Hoewel Potsdam niet de bekendste naam is in het lijstje van populaire Duitse steden, is hij zeker een bezoekje waard. Sinds 1990 zijn er bijvoorbeeld heel veel paleizen, parken en monumenten geregistreerd op de lijst van UNESCO’s werelderfgoederen. Wanneer je vanuit Nederland via het oosten Potsdam binnenrijdt, kom je meteen langs enkele prachtige paleizen, parken en tuinen. Potsdam staat bekend als stad waar keurvorsten en andere hoogwaardigheidsbekleders graag hun dagen sleten. Zo verbleef keurvorst van Brandenburg, Fredrik Willem, er graag tijdens de zomermaanden en liet hij hiervoor kasteel Honselaarsdijk bouwen. De link met Nederland werd meteen gelegd in de architectuur. Door zijn studie in Leiden ontstond zijn voorliefde voor de Nederlandse architectuur. Ook trouwde hij met een Nederlandse, namelijk Louise Henriette van Nassau, dochter van Frederik Hendrik van Oranje. De koninklijke familie Hohenzollern hebben vervolgens nog meer paleizen in Potsdam gebouwd. Hun erfgoed is te vinden in paleizen als Sanssouci, en Neues Paleis.
Het historische centrum van Potsdam begint bij de stadspoort; de Brandenburger Tor. Aan dit sfeervolle plein tref je een fontein, gezellige terrassen en leuke hotels. Ook begint hier eveneens het winkelgebied van de stad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de bommen ook in Potsdam veel schade aangebracht. Het tegenwoordige Stadschloss is bijvoorbeeld geheel opnieuw gebouwd. En zo zijn er meer lege gaten opnieuw opgebouwd.
De stad heeft inmiddels het sfeervolle en karakteristieke uiterlijk in ere hersteld en ontvangt nu vele toeristen die het met eigen ogen willen bewonderen. Het is aan te bevelen om voor de paleizen vooraf een kaartje te kopen. Er wordt veel gewerkt met tijdsloten en dus is enige planning vooraf noodzakelijk als je veel wilt zien.