top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Carcassonne, Frankrijk

Frankrijk
top 10 bezienswaardigheden:

Frankrijk

Plaatsen in Frankrijk:
Amiens
Annecy
Arras
Avignon
Bordeaux
Cannes
Carcasonne
Colmar
Dijon
Disneyland Parijs

Lille
Lyon
Marseille
Metz
Nancy
Narbonne
Nice

Parijs
Straatsburg
Tours
Troyes

Eilanden in Frankrijk:
Corsica

Regio's en departementen in Frankrijk:
Ardèche
Bretagne
Centre
Côte d'Azur
Dordogne
Elzas
Gironde
Indre-et-Loire
Jura
Loir-et-Cher
Lotharingen
Normandië
Provence
Rhône-Alps

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Carcassonne

... meer handige websites

 

Carcassonne is een van de drukstbezochte bezienswaardigheden van Frankrijk. Het ligt er een beetje aan of je de bezienswaardigheden in Parijs als een telt, want in dat geval staat Carcassonne zelfs in de top vijf en moet het alleen bekende bezienswaardigheden als Mont Saint Michel en Disneyland Parijs voor zich dulden. Volgens de laatste cijfers zouden er jaarlijks vier miljoen mensen de ommuurde binnenstad van Carcassonne bezoeken. Het merendeel van de toeristen brengt een bezoek aan de stad in de zomerperiode. In deze maanden kan het dan ook erg druk zijn in de Cité de Carcassonne. Wil je het Château Comtal bezoeken of een rondleiding maken met gids, dan doe je er goed aan om op tijd kaartjes te reserveren.

Carcassonne is een van de best bewaarde ommuurde steden ter wereld. De oude verdedigingswerken in Carcassonne zijn nu nog steeds in vol ornaat te zien. Dit heeft de stad te danken aan de architect Eugène Viollet-le-Duc, die in de negentiende eeuw de hele historische cité van Carcassonne heet gerenoveerd. Dit heeft ervoor gezorgd dat Carcassonne nu terug te vinden is op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Carcassonne heeft door de eeuwen heen meerdere malen een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Frankrijk. Zo was Carcassonne het strijdtoneel tijdens de vervolging van de katharen en de Albigenzische Kruistochten.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Carcassonne

bezienswaardigheid nummer 1

Château Comtal

De belangrijkste en drukstbezochte bezienswaardigheid binnen in Carcassonne is het Château Comtal. Dit prachtige kasteel stamt uit de twaalfde eeuw, maar heet sindsdien behoorlijk wat veranderingen ondergaan. Voordat je het kasteel binnen mag, moet je eerst een kaartje kopen bij het Office du Tourisme van Carcassonne. Daar kunnen behoorlijk wachtrijen staan, dus kun je beter vooraf online een kaartje kopen. Zo vermijd je de wachtrijen en ben je verzekerd van je bezoek. Tijdens de zomermaanden kunnen de kaartjes uitverkocht zijn.

Een bezoek aan het kasteel start met enkele oude kasteelkamers, waar je een grote maquette van Carcassonne ziet staan. Hierna loop je een route die je meeneemt door verschillende gangen, langs oude kamers en delen van de stadsmuur. De route eindigt aan de andere zijde van de stad vlak bij de Basiliek van Saint-Nazaire en Saint-Celsus.

   
bezienswaardigheid nummer 2

Basiliek van Saint-Nazaire en Saint-Celsus

De basiliek van Saint-Nazaire en Saint-Celsus is het belangrijkste geloofsgebouw binnen de muren van Cité de Carcassonne. Oorspronkelijk was het een kathedraal, maar omdat de bisschoppelijke zetel werd verplaatst, raakte de huidige basiliek deze titel kwijt. Achter de basiliek heeft oorspronkelijk een klooster gestaan, maar ook deze is er niet meer. De oudste delen van de basiliek van Saint-Nazaire en Saint-Celsus stammen uit de elfde eeuw, het koor en het transept zijn er in de dertiende aan toegevoegd. Vanaf de stadsmuren van Carcassonne heb je een prachtig uitzicht op gotische basiliek. Eenmaal binnen zijn de oude romaanse delen nog goed herkenbaar. Binnen zijn het vooral de kleurrijke glas-in-loodramen die opvallen.

   
bezienswaardigheid nummer 3

De lices

De lices – of zoals we het in het Nederlands noemen dwingels – is het lege stuk open terrein tussen twee verdedigingsmuren. Dit was bedoeld als extra verdedigingslinie. Vijanden die de stad aanvielen, waren volledig weerloos op dit stuk. De soldaten van de Carcassonne stonden boven op de binnenste stadsmuren en konden de vijand relatief veilig beschieten. In vredestijd werden de lices gebruikt om militaire oefeningen te houden en riddertoernooien. Nu zijn de lices van Carcassonne een oase van rust in vergelijking met het drukke historische centrum. Bijna rondom de gehele ommuurde stad zijn lices te vinden, zodat je er een wandeling kunt maken. Op plekken waar de buitenmuren laag genoeg zijn heb je een mooi uitzicht over de nieuwe stad Carcassonne.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Stadsmuren van Carcassonne

De stadsmuren van Carcassonne zijn een van de belangrijkste redenen dat jaarlijks zoveel toeristen de weg naar de stad weten te vinden. Het is een van de weinige steden uit de middeleeuwen waarvan de stadsmuren nog helemaal compleet zijn. Het is dankzij de architect Eugène Viollet-le-Duc – die de stadsmuren in de negentiende eeuw restaureerde –dat Carcassonne zo populair is. De Franse regering had eigenlijk al besloten om de oude cité helemaal af te laten breken.

Er is wel wat commentaar op deze renovatie, omdat er indertijd elementen aan de stadsmuren zijn toegevoegd, die er eigenlijk niet thuishoren. Toch voelt een wandeling over de stadsmuren van Carcassonne als een reis terug in de tijd. Onderweg word je getrakteerd op prachtige vergezichten. Bij helder weer kun je zelfs de Pyreneeën zien liggen. Als je kaartjes koopt voor het Château Comtal, dan is een bezoek aan de stadsmuren inbegrepen.

   
bezienswaardigheid nummer 5

Maison hantée de Carcassonne

Heb je stalen zenuwen, val je in slaap in een spookhuis en kijk je horrorfilms voor je plezier, dan is Maison hantée de Carcassonne de plek voor jou. Wij hebben dat niet; dus lieten we het spookhuis van Carcassonne voor wat het was. Toch viel het in een positieve zin op. Iedere twintig minuten, als er weer een groep naar buiten kwam uit het “Maison Hantée” zagen we lijkbleke, gillende bezoekers naar buiten rennen. Soms struikelden en vielen ze echt letterlijk over elkaar heen om naar buiten te komen. Ben je nieuwsgierig geworden wat de bezoekers zo de stuipen op het lijf aanjaagt, dan moet je een kaartje kopen voor het Maison hantée de Carcassonne.

   

   
bezienswaardigheid nummer 6

Museum van de Inquisitie

Een drukbezocht museum in Carcassonne is het Museum van de Inquisitie. Als je een kaartje koopt voor dit museum kun je ook een bezoek brengen aan het martelmuseum. Beide musea stellen niet veel voor, maar zijn leuk om even doorheen te lopen. In de verschillende ruimtes worden oude marteltechnieken gedemonstreerd en zijn verschillende martelwerktuigen te zien. Je kunt een foto van jezelf maken terwijl je vastzit in een schandpaal of een selfie bij een van de vele bloederige taferelen. De entreeprijs is aan de hoge kant, zeker als je bedenkt dat je maximaal een uurtje bezig bent met het bezoeken van deze twee musea.

   
bezienswaardigheid nummer 7

Porte Narbonnaise

De Porte Narbonnaise is de belangrijkste stadspoort van Carcassonne. De poort is gebouwd in de tweede helft van de dertiende eeuw. Door de hoge torens, de dwingels en de brug was deze poort een belangrijk onderdeel van de verdedigingswerken van Carcassonne. Nu is het de plek waar het merendeel van de toeristen de Cité de Carcassonne binnenlopen. Niet ver van deze stadspoort zijn enkele parkeerplaatsen te vinden, zodat je niet ver moet lopen om bij de stadspoort uit te komen. Voor de stadspoort staat een standbeeld van Dame Carcas, waar de stad volgens een legende zijn naam aan te danken heeft. Onder dit beeld zien we een plaquette met daarop de inschrijving op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Cité de Carcassonne met gids bezoeken

Wil je echt alles te weten komen over de geschiedenis van Carcassonne, dan is het leuk om de stad te bezoeken met gids. Dit kun je het beste doen in een kleine groep, zodat je voldoende tijd hebt om vragen te stellen en je nog redelijk gemakkelijk door de stad kunt lopen. Wordt de groep te groot, dan is het lastig manoeuvreren door Carcassonne en zal je met regelmaat moeite hebben de gids te verstaan. Bij deze gegidste rondleiding mogen er maximaal tien deelnemers inschrijven, maar het gebeurt met regelmaat dat de groep uit slechts zes personen bestaat. De rondleiding begint bij de Porte Narbonnaise en neemt je mee naar alle uithoeken van Carcassonne.

Bekijk de rondleiding en reserveer jouw plekje

   
bezienswaardigheid nummer 9

Musée de l’Ecole

In de rue de Plô, binnen de muren van de Cité de Carcassonne, staat het schoolmuseum van Carcassonne. Het is een klein, maar leerzaam museum over hoe de kinderen vroeger in de middeleeuwse stad naar school gingen. In het museum zijn vijf klaslokalen nagebouwd, uit de negentiende eeuw en begin twintigste eeuw. In deze lokalen zien we de oude tafeltjes, schrijfgerei en andere gebruiksvoorwerpen uit deze periode. In de vijf lokalen krijg je een goed beeld van de geschiedenis van het onderwijs in Frankrijk. Je kunt er met een kroontjespen schrijven en andere historische lesmateriaal testen.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Théâtre Jean-Deschamps

Sinds het begin van de twintigste eeuw is er binnen de muren van de Cité de Carcassonne, een openluchttheater te vinden. Deze is gebouwd op de plaats waar eerst het klooster van Saint Nazaire te vinden was. Tijdens de maand juli wordt in dit theater het Festival de la Cité gehouden. Dit is het grootste festival dat jaarlijks binnen de muren van Carcassonne gehouden wordt. In deze maand vinden er allerlei optredens plaats van wereldberoemde artiesten. Het is een bijzonder divers festival, met optredens uit verschillende stijlen en genres.

   
 

TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Carcassonne. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Carcassonne. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Carcassonne:

Carcassonne info en tips

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies