top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Gironde, Frankrijk

Frankrijk
top 10 bezienswaardigheden:

Frankrijk

Plaatsen in Frankrijk:
Amiens
Annecy
Arras
Avignon
Bordeaux
Cannes
Colmar
Dijon
Disneyland Parijs

Lille
Lyon
Marseille
Metz
Nancy
Nice

Parijs
Straatsburg
Tours
Troyes

Eilanden in Frankrijk:
Corsica

Regio's en departementen in Frankrijk:
Ardèche
Bretagne
Centre
Côte d'Azur
Dordogne
Elzas
Gironde
Indre-et-Loire
Jura
Loir-et-Cher
Lotharingen
Normandië
Provence
Rhône-Alps

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Gironde

... meer handige websites

 

Gironde is een departement dat in het zuidwesten van Frankrijk gelegen is. Gironde behoort tegenwoordig tot de regio Nouvelle-Acquitaine. Tot 2016 was Gironde onderdeel van de voormalige regio Aquitanië, die op 1 januari 2016 opgeheven werd. De economie van Gironde was vroeger vooral gebaseerd op handel en zeevaart. Al snel kwam daar de wijnbouw bij en tegenwoordig dragen ook de industrie en het toerisme een aardig steentje bij aan de succesformule van dit departement. Nederlandse toeristen weten ieder jaar Gironde in grote getale te vinden. Je mag dit zelfs een van de populairste gebieden van Frankrijk noemen. Opvallend is dat het vooral kampeerders zijn die de rit naar Gironde maken. Nederlanders verblijven vooral op de campings die langs de kuststrook van de Atlantische Oceaan te vinden zijn. Wat verder landinwaarts wordt er vooral in vakantiehuisjes, gites en hotels verbleven.

Het leuke aan Gironde is dat het een zeer gevarieerd gebied is waar van alles te zien en te doen is. Je kunt hier lekker actief bezig zijn, bijvoorbeeld in de vorm van windsurfen, wandelen of fietsen, maar je kunt hier dankzij het aangename klimaat ook prima tot rust komen tijdens een 'alles kan maar niets moet'-vakantie. Voor wijnliefhebbers is de Gironde een waar paradijs. De beste wijnhuizen van Frankrijk laten hier hun druiven rijpen op de wijnranken die in het ietwat heuvelachtige landschap voorzien worden van de nodige hoeveelheid vocht en zonneschijn. In Gironde zijn verder tal van leuke dorpen en stadjes te vinden waar je het echte Frankrijk kunt zien, voelen en beleven.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Gironde

bezienswaardigheid nummer 1

Bordeaux

De grootste stad en tevens hoofdstad van Gironde is Bordeaux. Als er een plek is in Gironde die je moet bezoeken, dan is dit het wel. In Bordeaux kun je je gemakkelijk enkele dagen vermaken. Een hele dag in Bordeaux is wel het minste wat je in zou moeten plannen. Je kunt er dan voor kiezen om bijvoorbeeld door middel van een georganiseerde fietstocht een snelle globale indruk van de stad te krijgen. Wat Bordeaux zo uniek maakt is de sfeer en de manier waarop men de laatste jaren aan stadsvernieuwing heeft gedaan. Wat mooi is, is bewaard gebleven. Andere onderdelen hebben een nieuwe functie gekregen, waardoor er nieuwe plekjes ontstaan zijn. Soms hip, vaak mooi en vooral bijzonder. Bordeaux heeft veel te bieden en wordt toch niet overspoeld met toeristen. Hierdoor heeft deze prachtige stad zijn eigen identiteit weten te behouden.

Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Bordeaux

   
bezienswaardigheid nummer 2

Saint-Émilion

Onder wijnliefhebbers zal de naam Saint-Émilion meteen een belletje doen rinkelen. Hier komen tal van Grand Cru-wijnen vandaan. Maar het zijn niet alleen de vele hoogkwalitatieve wijnchateau's die Saint-Émilion zo bijzonder maken. Het dorp is een bezienswaardigheid op zich. Saint-Émilion is een charmant middeleeuws plaatsje dat vanwege het historische karakter een plek heeft gekregen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De manier waarop het dorp gebouwd is draagt bij aan de totale sfeer van het plaatsje. Hoogteverschillen, historische gebouwen, sfeervolle pleintjes en deels autovrije straatjes zorgen ervoor dat Saint-Émilion een uitzonderlijke schoonheid kent.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Dune du Pilat

Langs de kust van Gironde ligt de hoogste duin van Europa: de Dune du Pilat. De naam van deze enorme zandduin wordt ook wel als Dune de Pyla geschreven. De duin is ontstaan door het aangroeien van een zandbank aan de rand van de Atlantische Oceaan. Dit is in de achttiende eeuw begonnen en inmiddels ligt er een duin die ongeveer drie kilometer lang, 500 meter breed en ruim 100 meter hoog is. De hoogste plekken liggen aan de oostkant. Wie de Dune du Pilat vanuit de lucht bekijkt die ziet een enorme zandmassa die omringd is door bossen. De vrij pittige klim naar boven kun je deels via trappen afleggen. Aan de oceaankant loop je door het losse zand, wat lekker inspannend voor de kuiten is. Vanaf de duin heb je een geweldig wijds uitzicht.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Wijn

Binnen het departement Gironde worden jaarlijks vele hectoliters wijn geproduceerd. De eeuwenlange ervaring met wijnbouw zorgt er in combinatie met de vruchtbare grond en uitstekende klimatologische omstandigheden voor dat er in Gironde wijnen gemaakt worden die tot de wereldtop behoren. De wijnregio Bordeaux staat bekend om de vele grand cru's. De wijnbouw heeft grote invloed op het landschap. Op tal van plekken zie je velden met wijnranken. Tussen de druiven staan prachtige chateau's waar de wijnen gemaakt worden. Tal van dit soort wijnhuizen zijn te bezoeken om wijn te proeven en te kopen.

   
bezienswaardigheid nummer 5

Citadel van Blaye

Het dorpje Blaye ligt aan de Gironde. De ligging enkele tientallen kilometers ten noorden van Bordeaux vormde de aanleiding om op deze strategische plek een citadel te bouwen. Op die manier kon Bordeaux ver van de stadsmuren al verdedigd worden tegen ongewenste bezoekers die via de Garonne de stad zouden willen bereiken. De Citadel van Blaye werd in de 17e eeuw gebouwd onder toezicht van de belangrijkste militaire ingenieur Sebastien Le Prestre de Vauban. Om de gevaren nog meer te beperken besloot hij om er nog twee vestingen bij te bouwen. Fort Pate werd op een eiland geplaatst waarvandaan men goed zicht had op Fort Blaye en en aan de overkant Fort Medoc. Dit wordt ook wel het ‘Vaubansysteem' genoemd.

De Citadel van Blaye wordt als een van de mooiere vestingwerken van Vauban gezien. Het historische complex verkeert in prima staat en is gratis te bezoeken. Vanaf de citadel heb je dankzij de hogere ligging een mooi uitzicht op de omgeving, inclusief het ernaast gelegen dorp Blaye.

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Cadillac

Het departement Gironde telt tal van mooie dorpjes en stadjes. Het is lastig om te kiezen welke dorpen in Gironde de allermooiste zijn. Wat ons betreft behoort het dorpje Cadillac zeker tot de mooiere dorpen die je rond Bordeaux aan zult treffen. Cadillac is in het jaar 1280 gesticht. In de loop van de veertiende eeuw stond het dorp centraal bij de ontwikkeling van de wijngaarden van Entre-Deux-Mers. Nog steeds worden hier tal van goede wijnen gemaakt. Het plaatsje telt heden ten dage zo'n drieduizend inwoners. Binnen een vrij compacte oppervlakte staan bezienswaardigheden zoals het klassieke kasteel van Cadillac, de wallen, verschillende poorten en torens zoals de mooie Porte de l'Horloge en het opvallende Hotel de Ville waar een overdekte markt op de begane grond aangelegd is.

   
bezienswaardigheid nummer 7

Abdij van Sauve-Majeure

In het dorp La Sauve staat de Abdij van Sauve-Majeure. Deze in 1079 gestichte abdij wordt als een uitstekend voorbeeld van Romaanse kunst gezien. Tegenwoordig is de abdij een ruïne, maar wel eentje waarbij tal van stijlelementen opvallend goed bewaard zijn gebleven. Het beeldhouwwerk van de kapitelen vormen de belangrijkste bezienswaardigheid van de Abdij van Sauve-Majeure. Tegenwoordig maakt het middeleeuwse complex deel uit van de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het valt onder de inschrijving van de Pelgrimsroutes in Frankrijk naar Santiago de Compostella. Tijdens het zomerseizoen is de Abdij van Sauve-Majeure dagelijks te bezoeken. In het winterseizoen is deze bezienswaardigheid op maandagen gesloten.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Kasteel van La Brède

Het Kasteel van La Brède is een van de kastelen die in Gironde gebouwd zijn. Het middeleeuwse kasteel behoort tot de bekendste châteaux in Gironde. Dat is te danken aan het feit dat Charles Louis de Secondat hier geboren is. De naam Montesquieu doet misschien eerder een belletje rinkelen. Deze Franse filosoof wordt als een van de belangrijkste filosofen van de Verlichting beschouwd. Het Château de La Brède is geopend voor bezoek. Je kunt onder andere de werkkamer en de persoonlijke bibliotheek van Montesquieu zien.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Marktjes

In Gironde wordt er niet alleen wijn gemaakt. In de regio worden tal van streekproducten geproduceerd, zoals kaas, worst en paté. De beste plek om dit soort lekkernijen te kopen is op de markt. Verspreid door Gironde worden er tal van weekmarkten gehouden waar je heerlijke streekproducten kunt kopen, zoals bijvoorbeeld in Créon waar de kramen op woensdagochtenden opgesteld staan. Behalve voor streekproducten zijn de markten ook ideale plekken om brocante te scoren. Tussen de tweedehands artikelen zit zat zooi, maar ook stukjes curiosa die uniek zijn en een mooie aanvulling kunnen zijn op je interieur.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Arcachon

Gironde kent dankzij de ligging aan de Atlantische Oceaan een aantal leuke badplaatsen. Sommige van deze badplaatsen liggen niet direct aan de zee, maar aan het Bassin d'Arcachon. Deze baai heeft een oppervlakte van ongeveer 150 vierkante kilometer. De bekendste en grootste badplaats aan deze binnenzee is Arcachon. Al in de negentiende eeuw groeide Arcachon uit tot een belangrijke badplaats. In de eerste helft van de twintigste eeuw was Arcachon uitgegroeid tot een chique badplaats die tot buiten de Franse landsgrenzen bekend stond als een van de mooiere toeristische bestemmingen van Frankrijk. In de directe nabijheid van het water staan tal van villa's die in verschillende architectuurstijlen uit het verleden weggezet zijn. De grote publiekstrekker van Arcachon is natuurlijk het grote zandstrand. De ligging aan de baai zorgt ervoor dat er amper sprake is van golfslag of een verraderlijke stroming. Arcachon wordt daardoor als een ideale badplaats voor gezinnen met kinderen gezien.

   
 

Meer informatie over Gironde:

weersverwachting Gironde

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies