top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Parijs, Frankrijk

Frankrijk
top 10 bezienswaardigheden:

Frankrijk

Plaatsen in Frankrijk:
Amiens
Annecy
Arras
Avignon
Bordeaux
Cannes
Colmar
Dijon
Disneyland Parijs

Lille
Lyon
Marseille
Metz
Nancy
Nice

Parijs
Straatsburg
Tours
Troyes

Eilanden in Frankrijk:
Corsica

Regio's en departementen in Frankrijk:
Ardèche
Bretagne
Centre
Côte d'Azur
Dordogne
Elzas
Gironde
Indre-et-Loire
Jura
Loir-et-Cher
Lotharingen
Normandië
Provence
Rhône-Alps

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Parijs

... meer handige websites

 

Parijs is de hoofdstad van Frankrijk en wordt gezien als één van de wereldsteden. In de metropool wonen en werken maar liefst ruim 11 miljoen mensen, waarmee de stad veruit de grootste van het land is. De vele bezienswaardigheden, musea, sfeervolle straatjes en prachtige pleinen zorgen ervoor dat Parijs al decennia lang een topbestemming is voor toeristen. Jaarlijks bezoeken ongeveer 25 miljoen toeristen de stad van de romantiek. Voor Amerikaanse toeristen is een reis naar Europa ook niet compleet zonder Parijs te bezoeken. In Parijs is zo enorm veel te zien en te doen dat het allereerst niet te doen is om in één weekend alles te ontdekken en ten tweede is het een vrijwel onmogelijke taak om het aantal bezienswaardigheden tot slechts tien te beperken. Topattracties en bezienswaardigheden zoals de Arc de Triomphe, het Quartier Latin, Boulevard Haussmann, de Place de la Bastille en de Galleries Lafayette hebben we daarom moeten laten vallen. Ook belangrijk om te vermelden is dat Parijs een uitstekende winkelstad is. Parijs is al decennia lang één van de modehoofdsteden van de wereld.

De Notre-Dame van Parijs is tijdelijk uit deze top 10 bezienswaardigheden van Parijs verwijderd, nadat een brand op 15 april 2019 een enorme ravage toegebracht heeft aan dit prachtige stuk erfgoed. De kathedraal die mede bekend werd door de 'Klokkenluider van de Notre-Dame' is een prachtig voorbeeld van de vroeggotische stijl. De façade en de structuur hebben de brand overleefd, maar het zal nog jaren duren voordat dit icoon heropgebouwd en weer te bezoeken is.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Parijs

bezienswaardigheid nummer 1

Eiffeltoren

Ter ere van de wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs ontstond het idee om imposante constructies te bouwen die representatief zou staan voor de industriële eeuw waarin men zich bevond. Er werden er twee gebouwd die vele bezoekers naar de expositie trokken, namelijk Galerie des Machines en de Eiffeltoren. De eerste was een uit glas en staal opgetrokken mega groot paviljoen die helaas later geheel werd afgebroken. De Eiffeltoren is wel blijven staan en is vervolgens uitgegroeid tot hét symbool van Frankrijk en de stad Parijs. Je kunt Parijs niet bezoeken zonder de Eiffeltoren gezien te hebben.

Je kunt de Eiffeltoren niet alleen vanaf de grond bewonderen. Het is mogelijk om dit Parijse icoon te bezoeken. Dat kan op verschillende manieren. De meest populaire methode is door met de lift naar boven te gaan. Je hebt tickets die tot de tweede verdieping gaan en tickets waarbij je tot de top van de Eiffeltoren gebracht wordt. een andere optie is om via de trappen naar de tweede verdieping te klimmen. Ook dan kun je optioneel met de lift naar de top gaan.

Bekijk de entreetickets voor de Eiffeltoren

5 dingen die je moet weten over entreetickets voor de Eiffeltoren

... lees verder over de Eiffeltoren  

   
bezienswaardigheid nummer 2

Musea

De stad Parijs zit vol met geschiedenis en schatten uit de oudheid. Het Louvre mag bij een bezoek zeker niet ontbreken, maar er zijn meer musea in Parijs die je zeker zou moeten bezoeken. Musea die zeker de moeite zijn: Musée Picasso / Cité des sciences et de l’industrie / Musée national du Moyen Âge /Musée Rodin en nog veel meer. Houd er rekening mee dat de meeste musea op maandag en dinsdag gesloten zijn. Het is zeker aan te bevelen om te informeren naar een museum pas voor een paar dagen. 

Hét museum dat je niet over mag slaan is het Louvre. Dit gigantische museum stamt uit 1793 en behoort tot de beste musea ter wereld. Tussen de ongeveer 35.000 kunstwerken zitten topstukken zoals Mona Lisa en de Venus van Milo die hier te bewonderen zijn. Je vindt hier voornamelijk werken uit de oudheid van zo’n tienduizend jaar geleden tot ongeveer de eerste helft van de 19de eeuw.

Het Louvre is het drukst bezochte kunstmuseum ter wereld. De wachtrijen bij de kassa's kunnen daarom helaas enorm zijn, vooral in het weekeinde. Om deze wachtrijen te ontlopen kun je het beste je tickets vooraf via internet aanschaffen voordat je naar het Louvre gaat.

Bestel hier je Louvre skip-the-line tickets

Meer info over het Louvre

Het Centre Georges Pompidou is een opvallend gebouw. Het modern vormgegeven bouwwerk behoort tot de meest absurde gebouwen binnen Parijs. Van buiten is het een constructie van metalen frames trappen en grote aantallen enorme pijpleidingen. Hier binnen vind je een enorme collectie aan moderne en hedendaagse kunst. Je kunt hier werken van grote namen zoals Pablo Picasso, Philippe Starck, Matisse, Edvard Munch en Salvador Dalí bewonderen.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Montmartre

Voor toeristen is de wijk Montmartre misschien wel de meest 'Parijse' wijk van Parijs. Place du Tetre, waar de combinatie van schilders en terrasjes die typische sfeer van de wijk vertegenwoordigen, is een ware publiekstrekker. Montmartre is een buurt waar je van houdt of die je juist verafschuwd omdat het inmiddels wel erg toeristisch geworden is. Wij zouden zeggen 'neem vooral wel een kijkje en oordeel zelf'.

De Basilique du Sacré-Coeur is het meest kenmerkende gebouw van Montmartre. Doordat deze wit gekleurde basiliek bovenop de heuvel Montmartre staat heeft hij een bijzonder mooie aanblik en uitstraling. Op het groene voorplein met enorme trappen zitten vaak mensen te genieten van het mooie uitzicht over Parijs. Ook de binnenkant is de moeite waard, vooral de enorme afbeelding van Jezus gemaakt van mozaïek.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Kasteel van Versailles

Enkele kilometers buiten de stad Parijs ligt het Kasteel van Versailles. Het kasteel werd in opdracht van Lodewijk de dertiende in de zeventiende eeuw gebouwd en later uitgebreid door zijn zoon Lodewijk de Veertiende. Deze maakte er het huidige gigantische luxueuze kasteel van zoals we het nu kennen. De Spiegelzaal is één van de mooiste kamers van het Kasteel van Versailles. Het is één van de grootste kastelen ter wereld en sinds 1979 staat Versailles op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het is één van de drukst bezochte bezienswaardigheden van Frankrijk. Hierdoor kan het er in de zomermaanden nog wel eens druk zijn en kunnen er lange wachtrijen voorkomen. Het vooraf reserveren van een ticket voor Versailles is daarom absoluut aan te bevelen.

