top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Kos, Griekenland

Griekenland
top 10 bezienswaardigheden:

Athene
Corfu
Griekenland
Kefalonia
Kos
Kreta
Lesbos
Rhodos
Rhodos Stad
Samos
Santorini
Zakynthos

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Kos

... meer handige websites

 

Het eiland Kos is één van de meest populaire vakantiebestemmingen van Griekenland. Kos behoort tot de eilandengroep Dodekanesos, gelegen in het zuidoosten van Griekenland. Vanaf het noordoosten van het eiland kun je Turkije zien liggen. Deze ligging zorgt ervoor dat Kos een warm mediterraan klimaat heeft. Dit zie je terug in de droge en warme zomers, die maandenlang aanhouden. Kos is daardoor vooral geliefd als zonbestemming. De meeste toeristen verblijven aan of in de nabijheid van de vele stranden die het eiland rijk is.

Het eiland Kos geniet naast de populariteit als strandbestemming ook veel bekendheid als fietseiland. De aanwezigheid van veel fietsverhuurbedrijven op het eiland en de redelijk vlakke gebieden die je vooral aan de noordelijke helft van Kos aantreft is het eiland uitermate geschikt om per fiets te verkennen. Voor de grotere afstanden kun je een auto huren.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Kos

bezienswaardigheid nummer 1

Kos-Stad

De grootste stad van het eiland Kos is een bezienswaardigheid op zich. In het sfeervolle centrum van Kos-Stad vind je naast terrasjes en winkeltjes ook een aantal mooie en interessante bezienswaardigheden zoals de Johannietersburcht, de Mandrakihaven met ‘s morgen aan de noordwestkade een echte vismarkt, de Agorá (markt), de prachtig beschilderde Agia Paraskevi-kerk en het gouverneurspaleis. Kos-Stad is een plaats die je gezien moet hebben als je Kos bezoekt.

   
bezienswaardigheid nummer 2

Embros Therme

De thermale bron Embrós Thérme (ook geschreven als Embrós-Thermae) ligt aan de zuidoostelijke kust van Kos, op ongeveer tien tot vijftien minuten rijden van Kos-Stad. Het bijna vijftig graden warme bronwater stroomt uit de rotsen in een bekken van ongeveer 25 vierkante meter, waardoor het water in het bekken door menging met het zeewater een temperatuur heeft van rond de veertig graden. Het druk bezochte thermale bad waarin de zwavelgeur duidelijk aanwezig is zou een geneeskrachtige werking hebben. Toegang tot het bad is gratis, bij de Embros Therme zijn beperkte voorzieningen (een douche, een toilet en een taverne).

   
bezienswaardigheid nummer 3

Fietsen

Kos staat bekend als het fietseiland van Griekenland. Het aanbod van huurfietsen is dan ook enorm en vooral in en rondom Kos-Stad zie je toeristen zich vooral ook per fiets verplaatsen. Omdat het gebied waar Kos-Stad, Lambí en Tigáki liggen vrijwel vlak zijn kun je hier met vrij weinig inspanning fietsen. Wil je bergdorpjes zoals Zia en Pili bezoeken dan moet je wel rekening houden met een flinke klim waar een ijzersterke conditie een vereiste is.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Zia

Hoewel het toerisme een enorme stempel drukt op Zia, is het in het Dikeosgebergte gelegen dorpje Ziá nog steeds één van de bezienswaardigheden op het eiland die je eigenlijk niet over mag slaan. Wie wil kan hier allerlei lokale producten kopen in de vele winkeltjes of van een heerlijke Griekse maaltijd genieten op één van de terrasjes die het plaatsje telt. Vanaf sommige plekken heb je een betoverend uitzicht over stukken van het eiland Kos. Volgens velen ervaar je hier de mooiste zonsondergang van het eiland.

   
bezienswaardigheid nummer 5

Agios Stéfanosbasiliek

De ruďnes van de Agios Stefanos-basiliek liggen op een verhoging aan het strand van de Kambos-vlakte. Het unieke aan deze ruďnes is dat ze onderdeel zijn van het gebied waar zonaanbidders van zee en strand genieten. Dit zorgt voor een unieke setting voor badgasten. Het levert in ieder geval geweldige vakantiefoto's op. De toegang tot deze bijzondere plek is gratis.

   


Boek jouw vakantie naar Kos

Kos is een geweldige vakantiebestemming. Wil je een vakantie naar Kos boeken? Reisorganisatie TUI biedt zorgeloze Kos vakanties aan. Dankzij de relaxte pakketreizen met SGR-garantie kun je heerlijk genieten van een welverdiende vakantie op Kos.

Je Kos vakantie boeken bij TUI betekent:
geld-terug-garantie als TUI de reis annuleert, dus geen gedoe met vouchers
✅ flexibele omruilgarantie, tot 7 dagen voor vertrek
✅ niet geheel onbelangrijk is de repatriëringgarantie: bij een plotselinge uitbraak van het coronavirus of het wijzigen van het reisadvies, brengt TUI je veilig thuis.

BEKIJK ALLE KOS-VAKANTIES op tui.nl
 

   
bezienswaardigheid nummer 6

Kéfalos

In het westen van Kos ligt het dorp Kéfalos. Niet de mooiste of meest bijzondere plaats, maar in tegenstelling tot de tot authentiek gebombardeerde toeristische dorpjes in het Dikeosgebergte zie je hier wel het echte Griekse leven. Niet iets om uren doorheen te wandelen, maar als je toch in de buurt bent moet je ook zeker hier even een kijkje nemen.

   
bezienswaardigheid nummer 7

Een dagje Bodrum

Vanuit de haven van Kos-Stad kun je in een half uur tot een klein uurtje naar de populaire Turkse badplaats Bodrum varen. Aangezien Bodrum één van de mooiste badplaatsen van Turkije is, is dit een kans die je eigenlijk niet voorbij moet laten gaan als je er de tijd voor hebt. Naast mooie stranden, een sfeervolle haven en een groot aanbod aan terrasjes is Bodrum helemaal interessant om te gaan shoppen. Hier kun je kleding en schoenen kopen tegen spotprijzen. Vraag jezelf wel af of het allemaal echt is wat je koopt.

TIP: het verhaal 'Bodrum in 12 uur: een dagje Bodum vanaf Kos' laat door middel van veel foto's en een duidelijke tijdlijn zien hoe zo'n dagtocht naar Bodrum er uit kan zien.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Limionas

Het baaitje van Limionas (of Limnionas) is een plek die niet platgelopen wordt door toeristen, maar die vooral door locals bezocht wordt. Limionas bestaat uit twee bescheiden strandjes (een kiezelstrand en een zandstrand), een aanlegplek voor vissersbootjes en een restaurant waar alle dagen de beste verse vis aan de gasten voorgeschoteld wordt.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Johannieterburcht

In Kos-Stad staan de restanten van de Johannieterburcht Neratzia, een door de johannieters gebouwde burcht die stamt uit de veertiende eeuw. De ligging ten oosten van de Mandrakihaven zorgt ervoor dat de burcht enerzijds een bepalend onderdeel is binnen het uiterlijk van centraal Kos-Stad, aan de andere kant geven de muren rondom de burcht een fantastisch uitzicht de Mandraki-haven en Kos-Stad.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Oud-Pýli

Het spookdorpje Paléa Pýli (niet te verwarren met het grotere huidige Pyli/Pili) bestaat vooral uit ruďnes, omdat het dorp in het jaar 1830 vanwege een cholera-epidemie geheel verlaten is. Binnen Oud-Pýli vind je restanten van een viertal middeleeuwse kerken, een Byzantijnse burchtruďne bovenop een rots en de bronvijver.

   
 

Meer informatie over Kos:

beste reistijd voor Kos
het eiland Kos
Kos voor beginners
Kos informatie
Kos als budgetbestemming
mooiste dorpjes op Kos

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies