Ten noorden van de VS ligt het op één na grootste land ter wereld, namelijk Canada. Alleen Rusland telt meer vierkante meters. Sinds 1982 regeert Canada zelfstandig en onafhankelijk van het Verenigde Koninkrijk als een parlementaire constitutionele monarchie. Eigenlijk op dezelfde manier zoals dat in Nederland ook is geregeld tussen het koningshuis en ministers. De connectie tussen het Verenigde Koninkrijk is wel duidelijk te zien met de afbeelding van koningin Elizabeth II op de Canadese dollar. Er klinken inmiddels twee volksliederen, ‘O Canada’ en het volkslied van het Verenigd Koninkrijk ‘God Save the Queen’. Een andere link naar het verleden is de taal. Canada telt namelijk twee officiële talen, Engels en Frans. Frans is afkomstig uit de tijd dat de Fransen als eersten het gebied koloniseerde dat tegenwoordig tot Canada behoort. De Franse taal wordt voornamelijk rondom de regio van Quebec gebruikt. Pas na de achttiende eeuw kwamen ook de Engelsen het land opeisen. Tijdens deze strijd werden de oorspronkelijke inwoners van Canada, de Inuit en de indianen, steeds verder verdreven.
Het afwisselende landschap en de daarbij behorende wisselende temperaturen bieden veel uitdagingen. Canada is dan ook geliefd bij een breed publiek. Het land leent zich bijvoorbeeld uitstekend voor allerlei sporten als mountainbiken, golfen, cricket, honkbal, hiken, wandelen, Canadian football (volgens de Canadezen een betere variant op American football), curling, wintersporten, watersporten en natuurlijk de nationale sporten ijshockey en lacrosse. In 2010 werden er ook de Olympische Winterspelen gehouden.
Toeristen maken vaak eerst een keuze tussen west- en oost Canada en vervolgens wordt er invulling aan de reis gegeven. Canada leent zich namelijk uitstekend voor rondreizen, waarbij je een bijzonder leuke afwisseling kunt maken tussen het bezoeken van steden, dorpen, nationale parken en vertier.