Bekijk tickets voor het Kasteel van Versailles

   
bezienswaardigheid nummer 5

Tour Montparnasse

Men denkt weleens dat de Eiffeltoren het beste uitzicht over Parijs biedt. Als je echter een panoramisch uitzicht over de metropool wilt hebben inclusief de Eiffeltoren, dan moet je een ander uitzichtpunt hebben. Tour Montparnasse in de gelijknamige wijk Montparnasse is dan de beste keuze. Vanaf het dak van deze 212 meter hoge wolkenkrabber heb je een heel goed uitzicht over Parijs. Het goede nieuws is dat een bezoek aan het dak je minder tijd kost dan een bezoek aan de Eiffeltoren, indien je je entreetickets vooraf koopt.

Bestel skip-the-line tickets voor Tour Montparnasse

   
bezienswaardigheid nummer 6

Arc de Triomphe

De Arc de Triomphe is een indrukwekkende triomfboog, die grotendeels ontworpen werd door de Franse architect Jean Chalgrin. Na diens overlijden werd het project overgenomen door Jean-Nicolas Huyot. De beelden zijn afkomstig van verschillende Franse beeldhouwers uit de tijd. Onder het monument tref je ter nagedachtenis honderden namen van allerlei belangrijke generaals die hun diensten hebben geleverd. Niet veel mensen weten dat er een klein museum gevestigd is in het monument en dat je vanaf de Arc de Triomphe een prachtig uitzicht hebt over de omgeving Place Charles de Gaulle en over Parijs zelf. Zo kun je van hieruit zakenwijk La Defense goed zien liggen, de Eiffeltoren bewonderen en zien hoe de belangrijkste straten van Parijs in één lijn liggen. Je moet een ticket kopen om de Arc de Triomphe van binnen te bezoeken en van het uitzicht vanaf het dak te kunnen genieten.

Bekijk de entreetickets voor de Arc de Triomphe

Meer info over de Arc de Triomphe

   
bezienswaardigheid nummer 7

Seine

De Seine is voor een groot deel verantwoordelijk voor de romantiek in Parijs. Je kunt verschillende boottochten maken en komt zo langs de vele historische panden die langs de Seine liggen, zoals La Statue de la Liberté, Le Grand Palais, La Place de La Concorde, L’Assemblée Nationale en La Conciergerie. Er zijn ook boottochten waarbij je tijdens een mini cruise excellent kunt dineren met live muziek. Vanaf het water zijn de vele bruggen van Parijs nog mooier te aanschouwen.  

De leukste manier om de Seine te ontdekken is door middel van een boottocht. Vanaf het water krijg je een uniek uitzicht op verschillende delen van Parijs en dankzij de audioguide leer je alles over deze stad.

Reserveer hier je tickets voor de boottocht op de Seine

   
bezienswaardigheid nummer 8

Pleinen

Parijs telt tal van prachtige pleinen. Denk bijvoorbeeld aan de beroemde Place de la Concorde, die voor de Franse Revolutie aangelegd is als Place de Louis XV. Na de revolutie kon die naam niet meer en kreeg het ruim opgezette plein zijn nieuwe naam. Het meest kenmerkende element op de Place de la Concorde is de uit Egypte afkomstige obelisk. Deze 'naald van Cleopatra' werd in de negentiende eeuw door de Egyptische koning aan Parijs geschonken.

De sfeervolle Place des Vosges is een van de oudste bestaande pleinen van Parijs. De uniforme uitstraling van de gebouwen, de arcaden die het plein omringen en het groene hart maken van de Place des Vosges een van de mooiere pleinen van heel Frankrijk.

Een derde plein die het bezoeken waar is, is de Place de la Bastille. Hier stond vroeger de Bastille Saint-Antoine. Tijdens de Franse Revolutie werd die bestormd en door het woedende Franse volk gesloopt. Het drukke plein is een belangrijk knooppunt in Parijs en heeft daardoor een totaal andere uitstraling dan de romantische Place de Vosges. Toch mag een bezoek aan dit plein niet ontbreken tijdens je stedentrip Parijs. Opvallende elementen zijn de Collene de Juliët die centraal op de rotonde staat en de modern vormgegeven Opéra Bastille.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Opéra Garnier

Van de vele mooie gebouwen die je in Parijs kunt bewonderen, verdient de Opéra Garnier een plaatsje in de top 10 bezienswaardigheden van Parijs. Dit operagebouw wordt, niet geheel onterecht, ook wel Palais Garnier genoemd. De rijkdom straalt af van dit gebouw wat dateert uit 1871. Er is binnen veelvuldig gebruik gemaakt van bladgoud, marmer en fresco’s. Ook bevindt zich er een museum geheel gewijd aan de Franse theatergeschiedenis. Tegenwoordig zijn het vooral balletvoorstellingen die in Opéra Garnier gehouden worden. Voor opera’s en andere voorstellingen moet je nu grotendeels in Opéra Bastille zijn.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Les Invalides

In 1671 werd er in Parijs een plek ingericht waar invalide geraakte soldaten een onderkomen kregen. Deze plek kreeg de naam Hôtel National des Invalides. In de loop der tijd is dit opvangcentrum voor invalide soldaten uitgegroeid tot een complex waar maar liefst vierduizend man (toen zaten er nog geen vrouwen in het leger) gehuisvest konden worden. Inmiddels heeft Les Invalides, zoals deze plek nu heet, een andere functie gekregen. Een deel is ingericht als een nationaal legermuseum, waar je kunt zien welke oorlogen Frankrijk gevoerd heeft, welke materialen daarbij gebruikt zijn en hoe deze oorlogen verlopen zijn.

De mooiste bezienswaardigheid van Les Invalides is wat ons betreft de Dôme des Invalides. Deze koepelkerk valt al enorm op door de vrijstaande ligging. De vele vergulde elementen aan de buitenkant, en dan met name op de koepel, zorgen voor een indrukwekkend gebouw dat een plaatje is om te zien. De belangrijkste bezienswaardigheid zie je binnen. Daar staat het praalgraf van Napoleon Bonaparte. Deze voormalige zelfbenoemde keizer van Frankrijk heeft hier zijn laatste rustplaats gevonden tussen de andere prominente militairen.

   
 

Betaal niet teveel voor je hotel in Parijs

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Parijs. Wie binnen hotelsites zoals booking.com en expedia.nl gaat zoeken naar hotels, appartementen en pensions in Parijs die zal ontdekken dat er soms enorme prijsverschillen voor kunnen komen tussen de verschillende aanbieders. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Parijs. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

TIP: Geweldige stadskaart voor Parijs

Veel bezoekers aan Parijs kiezen ervoor om een zogenaamde stadskaart aan te schaffen. Hiermee zorg je ervoor dat je zeker bent dat je de belangrijkste hoogtepunten van Parijs kunt bezoeken. De stadskaart van Parijs onderscheidt zich van andere kaarten doordat je ten eerste de kaart niet hoeft op te halen in de stad. Je krijgt alles per email toegestuurd en kunt op je mobiel naar binnen bij het Louvre Museum en de Eiffeltoren. Omdat de Eiffeltoren in deze stadspas zit is de Stadskaart van Parijs uniek. Deze digitale pass geeft je tegelijkertijd ook een leuke rondvaart over de Seine waarin je de stad kunt bezichtigen vanaf de rondvaartboot.

Het is de moeite waard om je tickets vooraf te reserveren voor toppers zoals het Louvre Museum of de Eiffeltoren omdat je dan de wachtrij kunt ontlopen en een plekje reserveert. Het is namelijk erg druk bij deze attracties en de kans dat je niet meer naar binnen kunt als je er bent is groot. In de Stadskaart van Parijs zit ook een leuke audioguide die je langs alle hoogtepunten van Parijs brengt en informatieve en leuke inzichten geeft van wat je bezoekt.

Meer info over de Parijs Stadspas
(en reserveer direct online!)

Meer informatie over Parijs:

5x zien & doen in Parijs
Parijs voor beginners
Parijs informatie
Parijs informatie
Parijs in één dag
Parijs top 10
bijzondere plaatsen in Parijs
goedkoop naar Parijs
waar overnachten in Parijs

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies