Cyprus

De Republiek Cyprus is een land dat op het gelijknamige eiland ligt. Het noordelijke deel van het eiland is betwist gebied: Cyprus ziet het als bezet gebied en de Turks Cyprioten hebben dit deel uitgeroepen tot het enkel door Turkije erkende Turkse Republiek Noord-Cyprus. De bezienswaardigheden op deze pagina hebben betrekking tot de Republiek Cyprus, ook wel aangeduid als Grieks Cyprus of Zuid-Cyprus. Dit land wordt jaarlijks door een toenemend aantal toeristen bezocht, die vooral afkomstig zijn uit het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft het eiland vooral te danken aan het feit dat Cyprus vroeger een Britse kroonkolonie is geweest. Pas in 1960 werd Cyprus onafhankelijk.

De belangrijkste reden om Cyprus te bezoeken is het warme klimaat. Cyprus behoort tot de meest zonzekere en warmste vakantiebestemmingen binnen Europa. Verder is Cyprus geliefd onder mensen die interesse hebben in cultuur en geschiedenis. Cyprus ligt op een kruispunt van werelddelen en volkeren. De geografische ligging heeft aardig wat interessante archeologische vindplaatsen en andere bezienswaardigheden opgeleverd.

Top 10 bezienswaardigheden van Cyprus

1

Verdeelde stad Nicosia

De stad Nicosia is geen schilderachtige plaats waarbij je weggeblazen wordt door de schoonheid van de straten. Het is vooral een plek waar men woont en werkt. Wat echter wel bijzonder aan Nicosia is, is dat het een van de weinige overgebleven verdeelde steden ter wereld is. Populaire bezienswaardigheden in Nicosia zijn het Cyprus-museum, het aartsbisschoppelijk paleis en het Iconen-museum bezoeken. De meeste highlights van de stad liggen binnen het historische centrum. Dit oude hart van Nicosia is omringd door Venetiaanse muren. Aan de zuidelijke kant heeft men een fraai plein aangelegd: Eleftheria Square. Dit is misschien wel een van de mooiste pleinen in de hele regio.

Wil je een glimp opvangen van het bezette noordelijke deel van Nicosia? Dat kan vanuit de Shacolas Tower Museum and Observatory. Dit is de hoogste toren in het historische centrum van de stad. De elfde verdieping is als observatorium ingericht, van waaruit je tegen betaling kunt genieten van een panoramisch uitzicht over heel Nicosia.

2

Choirokoitia

De archeologische site van Choirokoitia is een opmerkelijk goed bewaarde nederzetting uit het neolithicum die sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Choirokoitia behoort tot de oudste steden ter wereld. Resten uit alle fasen van het neolithische tijdperk zijn te zien in de nederzetting. Ze geven inzicht in de levensomstandigheden in de regio tijdens de prehistorie, evenals hoe de neolithische cultuur werd verspreid in de regio.

Bij de nederzetting zijn vijf karakteristieke cilindrisch gevormde woningen gereconstrueerd, waarbij gebruik is gemaakt van dezelfde bouwmethoden en materialen als in het neolithicum. De woningen zijn voorzien van replica’s van huishoudelijke voorwerpen die in de oorspronkelijke woningen zijn gevonden, zodat een levendig beeld ontstaat van hoe het er vroeger aan toe ging. De vegetatie rond de woningen bestaat uit inheemse planten en bomen die sinds het neolithicum op Cyprus groeien.

De gereconstrueerde woningen staan vlak achter de entree van de archeologische site Choirokoitia. Wil je de vormen van de oorspronkelijke nederzetting zie, dan zul je een aardig stukje naar boven moeten lopen. Als je eenmaal bovenaan staat kun je goed de omvang van Choirokoitia zien.

3

Troödosgebergte

Wandelen, fietsen, van de natuur genieten, historische dorpjes bezoeken, skiën, de warmte in de zomer ontvluchten… dit is slechts een korte opsomming van wat het Troödos gebergte te bieden heeft. Het Troödosgebergte is het grootste gebergte op Cyprus. Het gebergte beslaat ongeveer een derde van het eiland. Het ligt aan de westkant van Cyprus en de hoogste top, ook bekend als Chionistra, is 1.952 meter hoog. Een koele ontsnapping tijdens de zomermaanden in het groene hart van het eiland en een besneeuwde winterbestemming met vier skipistes. Tijdens de warme zomers is het berggebied een plek waar je dankzij de vele bomen en de hoogte kunt genieten van een temperatuur die gemiddeld vijf tot meer dan tien graden lager ligt dan aan de warme kust.

De bezoekers kan in dit berggebied met zijn talrijke dorpen genieten van de Cypriotische cultuur. Bezoek Byzantijnse kloosters – zoals het Kykkosklooster – en kerken, verken de natuur en geniet van adembenemende uitzichten, ontdek de rijke mijnbouwgeschiedenis van koper en andere kostbare mineralen waar het gebied in het hele Middellandse Zeegebied beroemd om was. Het Troödosgebergte is de plek voor avontuur, ontdekking en ontspanning. Niet voor niets dat veel toeristen ervoor kiezen om een dagje het Troödosgebergte in te gaan.

4

Pano Lefkara

Het oude dorpje Lefkara staat bekend om het fameuze Lefkara-kant en het zilverwerk dat hier vervaardigd wordt. De traditie van het kantklossen in Lefkara gaat minstens terug tot de veertiende eeuw. Onder invloed van inheemse ambachten, het borduurwerk van de Venetiaanse hovelingen die vanaf 1489 over het land heersten en oude Griekse en Byzantijnse geometrische patronen, wordt Lefkara-kant met de hand gemaakt in ontwerpen die vier basiselementen combineren: de zoomsteek, knipwerk, satijnsteekvullingen en naaldkant. Deze gecombineerde kunst en sociale praktijk is nog steeds de voornaamste bezigheid van de vrouwen in het dorp, die onderscheidende tafelkleden, servetten en pronkstukken maken terwijl ze samen zitten en praten in de smalle straatjes of op overdekte patio’s. In de winkels kun je beide producten volop kopen. In het folkloremuseum kun je zien hoe men vroeger leefde en werkte op Cyprus.

5

Archeologische sites van Paphos

Paphos staat vooral bekend als een heerlijke badplaats met mooie stranden en heerlijk weer. Wat minder bekend is, is dat Paphos vroeger al bewoond was en dat verschillende archeologische vindplaatsen delen van het antieke Paphos blootgelegd hebben. De plek die voor toeristen het meest interessant is, is de archeologische site in Neo Paphos. Op een enorme oppervlakte kun je indrukwekkende mozaïek vloeren zien van villa’s uit de oudheid, oude monumenten en allerlei archeologische vondsten. Vanaf het archeologische park heb je een fraai uitzicht over het hedendaagse Paphos.

De beroemde “Graven van de Koningen’ kun je bewonderen op de archeologische vindplaats van Kato Paphos, die sinds 1980 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De monumentale ondergrondse tombes zijn uitgehouwen uit massief gesteente en dateren uit de Hellenistische en Romeinse periode. In plaats van koningen werden hier eigenlijk hoge ambtenaren en aristocratie begraven, maar de grootte en pracht van de tombes – sommige versierd met Dorische zuilen – gaven de plaats zijn grootse naam.

6

Kykkosklooster

Binnen Cyprus staan er tal van kloosters. Een deel van deze religieuze gemeenschappen zijn nog steeds als dusdanig in gebruik. Sommige kloosters hebben inmiddels een andere functie gekregen. Op 1140 meter hoogte staat het beroemdste klooster van Cyprus: het Kykkosklooster. Het oorspronkelijke klooster dat opgedragen is aan de Maagd Maria is inmiddels bijna duizend jaar oud. Het klooster is echter meerdere keren hersteld of herbouwd vanwege catastrofale branden, de laatste in 1853. Het belangrijkste object binnen het museum is het Maria-icoon. Het Kykkosklooster is voor de Cyprioten een nationale bedevaartplaats.

Op de ruime binnenplaats van het klooster zijn architectonische elementen uit voorgaande eeuwen bewaard gebleven. Het kerkelijk-archeologisch museum van het Kykkos-klooster bevindt zich in het noordelijke deel van het complex en bevat een collectie van verschillende kerkelijke kunstwerken – kerkelijke gebruiksvoorwerpen, boeken, icoonlampen en lijsten, maar ook kruizen, kerkelijke gewaden en monsters van echte iconen. 

Het Kykkosklooster is gratis te bezoeken. Er wordt van jou als bezoeker verwacht dat je gepaste kleding draagt. Voor het museum moet je wel entree betalen. Het Kykkosklooster is zeven dagen per week geopend.

7

Kourion

Ten westen van Limasol ligt een plateau met daarop een belangrijke archeologische site: Curium ofwel Kourion. De heuvel van Kourion, waarop de acropolis van het oude stadsrijk zich ontwikkelde, neemt een dominante positie in aan de kust op 4 km ten zuidwesten van het dorp Episkopi in het district Lemesos. De vroegste bewijzen van bewoning in het bredere gebied van Kourion dateren uit het neolithicum (5500-3900 v.Chr.), terwijl de oudste overblijfselen in het algemene gebied van de antieke stad verband houden met nederzettingen en graven uit de midden- en late bronstijd. Volgens de traditie werd Kourion gesticht door Argives in de 12e eeuw v.Chr. Deze stichtingsmythe kan in verband worden gebracht met het verval van de Myceense wereld en de daaruit voortvloeiende toestroom van Egeïsche bevolkingsgroepen naar het Oosten.

De bouwwerken van de voormalige stad zijn redelijk goed bewaard gebleven. De uitgestrekte ruïnes bevatten een aantal zeer goed bewaarde mozaïeken, publieke baden, het Huis van Achilles en een necropool. Verder staat er een Apollo Hylates tempel en een mooi Grieks-Romeins amfitheater. Vanaf dit amfitheater heb je een fraai uitzicht op de omgeving en de Middellandse Zee.

8

Rots van Aphrodite

Ongeveer 25 kilometer ten oosten van de populaire badplaats Paphos ligt in de zee een rots waar volgens de legende Aphrodite, de godin van de liefde, geboren zou zijn. Wat betreft vormgeving stelt de rots weinig bijzonders voor, maar voor wie interesse heeft voor de mythe van Aphrodite en Cyprus die zal zeker de moeite willen nemen om dit stukje gesteente te bekijken. De rots op zich is niet bijzonder van vorm of zo. Er ligt een mooi strand bij, dat het extra de moeite waard maakt om hier naartoe te komen. Neem zeker een duik. De legende gaat dat iedereen die rond de rots van Aphrodite zwemt, gezegend zal worden met eeuwige schoonheid. En wie wil dat niet?

9

Omodos

Als je een excursie gaat maken waarbij het traditionele Cyprus centraal staat, dan is de kans groot dat je onder andere het plaatsje Omodos zult bezoeken. Vooral in het zomerseizoen rijden de tourbussen met toeristen zowat af en aan. Er zijn meerdere redenen om Omodos te bezoeken. Eigenlijk is het zo dat Omodos vooral populair is omdat je hier de verschillende elementen van Cyprus op één plek verzameld ziet. Omodos is een plek waar je de lekkerste heerlijkheden uit de omgeving kunt proeven en kopen. Verder is Omodos een van de dorpen die tot de wijnroute van Cyprus behoort. Het klimaat van Omodos leent zich prima voor de wijnteelt, vandaar dat Omodos tot de wijnproducerende plaatsen op het eiland behoort. Verder staat Omodos bekend om het overheerlijke arkatena-brood, dat van gefermenteerde kikkererwten gemaakt wordt.

Het centraal gelegen Timiou-Stavrosklooster is de belangrijkste bezienswaardigheid van Omodos. Het complex is niet meer als klooster in gebruik, maar het is wel grotendeels in de staat van toen de laatste kloosterlingen het klooster verlieten. De bij het klooster behorende kerk is nog wel in gebruik en is te bezoeken. Zorg er voor dat je niet te bloot gekleed bent als je de kerk wilt binnentreden.

10

Haven van Paphos

Kato Paphos, het lager gelegen toeristische deel van het stadje Paphos (Pafos) heeft een sfeervol haventje waar je zowel overdag als ‘s avonds heerlijk aan het water kunt eten, drinken en flaneren. Deze oude haven van Paphos mag dan ook niet ontbreken in de top tien van hoogtepunten van Cyprus. Bij de haven van Paphos ligt een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad: het Kasteel van Paphos. De huidige versie is een door de Ottomanen herbouwde zestiende-eeuwse versie van het oorspronkelijk middeleeuwse kasteel. Het resultaat is een mix van klassiek Ottomaans, Frankisch en Venetiaans ontwerp.

Het belangrijkste deel van het kasteel is een grote vierkante toren met in het midden een afgesloten binnenplaats. De begane grond bestaat uit een centrale hal met aan twee parallelle zijden kleine kamers, die tijdens de Ottomaanse overheersing als gevangeniscellen werden gebruikt. Op het dak bevinden zich twaalf kantelen, waarop een overeenkomstig aantal kanonnen stond. De Ottomanen verwijderden de kanonnen in 1878, toen zij het bestuur van het eiland overdroegen aan de Britten, die het kasteel gebruikten als zoutopslagplaats tot 1935, toen het tot oud monument werd verklaard krachtens de Wet op de Oudheden.

Vakantie boeken naar Cyprus?

Wil je een vakantie naar Cyprus boeken? Boek deze dan bij een betrouwbare reisorganisatie die jou de zekerheid van SGR-garantie biedt. Met een pakketreis naar Cyprus is je vlucht, je accommodatie en eventueel het vervoer op Cyprus tussen accommodatie en vliegveld geregeld!

Top 10's van plaatsen in Cyprus

Meer informatie over Cyprus