top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Provence, Frankrijk

Frankrijk
top 10 bezienswaardigheden:

Frankrijk

Plaatsen in Frankrijk:
Amiens
Annecy
Arras
Avignon
Bordeaux
Cannes
Colmar
Dijon
Disneyland Parijs

Lille
Lyon
Marseille
Metz
Nancy
Nice

Parijs
Straatsburg
Tours
Troyes

Eilanden in Frankrijk:
Corsica

Regio's en departementen in Frankrijk:
Ardèche
Bretagne
Centre
Côte d'Azur
Dordogne
Elzas
Gironde
Indre-et-Loire
Jura
Loir-et-Cher
Lotharingen
Normandië
Provence
Rhône-Alps

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Provence
reisadvies reisadvies Frankrijk

... meer handige websites

 

De zuidoostelijk gelegen Franse provincie de Provence is een geliefde vakantiebestemming onder de Nederlanders. Bekende bestemmingen aan de Côte D’Azur alsmede bestemmingen als Marseille, Toulon, Cannes, Grasse en Arles zijn erg geliefd. Het landschap binnen de Provence laat zich het gemakkelijkst omschrijven als bergachtig met glooiende dalen, kolkende rivieren en een heerlijke kustlijn. Je vindt er namelijk zowel bergen, grasvlaktes als mooie stranden. Kleine dorpen en steden met al dan niet een historische stadskern zorgen voor voldoende boeiende bezienswaardigheden. En daarnaast zijn er kwalitatief erg interessante musea te bezoeken. Zo werd het Musée des civilisations de l’Europe er de la Méedierranée in Marseille in het jaar 2013 geopend. Dat jaar was de stad Marseille de culturele hoofdstad van Europa.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Provence

bezienswaardigheid nummer 1 Côte D'Azur
Aan de Franse Côte D’Azur is tijdens de zomermaanden vaak een invasie van toeristen neergestreken. De meeste steden en dorpen aan deze Franse Riviera worden dan ook graag bezocht door levensgenieters en zon zoekers. Bekende plaatsen aan de Côte D’Azur zijn Saint Tropez, Sainte Maxime, Monaco, Antibes, Nice, Cannes, Saint-Raphaël en Juan-les-Pins. Bootliefhebbers kunnen hun hart ophalen in mondaine badplaatsen als Saint-Tropez en Cannes en Monte Carlo. De havens liggen er vaak vol met de meest mooie en luxueuze jachten. De eigenaren prikken er graag een vorkje in één van de vele goede restaurants. De mooiste stranden van de Côtes D’Azur vind je bij Plages de Pampelonne in Saint-Tropez en op het eiland Île de Porquerolles aan de Plage Notre Dame.
Top 10 bezienswaardigheden Côte D’Azur
   
bezienswaardigheid nummer 2 Gorges du Verdon
In de Grand Canyon du Verdon kleurt het water prachtig in heldere tinten. De kloof Gorges du Verdon nabij het stuwmeer Lac de Sainte-Croix tekent prachtig af tegen de hoge bergen op de achtergrond. In het meer zijn regelmatig kano’s en kajakken te huur, waarmee je op eigen houtje het gebied kan verkennen. Wandelaars kunnen er uitstekende tochten maken, waarbij je vanuit verschillende posities fraaie uitzichten hebt. Bekende uitzichtpunten van Gorges du Verdon zijn: Pont de l’Artuby, Balcons de la Mescla en Belvédere du Couloir Samson. Via de Corniche Sublime kun je ook per auto de Gorges du Verdon bezoeken.
   
bezienswaardigheid nummer 3 Marseille
Het prachtige Marseille is een stad waar je op ontdekking uit moet gaan. De stad Marseille is erg veelzijdig en kent daarbij veel culturele bezienswaardigheden. De oude haven ‘Vieux-Port’ is lange tijd een bron van inkomsten geweest. Tegenwoordig is het meer een toeristische attractie geworden. Vanuit deze haven loopt de belangrijkste straat van Marseille, namelijk de Canebière. Op de meest prominente plek van Marseille staat de Basiliek Notre Dame de la Garde. Deze basiliek werd in de negentiende eeuw gebouwd op de plaats waar een dertiende eeuwse kapel stond. Maar ook de kathedraal Sainte-Marie Majeure de Marseille is een plaatje. Andere bijzonder bezienswaardigheden van Marseille zijn: Palais Longchamp, het MuCEM (Musée des civilisations de l’Europe er de la Méedierranée), Quartier du Panier en de prachtige stranden zoals die aan de Promenade Georges Pompidou.
www.steden.net/frankrijk/marseille
   
bezienswaardigheid nummer 4 Avignon
De bekende brug van Avignon levert voor veel toeristen een prachtige vakantiefoto op. De brug ‘Pont d’Avignon’ is onderdeel van het historische centrum van Avignon, wat sinds 1995 op de werelderfgoedlijst van Unesco prijkt. De pauselijke geschiedenis is hier een groot onderdeel van. In de veertiende eeuw is Avignon namelijk een tijdlang de pauselijke residentie geweest. Palais des Papes is hier de erfenis van. Een andere toeristische trekpleister van deze middeleeuwse stad is het jaarlijkse theaterfestival ‘Festival d’Avignon’ wat altijd in juli wordt gehouden. Al vanaf 1947 staat het centrum van de stad tijdens dit festival in het teken van kunst en cultuur.
www.festival-avignon.com
   
bezienswaardigheid nummer 5 Village des Bories
Het openlucht museum Village des Bories ligt vlakbij de plaats Gordes. Je kunt hier zelf het leven ervaren zoals omstreeks de zeventiende en achttiende eeuw plaatsvond. De hutten werden er gebouwd van opgestapelde platte kalkstenen. Dit voormalige dorp werd destijds ‘Les Savournins’ of ‘Les Cabanes’ genoemd. In enkele hutten zijn ovens en provisorische keukens te bewonderen. De bewoners waren vooral werkzaam als landarbeiders.
http://levillagedesbories.com
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Arena van Arles
Het amfitheater van Arles werd al in de eerste eeuw gebouwd. Keizer Domitianus gaf de opdracht tot het bouwen van een arena waar men kon genieten van allerlei gevechten en kunstzinnige voorstellingen. Eeuwen later is de Arènes d’Arles nog omgebouwd tot een fort waarop vier toren te zien waren. En weer later werden er zelfs woningen in de arena gebouwd. Tegenwoordig is de Arena van Arles een cultureel evenementen complex waar je kunt genieten van allerlei optredens. Je kunt dus eigenlijk wel zeggen dat de oorsprong van Arènes d’Arles zijn plekje in de huidige tijd weer heeft terug veroverd.
http://arenes-arles.com
   
bezienswaardigheid nummer 7 Les Baux-de-Provence
De plaats Les Baux wordt veelal bezocht om het uitmuntende restaurant en luxe hotel L’Oustau de Baumanière van chef kok Raymond Thuilier en de ruïnes van Château des Baux. Het kasteel werd eeuwen geleden gebouwd op een hoge kalkstenen rots. Het dorp Les Baux-de-Provance is al meerdere keren betiteld tot één van de mooiste dorpen van Frankrijk. Historische bezienswaardigheden zoals het venster ‘Fenêtre Post Tenebras Lux’ en het zestiende eeuwse liefdes paviljoen ‘Pavillon d’Amour de la Reine Jeanne’ helpen hier waarschijnlijk goed aan mee.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Lavendelvelden op Plateau de Valensole
De geurige lavendelvelden uit de regio Valensole in Alpes-de-Haute-Provence, hebben een bijzondere aantrekkingskracht op de omgeving. Niet alleen de geur maar ook de kleur van deze lavendelvelden zijn een sensatie op zich. Zowel het klimaat als de kalkrijke mergel grond zorgt voor goede landbouw mogelijkheden. Behalve de heerlijke geurende lavendel, stond het gebied vroeger ook bekend om de truffel en amandelbomen. Deze zijn vrijwel allemaal verdwenen. De lavendel is gebleven alsmede de wijn die er verbouwd wordt.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Montagne Sainte-Victoire
Frankrijk heeft een aantal bekende bergen. De Mont Ventoux, Mont Blanc en Val Thorens zijn hier prachtige voorbeelden van. Montagne Sainte-Victoire is een minder bekende berg, maar zeker niet minder geliefd. Met name de schilder Paul Cézanne had een bijzondere band met de Montagen Sainte-Victoire. Op een aantal van zijn schilderijen komt de achttien kilometer lange kalkstenen bergmassief regelmatig voor. De Sainte-Victoire leent zich in het bijzonder voor het maken van prachtige wandeltochten. Zowel de natuur als de vogels als bezienswaardigheden zoals Romeinse aquaducten en oude kapellen zorgen voor voldoende afwisseling.
www.grandsitesaintevictoire.com
   
bezienswaardigheid nummer 10 Camargue
Het moerasachtige natuurgebied Camargue ligt aan de Middellandse Zee in de Rhône-Delte. De open vlaktes bieden je prachtige uitzichten op waterrijke gebieden met daarin meren en lagunes. Her en daar grazen wat stieren en wilde Camargue paarden in alle rust. Het ecosysteem binnen dit bijzondere mediterrane natuurgebied levert een enorme biodiversiteit op. In het Regionaal Natuurpark van Camargue is het Camargue Museum te bezoeken. Hier kun je door middel van allerlei activiteiten en tentoonstellingen de relatie tussen de mens en de natuur bestuderen.
http://parc-camargue.fr
   
 

Meer informatie over Provence:

wikipedia

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies