Frankrijk Provence Avignon

Avignon

De historische stad Avignon ligt in het zuiden van Frankrijk aan de rivier de Rhône. Bekende plaatsen in de omgeving zijn Arles, Nîmes, Orange en Montelimar. Avignon is gelegen in de provincie Province-Alpes-Côte d’Azur. Veel bezoekers van de stad Avignon komen er omdat het centrum geregistreerd staat in de werelderfgoedlijst van UNESCO. De Babylonische ballingschap der pausen die er in 1309 van start ging, zette de stad Avignon duidelijk op de kaart. Paus Clemens V verplaatste de pauselijke residentie van Rome naar Avignon en verkreeg hiermee de heerschappij over de stad. Avignon verkreeg hiermee de naam ‘cité des Papes’, stad van de pausen. Het Pausenpaleis, wat enkele jaren daarna werd gebouwd, domineert nog altijd de stad. De hoge ligging en het indrukwekkende bouwwerk zijn hier geheel verantwoordelijk voor.

Avignon is verder een stad waarin culturele evenementen veel ruimte krijgen. Het jaarlijkse Festival d’Avignon trekt al jaren vele bezoekers uit binnen- en buitenland. Dit levendige festival staat geheel in het teken van theater en podiumkunsten. Sinds de oprichting in 1947 wordt het zelfs gezien als oudste en beroemdste festival van Frankrijk.

Top 10 bezienswaardigheden van Avignon

1

Pont du Gard

De nummer één bezienswaardigheid van Avignon ligt niet in de stad zelf, maar op een kleine 25 kilometer van Avignon. Deze bezienswaardigheid behoort tot de top 10 bezienswaardigheden van heel Frankrijk, waardoor we er niet aan ontkomen om je te wijzen op de mogelijkheid om deze hotspot te bezoeken als je (in de buurt van) Avignon bent.

In de directe omgeving van het plaatsje Vers-Pont-du-Gard en Remoulins, bevindt zich een oud Romeins aquaduct. Deze Pont du Gard wordt gezien als één van de mooiste Romeinse gebouwen uit de regio. In de constructie van de Pont du Gard zijn duidelijk drie etages zichtbaar, die elk uit een andere periode komen. Het onderste deel vindt zijn oorsprong hoogstwaarschijnlijk in de eerste eeuw. Met de bouw van dit aquaduct kon men water vervoeren van Uzès naar de stad Nîmes om er badhuizen, fonteinen en bronnen te vullen. De stenen die voor de inmiddels antieke aquaduct werden gebruikt, waren afkomstig uit ‘la carrière de L’Estel’, een steengroeve die op zo’n zeshonderd meter afstand ligt.

Tijdens de middeleeuwen kwam er een etage op dit aquaduct en begon men het bouwwerk te gebruiken als brug. Met de overspanning over de Gardon ou Gard rivier was het mogelijk om het als passage te gebruiken. Het derde en laatste deel van de Pont du Gard werd ergens in de zeventiende eeuw vervaardigd. Sinds 1985 is de ruim 49 meter hoge Pont du Gard opgenomen in de werelderfgoederenlijst van UNESCO. Aan elke zijde van de Pont du Gard is een bezoekerscentrum gelegen waar je meer informatie kunt verzamelen.

2

Palais des Papes

Het in gotische stijl opgetrokken Palais des Papes, werd gebouwd in de middeleeuwen. Omstreeks het jaar 1335 kwam er een opdracht van de pauzen Benedictus XII en later Clemens VI tot het bouwen van een veilig oord. De eerstgenoemde paus, Benedictus XII, was een Franse monnik die in 1334 tot paus benoemd werd. Na diens overlijden in 1342 werd paus Clemens VI uitgekozen om diens functie over te nemen en hiermee ook de bouwopdracht tot het realiseren van een paleis voor de pausen ‘Palais des Papes’. In deze zogenoemde ‘Babylonische ballingschap der pausen’ zetelden de pausen namelijk niet in het voor hen vijandige Rome, maar in de Franse plaats Avignon. Dit gebeurde na het dringende advies van de koning. Palais des Papes werd hiermee hun toevluchtsoord. Pas in 1377 was de rust wedergekeerd in Rome en werd er door paus Gregorius XI besloten om terug te keren.

Palais des Papes heeft door de eeuwen heen meerdere functies gekend. Zo is het tijdens het bewind van Napoleon Bonaparte zelfs in gebruik geweest als kazerne en gevangenis. Tegenwoordig is Palais de Papes geregistreerd als ‘World Heritage Site’ van UNESCO. Het is inmiddels in gebruik als museum, waarin je meerdere gotische kathedralen, privéappartementen van pauzen, theaters en heel veel religieuze kunst kunt bewonderen. Regelmatig worden er allerlei culturele activiteiten en thematische tentoonstellingen georganiseerd.

3

Pont d’Avignon

De oorspronkelijk bijna negenhonderd meter tellende brug Pont Saint-Bénézet is voor veel mensen beter herkenbaar als Pont d’Avignon. De boogbrug Pont Saint-Bénézet werd al in het jaar 1177 gebouwd onder leiding van de inmiddels patroonheilige onder bruggenbouwers, Bénézet van Avignon. Naar eigen zegge ontving hij een visioen van God. De herder Bénézet maakte met het bouwen van de brug een verbinding tussen steden als Lyon en de Middellandse Zee, opdat er geen pelgrims meer zouden verdrinken. Hiermee overspande hij de rivier de Rhône. Van de tweeëntwintig bogen zijn er inmiddels nog maar enkele zichtbaar.

Meerdere restauraties werden vaak teniet gedaan door overstromingen. Er rest nu alleen nog een ruïne die een herinnering is voor het liedje ‘Sur le Pont d’Avginon’. De omgeving van Pont Saint-Bénézet en het eilandje Île de la Barthelasse zijn uitermate fotogeniek te noemen.

Om de Pont d’Avignon te bezoeken, moet je een entreekaartje kopen. Met de opbrengsten wordt het onderhoud aan dit prachtige monument gefinancierd.

4

Kathedraal van Avignon

Binnen de oude muren van het historische centrum staat de kathedraal van Avignon op een dominante positie. De kathedraal ‘Cathédrale Notre-Dame des Doms d’Avignon’ werd in de tweede helft van de twaalfde eeuw gebouwd. De toren werd er echter pas twee eeuwen later op geplaatst. Bovenop de toren staat een zes meter hoog beeld van de heilige Maagd Maria, die er in 1859 werd geplaatst. Met haar ene hand beschermt zij de stad en met de andere zegent zij deze.

Tijdens de Franse revolutie heeft de kathedraal van Avignon veel schade geleden. Het huidige uiterlijk is dan ook grotendeels verkregen tijdens een reconstructie die plaatsvond in de negentiende eeuw. In de kathedraal van Avignon kun je prachtige kunstwerken ontdekken die verschillende tijdperken beslaan. Ook het grafmonument van paus John XXII is een bezienswaardigheid.

5

Musée Calvet

Aan de Rue Joseph-Vernet bevindt zich een museum dat vernoemd is naar Claude François Calvet. Deze geleerde geneeskundige had tevens een grote passie voor het verzamelen van kunstwerken, archeologische voorwerpen, boeken en antiek. Na diens overlijden in 1810, liet hij zijn zeer waardevolle verzameling na aan de stad Avignon. In het huidige Musée Calvet komen hiermee kunst, wetenschap, archeologie en etnografie op bijzondere wijze samen. In de permanente collectie kom je werken tegen van tussen de zestiende en twintigste eeuw. Onder de primitieve en prehistorische kunst tref je onder andere keramische voorwerpen, kalebassen, kunst gemaakt van ivoor en kalkstenen gedenkstenen.

6

Musée du Petit Palais

Omstreeks 1976 werden de deuren van geopend van Musée du Petit Paleis in Avignon. Het museum alsmede de galerie tonen veel religieuze kunstwerken. Een groot deel van de kunstwerken is afkomstig van de Italiaanse verzamelaar Giampietro Campana. Zijn passie ging vooral uit naar Griekse en Romeinse schilderkunst en sculpturen.

De kunst van Musée du Petit Palais komt vooral bijzonder goed tot uiting door de ambiance in het veertiende-eeuwse paleis. Je treft hier onder andere werken van Ambrogio Lorenzetti, Girolamo Marchesi, Giovanni di Palo, Sandro Botticelli en Vittore Carpaccio. In de directe omgeving van Musée du Petit Palais, bevindt zich een ander bekend paleis, namelijk het Palais des Papes.

7

Musée Requien

Liefhebbers van natuurwetenschap en plantkunde moeten beslist een bezoek brengen aan Musée Requien. Dit museum, wat vernoemd is naar de Franse natuuronderzoeker Requien, is gevuld met een waardevolle collectie boeken, een zeer uitgebreid herbarium, een behoorlijke zoölogische en geologische verzameling en andere opmerkelijke schatten uit de natuur. Naast het bezoeken van deze uitmuntende verzameling, biedt het museum diverse educatieve en wetenschappelijke activiteiten aan. Denk hierbij aan workshops waarin je zelf aan de slag gaat als onderzoeker en voor de kleintjes een interactieve schattenjacht in het museum op wolven.

8

Les Halles

De Halles d’Avignon zijn al voor meer dan een eeuw een begrip in deze regio van Frankrijk. Al in de tweede helft van de achttiende eeuw ontstonden er concrete plannen voor Les Halles van Avignon. De huidige Halles van Avignon aan la Place Pie, werden in de tweede helft van de twintigste eeuw gebouwd. Hoewel het project gepland stond in 1965 werd er uiteindelijk acht jaar later pas gestart. De opening vond plaats in april 1974. De natuurlijke groene muur aan de voorzijde van Les Halles du Avignon is een ontwerp van Patrick Blanc. Deze plantkundige uit Frankrijk, staat bekend om het integreren van levende planten in de architectuur. Eén van zijn laatste werken is de verticale tuin ‘One Central Park’ in New York.

Les Halles van Avignon worden veelvuldig bezocht door zowel de lokale bevolking als de toeristen die de stad Avignon bezoeken. Er worden allerlei workshops gegeven door uiteenlopende chef-koks, markt kooplui proberen hun goederen aan de man te brengen en je kunt er natuurlijk verschrikkelijk lekkere producten, gerechten en authentieke of juist vernieuwende recepten uit proberen. Les Halles hebben meerderen in- en uitgangen. Zo kun je de hallen bereiken via Rue de l’Olivier, Place Pie en Rue Petite Meuse. Op maandag zijn de deuren gesloten.

9

Fort Saint-André

Vanuit verschillende richtingen in de stad heb je uitzicht op het statige Fort Saint-André. Het middeleeuwse fort werd omstreeks 1360 gebouwd in opdracht van koning Jean II le Bon ‘Jan de Goede’. Hiermee werd een duidelijk signaal afgegeven waarin de koninklijke macht werd bevestigd ten opzichte van de pauzen. Kenners zullen er voldoende militaire architectuur in herkennen. Binnen de muren van Fort Saint-André Villeneuve-lez-Avignon bevindt zich ook de benedictijnenabdij, de tuinen, het voormalige dorpje Saint-André, wachttorens, de Twin Towers en een kapel. De bouw van het fort verliep hierdoor in meerdere fases.

Tot de Franse Revolutie is het fort grotendeels bezet geweest door officieren en soldaten als thuisbasis. Vanaf Fort Saint-André heb je een waanzinnig uitzicht op de bekende berg Mont Ventoux, het Palais des Papes en natuurlijk de Rhône.

10

Musée Angladon

Aan de Rue Laboureur kun je een bezoek brengen aan een achttiende-eeuws herenhuis dat werd ontworpen door de architect Jean Peru. In dit pand is namelijk Musée Angladon gevestigd, wat in 1996 werd opgericht door Jean Angladon-Dubrujeaud. Deze erfgenaam van de bekende Parijse couturier Jacques Doucet heeft in een erfenis een behoorlijk kostbare kunstcollectie mogen ontvangen. Hieronder bevonden zich stukken als Demoiselles d’Avignon van Picasso en meesterlijke werken van onder andere Vincent van Gogh, Vuillard en Modigliani. Sommige zijn verkocht, maar veel van de opmerkelijke kunst is ook gebleven. Musée Angladon en de Collectie Jacques Doucet zijn daarom zeker een bezoekje waard.

Betaalbaar overnachten in Avignon

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Avignon? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Avignon.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Avignon.

Meer informatie over Avignon