top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Parijs: Kasteel van Versailles

Parijs
top 10 bezienswaardigheden:

De meest indrukwekkende, mooie en interessante bezienswaardigheden van Parijs vind je hier.

Overzicht
Bezienswaardigheden in andere landen en plaatsen:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Versailles
reisadvies reisadvies Frankrijk

... meer handige websites

© teksten: top10bezienswaardigheden.nl
© foto: Silver Media.nl
alle rechten voorbehouden

Het Kasteel van Versailles
Het Kasteel van Versailles

In de nabijheid van Parijs ligt de stad Versailles met als symbool het kasteel Versailles. Bij aankomst straalt de pracht en praal van dit enorme landgoed je tegemoet. Goudkleurige toegangspoorten verschaffen je de weg richting de ingang van dit voormalige Koninklijke onderkomen van koning Lodewijk XIV en zijn nakomelingen. Meer dan driehonderd jaar is er gebouwd om het hedendaagse paleis de puissante uitstraling te verschaffen die wij vandaag mogen genieten.

De laatst regerende koning, Lodewijk XVI en zijn vrouw Marie-Antoinette hebben er niet veel geluk gehad. De strenge etiquette en bijbehorende enorme hofhouding die uit 3000 tot 10000 personen bestond, liet erg weinig privacy over voor het stel. Hiervoor werden er woningen betrokken die elders op het terrein te bezichtigen zijn. Lodewijk XVI en zijn vrouw verbleven steeds vaker in de Grote Trianon en Kleine Trianon. Marie-Antoinette ging zelfs nog een stapje verder. Zij liet er voor haarzelf en haar kinderen een boeren dorp bouwen die de naam 'Le Hameau de la Reine' draagt. Hier kon zij het strenge protocol laten voor wat het was en leven als een boerin.

De exorbitante levensstijl aan het hof van Versailles heeft hen uiteindelijk de kop gekost. Voor Marie-Antoinette letterlijk. Omstreeks 1789 kwam het volk in opstand en begon de revolutie waarbij het gezin werd gegijzeld. Later heeft Napoleon Bonaparte zijn intrede gedaan in Grand Trianon. Als heerser van Frankrijk beschouwde hij dit lustpaviljoen als het zijne. Na de Franse Revolutie durfde niemand meer het Kasteel van Versailles toe te eigenen, omdat dit juist dit kostbare kasteel één van de aanleidingen tot de revolutie was. Om het kasteel te behouden heeft Louis-Philippe in het jaar 1837 officieel het kasteel uitgeroepen tot museum. Vanaf dat moment behoorde het kasteel het volk toe.

Vandaag is deze roemruchte geschiedenis deels opnieuw te beleven wanneer je door de vele vertrekken loopt die het kasteel rijk is. Middels een audiogids worden belangrijke details van vele ruimtes besproken en word je op de hoogte gebracht van verschillende waardevolle feiten. De tuinen en landgoederen zijn apart of samen te bezoeken. Ruim veertig kilometer aan omheining begrenzen het hele gebied. Voor wie iets minder goed ter been is of als je gewoonweg niet zo veel wilt lopen kun je per treintje, per Segway of per golfkarretje jezelf (laten) vervoeren. De laatste twee zijn te huren tegen een vergoeding. Voor het treintje betaal je een prijs per enkele rit.

   

 
Meer informatie over Parijs en het Kasteel van Versailles:

alles over Parijs
de Franse tuin van Versailles
het Kasteel van Versailles
Parijs tips

...meer handige websites
...alle bezienswaardigheden op top10bezienswaardigheden.nl
 

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies