top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Berlijn: de Fernsehturm

Berlijn
top 10 bezienswaardigheden:

De meest indrukwekkende, mooie en interessante bezienswaardigheden van Berlijn vind je hier.

Overzicht
Bezienswaardigheden in andere landen en plaatsen:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Berlijn

... meer handige websites

© teksten: top10bezienswaardigheden.nl
© foto: silvermedia.nl
alle rechten voorbehouden

De Fernsehturm

In 2019 werd het vijftigjarig bestaan van de beroemde Fernsehturm gevierd. Deze televisietoren die zich in het ‘Park am Fernsehturm’ bevindt, wordt door de stad Berlijn gezien als het symbool voor een verenigd Duitsland. Omdat de toren destijds rond de jaren zestig van de vorige eeuw in het oosten van Berlijn werd gebouwd, is het voor altijd gelinkt aan de DDR periode van Duitsland. De moderne televisietoren werd destijds beschouwd als statussymbool. Met het neerhalen van de Berlijnse Muur veranderde de positie van de Fernsehturm automatisch naar het midden van het centrum, nabij de Alexanderplatz. De imposante toren meet ongeveer 368 meter en vormt daarmee voor vele bezoekers van Berlijn een belangrijk oriëntatiepunt.

Uitzicht over Berlijn

Eén van de allermooiste uitzichten over de stand Berlijn is te zien vanuit het uitkijkplatform van de Fernseturm. Deze bevindt zich samen met een restaurant op ongeveer 203 meter boven de grond. Aangezien het restaurant ronddraait heb je tijdens je diner steeds een veranderend uitzicht. De highlights van de stad tonen zich achter elkaar dankbaar aan je voor. Denk hierbij aan de prachtige rivier de Spee, Tiergarten, Brandenburger Tor, de historische plaats Teufelberg, Reichstag, Volkspark Friedrichshain, Lustgarten, de Nikolaikirchen en het Rotes Rathaus.

Alexanderplatz

De Fernsehturm is gelegen in een gelijknamig park, vlakbij de Alexanderplatz in het stadsdeel Mitte. Alex, zoals het plein ook wel wordt genoemd, vormt een belangrijk verkeersknooppunt in Berlijn. Men komt graag naar dit stadsdeel om te winkelen. Daarnaast vind je in de directe omgeving goede restaurants, hotel en vele bezienswaardigheden.

De schade die hier werd opgelopen tijdens de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog bracht de gelegenheid voor het opnieuw inrichten van de dit stadsdeel. Zo werd in deze omgeving niet voor niets gekozen voor de bouw van de televisietoren ‘Fernsehturm’. Het gebied veranderde snel en won opnieuw aan populariteit. De Alexanderplatz groeide in relatief korte tijd uit tot een modern stadscentrum met in overwegend communistische stijl opgetrokken (overheids)gebouwen. Het is daarmee niet per definitie mooi te noemen, maar wel typerend voor wat de stad heeft doorstaan. Aan de Alexanderplatz bevindt zich het fontein ‘Brunnen der Völkerfreundschaft’ werd ontworpen door door de Wlater Womacka. Veel van zijn werk is te typeren als ‘socialistisch realisme’ een kunststroming die erg populair was in de DDR tot aan het eind van de twintigste eeuw. Het fontein wordt zowel door toeristen als de bevolking gewillig gebruikt om een rustmoment te pakken.

 
Meer informatie over Berlijn:

5x zien & doen in Berlijn
Berlijn in één dag
Berlijn top 10
Berlijn voor beginners
beste reistijd voor Berlijn

...meer handige websites
...alle bezienswaardigheden op top10bezienswaardigheden.nl
 

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies