top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Lapland, Finland

Finland
top 10 bezienswaardigheden:

Helsinki
Lapland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Lapland
reisadvies reisadvies Finland

... meer handige websites

 

Lapland is de noordelijkste provincie van Finland. Dankzij de ligging ten noorden van de Poolcirkel kunnen de temperaturen behoorlijk ver onder het vriespunt komen. Een goede uitrusting tijdens de wintermaanden is dan ook van levensbelang tijdens je bezoek aan dit deel van Finland. In de zomer is de temperaturen nog altijd aan de frisse kant, maar zeker een stuk aangenamer. Lapland is tevens een plek waar je rekening dient te houden met het aantal uren zon per dag. Daar waar je in december vrijwel geen zonlicht ziet, gaat de zon praktisch niet onder in juni. Een vreemd doch interessant fenomeen om eens in je leven mee te maken. Lapland is vooral een bestemming die bekend staat om het winterse landschap, de hondenslee tochten, de rendieren, het noorderlicht en de Sami cultuur. De Sami bevolking is van oorsprong een nomadisch volk wat, naar gelang de jaargetijden, telkens opnieuw hun dorp opbouwden. Hun huizen bestonden dan ook uit tenten of koepelvormige hutten die we beter kennen als iglo. Ondertussen is het ook in Lapland een stuk moderner geworden. De Sami leven tegenwoordig in huizen en dragen hun traditionele kleding vaak alleen nog tijdens festivals of andere belangrijke evenementen. Lapland is natuurlijk uitermate geschikt als wintersport bestemming. Op geheel unieke wijze kun je hier allerlei winterse sporten beoefenen zonder dat je bang hoeft te zijn of er wel voldoende sneeuw ligt.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Lapland

bezienswaardigheid nummer 1 Noorderlicht
Op menig ‘bucket-list’ staat het noorderlicht in de top 10. In Lapland is het zeer goed mogelijk om dit onderdeel van je lijstje in vervulling te laten gaan. Sommige zaken dienen wel op het juiste moment samen te komen, dus een risico heb je altijd. Het poollicht, noorderlicht of ook wel aurora borealis, is een fenomeen in de atmosfeer. De lucht kleurt dan in de meest bijzondere kleuren en vormen. Tijdens uitbarstingen van plasmawolken op de zon, worden er allerlei geladen deeltjes het heelal in geslingerd. De energie die dan vrijkomt vormt zo het kleurrijke poollicht. Door aardmagnetische velden worden de geladen deeltjes zo afgebogen van de aarde, dat ze vaak vooral op de Noord- en Zuidpool terecht komen. Vooral tijdens de wintermaanden is het noorder- en ook zuiderlicht regelmatig zichtbaar. Heel soms kun je het geluk hebben om het noorderlicht in afgezwakte vorm in Nederland zien.
   
bezienswaardigheid nummer 2 Rendier of hondenslee safari
Niemand zou Lapland mogen verlaten zonder een tocht met een rendier- of hondenslee te hebben gemaakt. Deze unieke tak van sport komt vooral in Lapland veel voor. De Husky honden worden dagelijks getraind om op zeer efficiënte manier een slee voort te trekken. Meestal worden er zo’n vier tot acht honden gebruikt, die samen in teamverband de klus klaren. Een rendieren tocht gaat er vaak iets rustiger aan toe. Er loopt ook maar één dier voorop die vaak ook geen haast heeft. Zo kun je wel gezellig in groepsverband een tocht afleggen. Een rendier of hondenslee safari is vaak uit te breiden met verschillende activiteiten. Je kunt bijvoorbeeld op bezoek gaan in het dorp van de Kerstman of je probeert een visje te vangen tijdens het ijsvissen. Het immens prachtige landschap krijg je er gratis bij kado.
www.safartica.com/en/Safaris-in-Lapland
   
bezienswaardigheid nummer 3 Rovaniemi
Op de plaats waar de rivieren Kemijoki en Ounasjoki samenkomen, ligt de hoofdstad Rovaniemi. De stad Rovaniemi wordt veelal bezocht als beginpunt van een vakantie in Lapland. Vanaf deze stad wordt het noordelijk gelegen landschap namelijk alleen maar ruiger. Daarnaast wordt Rovaniemi vooral gezien als woonplaats van de kerstman. Kinderen kunnen dan ook vaak niet wachten om zijn huis hier daadwerkelijk te bezoeken. Santa Park mag daarom zeker niet ontbreken tijdens je bezoek. Ben je sportief aangelegd? Dan kun je in Rovaniemi kiezen uit leuke activiteiten als vissen, raften, klimmen, wandelen, zwemmen en skiën.
www.santapark.com
http://international.rovaniemi.fi/en/
   
bezienswaardigheid nummer 4 Sneeuwscooter Safari
Wil je graag iets meer controle hebben, dan wat tijdens een hondenslee safari mogelijk is? Dan is een sneeuwscooter tocht een aanbeveling waard. De gemotoriseerde sneeuwscooters lenen zich in Lapland uitstekend om grote afstanden af te leggen. Een juiste uitrusting en duidelijke uitleg zijn van groot belang alvorens je tocht gaat beginnen. Uitgestrekte gebieden wisselen zich af met dicht begroeide dennenbossen en bevroren meren. Ondertussen heb je misschien het geluk om wat rendieren of elanden tegen te komen. Maar verder zal er vooral heel veel rust om je heen zijn.
www.laplandsafaris.com/en/activities/snowmobiling
   
bezienswaardigheid nummer 5 IJsvissen
Het beroemde ijsvissen is een geheel ander tak van sport dan hoe wij gewend zijn een visje vangen. Allereerst moet je verzekerd zijn van een goede uitrusting. De temperaturen in Lapland kunnen ongekend koud zijn. En vissen vraagt nu eenmaal veel geduld. Met een speciale boor wordt er een gat gemaakt in het meters dikke ijs en vervolgens zaagt men een gat van een kleine twintig centimeter in doorsnee. Op een speciale manier zorgt men ervoor dat het gemaakt gat niet opnieuw dicht vriest. Daarna kun je je vislijn met lokaas laten zakken en begint het wachten. De vis heeft waarschijnlijk nooit zo lekker gesmaakt als die avond. www.laplandsafaris.com/en/activities/ice-fishing
   

   
bezienswaardigheid nummer 6 Utsjoki
In het uiterste noorden van Finland ligt de gemeente Utsjoki. De bevolkingsgroep bestaat hier voornamelijk uit Sami. De traditionele manier van leven was oorspronkelijk nomadisch. Tegenwoordig zijn ook de Sami geïntegreerd in de moderne samenleving. Wel proberen zij hun cultuur, rituelen en gebruiken zo veel als mogelijk in stand te houden. In de gemeente Utsjoki kom je dan ook een aantal kleine Sami dorpjes tegen. De noordelijk gelegen plaats Utsjoki staat bekend als Saami dorp. Hier kun je getuigen zijn van eeuwenoude tradities, gebruiken en rituelen die in een modern jasje gestoken zijn. Het is een bijzonder leuke manier om kennis te maken met een eeuwenoude volksstam die de natuur nog altijd erg hoog in het vaandel heeft staan. Zo heeft Utsjoki bijvoorbeeld ook acht seizoenen in plaats van vier. De hoeveelheid daglicht en temperatuurverschillen spelen hierin een belangrijke rol. In de rivier Tenojoki wordt de aller lekkerste zalm gevangen en het landschap van de Saami zeker indrukwekkend. Bijkomen doe je vervolgens in het gemeentehuis Giisá. Hier komt de lokale bevolking graag samen om even bij te kletsen in het café.
www.saamivillage.fi/en/
   
bezienswaardigheid nummer 7 Levi
Het meest aantrekkelijke wintersportgebied van Finland is te vinden in Fins-Lapland, namelijk Levi. Alle faciliteiten die je verwacht van een modern wintersportgebied, zijn hier aanwezig. Vanuit de gondel bij Southpoint kan je dag beginnen met kilometers lange pistes, die zorgen voor prachtige afdalingen en veel ski of snowboard plezier. En misschien heb je ‘s avonds zelfs het geluk om van het noorderlicht te genieten. Natuurlijk zijn er ook andere winterse activiteiten waar je deel aan kunt nemen. Denk hierbij aan ijsvissen, ice karting, paardrijden door een winters landschap, sneeuwscooter safari, rendieren- of hondensleetocht en wandeltochten. In de maand december zijn de dagen het kortst. De hoeveelheid daglicht kan dan echt beperkt zijn tot ongeveer één à twee uur. Daar staat tegenover dat het in juni vrijwel niet donker wordt. Erg bijzonder om eens mee te maken.
www.levi.fi/nl/home.html
   
bezienswaardigheid nummer 8 Ylläs
Het Finse Ylläs is eveneens een bekende wintersport plaats. De hoge bergen, heuvels en dalen geven de omgeving een sprookjesachtig uiterlijk. Middels tientallen liften en gondels krijg je toegang tot meer dan zestig afwisselende afdalingen in uiteenlopende categorieën. En ook off-piste zijn er tal van mogelijkheden. Heb je even genoeg van het skiën, dan zijn er nog genoeg andere activiteiten om aan deel te nemen. Ook in Ylläs kun je tochten maken met sneeuwscooters, honden en/of rendieren. En als je toe bent aan wat warmte dan zijn er altijd nog verschillende wellness mogelijkheden. Tijdens de zomermaanden is Ylläs eveneens populair te noemen. De liften die tijdens de winter vooral skiërs en snowboarders mee naar boven nemen, zijn dan gevuld met wandelaars en natuurliefhebbers.
www.yllas.fi
   
bezienswaardigheid nummer 9 Kemi
De kustplaats Kemi ligt aan de Botnische Golf, het noordelijke deel van de Oostzee. De haven van Kemi is grote delen van het jaar niet bereikbaar, omdat de Botnische Golf dan is dichtgevroren. De plaats Kemi in Sea Lapland, is met name bekend om het sneeuwkasteel wat er elk jaar wordt gebouwd. Dit bijzondere stukje sneeuw architectuur is zowel voor jong als oud erg leuk om te bezoeken. Andere bezienswaardigheden van Kemi zijn de gotische Kemi kerk, de Kemi Gemstone Gallery, het historische museum en de stripfiguren tentoonstelling aan de Valtakatu in Kemi.
www.visitsealapland.com/en/visitor/enjoy-the-ice-and-snow
   
bezienswaardigheid nummer 10 Kilpisjärvi
De grootste toeristische attractie van de stad Kilpisjärvi is gelegen op de plek waar de landen Finland, Zweden en Noorwegen samenkomen. Dit zo genoemde drie-landen-punt wordt dan ook veel bezocht door toeristen. Een ander veelbezochte plek in Kilpisjärvi is de ‘heilige’ berg Saana. Deze berg is een favoriet onderdeel tijdens verschillende wandelingen in de regio.
www.kilpisjarvi.org/fi
   
  Wintersport in Fins Lapland

Lapland is een totaal andere wintersportervaring dan skiën in de Alpen. In Lapland heb je in de winter gegarandeerd sneeuw en geniet je van activiteiten zoals sneeuwscootertochten, ijsvissen, wandelingen door een betoverend landschap en het maken van een tocht met sleehonden. Als je een beetje geluk hebt geniet je ook nog van het magische Noorderlicht. Die kans is hartje winter het grootste. Als je een wintersportvakantie naar Lapland wilt boeken dan kun je het beste een georganiseerde pakketreis boeken. Behalve je vlucht en accommodatie is dan ook het vervoer tussen de luchthaven en de accommodatie geregeld.
Reisorganisatie TUI heeft een mooi aanbod aan Lapland wintersportvakanties.

Meer informatie over Lapland:

Betoverend Lapland
Lapland voor beginners

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies