top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Beieren, Duitsland

Duitsland
top 10 bezienswaardigheden:

Duitsland

Plaatsen in Duitsland:
Aken
Berlijn
Bocholt
Bonn
Bremen
Cochem
Dresden
Düsseldorf
Frankfurt
Hamburg
Heidelberg
Keulen
Kleef
Koblenz
Leipzig
München
Münster
Neurenberg
Oberhausen
Osnabrück
Potsdam
Trier
Winterberg

Routes & streken in Duitsland:
Bodensee
Eifel
Romantische Strasse
Zwarte Woud

Deelstaten in Duitsland:
Beieren
Hessen

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Beieren

... meer handige websites

 

Beieren bezienswaardigheden top 10

Beieren is de grootste deelstaat van Duitsland. Deze deelstaat beslaat het zuidoostelijke deel van Duitsland. De Vrijstaat Beieren - zoals de naam officieel luidt - is vanuit toeristisch perspectief een van de meest aantrekkelijke delen van Duitsland. Je kunt hier op zoveel verschillende manieren vakantie vieren, dat je kunt stellen dat Beieren eigenlijk alles te bieden heeft wat je maar kunt wensen. Het relatief milde klimaat zorgt voor vrij warme zomers, wat prima is om allerlei buitenevenementen en festiviteiten te organiseren. In de winter kun je in de berggebieden van Beieren terecht om te wintersporten. Beieren telt meer dan 250 skigebieden, waarvan een deel aardig sneeuwzeker is.

Velen beschouwen Beieren als de meest Duitse bestemming van het land. Een aantal typisch Duitse gerechten, dranken en gewoontes komen oorspronkelijk uit Beieren. Denk aan de pretzels, de weißwurst, de Leberkäse en natuurlijk de heerlijke Beierse Weizeners zoals Paulaner komen uit deze deelstaat. Het Oktoberfest is het bekendste evenement. Dit jaarlijkse festival dat in München zijn oorsprong kent is het grootste volksfeest ter wereld.

Het veelzijdige Beieren telt ontzettend veel boeiende bezienswaardigheden en mooie plekjes. Wij hebben uit het enorme aanbod een top 10 bezienswaardigheden van Beieren samengesteld.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
B
eieren

bezienswaardigheid nummer 1

Romantische Strasse

De Romantische Strasse is de bekendste route van Duitsland. Sinds 1950 ontdekken vakantiegangers op de Romantische Strasse de mooiste plekjes van Würzburg tot Allgäu. Er is een autoroute, een fietsroute en een wandelroute. Langs de route van bijna 400 kilometer ontdek je prachtige gebouwen, indrukwekkende landschappen en verstilde stadjes met culturele bolwerken. Ontdek oude kastelen of laat je meeslepen door de schoonheid van idyllische dorpjes.

Hoogtepunt en eindpunt van Duitslands oudste vakantieroute is Füssen met het aangrenzende sprookjeskasteel Neuschwanstein. Maar ook op de vele andere trajecten langs de Romantische Strasse wachten de reizigers vele bezienswaardigheden en cultuurlandschappen. Het meest geliefde stadje om te bezoeken langs de Romantische Strasse is Rothenburg ob der Tauber. Het goed geconserveerde middeleeuwse karakter is een ware publiekstrekker.

Bekijk de top 10 bezienswaardigheden van de Romantische Strasse

Romantische Strasse

   
bezienswaardigheid nummer 2

München

München is de grootste stad en tevens hoofdstad van Beieren. In München is altijd wel iets te beleven. De stad staat bol van de kleinere en grote evenementen. Met als jaarlijk hoogtepunt natuurlijk het befaamde Oktoberfest. München is net als zoveel Duitse steden grotendeels platgebombareerd tijden de Tweede Wereldoorlog. De meeste historische bezienswaardigheden in München zijn hersteld of wederopgebouwd. Het resultaat mag er wezen. Niet te missen bezienswaardigheden in en rond de stad zijn München Residenz, het Neues Rathaus en Schloss Nymphenburg. Voor bierliefhebbers is een bezoek aan de oudste bierbrouwerij van München aan te bevelen. Bij Zum Augustiner kun je van traditionele Duitse kost genieten, die vergezeld wordt met het authentieke Augustiner bier.

Bekijk de top 10 bezienswaardigheden van München

München

   
bezienswaardigheid nummer 3

Schloss Neuschwanstein

Er is geen kasteel in Duitsland dat zo tot de verbeelding spreekt als Slot Neuschwanstein. Dit negentiende-eeuwse bouwwerk vormt de inspiratiebron voor het kasteel van Doornroosje in Disneyland. Wie het slot op de rots ziet staan, die zal de overeenkomsten zeker moeten zien. Mede door de situering heeft ook Slot Neuschwanstein een sprookjesachtige uitstraling. Je kunt Slot Neuschwanstein bezoeken. Op jaarbasis wordt dat door zo'n anderhalf miljoen mensen gedaan. Je kunt het kasteel alleen bezoeken tijdens een begeleide tour, waarbij een gids je gedurende een half uur de hoogtepunten van het kasteel laat zien. De rondleidingen kun je met zowel Duitstalige als Engelstalige begeleiding boeken. Vanwege de beperkte beschikbaarheid is vooraf regelen van tickets aan te raden.

Schloss Neuschwanstein

   
bezienswaardigheid nummer 4

Königssee

De Königssee is een van de allermooiste meren van Duitsland. Het water is zo schoon en helder, dat je de grote scholen forellen die er in rondzwemmen gemakkelijk met het blote oog kunt spotten. De Königssee ligt in het uiterste zuidoosten van Beieren en dus ook van Duitsland. De Königssee is met een diepte van maximaal 190 meter het diepste meer van het land. De combinatie van het heldere ijzige water en de er omheen liggende bergen zorgen voor een bijna sprookjesachtig uiterlijk. De beste manier om de Königssee te ontdekken is op het water. Dat kan door middel van een boottocht of met een huurbootje. De omgeving van de Königssee is geliefd onder wandelaars. Die genieten onderweg van fantastische panoramische uitzichten.

Königssee

   
bezienswaardigheid nummer 5

Zugspitze

De Zugspitze is de hoogste berg van Duitsland. De 2962 meter hoge berg ligt deels in Beieren en deels in Oostenrijk. Drie van de vijf gletsjers bevinden zich op het Zugspitzmassief. De grootste gletsjer - de Nördliche Schneeferner - is een populair skigebied. Sinds 1955 zijn er vijf liften gebouwd op het ijsoppervlak, die het enige Duitse gletsjerskigebied vormen. Vroeger kon je hier zelfs zomerskiën. Door klimaatverandering is dat inmiddels niet meer mogelijk. Met meer dan 150 wandelroutes is de Zugspitze Arena een geliefde regio om te gaan wandelen. Een geliefde wandeling is de Gatterl Tour. Daarbij combineer je drie gondelrotten met een ongeveer zes uur durende wandeling waarbij je meer dan 1000 hoogtemeters overbrugt. Uiteindelijk eindig je de tocht op de top van de Zugspitze; het hoogste punt van Duitsland.

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Neurenberg

De centraal in de deelstaat Beieren gelegen stad Neurenberg is er eentje waar je niet zomaar langs voorbij moet rijden. De ligging langs een van de drukste autoroutes van Europa maakt van Neurenberg een ideale plek voor een tussenstop. Er is voldoende te zien en te doen om hier een hele dag (of zelfs langer) te vertoeven. De meeste bezienswaardigheden van Neurenberg liggen binnen de ommuurde historische binnenstad. Hier kun je genieten van de romantische sfeer die die Nürnberg - zoals je het in het Duits schrijft - uitstraalt. Neurenberg telt verschillende boeiende musea, zoals het Germanisches Nationalmuseum en het Speelgoedmuseum. Wat je absoluut niet mag missen is een bezoek aan de burcht van de stad: de Nürnberger Burg.

Bekijk de top 10 bezienswaardigheden van Neurenberg

Neurenberg

   
bezienswaardigheid nummer 7

Schloss Linderhof

Schloss Linderhof was Ludwig II's kleinste maar meest luxueuze paleis, en het enige dat hij nog volledig afgebouwd zag worden. Het paleis werd in 1878 werd voltooid. Slot Linderhof ligt tegen een steile helling in een fantasielandschap van Franse tuinen, fonteinen en follies. De teruggetrokken koning gebruikte het paleis als toevluchtsoord en ontving hier bijna nooit bezoekers. Linderhof is geïnspireerd op Versailles en opgedragen aan Lodewijk XIV, de Franse 'Zonnekoning'. De met juwelen versierde kamers van Linderhof zijn een monument voor de uitspattingen van de koning die de gouverneurs in München zo verontrustten. Je kunt dit bij Ettal gelegen barokslot tegen betaling bezoeken. In het winterseizoen kun je alleen het slot bezoeken. Tijdens het zomerseizoen kun je zowel het slot als het bijbehorende park met de parkgebouwen bezoeken.

Schloss Linderhof

   
bezienswaardigheid nummer 8

BMW Museum

Voor autoliefhebbers, en helemaal voor fans van het populaire Duitse automerk BMW, is een bezoek aan het BMW Museum een absolute must als je in Beieren bent. Het door Karl Schwanzer ontworpen BMW Museum is alleen al qua architectuur een bezienswaardigheid. Helaas kun je het dak van het gebouw niet zomaar zien. Daarvoor moet je je op een hoger punt bevinden. Het dak van het museum is een enorm BMW-logo.

De magie begint zodra je binnenstapt. Op een oppervlakte van ongeveer 5000 vierkante meter kun je de ontwikkeling van BMW als auto- en motormerk door de jaren heen zien. In totaal staan er meer dan 120 auto's en andere objecten tentoongesteld. Geniet van klassiekers zoals de Isetta, de 2002 ti, de 328, de M1 en de 3.0 CSi. Ontdek de bij het grote publiek minder bekende BMW's zoals de uit 1964 stammende BMW 700 of de onder classic car verzamelaars zeer gewilde BMW 507, die in goede staat inmiddels miljoenen euro's waard is. Natuurlijk is er in het BMW Museum ook volop aandacht voor de elektrificatie die ook bij BMW gaande is. Liefhebbers van de sportieve BMW's - de M-Sport modellen - kunnen zich hier vergapen aan de snelste en meest brute sportwagens die BMW gemaakt heeft.

Verwar het BMW Museum niet met het nabijgelegen BMW Welt. Dit strak vormgeven gebouw vertegenwoordigd vooral het BMW van nu. Je kunt er hedendaagse modellen zien en de allernieuwste snufjes ontdekken die in de nieuwe BMW's verwerkt zitten. Verder wordt BMW Welt gebruikt als distributiecentrum. Op afspraak kun je hier de door jou bestelde BMW ophalen.

BMW Museum

   
bezienswaardigheid nummer 9

Schloss Herrenchiemsee

Herrenchiemsee is een eiland dat gelegen is in de Chiemseee. Het is de grootste van drie eilanden in dit Beierse meer. Centraal op dit ook als Herreninsel bekend staande eiland staat het Neues Schloss Herrenchiemsee. Dit koningsslot werd eind negentiende eeuw gebouwd in opdracht van Lodewijk II. Slot Herrenchiemsee is geïnspireerd op het beroemde Kasteel van Versailles. Vanwege geldproblemen (de staatskas was op een gegeven moment leeg) werden de bouwwerkzaamheden aan Schloss Herrenchiemsee gestaakt. Hierdoor zijn onvoltooide delen op een gegeven moment afgebroken. Inmiddels is Schloss Herrenchiemsee helemaal in topconditie gebracht. Dit om de betalende bezoekers zoveel mogelijk waar voor hun geld te bieden. Zo is er veel aandacht besteed aan de flamboyante fonteinen en waterwerken die in de Franse tuin aangelegd zijn.

Bezoekers kunnen zich vergapen aan de in Rococostijl ingerichte particuliere vertrekken van de koning, aan het overweldigende trappenhuis en aan de 75 meter lange Spiegelzaal. Omdat Schloss Herrenchiemsee op een eiland ligt, is het alleen maar per boot te bezoeken. Tickets kun je vooraf online kopen of ter plaatse bij de kassa bij de aanlegsteiger aanschaffen.

Schloss Herrenchiemsee

   
bezienswaardigheid nummer 10

Kehlsteinhaus

Het Kehlsteinhaus is een huis dat op de top van de Kehlstein gebouwd is. Dit onder regie van Martin Ludwig Bormann ontworpen bouwwerk staat ook wel bekend als het Adelaarsnest. Het Kehlsteinhaus is gebouwd als buitenverblijf van Adolf Hitler. In de praktijk heeft deze voormalige nazi-leider er amper verbleven. Ten eerste kon hij niet zo goed tegen de ijlere lucht die hier op 1834 meter hoogte heerst. Daarnaast vreesde hij voor een aanslag op zijn leven op de weg naar het Kehlsteinhaus.

Tegenwoordig is het Kehlsteinhaus een café/restaurant dat een formidabel uitzicht biedt over de omgeving. Alles wat aan het naziverleden gerelateerd was, is verwijderd. Hiermee wilde men voorkomen dat het Adelaarsnest een bedevaartsoort of ontmoetingsplek voor neonazi's zou kunnen gaan worden. Nu is het een toeristische attractie waarvan men zegt dat vooral de weg ernaar toe al de moeite waard is om hem te bezoeken.

Kehlsteinhaus

   
 

Meer informatie over Beieren:

beste reistijd voor Beieren
de mooiste dorpjes van Beieren

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies