top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Koblenz, Duitsland

Duitsland
top 10 bezienswaardigheden:

Duitsland

Plaatsen in Duitsland:
Aken
Berlijn
Bocholt
Bonn
Bremen
Cochem
Dresden
Düsseldorf
Frankfurt
Hamburg
Heidelberg
Keulen
Kleef
Koblenz
Leipzig
München
Münster
Neurenberg
Oberhausen
Osnabrück
Potsdam
Trier
Winterberg

Routes & streken in Duitsland:
Bodensee
Eifel
Romantische Strasse
Zwarte Woud

Deelstaten in Duitsland:
Beieren
Hessen

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Koblenz

... meer handige websites

 

De top 10 bezienswaardigheden van Koblenz

De middelgrote Duitse stad Koblenz is bekend vanwege de monding van de Moezel in de Rijn. Hierdoor is Koblenz al twee millennia lang een belangrijk strategisch en logistiek knooppunt. Het is niet voor niets dat de Romeinen hier ruin tweeduizend jaar geleden een versterkte stedelijke nederzetting bouwden. De geschiedenis van Koblenz wordt gekenmerkt door gewapende conflicten met tal van grensconflicten en grote structurele veranderingen. De forten in en rond Koblenz verloren hun belang toen in de negentiende eeuw de oorlogstechnologie flinke vooruitgang boekte. Luchtaanvallen in de Tweede Wereldoorlog hebben ervoor gezorgd dat Koblenz voor 87% verwoest werd. Hoewel belangrijke gebouwen herbouwd werden, is een deel van het historische stadsbeeld van Koblenz voorgoed verloren gegaan.

Koblenz wordt vooral bezocht door toeristen die aan het rondreizen zijn door het stroomgebied van de Rijn en de Moezel. Fietsrondreizen en riviercruises hebben vaak Koblenz als boeiende tussenstop in het programma staan. Wie wil weten wat hij/zij tijdens een dagje Koblenz wil doen, die heeft in de onderstaande top 10 bezienswaardigheden van Koblenz een goede leidraad.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
B
eieren

bezienswaardigheid nummer 1

Altstadt

De historische binnenstad vormt de belangrijkste bezienswaardigheid van Koblenz. Het is de plek waar door de eeuwen heen keizers en koningen, maar ook handelaren en kunstenaars hun stempel op de stad gedrukt hebben. Een wandeling door de Altstadt van Koblenz is als een ontdekkingsreis door verschillende tijdsperiodes van de stad. Je zult gecharmeerd raken van mooie pleinen, romantische gebouwen en indrukwekkende torens.

Let vooral ook op de details en vergeet hierbij vooral niet om af en toe omhoog te kijken. Zo kun je bijvoorbeeld de Vier Türme ontdekken. Deze 'vier torens' zijn een ensemble van vier historische gebouwen, op de kruising van de straten Am Plan - Löhrstraße - Altengraben - Marktstraße. Alle vier de panden hebben een opvallende en rijk versierde erker op de hoek van het pand. Het pand aan Marktstraße 1 is nog het origineel uit 1690. De andere drie panden zijn herbouwd of gerestaureerd.

   
bezienswaardigheid nummer 2

Deutches Eck

Het Deutches Eck is de meest gefotografeerde plek van Koblenz. Het is een kunstmatige landtong die aan de monding van de Moezel in de Rijn is aangebracht. De landtong creeerde de nodige ruimte voor het enorme monument dat ter ere van de eerste Duitse keizer Wilhelm I is weggezet. Het ruiterstandbeeld is 37 meter hoog, waarvan 14 meter voor het ruiterstandbeeld, en het bronzen beeld weegt 63,5 ton. De spitsvormige locatie wordt soms ook wel Deutscher Ordt genoemd. Vanaf het hoger gelegen Fort Ehrenbreitstein heb je een mooi uitzicht op het Deutches Eck.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Fort Ehrenbreitstein

Het op een heuvel aan de Rijn gelegen Fort Ehrenbreitstein is een relatief jong fort. Het vestingwerk werd pas in de negentiende eeuw gebouwd. Tijdens een bezoek aan Fort Ehrenbreitstein zul je duidelijk zien dat de manier waarop de fortificatie vormgegeven is, duidelijk anders is dan de middeleeuwse forten die je in de omgeving van Koblenz aan zult treffen. Fort Ehrenbreitstein is tussen 1817 en 1828 gebouwd als onderdeel van de zogenaamde Festung Koblenz. Als bezoeker kun je onder andere het in het fort aanwezige Landesmuseum Koblenz binnenlopen. Het hoogtepunt van Fort Ehrenbreitstein is volgens ons het waanzinnige uitzicht dat je vanaf het panoramapunt hebt over de stad Koblenz, over het Deutches Eck en over beide rivieren.

Je kunt Fort Ehrenbreitstein tegen betaling bezoeken. Je kunt een ticket kopen dat alleen voor het fort bedoeld is. Dat is handig als je met eigen vervoer naar Fort Ehrenbreitstein gekomen bent. Ben je in de stad en wil je naar Fort Ehrenbreitstein gaan? Dan is de kabelbaan de beste optie. Vanaf het station in de stad wordt je binnen vijf minuten met de kabelbaan over de Rijn naar het fort gebracht. De combitickets voor de kabelbaan en het fort zijn uiteraard duurder dan de losse entreetickets voor Fort Ehrenbreitstein. De Koblenz Seilbahn mag je vanwege het mooie uitzicht over Koblenz en de Rijn als een bezienswaardigheid op zich beschouwen.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Jesuitenplatz

De Jesuitenplatz wordt als het mooiste plein van Koblenz beschouwd. Wij zijn het daar volledig mee eens. De Jesuitenplatz ligt centraal in het historische centrum van Koblenz. Het is vernoemd naar de Jezuïetenorde die hier vroeger gevestigd was. Het stadhuis is het belangrijkste gebouw aan de Jesuitenplatz. Het barokke gebouw is eind zeventiende eeuw als Jezuïetencollege weggezet en heeft na het vertrek van de orde een andere functie gekregen. Op de Jesuitenplatz kun je vooral in de zomermaanden genieten op een van de hier aanwezige terrassen. Wie dat wil die kan een kijkje nemen in de Citykirche am Jesuitenplatz.

   
bezienswaardigheid nummer 5

Schloss Stolzenfels

Schloss Stolzenfels is volgens velen het mooiste kasteel van de stad. Deze burcht staat ongeveer vijf kilometer ten zuiden van het stadscentrum. Het in de dertiende eeuw gebouwde slot staat op de linkeroever van de Rijn. Het neogotische gebouw is ooit als tolburcht weggezet. Rond het begin van de vijftiende eeuw zijn er een woontoren en paleis aan toegevoegd. Nadat Slot Stolzenfels in 1689 door de Fransen verwoest werd, raakte het in verval. Na de herbouwing in de negentiende eeuw is Slot Stolzenfels helemaal in de oude glorie hersteld en is het UNESCO werelderfgoed geworden. Het slot is deels voor het publiek toegankelijk.

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Basiliek van Sint-Kastor

De basiliek van Sint-Kastor (Basilica St. Kastor) is een middeleeuwse rooms-katholieke kerk die in het oude centrum van Koblenz staat. Op de plek waar ooit een Romeins fort stond, is begin negende eeuw een kerk gebouwd. Deze in 836 ingewijde Basiliek van Sint-Kastor mag als een historische plek gezien worden. Hier vonden in 842 de onderhandelingen tussen de zonen van Lodewijk de Vrome plaats. Die hebben geleid tot de deling van het toenmalige Frankische Rijk. Het huidige gebouw vind zijn oorsprong grotendeels in het einde van de twaalfde eeuw. Op 30 juli 1991 werd de kerk door paus Johannes Paulus II verheven tot basiliek.

   
bezienswaardigheid nummer 7

Kurfürstliches Schloss

Het Kurfürstliches Schloss is het meest statige gebouw dat je in Koblenz zult zien. Het keurvorstelijk paleis was het eerste classicistische slot dat de keurvorst Clemens Wenzeslaus in Duitsland liet bouwen. De bouwperiode is van 1777 tot 1786 geweest. Van 1850 tot 1858 was het slot in gebruik door de prins van Pruisen; de latere keizer Wilhelm I. Zijn vrouw Augusta is degene geweest die ervoor gezorgd heeft dat er een langwerpig park langs de Rijnoever kwam: de Kaiserin-Augusta-Anlagen. Dit park strekt zich vanuit de Schlossgarten in zuidelijke richting langs de Rijn uit. Vergeet tijdens een wandeling hier niet om even een kijkje te nemen bij het aan Augusta gewijde monument te kijken. Deze Kaiserin-Augusta-Denkmal is zes jaar na haar door gemaakt. Opvallendste element is het Augusta-sculptuur dat door Karl Friedrich Moest gemaakt is.

Het Kurfürstliches Schloss is tegenwoordig in privébezit en wordt onder andere gebruikt voor bruiloften, feesten en zakelijke bijeenkomsten. Het is niet opengesteld voor individueel bezoek.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Forum Confluentes

Midden in Koblenz staat het Forum Confluentes. Dit modern vormgegeven gebouw wijkt architectonisch enorm af van de omgeving, waardoor zijn vorm eigenlijk nog beter tot zijn recht komt. Het Forum Confluentes staat op de Zentralplatz. Dit plein is geen historisch plein, maar is bij de wederopbouw van Koblenz na WO II ontstaan. Bij de in 2007 gehouden architectuurwedstrijd kwam het ontwerp van architectenbureau Benthem Crouwel als winnend project uit de bus. In 2013 is het culturele gebouw geopend. In Forum Confluentes zijn onder andere het Mittelrhein-Museum, het Romanticum Koblenz, de stadsbibliotheek en de toeristische dienst gevestigd. Het Romanticum herbergt een interactieve tentoonstelling over het Oberes Mittelrheintal. Bezoekers stappen aan boord van een virtuele stoomboot en beleven een reis door het Midden-Rijndal, dat bekend staat om zijn Rijnromantiek.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Ludwig Museum im Deutschherrenhaus

In het dertiende-eeuwse Deutschherrenhaus kun je genieten van verschillende uitingen van Franse kunst. Het historische gebouw huisvest tegenwoordig het Ludwig Museum. Het museum maakt sinds 1992 uit van de verschillende Ludwigmusea die vooral in Duitsland te vinden zijn. De collectie Ludwig is een omvangrijke kunstverzameling die door de Österreichischen Ludwig-Stiftung für Kunst und Wissenschaft beheerd wordt. In het Ludwig Museum im Deutschherrenhaus kun je redelijk wat kunstwerken van na de Tweede Wereldoorlog bezichtigen.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Pruisische regeringsgebouw

Het Pruisische regeringsgebouw (Preussisches Regierungsgebäude) is lange tijd de zetel geweest van de Pruisische regering voor het administratieve district Koblenz. Het Pruisische regeringsgebouw werd van 1902 tot 1905 in neoromaanse stijl gebouwd onder leiding van de Berlijnse bouwmeester Pauk Kieschke. Opmerkelijk details is dat het Pruisische regeringsgebouw een van de weinige grote gebouwen is die de Tweede Wereldoorlog vrijwel ongeschonden doorstaan heeft. Het 158 meter lange neoromaanse gebouw is een beschermd cultuurmonument. Je kunt het helaas alleen aan de buitenkant DeHet voormalige Pruisische regeringsgebouwen zijn nu als administratieve centra in gebruik.

   
 

Ook leuk: de Schängelbrunnen

Is de Schängelbrunnen een belangrijke bezienswaardigheid die in de top 10 bezienswaardigheden van Koblenz thuishoort of niet? De meningen daarover lopen uiteen. 'Niet voor omlopen', 'een soort van Manneke Pis van Koblenz' en 'misschien leuk voor kinderen' zijn opmerkingen die je in reviews terugleest. De Schängelbrunnen, oorspronkelijk ook wel Schängelchen-Brunnen genoemd, is een fontein in de oude binnenstad van Koblenz. Het staat sinds 1941 op de binnenplaats van het stadhuis. Ongeveer elke drie minuten spuwt de bronzen figuur een straal water enkele meters voorbij het fonteinbassin, zodat voorbijgangers door het water kunnen worden geraakt. Dit trekt veel belangstelling van jonge en oudere voorbijgangers.

TIP: betaalbaar overnachten in Koblenz

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Koblenz. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Koblenz. Daar kun je per hotel, appartement en B&B meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Koblenz:

wikipedia

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies