top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

top10bezienswaardigheden.nl/blog

Op deze site:
Top 10 bezienswaardigheden
categorieŽn:
 
bezienswaardigheden overzicht bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials
bezienswaardigheden blog

3 JANUARI 2022 - NEDERLAND

De Nachtwacht van extreem dichtbij bekijken

Het schilderij 'De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren' is het absolute topstuk binnen het Rijksmuseum van Amsterdam. Jaarlijks komen mensen massaal naar dit meesterwerk van de Hollandse kunstschilder Rembrandt van Rijn bewonderen. Het tegenwoordig 379,5 bij 453,5 centimeter tellende schilderij staat beter bekend onder de naam 'De Nachtwacht'. Het werk wordt vooral geroemd om de realistische weergave. Rembrandt verstond als geen ander de techniek om met lichte en donkere delen een unieke sfeer weg te zetten.

Je hoeft niet persť naar Amsterdam te gaan om De Nachtwacht te aanschouwen. Op internet zijn er tal van goede afbeeldingen te vinden van dit zeventiende-eeuwse schilderij. Sterker nog, tegenwoordig kun je De Nachtwacht met een recordbrekende scherpte op internet vinden. Het Rijksmuseum heeft datawetenschapper Robert Erdmann met zijn team de mogelijkheid gegeven om een superfoto van De Nachtwacht te maken. Met een Hasselbladcamera zijn er 8430 foto's gemaakt, die vervolgens met software aan elkaar gezet zijn. Het resultaat is een superfoto van 717 miljard pixels. De afstand tussen iedere pixel bedraagt slechts 0,005 millimeter. Het is daardoor net alsof je De Nachtwacht onder een microscoop bekijkt. Ieder plekje is goed zichtbaar.

De ultra-hoge-resolutiefoto van de Nachtwacht is gratis te bewonderen via https://rijksmuseum.nl/nachtwacht. Wil je het schilderij in het echt bewonderen? Dan moet je vanwege de huidige lockdown in ieder geval tot zaterdag 15 januari wachten. Tot die tijd is het Rijksmuseum gesloten.

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies links