Canada

Ten noorden van de VS ligt het op één na grootste land ter wereld, namelijk Canada. Alleen Rusland telt meer vierkante meters. Sinds 1982 regeert Canada zelfstandig en onafhankelijk van het Verenigde Koninkrijk als een parlementaire constitutionele monarchie. Eigenlijk op dezelfde manier zoals dat in Nederland ook is geregeld tussen het koningshuis en ministers. De connectie tussen het Verenigde Koninkrijk is wel duidelijk te zien met de afbeelding van koningin Elizabeth II op de Canadese dollar. Er klinken inmiddels twee volksliederen, ‘O Canada’ en het volkslied van het Verenigd Koninkrijk ‘God Save the Queen’. Een andere link naar het verleden is de taal. Canada telt namelijk twee officiële talen, Engels en Frans. Frans is afkomstig uit de tijd dat de Fransen als eersten het gebied koloniseerde dat tegenwoordig tot Canada behoort. De Franse taal wordt voornamelijk rondom de regio van Quebec gebruikt. Pas na de achttiende eeuw kwamen ook de Engelsen het land opeisen. Tijdens deze strijd werden de oorspronkelijke inwoners van Canada, de Inuit en de indianen, steeds verder verdreven.

Het afwisselende landschap en de daarbij behorende wisselende temperaturen bieden veel uitdagingen. Canada is dan ook geliefd bij een breed publiek. Het land leent zich bijvoorbeeld uitstekend voor allerlei sporten als mountainbiken, golfen, cricket, honkbal, hiken, wandelen, Canadian football (volgens de Canadezen een betere variant op American football), curling, wintersporten, watersporten en natuurlijk de nationale sporten ijshockey en lacrosse. In 2010 werden er ook de Olympische Winterspelen gehouden.

Toeristen maken vaak eerst een keuze tussen west- en oost Canada en vervolgens wordt er invulling aan de reis gegeven. Canada leent zich namelijk uitstekend voor rondreizen, waarbij je een bijzonder leuke afwisseling kunt maken tussen het bezoeken van steden, dorpen, nationale parken en vertier.

Top 10 bezienswaardigheden van Canada

1

Banff National Park

Midden in het gebied van de Rocky Mountains binnen de provincie Alberta, bevindt zich het oudste natuurpark van Canada: het Banff National Park. De naast gelegen stad Banff trekt het gehele jaar bezoekers die er genieten van de winkels, de natuur, de vele skipistes in de wintermaanden en wandel- en fietsmogelijkheden tijden de resterende maanden in het jaar. De meest bezochte en misschien wel de meest gefotografeerde plek in Banff National Park is waarschijnlijk Lake Louise.

Op menig brochure prijkt dan ook de foto van dit sprookjesachtige meer met daaraan een prestigieus hotel. Banff National Park is een geliefd park en tevens onderdeel van UNESCO Werelderfgoederen. Andere bijzondere bezienswaardigheden aan de Trans-Canada Highway en Icefields Parkway die door Banff lopen zijn Moraine Lake, Valley of the Ten Peaks, Bow Falls en de Upper Hot Spings.

Het gebied leent zich uitstekend om te kamperen en voor verschillende wintersporten als skiën en snowboarden, maar ook om te raften, klimmen, wandelen en paardrijden.

2

Niagarawatervallen

Eén van de opvallendste en spectaculairste natuurverschijnselen in Canada is de Niagara Falls in de provincie Ontario. Door de zichtbare halve ronding worden de watervallen ook wel de Horseshoe Falls genoemd. Middels een rondvaart tocht kun je heel dicht bij de zestig meter naar beneden denderende watervallen komen. Maar vanaf de bovenzijde is het zeker niet minder spectaculair. De Niagarawatervallen liggen zowel op Canadees al Amerikaans grondgebied. In de Verenigde Staten ligt het deel dat men de American Falls en de Bridal Veil Falls noemt. Tijdens de avonduren wordt het water op bijzondere wijze verlicht.

3

Icefields Parkway

In west-Canada zijn er verschillende routes te volgen. Een bijzonder mooie route is de route door Alberta die loopt via Icefields Parkway. Onderweg kom je namelijk langs de mooiste delen van de Rocky Mountains. Denk hierbij aan gletsjers, besneeuwde bergtoppen, uitgestrekte meren, indrukwekkende valleien en watervallen. De route is ongeveer 230 km lang en loopt van Jasper tot aan Banff en Lake Louise.

Op de route kom je evengoed fietsers als motoren tegen die samen met het overige verkeer de weg delen. In het winterseizoen is de Icefields Parkway ook geopend, maar moet je rekening houden met winterse omstandigheden en ongemakken. De meeste toeristen berijden de Icefields Parkway in het zomerseizoen.

4

Vancouver

In west-Canada ligt de stad Vancouver, die al jaren als best leefbare stad ter wereld wordt beschouwd. Een leuk detail is dat de stad vernoemd is naar de Britse ontdekkingsreiziger en officier George Vancouver, een man met voorouders afkomstig uit het Nederlandse Coevorden met de naam Van Coever. Vancouver is inmiddels een populaire vakantiebestemming als stedentrip. De stad is verdeeld in verschillende en afwisselende wijken met ieder hun eigen identiteit. In West End tref je straten als Granville Street, Robson Street en Hornby Street waar je heerlijk kunt winkelen, lekker kunt eten of vanaf een terras de drukte aan je voorbij kunt zien gaan.

In de haven kun je een schitterende wandeling langs de promenade maken die eindigt in het groene hart van Vancouver, namelijk Stanley Park. Met een beetje geluk kom je onderweg zelfs een zeehond tegen.

Wat je zeker niet mag missen in Vancouver is een overtocht naar Granville Island. Behalve een heerlijke ‘food market’ tref je hier prachtige kunstwerken, opmerkelijke straatartiesten en uniek winkeltjes. De overtocht naar Granville Island maak je bij voorkeur met de Aquabus bootjes in False Creek.

5

Emerald Lake

In British Columbia zijn veel prachtige meren te ontdekken. Emerald Lake in Yoho National Park is er hier één van. Wanneer je aankomt, kun je er voor kiezen om eerst via de brug naar het restaurant te lopen waar je al dan niet op het terras kunt genieten van een heerlijke maaltijd en/of een drankje. De meeste bezoekers maken voorafgaande een aantal foto’s om de eerste indrukken meteen vast te leggen. De kleur van het water en de omgeving laten je namelijk niet onberoerd.

Een andere keuze die je kunt maken is het lopen van een wandeling rondom Emerald Lake. De wandeling is duidelijk te volgen en meet ongeveer vijf kilometer. Je komt langs bijzonder fraaie uitkijkposten, picknickbankjes en loopt over bruggen, vlonders en rotsen. Je kunt natuurlijk ook gewoon een bootje huren en het gebied vanaf het water bewonderen. Wanneer je er langer van wilt genieten, kun je overwegen om een verblijf te boeken in de naast gelegen lodge.

6

National Gallery of Canada

In de Canadese hoofdstad Ottawa kun je de National Gallery of Canada bezoeken. Het museum is opgericht in 1988. De National Gallery of Canada heeft uiteenlopende werken van bekende kunstenaars als René Magritte, Piet Mondriaan, Marc Chagall, Rembrandt Van Rijn en Andy Warhol. Naast deze gevestigde namen kun je er ook genieten van “nieuwkomers”. Jaarlijks selecteert de National Gallery of Canada nieuwe kunstwerken die gretig bezocht worden. Behalve een vaste collectie zijn er regelmatig wisselende exposities te bewonderen.

7

Route 99

Deels langs de kust en dwars door British Columbia loopt de bekendste route van Canada, namelijk route 99. Hierdoor wordt het ook wel de ‘Sea to Sky Highway’ genoemd. De van noord naar zuid lopende ‘Highway 99’ loopt vanaf Cache Creek naar de grens met Amerika bij Surrey. De lengte van de route bedraagt zo’n vierhonderd-en-negen kilometer. Meer dan eens is de route 99 uitgeroepen tot één van de mooiste routes van Canada. En dat is niet voor niets. De tocht brengt je namelijk langs adembenemende landschappen, stromende rivieren, grillig gevormde kliffen en groen beboste bergen en heuvels waar op vele plekken de indianen hun roots hebben liggen.

Onderweg vind je bij verschillende uitkijkposten uiteenlopende informatie over de oorspronkelijke bewoners van het gebied. Meer dan eens lijkt het zelfs of je je in het wilde westen bevindt, waar je wordt gewaarschuwd voor ratelslangen. Plaatsen die je passeert, zoals Pemberton, Whistler, Fountain Valley, Lillooet en Vancouver, hebben ieder weer hun eigen uitstraling met eigen attracties. Een ongelofelijk mooie tocht door een ongelofelijk mooi landschap.

8

Newfoundland

Het eiland Newfoundland is onderdeel van de oostelijke provincie Newfoundland and Labrador. Newfoundland ligt aan de Golf van St. Lawrence in de Atlantische Oceaan. Het interessantst aan Newfoundland zijn de erfgoederen van de vikingen bij L’Anse aux Meadows. De nederzetting van de Vikingen stamt vermoedelijk uit de elfde eeuw. Pas omstreeks 1960 werd het ontdekt door Helge en Anne Stine Ingstad. Het wijst op de eerste Europese nederzetting in Noord-Amerika. Behalve een aantal onderkomens zijn er ook bronzen, metalen en ijzeren voorwerpen gevonden. Andere bezienswaardigheden van Newfoundland zijn de aanwezige walvissen en de natuurgebieden Terra Nova National Park, Gros Morne National Park en Torngat Mountains.

In de hoofdstad St. John’s zijn regelmatig leuke festivals te bezoeken, kun je prachtige wandel- en fietstochten maken en geniet je ‘s avonds van heerlijke visgerechten in één van de vele restaurants.

9

Haida Gwaii

De eilandengroep Haida Gwaii ligt aan de noordkust van British Columbia. De meer dan honderdvijftig tellende eilanden van Haida Gwaii staan ook wel bekend als de Queen Charlotte Islands. Een aantal van deze eilanden vallen onder het beschermde gebied van Gwaii Haanas National Park. Hier bevinden zich onder andere nog dorpen van de oorspronkelijke bewoners, Haida indianen, en regenwouden.

Veel van de handgemaakte voorwerpen en kunst uit de Haida cultuur zijn te vinden in Old Messett. Kanoën doe je vervolgens in de wateren van de Yakoun en Kumdis rivieren op het gelijknamige eiland en de mooiste wandeltochten maak je in Naikoon Provincial Park op Graham Island. In Queen Charlotte zelf kun je genieten van kunst en cultuur, zijn er leuke winkeltjes te ontdekken en zijn er ontzettend veel verhalen te vertellen die de lange geschiedenis van de eilanden met zich meedraagt.

10

Quebec

In 1535 zette de eerste Fransman voet aan land om het vervolgens in de achttiende eeuw kwijt te raken aan de Engelsen. Meer dan eens was Quebec de hoofdstad van Canada. Echter in 1867 werd Ottawa benoemd als hoofdstad en is dit niet meer veranderd. Quebec is een heerlijke stad met een leuke culturele achtergrond. Het oudste deel van Quebec ‘le vieux Cuébec’ staat dan ook sinds 1985 op de lijst van Unesco Werelderfgoed. Het wordt namelijk gezien als één van de best bewaarde koloniale steden ter wereld.

Onder de bezienswaardigheden bevinden zich het statige parlementsgebouw uit 1886, Château Frontenac een prachtig hotel uit 1893 en de Citadelle of Quebec. Kunstliefhebbers mogen beslist het Musée national des Beaux-Arts du Québec niet overslaan. Er zijn een aantal opmerkelijke stukken te bewonderen en je kunt er regelmatig deelnemen aan verschillende workshops.

Rondreis door Canada

Canada leent zich prima voor een individuele rondreis of een groepsrondreis. Eigenlijk vieren maar zeer weinig mensen een vakantie in Canada waarbij ze slechts op één plek blijven. Rondreizen door Canada zijn bij verschillende Nederlandse reisorganisaties te boeken.

Je kunt ook gewoon een vliegticket en camper boeken en zelf je route en reistempo bepalen. Travelhome is dé specialist op het gebied van camperreizen naar Canada.

Vergeet niet voor je vertrek naar Canada je elektronische toelating aan te vragen. Houders van een Nederlands of Belgisch paspoort hebben geen visum nodig als ze als toerist naar Canada reizen, maar je moet tegenwoordig wel je eTA geregeld hebben. Je kunt handig via VisumBuitenland.nl je eTA Canada aanvragen voor Nederlanders en Belgen.

Meer informatie over Canada