Bonaire Kralendijk

Kralendijk

Kralendijk is de grootste stad van het heerlijke eiland Bonaire. Het is het bestuurlijke, economische en toeristische hart van Bonaire. Wie een vakantie op Bonaire viert, die zal vrijwel altijd in of rond Kralendijk verblijven. Als je met een cruiseschip Bonaire aandoet, dan gaat het schip direct bij het centrum van Kralendijk voor anker. De kans dat je Bonaire bezoekt zonder dat je in Kralendijk komt, is daardoor vrijwel nihil. Kralendijk mag dan wel de grootste plaats van het eiland zijn, het is naar Europese begrippen eerder een groot dorp dan een stad. Het centrum is zeer compact en de afstanden zijn klein. Er is wel voldoende te zien en te doen om een top 10 bezienswaardigheden van Kralendijk te kunnen maken.

Bij het samenstelen van de lijst met de tien hoogtepunten van Kralendijk hebben we er rekening mee gehouden dat je bijna alles kunt zien zonder dat je enige vorm van vervoer nodig hebt. Ideaal dus voor wie met de cruiseboot arriveert en op eigen houtje Kralendijk in wil trekken. Ook prima te doen voor wie in Kralendijk verblijft en te voet op pad wil gaan. Voor de bezienswaardigheden die wat verder buiten de stad liggen, kun je de top 10 bezienswaardigheden van Bonaire bekijken.

Top 10 bezienswaardigheden van Kralendijk

1

Plaza Wilhelmina

Het Wilhelminaplein is het hart van Kralendijk. Plaza Wilhelmina is het centrale plein waar geregeld de Bonaire Arts and Crafts Cruise Market gehouden wordt. Deze markt is vooral gericht op cruisepassagiers, maar is ook voor gewone toeristen de moeite waard. Hier kun je tal van leuke souvenirs kopen die op Bonaire gemaakt zijn of die met Bonaire te maken hebben. De markt wordt op vrijwel alle dagen gehouden dat er cruiseschepen bij Kralendijk aanmeren. In het hoogseizoen is dat bijna dagelijks.

Op het Plaza Wilhelmina worden geregeld evenementen gehouden. Denk aan muziekoptredens, maar ook aan de drukbezochte jaarlijkse intocht van Sinterklaas. Het aan het Wilhelminaplein gelegen Cuba Compagnie zorgt in de avonduren altijd voor de nodige reuring. Houd je van opzwepende muziek zoals salsa, reggeaton en bachata? Bezoek Cuba Compagnie dan op een donderdagavond, als hier de beroemde latin nights gehouden worden.

Aan het Plaza Wilhelmina staan twee noemenswaardige gebouwen: de kleine Protestantse kerk en het Pasangrahan. Dit in 1890 gebouwde pand was in eerste instantie een woonhuis. Later werd het een officieel gastenverblijf van de overheid. Tegenwoordig is dit de plek waar de eilandraad vergadert.

2

Kaya Craane

De Kaya J.N.E. Craane is volgens ons de mooiste straat van Kralendijk. Velen zullen de Kaya Grandi, de hoofdstraat van Kralendijk, die titel toebedelen, maar die straat mist de prachtige ligging aan de zee die de Kaya Craane wel heeft. De Kaya Kraane is een als eenrichtingsstraat ingerichte boulevard. Aan deze straat liggen appartementen, wat winkels en belangrijker: een paar prachtige traditionele woningen.

Tijdens een wandeling over de Kaya Craane zal je aandacht vooral getrokken worden door de Caribische Zee. De bootjes zorgen voor een schilderachtig plaatje. Ongeveer halverwege de Kaya Craane staat er een kleine steiger waarop bankjes aangebracht zijn. Van hieraf kun je heerlijk even genieten van het uitzicht. Aan het einde van de Kaya Craane, die ongeveer anderhalve kilometer lang is, kun je een mooi stukje streetart bewonderen op de muur die het einde markeert.

Een wandeling heen- en terug over de Kaya Kraane kost je ongeveer drie kwartier, als je dit in het relaxte tempo doet wat hoort bij het Bonairiaanse klimaat. Je kunt er voor kiezen om iets ten noorden van Karel’s Beach Bar de Kaya Grandi te nemen, die parallel aan de Kaya Craane ligt.

3

Kaya Grandi

Wie enigszins bekend is met het Papiamento, die zal direct zien dat Kaya Grandi in het Nederlands naar ‘Grote Straat’ of ‘Hoofdstraat’ vertaald kan worden. De Kaya Grandi wordt als de belangrijkste straat van Kralendijk beschouwd. De Kaya Grandi is dé winkelstraat van Kralendijk. De kleurrijke winkelpanden herbergen winkels waar je terecht kunt voor kleding, accessoires, sieraden, souvenirs en lokale producten zoals de bekende likeuren van Kadushi.

Aan de Kaya Grandi liggen wat leuke horecazaken, zoals de Brewery dat bekend staat om het eigen Bonaire Blond bier. Het terras van La Cantina, dat daar achter ligt, is niet direct zichtbaar vanaf de straat. Dit terras behoort tot de sfeervolste plekjes in Kralendijk om van een lunch of diner te genieten. Het toeristenbureau van Bonaire is gevestigd in een prachtig pand aan het begin van de Kaya Grandi.

Op het plein dat aan Kaya Grandi ligt, staat een tijdcapsule. Deze tijdcapsule is op 2 februari 2002 opgericht door de Lions Club van Bonaire, ter ere van hun toen 40-jarige bestaan. De tijdcapsule bevat brieven en artikelen uit het jaar 2002 en zal in 2042, na veertig jaar, geopend worden.

4

Te Amo Beach

Kralendijk kent tal van strandjes en plekken waar je het water in kunt gaan om te genieten van de schitterende onderwaterwereld die Bonaire rijk is. Het mooiste strand van Kralendijk ligt aan de zuidkant van de stad. Net voorbij de luchthaven vind je hier het idyllische Te Amo Beach. Het is een openbaar wit zandstrand dat met zijn felle blauwe water helemaal voldoet aan het ideaalbeeld dat mensen van een Caribisch strand hebben.

Bij Te Amo Beach kun je net als bijna overal langs de Bonairiaanse westkust prima snorkelen. Het mooie is dat je hier zo het water in kunt lopen en vrij snel vis in het vizier zult krijgen. Let er wel op dat als je gaat snorkelen, je een zogenaamde Nature Tag nodig hebt.

Wandelend vanuit Kralendijk naar Te Amo Beach gaan is niet de allerbeste optie. Qua loopafstand prima te doen, maar de weg is druk en er is geen apart voetpad. Beter ga je met de huurauto of als je die niet hebt, met de taxi.

5

Street art

Verschillende panden in Kralendijk zijn voorzien van schitterende straatkunst. De veelal kleurrijke schilderingen lijken van de gevels af te spatten. De meeste muurschilderingen vind je in en rond het centrum van Kralendijk. De meeste kunstwerken zijn aangebracht in het kader van het culturele project Street Colors Bonaire. Op de website van Street Colors Bonaire kun je op een kaartje zien waar de verschillende muurschilderingen aangebracht zijn. Je kunt natuurlijk ook gewoon rond gaan wandelen in Kralendijk en je ogen goed de kost geven.

Onze persoonlijke favorieten zijn de muurschildering ‘Leilana’ die Tymon de Laat aanbracht op de zijgevel van cocktailbar Tiki & Co en ‘Isabel di Boneiru’ van dezelfde artiest op het pand van fiets- en scooterverhuurder Scooters Bonaire.

6

Fort Oranje

Fort Oranje is het oudste stenen bouwwerk van Bonaire. Het werd in 1639 door de Nederlanders gebouwd. Het verdedigingsfort is een van de tien forten op de wereld die naar het huis van Oranje vernoemd is. Verwacht hier geen enorm fort, maar een bescheiden bouwwerk bij het water dat door middel van vier meter hoge verdedigingsmuren beschermd moest worden tegen vijandige bezoekers. De kanonnen die duidelijk zichtbaar zijn en richting de zee opgesteld staan, zijn nooit ter verdediging ingezet. Ze worden alleen af en toe voor saluutschoten gebruikt.

De toren van Fort Oranje is een vuurtoren. Hij is relatief nieuw. De stenen tien meter hoge vuurtoren verving in 1937 de voormalige achttiende-eeuwse vuurtoren die hier stond.

7

Pier

De pier van Karel’s Beach Bar is een van de meest herkenbare plekken van Kralendijk. Deze pier is een van de weinige plekken in Kralendijk waar je direct aan (en zelfs boven) het water kunt genieten van een hapje en een drankje. Vanaf de pier heb je een mooi uitzicht op Kralendijk en op de vele vissen zie hier in het water rondzwemmen. Karel’s Beach Bar is uitgegroeid tot de bekendste horecazaak van Kralendijk. Er heerst vrijwel de hele dag een gezellige drukte. Als de weersomstandigheden meezitten kun je vanaf deze pier genieten van een prachtige zonsondergang.

8

Plasa Machi Mimi

Het aan de zeepromenade gelegen Plasa Machi Mimi is door zijn ligging en bouwstijl een opvallend gebouw. Het is een van de weinige gebouwen in Kralendijk die direct aan het water staat, zonder dat er een weg tussendoor loopt. De Romeinse stijl is iets wat niet gebruikelijk is op Bonaire. Plasa Machi Mimi is oorspronkelijk een vismarktgebouw. Sinds de bouw in 1935 werd hier jarenlang verse vis verhandeld. Later werd Plasa Machi Mimi het verkooppunt voor verse groente en fruit uit Venezuela. Vis wordt hier al jaren niet meer verkocht.

Als er geen handelaren zijn, dan is Plasa Machi Mimi een mooie plek om beschut tegen de zon of regen te genieten van het uitzicht over de zee.

9

Terramar Museum

Het Terramar Museum is een historisch en archeologisch museum dat in het hart van Kralendijk gevestigd is. Hier wordt het door middel van informatiepanelen, foto’s en tal van voorwerpen het verhaal van het eiland Bonaire verteld. Hier leer je alles over de geschiedenis van Bonaire, de cultuur, de mensen en wat het eiland zo bijzonder maakt. Het is geen groot museum waar je uren doorheen zult wandelen. Misschien is juist de bescheiden opzet een extra reden om dit museum te bezoeken.

Het museum toont zijn betrokkenheid met de Bonairiaanse samenleving door allerlei activiteiten op te zetten die de lokale bevolking informeert en betrekt bij het eiland. Door middel van lespakketten voor scholen kunnen leerlingen leren over hun eiland en de geschiedenis van Bonaire.

10

Gezaghebbershuis

Het Gezaghebbershuis is een historisch pand aan de Kaya Charles E.B. Hellmund. Het statige gebouw is in de voor Bonaire zo kenmerkende gele kleuren opgetrokken en is het op twee na oudste nog bestaande gebouw van Kralendijk. Het twee verdiepingen tellende pand werd in 1837 gebouwd. Het Gezaghebbershuis is voorzien van een opvallende trap die naar de eerste verdieping leidt. Dat deel deed vroeger dienst als de gouverneurswoning. De begane grond werd gebruikt als opslagruimte. Halverwege de vorige eeuw werd het pand gesloten. Pas in 1973 werd het Gezaghebbershuis opgeknapt en kreeg het een nieuwe functie. Hier zetelt nu het eilandbestuur van Bonaire.

Klein Bonaire

Voor Kralendijk ligt een tweede eiland, dat de toepasselijke naam Klein Bonaire heeft. Dit onbewoonde eiland heeft een oppervlakte van slechts zes vierkante kilometer en wordt door locals vaak simpelweg ‘Klein’ genoemd. Toeristen komen graag op dit eiland om te snorkelen, te duiken of om te chillen op het hagelwitte zandstrand van Klein Bonaire, dat No Name Beach heet. Er zit geen horeca en er zijn geen andere voorzieningen op Klein Bonaire. Goed insmeren tegen de zon en zelf je drankjes meenemen, is daarom het advies.

Als je met de reguliere watertaxi, die vanaf de pier van Karel’s Beach Bar vertrekt, naar Klein Bonaire gaat dan word je afgezet aan de noordzijde van Klein Bonaire. Hier ligt het strand en zijn er twee plekken waar je prima het water in kunt gaan om te snorkelen of duiken. Het koraalrif ligt hier direct tegen de kust aan. Achter het koraal wordt het water snel dieper. Snorkelaars kunnen daarom hier het beste de route langs het koraal volgen.

Meer informatie over Kralendijk