top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden langs de Nijl, Egypte

Egypte
top 10 bezienswaardigheden:

Caïro
Egypte
Luxor
Nijl
Sharm el-Sheikh

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Egypte

... meer handige websites

 

Het oude Egypte is vooral terug te vinden langs de Nijl. De eeuwenoude beschaving, die 5000 jaar geleden haar hoogtepunt bereikte, was voor een groot deel afhankelijk van deze rivier. Het zoete water was immers noodzakelijk om te overleven in de verder droge en dorre woestijn. Langs de nijl verschenen dorpen en steden en werd landbouw mogelijk. En de rivier diende als dé manier om mensen en spullen te verschepen tussen Europa en het hart van Egypte. Tegenwoordig is de Nijl nog nét zo belangrijk als vroeger, al hebben wegen, spoorlijnen en luchthavens het grootste deel van de vervoersfunctie van de rivier overgenomen. Toeristen en bezoekers zullen dit deel van Egypte vooral ontdekken via een Nijlcruise.

Aan boord van een prachtig schip, vol luxe en voorzieningen wordt, in de regel, van Cairo tot Aswan gevaren en worden onderweg verschillende stops gemaakt. Het oude Egypte is namelijk vooral terug te vinden langs de oevers, wat een Nijlcruise de perfecte manier maakt om de mooiste bezienswaardigheden van Egypte te ontdekken.

 


Top 10 bezienswaardigheden
langs de Nijl

bezienswaardigheid nummer 1 De piramides van Giza
De meeste Nijlcruises beginnen in Cairo. De piramides van Giza zijn waarschijnlijk een van de bekendste bezienswaardigheden van Egypte. Het zijn natuurlijk ook nog de laatst overgebleven originele wereldwonderen. Het feit dat, ruim 5000 jaar terug, mensen in staat waren om deze majestueuze bouwwerken op te tuigen maakt de Piramides bijna mythisch. En een bezoekje aan deze tombes mogen dan ook niet ontbreken als je Cairo bezoekt. De piramides zijn graftempels, opgedragen aan de hoogste leiders van het oude Egyptische Rijk. Het piramidecomplex bestaat overigens uit vele artefacten. Tempels, graven, oude straten, de bekende Sfinx en natuurlijk vele piramides. De hoogste en meest bekende, ‘De Grote Piramide’ is bijna 150 meter hoog.
   
bezienswaardigheid nummer 2 De tempel van Edfu
Als je op zoek bent naar een leuke stop langs de Nijlcruise dan is de tempel van Edfu een hele goede keuze. Het is een minder bekende en drukke bezienswaardigheid die door de grotere rederijen vaak wordt overgeslagen, en dat is best wel jammer, want het is een prachtige plek. De tempel is gebouwd in de periode voordat de Romeinen Egypte veroverden, zo rond 30 voor Christus. Het is een groot complex vol kamers en ruimtes waar de mooiste tekeningen en beeldhouwwerken te vinden zijn. Edfu staat volledig in het teken van de god Horus, god van de lucht en oorlog, die er in beeltenissen uitziet als een valk.
   
bezienswaardigheid nummer 3 Abu Simbel
De vier enorme standbeelden die de ingang van Abu Simbel domineren zijn de poort tot een van Egyptes meest bekende en bijzondere monumenten. Dit was de plek waar de Nubiërs het oude Egypte binnenkwamen en Abu Simbel diende dan ook vooral als poort en als middel om de grootsheid van de Egyptenaren te tonen aan hun zuiderburen. Achter de standbeelden ligt de beroemde tempel van Ramses II. Misschien wel een van de meest bijzondere zaken aan deze tempel is het feit dat hij precies twee keer per jaar volledig in zonlicht staat. Op de dag van zijn geboorte, en de dag van zijn kroning. Het geeft nog maar eens aan hoe kundig de oude Egyptenaren destijds al waren. Ook in Abu Simbel is de, stuk kleinere, prachtige tempel van Nefertari, de vrouw en koningin van Ramses II. Het is de enige plek in Egypte waar standbeelden van mannen en vrouwen even groot zijn.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Luxor
Luxor is een waar openluchtmuseum met een historie die teruggaat tot 1392 voor Christus. De stad staat vol tempels, gebouwen, standbeelden en andere zaken uit de oudheid die ooit de basis waren voor de oude hoofdstad ‘Thebes’. Aan de oostzijde van de Nijl vind je het complex van Karnak terwijl de westzijde van de stad gekenmerkt wordt door de aanwezigheid van de Vallei der Koningen. Beide komen later in dit artikel nog uitgebreid terug. Andere bezienswaardigheden in Luxor zijn het historie centrum, de prachtige Corniche langs de Nijl waar het op warme dagen uitstekend toeven is en beroemde Luxor museum.
   
bezienswaardigheid nummer 5 Dendera
Dendera ligt aan de westelijke oever van de Nijl en is een tempelcomplex dat opmerkelijk goed bewaard is gebleven. Het wordt algemeen beschouwd als het best bewaarde bezienswaardigheid van Egypte. Het complex is omringd door een dikke lemen muur waar het centrum van Dendera wordt gevormd door de prachtige en enorme tempel van Hathor, de godin van liefde, schoonheid, vreugde en genezing. De tempel werd voltooid in de Romeinse tijd en heeft een reliëf van Cleopatra en Caesarion, haar zoon van de Romeinse keizer Julius Caesar.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Kom Ombo
Het complex van Kom Ombo is ooit gebouwd ter toewijding aan de goden Horus (lucht) en Sobek (krokodillen) en is hierdoor een beetje een opvallende in deze lijst van bezienswaardigheden langs de Nijl. Het gebouw is een volledig symmetrisch complex waarbij het ene deel volledig aan Horus is toegewijd terwijl het andere deel juist aan Sobek is toegewijd. Binnen vind je prachtige schilderingen, hiërogliefen, standbeelden en andere bijzonderheden van ruim 4000 jaar oud. In oudere tijden had dit complex een eigen meer met een flinke populatie heilige krokodillen. De enige krokodillen die je tegenwoordig nog in Kom Ombo tegenkomt zijn de prachtige uitgehouwen standbeelden van krokodillen en een aantal gemummificeerde heilige krokodillen.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Cairo
De meeste Nijlcruises beginnen in de Cairo, hoofdstad van Egypte. De piramides van Giza kun je natuurlijk sowieso niet overslaan, maar de stad heeft nog véél meer bezienswaardigheden te bieden. Zo is het recent geopende en hypermoderne (en enorme) Egyptische Museum absoluut een must-do. Het is dé plek om alle schatten van 5000 jaar Egypte op 1 plek te vinden en veel te leren over de boeiende geschiedenis van dit, ooit zo machtige, rijk. Cairo is ook de plek waar veel Hollywood films zijn geschoten. Films als Cleopatra, The Spy Who Loved Me and Death on the Nile zijn in of rondom Cairo geschoten dat met haar exotische vibe de perfecte achtergrond was voor de regisseurs.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Abydos
Abydos, vlakbij Asyut gelegen, is omringd met mysterie en raadsels. Het is de plek waar je als bezoekers in de rol kruipt van ontdekkingsreiziger. Eeuwenlang was Abydos een heilige plaats voor begrafenissen en gewijd aan de cultus van Osiris, de god van de doden. Terwijl de Grote Tempel van Seti I het hart van het complex vormt, mag ook de Gallery of the Kings niet ontbreken. Hier vind je een enorme tekening van farao’s met ee lijst van vrijwel alle farao’s die over Egypte heersten en, nog steeds een groot mysterie, tekeningen die erg veel lijken op moderne machines.
   
bezienswaardigheid nummer 9 De Vallei der Koningen
Praktisch elke Nijlcruise komt langs Luxor, en dus zal een bezoek aan de, aan de westzijde van de Nijl gelegen, Vallei der Koningen nooit op je to-do lijstje ontbreken. Na de piramides is de Vallei der Koningen waarschijnlijk een van de bekendste Egyptische bezienswaardigheden. Het is de plek waar vele farao’s van de 17e, 18e, 19e en 20e dynastie hun laatste rusplaats hebben. Er zijn dan ook meer dan 60 tombes verspreid over het terrein te vinden. De meest beroemde is die van Toetanchamon. Dit graf werd pas in 1922 door Howard Carter ontdekt. Tegenwoordig is het een van de populairste plekken langs de Nijl om te bezoeken. Zorg dus dat je vroeg of juist erg laat komt om de grootste drukte te vermijden en optimaal te genieten van deze bijzondere plek.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Karnak en de tempels van Luxor
Aan de oostzijde van de Nijl, vlakbij Luxor, ligt het complex van Karnak dat een van de grootste tempelcomplexen ter Wereld is. Alleen Angkor Wat in Cambodja is nóg groter. Tijdens een bezoek aan Karnak zul je overdonderd worden door de enorme hoeveelheid aan bouwwerken uit het oude Egypte waaronder de Hypostyle Hall dat uit meer dan 130 pilaren van ieder ruim 25 meter bestaat. Ook de grote Obelisk van Hatshepsut, dat met ruim 35 meter overal bovenuit torent is een goede plek voor een vakantiefoto. Vanaf hier kijk je namelijk in elke richting uit over het enorme complex van Karnak. Een geweldige plek om te bezoeken!
   
  Meer informatie over de Nijl:

beste reistijd voor Egypte
Nijlcruises in Egypte

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies