top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Dijon, Frankrijk

Frankrijk
top 10 bezienswaardigheden:

Frankrijk

Plaatsen in Frankrijk:
Amiens
Annecy
Arras
Avignon
Bordeaux
Cannes
Colmar
Dijon
Disneyland Parijs

Lille
Lyon
Marseille
Metz
Nancy
Nice

Parijs
Straatsburg
Tours
Troyes

Eilanden in Frankrijk:
Corsica

Regio's en departementen in Frankrijk:
Ardèche
Bretagne
Centre
Côte d'Azur
Dordogne
Elzas
Gironde
Indre-et-Loire
Jura
Loir-et-Cher
Lotharingen
Normandië
Provence
Rhône-Alps

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Dijon
reisadvies reisadvies Frankrijk

... meer handige websites

 

In Frankrijk is de plaats Dijon vooral bekend als historische hoofdstad van de Bourgogne. De stad waarin de Eiffeltoren bouwer Gustave Eiffel in 1832 werd geboren staat bekend om zijn karakteristieke centrum, de geschiedenis van Filip de Stoute, het maken van de Dijon mosterd en het prachtige Musée des Beaux-Arts. De stad Dijon kreeg bekendheid rond de elfde eeuw. De hertogen van Bourgondië verkregen vrij snel de macht die gepaard ging met rijkdom. Hierdoor kreeg de stad Dijon steeds meer aanzien en groeide het uit tot een invloedrijke stad op het gebied van kunst en wetenschap. Nu vandaag kunnen we daar nog altijd van genieten. Verdeeld in het centrum zijn een aantal historische bezienswaardigheden te ontdekken zoals Cisterciëenzerabdij (Abbaye Notre Dame de Citeaux), de gevel van Maison des Cariatides en de Sint Michael kerk.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Dijon

bezienswaardigheid nummer 1 Museum voor Schone Kunsten van Dijon
Het voormalige paleis van de hertogen van Bourgondië aan de La Place de la Libération in Dijon doet tegenwoordig dienst als het Musée des Beaux-Arts de Dijon. Zowel het gebouw op zich als de collectie die binnen tentoongesteld wordt zijn een bezichtiging waard. Het paleis, waarin duidelijk de gotische en renaissance bouwstijl te bespeuren is, werd omstreeks de veertiende eeuw gebouwd. In het museum zijn uiteenlopende kunstwerken te bewonderen die een periode beslaan vanaf de middeleeuwen tot en met de twintigste eeuw. Bekende werken zoals die van Monet, Guido Reni, Paul Prud’hon, Titiaan en de Franse Felix Trutat hebben hier allen een plekje veroverd. http://mba.dijon.fr
   
bezienswaardigheid nummer 2 Kathedraal van Dijon
Aan het eind van de dertiende eeuw werd er begonnen aan de bouw van de huidige kathedraal van Dijon. De kathedraal Saint-Bénigne, zoals de Fransen hem noemen, is vernoemd naar de eerste bisschop van Dijon.Hoewel het bouwwerk heel wat eeuwen en dus ook oorlogen heeft doorstaan, is het uiterlijk van deze kathedraal weinig tot niets veranderd. Het schip laat duidelijke gotische invloeden zien waarbij de glas-in-lood ramen zorgen voor een meer dan prachtige lichtinval.
www.cathedrale-dijon.fr
   
bezienswaardigheid nummer 3 Paleis van de hertogen van Bourgondië
Midden in het centrale deel van Dijon staat het voormalige paleis van de Hertogen van Bourgondië. Het paleis is gelegen aan de Place de la Libération. Tijdens de Franse revolutie werd het plein omgedoopt tot Place d’Armes en tijdens de Tweede Wereldoorlog droeg het de naam Place du Marechal Petain. Tegenwoordig is het paleis toegankelijk voor publiek, aangezien het Museum voor Schone Kunsten er gelegen is. De kamers die tegenwoordig vol staan met uitmuntende kunstwerken uit de geschiedenis, waren eens het onderkomen van invloedrijke personen als Jan zonder Vrees (Jean sans Peur), Filips de Goede (Philippe le Bon) en Karel de Stoute (Charles le Téméraire). Vervolgens hebben er later weer koningen en gouverneurs geresideerd. In het paleis zijn een aantal fraaie bezienswaardigheden te bespeuren, zoals de ‘Salle des Etats’ waar belangrijke besluiten werden genomen en feesten werden gevierd.
http://mba.dijon.fr/musee/site-palais-ducs/l-histoire-palais
   
bezienswaardigheid nummer 4 Mozesput
In het klooster Chartreuse de Champmol, wat in 1377 werd gesticht, is een prachtig beeldhouwwerk te bewonderen van de Nederlander Claus Sluter. De opdracht voor de Mozesput is afkomstig van Filips II van Bourgondië. Het zeven meter hoge beeld laat verschillende personages uit het Oude Testament zien. Zo kun je er de profeten Zacharia (met pen en inkt), Jeremia (met boek), David ( met harp) en Moses (met de tien geboden), Daniël (met zijn vinger wijzend op de tekst) en Jesaja (met zijn attributen aan de riem) er duidelijk uithalen. De duidelijke details en de fraai uitgewerkte gelaatstrekken zijn zeer vooruitstrevend en kenmerkend voor deze kunstenaar.
   
bezienswaardigheid nummer 5 Musée Magnin
Het echtpaar Magnin heeft de stad Dijon een behoorlijk indrukwekkende collectie kunst nagelaten. Na het overlijden van de kunstverzamelaar Maurice Magnin werd er besloten om de kunst na te laten mits er een museum voor opgericht zou worden die kleinschalig zou zijn en een huiselijke sfeer zou uitstralen. Deze wensen zijn duidelijk in vervulling gegaan in dit Musée Magnin. De kunstwerken zijn voornamelijk afkomstig uit de zestiende tot en met de negentiende eeuw. Ook hier tref je natuurlijk Nederlandse kunst aan en wel die van de schilder Pieter Lastman. Pieter Lastman had leerlingen onder zich als Rembrandt van Rijn en Jan Lievens. www.dijon.fr/les-musees!0-35-1/le-musee-magnin!1-565
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Notre-Dame de Dijon
In het oude centrum van de stad Dijon bevindt zich de Notre Dame van de stad. Al in de dertiende eeuw werd er begonnen aan de bouw van deze rooms-katholieke kerk die later veel aanzien zou genieten. Zo wordt de constructie nog altijd bewonderenswaardig genoemd voor de periode waarin het is gebouwd. Zowel van binnen als aan de buitenzijde is er veel aandacht besteed. Buiten zie je bijvoorbeeld zo’n 51 waterspuwers aan de westelijke gevel. De klok, genaamd de Jacquemart, op de toren met bijbehorende bellen laten elk uur en ieder kwartier van zich horen. Binnen wordt de aandacht vooral getrokken naar het beeld van ‘Notre Dame de Bon-Espoir’ Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop.
http://notre-dame-dijon.blogspot.nl
   
bezienswaardigheid nummer 7 Musée de la Vie Bourguignonne
Dit museum over het leven in Bourgondië is gelegen in het voormalige klooster Chartreuse de Champmol. Je kunt er duidelijk zien hoe men leefde op het platte land omstreeks de achttiende eeuw, de kleding in die periode en verschillende meubelstukken. Tevens zijn er winkels nagemaakt zoals een kruidenier, een apotheek en een slagerij. Je krijgt in dit museum een kleine blik in het verleden.
www.musees-bourgogne.org/les_musees/musee_bourgogne_resultat.php?id=19&id_ville=18
   
bezienswaardigheid nummer 8 Jardin botanique de l'Arquebuse
Als je op zoek bent naar een rustige omgeving, dan ben je in Jardin botanique de l’Arquebuse aan de Avenue Albert op het juiste adres. Dit vijf hectare tellende park werd deels als botanische tuin ingericht door Jean-Marie Morel, een tuinarchitect uit de achttiende eeuw. Tegenwoordig bevindt zich binnen dit gebied ook het arboretum, het natuurhistorisch museum en het planetarium.
   
bezienswaardigheid nummer 9 De uilenroute
Binnen Dijon kun je een boeiende stadswandeling maken: de uilenroute. Je hebt geen app of plattegrond nodig. Het enige dat je hoeft te doen, is het volgen van de driehoekige uiltjes die in het historisch centrum van Dijon aangebracht zijn op de paden. De route start in de Jardin Darcey. In totaal heeft de wandeling ene lengte van ongeveer vijf kilometer. je passeert hierbij bezienswaardigheden zoals de Notre Dame van Dijon, de Arc de Triomphe en het uiltje waar de wandeling naar vernoemt is. Dit beeldje bevindt zich in de Rue de la Chouette. Als je dit uiltje met je linkerhand aanraakt, dan zou dat geluk moeten brengen. Of je erin gelooft of niet, vrijwel iedere passant doet dit.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Rue des Forges
Het centrum van Dijon heeft een bijzonder mooie karakteristieke straat. Rue des Forges bevat een aantal prachtige herenhuizen en smaakvolle gevels uit de vijftiende eeuw. Hiertussen bevinden zich enkele sjieke hotels waar alle luxe vanuit straalt en een aantal leuke winkels. Tijdens historische wandelingen en tours wordt de Rue des Forges zeker niet overgeslagen.
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Dijon. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Dijon. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Dijon:

Dijon in 12 uur
Dijon informatie en tips
waar overnachten in Dijon

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies