top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

top10bezienswaardigheden.nl/blog

Op deze site:
Top 10 bezienswaardigheden
categorieŽn:
 
bezienswaardigheden overzicht bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials
bezienswaardigheden blog

6 JULI 2021 - NEDERLAND

Dit is het moment om de Domtoren te bezoeken

De Domtoren is met zijn ruim 112 meter hťt icoon van de stad Utrecht. Niet voor niets staat de Domtoren op de eerste plek in de top 10 bezienswaardigheden van Utrecht. Al sinds de middeleeuwen kunnen de inwoners van Utrecht genieten van de aanwezigheid van deze toren. Dat hij er nog steeds staat, is geen vanzelfsprekendheid. De losstaande kerktoren heeft van tijd tot tijd flink onderhoud nodig om het voortbestaan niet in gevaar te brengen. De laatste grote restauratie vond plaats in 1975. Na een uitgebreide inspectie in 2015 is er besloten om een nieuwe restauratie uit te voeren, waarbij de focus op de buitenkant ligt. Daar is men in januari 2020 mee begonnen. Naar verwachting duren de werkzaamheden tot eind 2024.

Voor bezoekers aan de stad Utrecht is het even wennen. In plaats van dat ze tegen een prachtige Domtoren aankijken zien ze nu een enorme toren van steigers. De Domtoren is als het ware compleet door steigers ingepakt. Lastig als je een foto wilt maken van de Domtoren, want die is zelf gewoonweg niet zichtbaar op dit moment. De steigers bieden wel een unieke kans. Een buiten aangebrachte tijdelijke lift wordt gebruikt om bezoekers naar een op steigers gebouwd uitzichtplatform te brengen. Deze plek ligt met een hoogte van 100 meter een stukje hoger dan het normale uitzichtpunt van de Domtoren. Nog interessanter is dat deze tijdelijke plek je een panoramisch uitzicht over Utrecht biedt. Bij goede weercondities kun je Amsterdam en zelfs Rotterdam zien liggen.

Beperkt aantal plaatsen

De lift biedt slechts een beperkt aantal plaatsen. Dat komt door de afmetingen van de lift in combinatie met de coronaregels. Er wordt getracht voldoende afstand te creŽren. Daarnaast is er dwars door de lift een spatscherm aangebracht. Verder kan de lift alleen maar gebruikt worden op het moment dat de aannemer hem niet nodig heeft. In de praktijk kont dit neer op een recreatief gebruik tussen 16 uur 's middags en 21:00 uur 's avonds. Vanwege de beperkte ruimte en de vrij grote belangstelling is het vooraf reserveren van een kaartje een must. Dat kan hier.

De lift is ideaal voor wie de 465 traptreden naar boven niet wil of kan lopen. Denk aan rolstoelgebruikers. Hoe lang de lift in gebruik zal blijven hangt af van de vorderingen van de restauratie. Die zal tot 2024 duren. De verwachting is dat de lift al een tijdje eerder zal verdwijnen.

Zicht op de klokken

Dankzij de lift kan er een uniek moment ingebouwd worden tijdens de bezichtiging. Er is op 50 meter hoogte een extra uitstappunt gemaakt. Daar wordt tijdens de terugweg even gestopt. Je kunt dan de luidklokken van de dom bekijken. Tijdens een normaal bezoek, via de trappen, krijg je dit uitzicht niet. Dan kun je de klokken alleen maar van de onderkant bekijken.

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies links