top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Jura, Frankrijk

Frankrijk
top 10 bezienswaardigheden:

Frankrijk

Plaatsen in Frankrijk:
Amiens
Annecy
Arras
Avignon
Bordeaux
Cannes
Colmar
Dijon
Disneyland Parijs

Lille
Lyon
Marseille
Metz
Nancy
Nice

Parijs
Tours

Eilanden in Frankrijk:
Corsica

Regio's en departementen in Frankrijk:
Ardèche
Bretagne
Centre
Côte d'Azur
Dordogne
Elzas
Gironde
Indre-et-Loire
Jura
Loir-et-Cher
Lotharingen
Normandië
Provence
Rhône-Alps

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Jura

... meer handige websites

 

Het Franse departement Jura is onderdeel van de regio Bourgogne-Franche-Comté, in het oostelijke deel van Frankrijk tegen de grens met Zwitserland. Het departement Jura volgt ongeveer de vormen van het gebergte de Jura, al liggen delen van het gebergte in Zwitserland en valt de wijnregio Jura helemaal binnen de grenzen van het departement. De streek staat vooral bekend vanwege zijn kazen - waarvan de Comté de bekendste is - en de Jurawijn. De Jura is het kleinste wijngebied van Frankrijk. Er worden bijzondere wijnen geproduceerd van minder bekende druivensoorten. De bekendste wijn uit de Jura is de Vin Jaune, een gele wijn die meer dan zes jaar gerijpt is op houten vaten.

Het glooiende landschap van de Jura met zijn groene loofbossen maken het gebied tot een van de populairste regio’s voor een actieve vakantie in Frankrijk. Door de bossen kun je prachtige lange wandelingen maken en de lange uitgestrekte wegen lenen zich perfect voor een leuke fietstocht. Onderweg kom je allerlei leuke dorpjes en historische bezienswaardigheden tegen. Een van de mooiste wandelingen in de Jura maakt langs de watervallen van Hérisson, tijdens deze wandeling kom je in totaal zeven watervallen tegen. In de Jura is een inschrijving op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO te vinden, dat is de zoutziederij van Baume-les-Messieurs. De hoofdplaats van de Jura is Lons-le-Saunier, een bekend kuuroord.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Jura

bezienswaardigheid nummer 1

Arbois

Het stadje Arbois is een van de mooiste en leukste plekken in de Jura. Het stadje, dat vooral bekend staat om zijn kwaliteitswijnen en omdat Louis Pasteur er een groot deel van zijn leven doorbracht, mag niet ontbreken tijdens ja vakantie in de Jura. In het historische centrum van Arbois zijn verschillende historische bezienswaardigheden te vinden. Denk hierbij aan de Eglise Saint-Just en Kasteel Pécauld. Door Arbois kronkelt de rivier de Cuisance, tijdens een wandeling door Arbois zul je meerdere malen een brug moeten oversteken waarbij je de rivier langs verschillende watervallen ziet stromen. In Arbois zijn verschillende proeflokalen te vinden waar je de lokale wijn kunt proeven.

   
bezienswaardigheid nummer 2

Champagnole

Champagnole is een leuk klein stadje in het hart van de Jura. Vanwege zijn strategische ligging is het een ideale uitvalsbasis om de andere delen van de Jura te verkennen. Net buiten het stadje is een grote camping te vinden die aan de rivier de Ain, die populair is onder Nederlanders. Champagnole heeft een klein historisch centrum dat gedomineerd wordt door de winkelstraat. Bijzonder in deze winkelstraat is Relais du Fume, een winkel die gespecialiseerd is in gerookte en gedroogde vleeswaren. In en rondom het centrum van Champagnole kom je opvallend veel muurschilderingen tegen.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Watervallen van Hérisson

De Cascades du Hérisson of de watervallen van Hérisson zijn wat ons betreft de mooiste natuurlijke bezienswaardigheid van de Jura. De zeven watervallen, waarvan er twee een hoogte hebben van meer dan zestig meter, zijn een bijzonder natuurfenomeen. Wat de watervallen van Hérisson zo bijzonder maakt, is dat er in zijn geheel een pad naast loopt. Tijdens wandeling zal je behoorlijk wat hoogtemeters moeten overwinnen en als je een alternatief pad kiest loop je zelfs een stukje onder een waterval door. De wandeling heen en terug naar het hoogste punt, zal vanaf de parkeerplaats ergens tussen de drie en vier uur in beslag nemen.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Baume-les-Messieurs

Baume-les-Messieurs is een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Het prachtig in een dal gesitueerde dorp is een van de twee dorpen in de Jura die terug te vinden is op de Les Plus Beaux Villages de France. Baume-les-Messieurs heeft een lange en bewogen geschiedenis die begint bij de bouw van een abdij in de zesde eeuw. Vanuit deze abdij werd de abdij van Cluny gesticht die zou uitgroeien tot een van de invloedrijkste binnen Europa. Na de Franse revolutie werd het klooster ontdaan van zijn religieuze taak en werd het verkocht. Toch vormt dit klooster nog steeds de basis van Baume-les-Messieurs en is het een must-see in aan het dorp.

   
bezienswaardigheid nummer 5

Salins-les-Bains

Salins-les-Bains is een dorp in de Jura dat vooral bekend staat vanwege de historische zoutziederij. Deze zoutziederij is samen met de ziederij van Arc-et-Senans terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Volgens sommige historische bronnen wordt er al negenduizend jaar zout gewonnen in dit gebied. De bronnen zijn nu niet meer in gebruik als ziederij, maar als kuuroord. Sommige delen van de oude ziederij kunnen nog wel bezocht worden. Hoogtepunt van een bezoek aan Salins-les-Bains zijn de ondergrondse gangen die vroeger gebruikt werden om de zoutwaterbronnen met elkaar te verbinden. Het stadhuis stamt nog uit de zeventiende eeuw en de verdedigingswerken uit de vijftiende eeuw.

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Lons-le-Saunier

Lons-le-Saunier is een van de grotere plaatsen in de Jura en de prefectuur (hoofdplaats) van het departement. Het is een oude stad die al bij de Romeinen populair was vanwege de warme zoutwaterbronnen. Nog steeds zijn de thermale bronnen van Lons-le-Saunier als kuuroord populair bij toeristen. Het zout dat bij deze bronnen te vinden is, was eeuwenlang een van de belangrijkste inkomensbronnen van de Jura. De rijkdom die dit met zich meebracht, is nog steeds terug te zien in het straatbeeld van Lons-le-Saunier zo zijn er zeventiende-eeuwse huizen met arcaden, een horlogetoren en een museum voor schone kunsten te vinden.

   
bezienswaardigheid nummer 7

Meer van Vouglans

Het stuwmeer van Vouglans heeft een lengte van dertig kilometer en is gemiddeld achthonderd meter breed. Het is hiermee het twee na grootste kunstmatige meer van Frankrijk. Het water in het meer wordt tegengehouden door de honderddertig meter hoge stuwdam van Vouglans. Het water van het Meer van Vouglans heeft een opvallend turquoise kleur wat ervoor zorgt dat het extra goed opvalt in het groene landschap van de Jura. Langs het meer zijn drie aangelegde strandjes te vinden. Op deze plaatsen kun je zwemmen en varen op en in het meer.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Château-Chalon

Château-Chalon is een van de mooiste dorpjes in de Jura en een van de beste en meest geprezen wijnregio in de Jura. Net als veel dorpen in de regio met een historische oorsprong is Château-Chalon gebouwd boven op een heuvel en is slecht via een weg te bereiken. Dit zorgde er vroeger voor dat het dorp beschermd was tijdens vijandelijke aanvallen. Door de unieke ligging van het dorp heb je op meerdere plaatsen een fantastisch uitzicht over de lager gelegen delen van de Jura, die hier vol staan met wijnranken. Château-Chalon is een echt wijndorp, waar je op verschillende plaatsen de lokale wijnen kunt proven tijdens een proeverij of een uitgebreid diner.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Nozeroy

Nozeroy is een oud middeleeuws stadje dat in de loop van de tijd zijn authentieke charme heeft weten te behouden. Ooit was het een van de machtigste plaatsen in dit deel van Frankrijk, de Prinsen van Oranje lieten er zelfs een kasteel bouwen. Nozeroy had zijn welvaart vooral te danken aan de zoutwinning die in de omgeving plaatsvond. De hogere geïsoleerde ligging zorgde ervoor dat Nozeroy – dat onderdeel was van het hertogdom Bourgondië – beschermd was tegen aanvallen van Frankrijk en andere vijanden. In Nozeroy is nog steeds een groot deel van de historische stadsmuur te vinden en twee oude stadspoorten. Belangrijkste bezienswaardigheid is de Eglise Sint-Antonius de Nozeroy.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Château d'Arlay

Het Château d'Arlay is te vinden op een heuvel uitkijkend over het dorp Arlay. Het huidige kasteel is gebouwd aan het einde van de achttiende eeuw op de resten van een nonnenklooster dat in 1650 werd gebouwd. Het kasteel wordt nog steeds bewoond door de Graaf van Arlay, maar een deel van het kasteel is opengesteld voor publiek. Tijdens dit bezoek kom je mooie stijlkamers tegen. Hoogtepunt van een bezoek aan Château d'Arlay zijn de prachtige tuinen waar de resten van een tiende-eeuws kasteel te zien zijn. Een bezoek aan het kasteel sluit je natuurlijk af met een wijnproeverij van de wijnen die in het kasteel gemaakt worden.

   
 

Meer informatie over Jura:

mooiste dorpjes in Jura

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies