanten en het stadscentrum en het gebied achter het station zijn nog steeds zichtbaar. Het station mag geen barrière vormen. Er is geen verticale wand zichtbaar. Volgens Calatrava moet er een dialoog zijn tussen mensen, trein en gebouw. Het nadeel van het ontbreken van gevels is dat het in de winter koud en winderig is.

2

Place du Marché

De Place du Marché is het meest authentieke plein van Luik. Dit marktplein is eeuwenlang de belangrijkste plek van de stad geweest om inkopen te doen. In de panden aan de Place du Marché zit nu vooral horeca gevestigd. Hier kom je naartoe om te genieten van een lekkere maaltijd of een verfrissend pintje.

Centraal op het plein staat het Perroen van Luik. Deze zuil staat op de plek waar vroeger wetten en verordeningen afgeroepen werden. Tegenwoordig is het perroen een monument dat de autonomie en zelfstandigheid van Luik symboliseert.

3

Montagne de Bueren

Luik is deels op heuvels gebouwd. Daardoor moet je af en toe flink je kuiten aanspreken om bepaalde plekjes van de stad te ontdekken. De hoogteverschillen hebben wel een gave bezienswaardigheid opgeleverd: de Montagne de Bueren. Dit is een trap die maar liefst 374 treden telt. Dat is best een pittige klim naar boven. Als je de moeite genomen hebt om helemaal naar boven te lopen, dan word je beloond met een mooi uitzicht over de stad Luik.

4

Sint-Pauluskathedraal

De Sint-Pauluskathedraal is een van de zeven oude collegiale kerken van de stad Luik. Opgericht in de 10e eeuw als collegiale kerk van Sint-Paulus, verbouwd van de 13e tot de 15e eeuw en gerestaureerd in het midden van de 19e eeuw. Het werd een kathedraal in de 19e eeuw na de verwoesting van de St. Lambertuskathedraal in 1795. Een nieuwe restauratie werd gestart in 2010.

De kathedraal is voornamelijk in de Mosan-gotische stijl, maar bevat ook andere stijlperiodes. Het interieur is een en al zuivere lijnen en grote lichtheid. De elegante soberheid van de Maasblauwe steen wordt ter hoogte van de bogen versterkt door de goudgele Maastrichtse tufsteen en de gele Lotharingse kalksteen. De gewelven zijn beschilderd met weelderige 16e-eeuwse krullen. Bij enigszins zonnig weer zorgen de gekleurde ramen voor prachtige belichtingen in de Sint-Pauluskathedraal.

5

Place Saint-Lambert

De Place Saint-Lambert is een belangrijk plein in het centrum van Luik. Tot 1794 stond hier de Sint-Lambertuskathedraal. Overblijfselen van de fundamenten van de kathedraal zijn bewaard gebleven en worden tentoongesteld in het Archéoforum, onder het plein.

Het grootste openbare gebouw aan het plein is het voormalige prins-bisschoppelijk paleis, waarin nu het Palais de justice (gerechtsgebouw) en het Palais provincial, d.w.z. het regeringsgebouw van de provincie Luik, zijn ondergebracht. Er is een groot busstation in het onderste deel van het plein, dat dient als lokaal vervoersknooppunt voor de stad.

6

Aquarium-Museum

Het Aquarium-Museum in Luik is een indrukwekkend museum dat verbonden is aan de Universiteit van Luik. Het bevindt zich in het Huis der Wetenschappen. Het aquarium – op de onderste verdieping – heeft meer dan 2500 dieren die je kunt bewonderen, waaronder clownvissen, haaien, dorades, murenen, snoeken en piranha’s. Op de eerste verdieping is er een expositie over koraal en op de tweede verdieping is er een collectie van twee onderdelen: opgezette dieren en skeletten. Het Aquarium-Museum is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de zeeleven en de dieren die er leven.

7

Opera Royal

De Opéra royal de Wallonie is een Belgisch operagebouw gelegen aan de Place de l’Opéra. Samen met de Munt en de Vlaamse Opera is de Opéra royal, zoals het in de volksmond wordt genoemd, een van de drie grote operahuizen in België. Vanaf het begin bezette de instelling het Théâtre royal in Luik. Het gebouw werd begin negentiende eeuw in een neoklassieke stijl gebouwd. De hoofdgevel is versierd met een marmeren zuilengalerij die begrensd wordt door een balustrade en uitkijkt op de arcades op de begane grond.

Het gebouw onderging van maart 2009 tot september 2012 een ingrijpende renovatie, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant. De historische delen zijn in hun oorspronkelijke staat hersteld en er is een ultramoderne constructie in de hoogte aangebracht om de hoogte van de toneelkooi te vergroten.

8

Monument voor de Intergeallieerden

Het Interallied Memorial is een gedenkteken dat na de Eerste Wereldoorlog in Luik, België, werd gebouwd. Het monument bestaat uit de Heilig Hartkerk als religieus gebouw en een toren als civiel monument. Het monument herdenkt de deelname van de geallieerden aan de Eerste Wereldoorlog. Het monument staat in de wijk Cointe, op een heuvel die maar liefst 135 meter boven Maas uitsteekt. Te voet is het best een stevige klim naar boven.

De kerk herbergt schatten waaronder de beelden van twee heiligen: Sint Maur en Sint Mort, de heilige die in Cointe wordt vereerd.

Het burgerlijk monument heeft binnen zijn muren verschillende monumenten die aan Luik werden geschonken door de geallieerde landen; momenteel zijn zeven landen vertegenwoordigd: Italië, Frankrijk, Roemenië, Spanje, Griekenland, Groot-Brittannië, Polen en Rusland. Sommige van deze monumenten bevinden zich buiten (op de esplanade), andere binnen in de votief-toren (in de crypte en de beneden- en bovenzaal). De architectuur van de 75 meter hoge toren is in Art Deco stijl.

De site van Cointe is uniek in België omdat het, als enige die burgerlijke en religieuze elementen in dezelfde erkenning combineert, een symbool is van de collectieve hulde van alle geallieerden van 1914-1918 aan België.

9

Grand Curtius

Het Curtiusmuseum (Musée Curtius) is een museum voor archeologie en decoratieve kunsten, gelegen aan de oever van de Maas. Het werd ergens tussen 1597 en 1610 gebouwd als privéwoning voor Jean Curtius, industrieel en leverancier van munitie aan het Spaanse leger. Met zijn afwisselende lagen rode baksteen en natuursteen en zijn kruiskozijnen typeert het gebouw de regionale stijl die bekend staat als de Maasrenaissance.

Na een herinrichting van heropende het museum in maart 2009 als het Grand Curtius), waar nu de samengevoegde collecties van vier voormalige musea zijn ondergebracht: het museum voor archeologie, het museum voor wapens, het museum voor decoratieve kunsten en het museum voor religieuze kunst en Mosan-kunst.

Goed om te weten dat het Grand Curtius op maandagen – wat voor veel musea de rustdag is – geopend is en dat het museum daarentegen op dinsdag gesloten is. Personen onder de 26 jaar mogen het Grand Curtius gratis bezoeken.

10

Luikse wafel

De Luikse wafel is feitelijk geen bezienswaardigheid, maar een lokale lekkernij die tot over de grenzen bekendheid geniet als dé zoete versnapering van Luik. Eigenlijk kun je Luik niet verlaten zonder een Luikse wafel genuttigd te hebben. Dat kan op verschillende plekken in de stad. Een Luikse wafel is anders van vorm, gewicht en smaak dan een Brusselse wafel. Een Luikse wafel is ongelijkmatig ovaal van vorm. Hij is minder luchtig en daardoor zwaar dan een Brusselse wafel. Dat komt onder andere door het verwerken van suikerkristallen in het beslag. Een Luikse wafel hoeft daarom niet met poedersuiker bestrooid te worden. Eigenlijk eet je deze lekkernij bij voorkeur naturel, dus verschoond van allerlei toppings.

Betaalbaar overnachten in Luik

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Luik? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Luik.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Luik.

Meer informatie over Luik