top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Colmar, Frankrijk

Frankrijk
top 10 bezienswaardigheden:

Frankrijk

Plaatsen in Frankrijk:
Amiens
Annecy
Arras
Avignon
Bordeaux
Cannes
Colmar
Dijon
Disneyland Parijs

Lille
Lyon
Marseille
Metz
Nancy
Nice

Parijs
Straatsburg
Tours
Troyes

Eilanden in Frankrijk:
Corsica

Regio's en departementen in Frankrijk:
Ardèche
Bretagne
Centre
Côte d'Azur
Dordogne
Elzas
Gironde
Indre-et-Loire
Jura
Loir-et-Cher
Lotharingen
Normandië
Provence
Rhône-Alps

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Elzas
reisadvies reisadvies Frankrijk

... meer handige websites

 

ColmarColmar is een prachtig stadje in het noordoosten van Frankrijk in de regio Elzas niet ver bij de Duitse grens vandaan. de stad heeft altijd in het twist gebied tussen Frankrijk en Duitsland gelegen. Hierdoor zijn er zowel Duitse als Franse invloeden te ontdekken in de stad. De Duitse invloeden overheersen echter, dit komt voornamelijk door de vele vakwerkhuizen die er in Colmar te vinden zijn. Sinds de Tweede Wereldoorlog behoort de stad definitief tot Frankrijk. Er zijn in de stad tal van bezienswaardigheden te vinden. Of het nu de prachtige gekleurde huizen in de stad zijn of een gezellige brocantemarkt op een klein pleintje je kunt het hier allemaal vinden. Wat heeft meest opvalt als je door Colmar heenloopt is de schitterende staat waarin alles zich bevindt. Dit is ook niet zo gek als je beseft dat er de laatste decennia keihard is gewerkt om de stad zijn oude allure terug te geven. Een bezoek aan Colmar is dan ook meer dan de moeite waard.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Colmar

bezienswaardigheid nummer 1 Museum Underlinden
Het museum Unterlinden is gevestigd in een voormalig klooster in Colmar. Het museum is met meer dan 200.000 bezoekers per jaar één van de drukst bezochte musea in de Elzas. Het belangrijkste kunstwerk in het museum is het Isenheimer altaarstuk van Matthias Grünewald. Dit veelluik is gemaakt in de eerste helft van de zestiende eeuw. Het museum heeft tevens een indrukwekkende collecte met middeleeuwse en renaissance kunstwerken. De collectie van het museum bestrijkt ongeveer de gehele kunst periode vanaf de vroege middeleeuwen. de collectie is inmiddels zo groot geworden dat het museum langzaam uit zijn jasje is gegroeid. Een grote uitbreiding moet hier in de toekomst verandering in gaan brengen.
   
bezienswaardigheid nummer 2 Maria met de rozenhaag
Het kunstwerk Maria met de rozenhaag is te vinden in de Dominicanerkerk in Colmar. Dit schilderij is een dusdanige bezienswaardigheid in de kerk geworden dat men besloten heeft om de originele functie van de kerk te schrapen. Hierdoor heeft de voormalige kerk tegenwoordig een museale functie gekregen. De kerk is te bezoeken voor een kleine bijdrage. Het schilderij Maria met de rozenhaag is het enige schilderij dat met zekerheid aan de vijftiende eeuwse kunstenaar Martin Schongauer kan worden toegeschreven. In het museum Underlinden zijn tevens enkele etsen van het te bewonderen. De stijl van Schongauer is geïnspireerd op die van de Vlaamse primitieven.
   
bezienswaardigheid nummer 3 De vakwerkhuizen van Colmar
Als je door Colmar heen loopt is het eerste wat je opvalt de ongelofelijke hoeveelheid rijk gekleurde vakwerkhuisjes die er in de stad te vinden zijn. De meeste van deze huizen stammen uit de vijftiende en zestiende eeuw. Het oudste huis in Colmar dat in deze stijl is gebouwd stamt echter al uit de veertiende eeuw. De meeste van de vakwerkhuizen in Colmar zijn op een prachtige manier gerestaureerd. Als je door het historische centrum van Colmar loopt heb je het gevoel dat de tijd hier heeft stilgestaan. De vele ouderwetse uithangborden die er aan de gevels hangen versterken dit beeld nog meer.
www.bijzondereplaatsen.nl/frankrijk/vakwerkhuizenvancolmar.htm
   
bezienswaardigheid nummer 4 Maison Pfister
Eén van de meest in het oogspringende huizen in Colmar is geen vakwerkhuis maar het Maison Pfister. Dit schitterende huis is in de vroege Duitse renaissance stijl gebouwd. Het huis valt op door de houten erker en de balustrade die aan de buitenzijde van het huis zijn aangebracht. De verschillende panelen zijn rijkelijk versierd met schilderijen van Hoge ambtenaren, Bijbelse figuren en andere mythologische figuren. Tijdens een wandeling door het historische centrum van Colmar zal je zeker even stilstaan om dit prachtige huis beter te bekijken.
   
bezienswaardigheid nummer 5 Foire aux vins d'Alsace
Het wijnfeest Foire aux vins d'Alsace bestaat al meer dan tweehonderd en vijftig jaar en is tot op de dag van vandaag nog steeds één van de populairste feesten in Colmar. Het feest wordt ieder jaar in augustus georganiseerd . Het is naast een populaire ontmoetingsplek voor wijnboeren en handelaars uitgegroeid tot een populair muziekfestival dat ieder jaar vele tienduizenden bezoekers trekt. Het festival wordt gehouden aan de rand van Colmar. Op het festival heb je als bezoeker de mogelijkheid om meer dan 1.500 verschillende wijnen uit de directe regio te proeven.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Auguste Bartholdi
Auguste Bartholdi is waarschijnlijk de beroemdste kunstenaar die in Colmar is geboren. De naam Bartholdi zegt je waarschijnlijk niets maar zijn beroemdste kunstwerk het Vrijheidsbeeld is wereldberoemd. Terwijl de architect Eiffel de constructie voor zijn rekening nam heeft Bartholdi de buitenzijde van het beeld vormgegeven. Volgens sommige bronnen zou hij het gezicht van het Vrijheidsbeeld op dat van zijn moeder zijn geïnspireerd. In Colmar zijn naast een grote replica van het Vrijheidsbeeld nog enkele beelden van deze kunstenaar te bewonderen.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Petite Venise
De wijk Petite Venise is waarschijnlijk de leukste en mooiste wijk van Colmar. Een leuke manier om de wijk te bekijken is met een platbodemboot over de rivier de Lauch. Wat gelijkt opvalt in Petite Venise zijn de rijkelijke gekleurde vakwerkhuizen. In de avonduren is de wijk prachtig verlicht waardoor de wijk nog kleurrijker lijkt dan dat hij al is. In de wijk zijn vele gezellige cafeetjes, restaurants en terrassen aan de waterkant te vinden.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Het Koïfhus
Het Koïfhus was in de zestiende en zeventiende eeuw één van de belangrijkste gebouwen in de stad. Het was gebouwd op de kruising van de in deze periode belangrijkste straten van Colmar de Grand’Rue en de Rue des Marchands. Tegenwoordig wordt het gebouw voornamelijk gebruikt bij publieke activiteiten en evenementen. Nadat dat het zijn oorspronkelijke functie als douanekantoor verloren was is het Koïfhuis onder andere gebruikt als theater Joodse kostschool en Kamer van koophandel. Aan het einde van de negentiende eeuw is tijdens een grondige renovatie het schitterende dak op het gebouw geplaatst.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Collegiale kerk Saint-Martin
De huidige kerk op de Place des Cathédral stamt uit de eerste helft van de veertiende eeuw maar onder de fundamenten zijn resten gevonden van een oudere kerk op deze plaats. Deze eerste kerk is hier waarschijnlijk in de tiende eeuw gebouwd. Als je de kerk aan de buitenkant bekijk is het eerste wat je opvalt het rijkelijk versierde dak en de lantaarnvormige torenspits. Na een grote brand in de zestiende eeuw zijn de renaissance details aan de kerk toegevoegd. Het interieur van de kerk is volledig verloren gegaan tijdens de Franse revolutie. Alleen enkele gebrandschilderde ramen uit de dertiende eeuw hebben dit overleefd. op deze ramen wordt Jezus zonder baard weergegeven wat erg bijzonder is voor voorstellingen uit deze periode.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Musée animé du Jouet et des Petits Trains
Musée animé du Jouet et des Petits Trains ofte wel het speelgoed en treinen museum van Colmar is het leukste museum in de regio om met kinderen te bezoeken. Terwijl de meisjes naar de koets van Assepoester en de vele verschillende barbies gaan kijken kunnen de jongens naar de treinen gaan kijken. Andersom kan natuurlijk ook. In het museum is meer dan een kilometer aan electies spoor te vinden. De vele verschillende treinen rijden door een gevarieerd landschap. Een bijzondere trein in het museum is de Britannia Pacific 231. De oudste Barbie die in het museum te vinden is stamt uit 1959. Ook grote kinderen kunnen en mogen hun hart ophalen in het museum.
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel, appartement of B&B

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Colmar. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Colmar. Daar kun je per hotel, B&B of appartement meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Colmar:

Colmar informatie
waar overnachten in Colmar?

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies