top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Alberta, Canada

Canada
top 10 bezienswaardigheden:

Alberta
British Columbia
Calgary
Canada
Edmonton
Halifax
Montréal
Ottawa
Quebec
Toronto
Vancouver

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Alberta
reisadvies reisadvies Canada

... meer handige websites

 

Lake Louise, één van de vele bezienswaardigheden in Alberta.De zeer afwisselende provincie Alberta is erg leuk om te bezoeken. Leuke dorpen en steden wisselen aangenaam af met de indrukwekkende natuur in dit gebied van de Rocky Mountains. Menig toerist volgt de bekende Icefields Parkway die je langs de mooiste plekjes van Alberta stuurt. Onderweg zijn heerlijke picknickplaatsen gelegen en een wandeling is er zo gemaakt. Maar ook de steden en dorpen als Edmonton, Calgary, Banff en Red Deer zijn uitstekende bestemmingen. In de natuur van Alberta kun je enorm veel verschillende elementen terugvinden, die samen zorgen voor panoramische plaatjes die op je netvlies gebrand zullen worden. Bergen, bossen, gletsjers, meren, canyons, warmwaterbronnen, wilde dieren, prairies, heuvelachtige graslanden en kolkende rivieren wisselen elkaar af.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Alberta

bezienswaardigheid nummer 1 Banff National Park
Alleen al de route van of naar nationaal park Banff is de moeite waard. Onderweg kun je zelfs wilde beren spotten of herten die langs de kant van de weg naar voedsel zoeken. Banff National Park is misschien wel het bekendste en volgens velen het mooiste park van Cananda. Het was in ieder geval het eerste nationale park van het land. Sinds de oprichting in 1885 is het wel een stuk commerciëler geworden, wat natuurlijk een bepaalde drukte met zich meebrengt. Met name rondom de Rocky Mountains bij Lake Louise Moraine Lake, Valley of the Ten Peaks en op ander plaatsen aan de route van Icefields Parkway kan het tijdens de zomermaanden best druk zijn. Dit komt ook omdat veel plekken op de lijst van Unesco Werelderfgoed prijken. Binnen de grenzen van Banff National Park zijn een paar indrukwekkende gletsjers te ontdekken. Het eeuwige ijs en daarop de sneeuw heeft met een beetjes zonlicht erbij de meest spectaculaire kleur blauw. Qua wandelroutes is er ook voldoende te beleven. Je kunt er allerlei wild tegenkomen zoals beren, lynxen, wolven, otters, eekhoorns, marmotten en rendieren. In de plaats Banff zijn diverse organisaties die uiteenlopende activiteiten aanbieden. Het gebied leent zich namelijk uitstekend om te raften, ziplijnen van boomtop naar boomtop, golfen, skiën en paardrijden. Daarnaast kun je in de wintersportplaats Banff heerlijk winkelen en lekker eten.
www.pc.gc.ca/eng/pn-np/ab/banff/index.aspx
   
bezienswaardigheid nummer 2 Columbia Icefields
De grootste ijsoppervlakte in de Canadese Rocky Mountains bevinden zich bij de grens tussen British Columbia en Alberta. Het gebied wordt veelvuldig bezocht omdat hier ook de nationale parken Banff en Jasper zich bevinden. De oorsprong van deze ijsoppervlakte ligt ijstijd, duizenden jaren geleden. In de negentiende eeuw zijn er een aantal gletsjers en ijsoppervlaktes ontdekt die wij nu kennen als Columbia Icefields en de Icefields Parkway. Aan deze route kun je nu genieten van prachtige uitzichten, besneeuwde bertoppen en gletsjers als Athabasca Glacier, Dome Glacier, Stutfield Glacier, Castleguard Glacier, Columbia Glacier en Saskatchewan Glacier. De Athabasca Glacier is redelijk gemakkelijk te bezoeken. Vanaf de parkeerplaats is er een matige klim af te leggen die ongeveer vijftien minuten duurt. Men wordt geacht en erop gewezen in goede conditie te verkeren, aangezien je je boven de 2000 meter begeeft. Voor sommige kan dit ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Gelukkig is er voor die personen en andere liefhebbers ook de mogelijkheid om de gletsjer van heel dichtbij te bezoeken met een speciaal sneeuw bestendig voortuig ‘snow coach’. Helaas is het sneeuw en ijsoppervlak van de Athabasca Glacier de laatste honderdvijfentwintig jaar met meer dan 50% afgenomen.
www.brewster.ca/activities-in-the-rockies/brewster-attractions/columbia-icefield-glacier-adventure/#/0
   
bezienswaardigheid nummer 3 Bow Lake
Eén van de mooiste verrassingen langs de kant van de weg op Icefield Parkway is Bow Lake. Een prachtig uitgestrekt gletsjermeer glimt je tegemoet met daarachter de dramatische hoge bergtoppen van de Canadian Rockies. Het kleurenpalet levert soms erg mooie plaatjes op. En wanneer je het geluk hebt dat het water er super strak bij ligt, lijkt het alsof je metersdiep de afgrond in kijkt. De weerspiegeling van de bergen is dan het ‘kersje op de taart’.
www.bijzondereplaatsen.nl/canada/bowlake.htm
   
bezienswaardigheid nummer 4 Jasper National Park
Zowel de plaats Jasper als het nationaal park zijn fantastisch te noemen. Tijdens de wintermaanden is het een geliefd wintersport gebied. En tijdens de zomermaanden wordt de plaats veelvuldig bezocht door kampeerders die langskomen in hun RV of caravan. Jasper is namelijk een fantastisch park om te kamperen. Overdag kun je er allerlei sporten en activiteiten beleven en ‘s avonds geniet je van een heerlijke barbeque of kom je rustig bij met een drankje bij het kampvuur. Jasper National Park staat bekend om zijn beren, de vele rendieren, marmotten, mooie wandelroutes en de bezienswaardigheden aan de Icefields Parkway.
www.jaspernationalpark.com
   
bezienswaardigheid nummer 5 Dinosour Provincial Park
Nergens ter wereld zijn er zoveel fossielen van dinosaurussen gevonden als hier in Alberta Canada. Dinosour Provincial Park is hiervoor zelfs opgenomen in de lijst van Unesco Werelderfgoed. Door de jaren heen zijn er meer dan vijfendertig verschillende dinosaurussen gevonden. Het ruige bergachtige gebied van Dinosour Provincial Park is behalve fotogeniek ook erg leuk om doorheen te wandelen. Voor de liefhebbers zijn er ook wandelingen en tours onder leiding van een gids af te leggen.
www.albertaparks.ca/dinosaur.aspx
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Calgary
De meeste toeristen die naar west-Canada komen, landen vaak op Vancouver of Calgary. Calgary ligt een stuk dichterbij de Rocky Mountains in Canada. Hiervandaan zijn dan ook de nationale parken als Banff en Jasper uitstekend te bezoeken. Evenals Banff en Jasper is ook Calgary tijdens de wintermaanden een geliefde wintersport bestemming. Als grootste stad van de provincie Alberta is er natuurlijk ook genoeg te beleven. In ‘Cowtown’, zoals de bijnaam van Calgary luidt, kun je uitstekend winkelen, uit eten gaan, cultuur snuiven en regelmatig een festival bezoeken. International Blues Festival, GlobalFest, Nuit Blanche en Calgary Stampede zijn elk jaar opnieuw een groot succes. Kortom, ze houden wel van een feestje. En ook het grootste museum van west-Canada staat hier in Calgary. Het Glenbow Museum weet op bijzondere wijze de achtergrond van Alberta uitstekend te vertalen.
www.visitcalgary.com
   
bezienswaardigheid nummer 7 Royal Tyrrell Museum
Omdat er in de provincie Alberta nabij Brooks zoveel dinosaurussen fossielen zijn gevonden, kon een museum over deze imposante dieren niet uitblijven. Het Royal Tyrrell Museum in de plaats Drumheller, is dan ook een zeer indrukwekkend museum. Met een verzameling van meer dan honderddertigduizend fossielen mag het zich tot één van de grootste ter wereld rekenen. Het museum werd omstreeks 1884 opgericht door de geologist Joseph Burr Tyrrell, die de allereerste vleesetende dinosaurus vond in dit gebied. Behalve tentoonstellingen biedt het Royal Tyrrell Museum ook interessante workshops en excursies.
www.tyrrellmuseum.com
   
bezienswaardigheid nummer 8 Johnston Canyon
In de omgeving van het nationale park Banff en Lake Louise aan de Trans Canada Highway, kun je een bezoek brengen aan Johnston Canyon en Johnston Creek. Een wandeling in Johnston Canyon levert prachtige uitzichten op met watervallen, grillige rotsformaties en bruggen. Tijdens de wintermaanden worden de watervallen bezocht om het ijsklimmen. Johnston Canyon is het gemakkelijkst te bereiken via Bow Valley Parkway. Hiervandaan wordt er een duidelijke wandelroute aangegeven richting de watervallen ‘Lower Falls en Upper Falls’.
www.banff.ca/index.aspx?NID=648
   
bezienswaardigheid nummer 9 Edmonton
Als hoofdstad van de provincie Alberta trekt de stad Edmonton jaarlijks vele bezoekers. Bijnamen als ‘Canada’s Festival City’ geven direct een indruk van wat je er kunt verwachten. Kunst en cultuur staan er hoog in het vaandel. Leuke bezienswaardigheden als Fort Edmonton Park, het prachtige parlementsgebouw en het Royal Alberta Museum zijn dan ook zeker geen vervelend tijdverdrijf. Daarbij kun je ook nog eens uitstekend winkelen in Downtown Edmonton. Bekende straatnamen zoals Sir Winston Churchill Square en Jasper Avenue zijn gevuld met uiteenlopende modezaken en andere boetieks. Wanneer de strenge winter zich aandient kun je gemakkelijk uitwijken naar de immense winkelcentra van Edmonton.
www.edmonton.ca
   
bezienswaardigheid nummer 10 Herritage Park Historical Village
In Alberta’s Herritage Park Historical Village kun je op bijzondere wijze kennismaken met het verleden van de regio. Het openluchtmuseum is onderverdeeld in verschillende periode’s uit de western geschiedenis van Canada. Natuurlijk kan de spoorweg geschiedenis hierbij niet ontbreken. Maar ook de pelshandel en de veeteelt hebben een prominente plek gekregen. Veel van de gebouwen zijn origineel of zorgvuldig gereconstrueerd. De in de juiste tijd geklede medewerkers van het park, brengen het vervolgens ook echt tot leven. Herritage Park Historical Village is gelegen in het zuidwesten van de stad Calgary.
www.heritagepark.ca
   
  Meer informatie over Alberta:

de mooiste dorpjes in Alberta

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies