top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Aken, Duitsland

Duitsland
top 10 bezienswaardigheden:

Duitsland

Plaatsen in Duitsland:
Aken
Berlijn
Bocholt
Bonn
Bremen
Cochem
Dresden
Düsseldorf
Frankfurt
Hamburg
Keulen
Kleef
Leipzig
München
Münster
Neurenberg
Oberhausen
Osnabrück
Potsdam
Trier
Winterberg

Routes & streken in Duitsland:
Eifel
Romantische Strasse
Zwarte Woud

Deelstaten in Duitsland:
Beieren
Hessen

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Aken

... meer handige websites

 

De Duitse stad Aken (in het Duits: Aachen) heeft een lange geschiedenis. De Dom van Aken heeft al zeer vroeg zijn plek veroverd als bedevaartoord en de geschiedenis van Karel de Grote is van grote invloed op het succes van de stad en het land geweest. Er is tegenwoordig zelfs een Internationale Karelsprijs, die wordt toegekend aan personen die zich op een bijzondere manier inzetten voor de eenwording van Europa. De stad Aken wordt ook veel bezocht om zijn waardevolle historische centrum met oude architectuur en de geneeskrachtige warmwaterbronnen. Daarnaast leent de stad zich uitstekend om winkelen, voor het bezoeken van boeiende musea of om heerlijk te relaxen op één van de vele terrassen. Onder Limburgers is Aken een populaire stad om te gaan winkelen of even te genieten van de Duitse keuken. De ligging net over de grens bij Zuid-Limburg zorgt ervoor dat je vanuit de meeste plaatsen in het zuiden zo in het centrum van Aken staat.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Aken

bezienswaardigheid nummer 1

Dom van Aken

Samen met het stadhuis vormt de Dom van Aken het historische hart van de stad. Wat ooit begon als een klein kapel van het keizerlijk paleis is tegenwoordig na heel wat eeuwen van bouwen en aanpassingen uitgebloeid tot de statige Dom van Aken zoals wij die nu kunnen aanschouwen. Binnen in de kerk zijn een aantal topstukken uit de geschiedenis te bewonderen. Er is bijvoorbeeld een gouden altaarstuk ‘Pala d’Oro en de troon van Karel de Grote te bewonderen. En zo zijn er nog een aantal bijzondere voorwerpen te bewonderen die geschonken werden door pelgrims, keizers en koningen. Er wordt zelfs gesproken over een lendendoek van Jezus Christus en een doek waarin het hoofd van Johannes de Doper zou hebben gelegen. Door deze informatie is de Dom van Aken langzaam maar zeker een heus bedevaartsoord geworden. En het wordt niet voor niets één van de belangrijkste kerkelijke schatkamers van Europa genoemd.

   
bezienswaardigheid nummer 2

Paltskapel

De Paltskapel is het oudste onderdeel van de Dom van Aken. Het werd al in 796 gebouwd in opdracht van Karel de Grote, de heerser van het westen. Deze rijkelijk versierde kapel werd ontworpen door Odo van Metz. De Armeense architect liet zich inspireren door bouwwerken als de Baseliek van San Vitale in Italië waarin je de meerdere hoeken in de architectuur duidelijk terug ziet. Het bouwmateriaal was afkomstig van oude Romeinse bouwwerken uit Italië. En zo werd het Karolingische renaissance tijdperk ingeluid. Destijds was het een opmerkelijk bouwwerk wat zijn tijd echt vooruit was. Nu vandaag wekt het nog altijd enige verbazing, zeker als je beseft hoe oud het al is.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Stadhuis

Het veertiende-eeuwse stadhuis vormt samen met de Dom van Aken het historische hart van de stad. Beide bouwwerken hebben een imposante uitstraling die door de eeuwen heen nooit verloren is geraakt. Sterker nog, het is misschien door de jaren heen steeds imposanter geworden. De oorspronkelijke bouw gaat terug naar het jaar 1330. Op de fundering van het Grashaus wordt langzaam dit bouwwerk vervaardigd met als oudste onderdeel de Granusturm. Deze monumentale twintig meter tellende toren was onderdeel van de Akener Koningsplats van Karel de Grote. Hieromheen werd het stadhuis gebouwd.
www.steden.net/duitsland/aken/stadhuis-van-aken

   
bezienswaardigheid nummer 4

Ponttor

De Ponttor is veertiende-eeuwse stadspoort. Deze vesting was een belangrijk onderdeel van de oude stadsmuren van Aken. Samen met de poorten Kölntor, Jakobstor en Marschiertor waren zij destijds de enige mogelijkheid om de stad Aken te bezoeken. Uiteindelijk zijn er nog meer poorten gekomen in de binnenste en buitenste stadsmuren van Aken. Je kwam daar zo maar niet binnen. Toen de functie langzaam maar zeker af begon te nemen heeft de Ponttor op verschillende manieren zijn stad gediend. Het heeft bijvoorbeeld als gevangenis gediend, maar ook tijdelijk als school en museum. In de omgeving van de Ponttor zijn veel kenmerken uit de geschiedenis te bespeuren.
www.steden.net/duitsland/aken/ponttor

   
bezienswaardigheid nummer 5

Domschatkamer

De schatkamer van de Dom van Aken is zeer indrukwekkend te noemen. Verschillende kostbaarheden die door de eeuwen heen zijn geschonken door invloedrijke personen worden tegenwoordig tentoongesteld. Je treft er onder andere stukken uit de elfde eeuw zoals de gouden preekstoel en een gouden altaar. Maar ook het Lotharkruis en de door Karel de Grote meegebrachte Proserpinasarcofaag uit de middeleeuwen. En zo vind je er ongeveer honderd bijzondere stukken die allen een plek in de geschiedenis hebben vervuld.
www.steden.net/duitsland/aken/domschatkamer

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Bronnen van Aken

De zwavelhoudende warmwaterbronnen van Aken zijn in de wijde omgeving bekend. Het is niet alleen heerlijk om in de warmwaterbronnen te vertoeven. Men spreekt zelfs over helende krachten bij kwalen als reuma, huidproblemen en natuurlijk tegen spierpijn. De meest bekende bron is de bron Rosenquelle. In het Carolus Thermen Bad te Aken kun je niet alleen genieten van de Rosenquelle bron, je kunt je er laten masseren, genieten in de sauna of gewoon heerlijk relaxen.

   
bezienswaardigheid nummer 7

St. Nikolauskirche

Op de plek van de St. Nikolauskirche hebben door de eeuwen heen al heel wat bouwwerken gestaan. Helaas vele zijn ten onder gegaan door geweld, brand, aardbevingen, oorlog of door verwaarlozing. Het huidige uiterlijk werd grotendeels in de achttiende eeuw verkregen. Het ontwerp van Laurenz Mefferdatis is inmiddels al meerdere keren aangepast en gerestaureerd. Het interieur laat zich het best omschrijven als barokstijl.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Krantenmuseum

Het ‘Internationales Zeitungsmuseum’, zoals het krantenmuseum in het Duits wordt genoemd, werd opgericht 1886. De verzamelaar en jurist Oskar von Forckenbeck besloot zijn uit de hand gelopen verzameling te presenteren aan het publiek in het Suermondt Museum te Aken. De tentoonstelling bleek een succes en geschiedenis werd geschreven. Na het overlijden in 1898 van von Forckenbeck liet zijn weduwe de inmiddels enorme verzameling kranten en boeken na aan de stad Aken.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Puppenbrunnen

Aan de Krämestasse te Aken is een opmerkelijk fontein te ontdekken. Deze bezienswaardigheid  werd ontworpen en gecreëerd door de Duitse beeldhouwer Bonifatius Stirnberg: de Puppenbrunnen. Deze poppenfontein met beweegbare figuren  vertelt verschillende passages uit het leven in Aken. Er is een marktvrouw op te ontdekken, een bisschop, een ruiter, een professor en een haan. Samen maken zij de belangrijke verbindingen naar de geschiedenis van de stad. Aken is namelijk beroemd om zijn industrie, de wetenschap en als ruiterstad. De bisschopszetel en de verwijzing naar het ontstaan van Frankrijk zijn hier allemaal aan vooraf gegaan. De stad Aken heeft echt een verhaal te vertellen.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Stadsmuren

Dat de stad Aken van groot belang was in de geschiedenis is duidelijk. De stad werd zelfs beschermd met twee stadsmuren. De binnenste ring noemt men de Barbarossa Mauer. Deze werd al in 1172 gebouwd in opdracht van Frederik I van Hohenstaufen, keizer van het Heilige Roomse Rijk. Resten van deze oude stadsmuur zijn nog zichtbaar aan de Tempelgraben, Seilgraben en de Minoritenstraße. De buitenste stadsmuur werd in dertiende eeuw aangelegd. De stad kende immers een groei die door de binnenste muren werd belemmerd. De muur werd ongeveer negen a tien meter hoog en had een lengte van ongeveer 5300 meter. Ook werden er verschillende stadspoorten en wachthuizen gebouwd. Hiervan zijn alleen de Ponttor en Marchiertor zichtbaar. Andere bezienswaardigheden van de stadsmuren zijn de Marienturm, Lavenstein, Adalbertsturm en Pfaffenturm.

   
 

TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Aken. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Aken. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Aken:

Aken informatie
Aken voor beginners
beste reistijd voor Aken
waar overnachten in Aken?

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies