top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Boedapest, Hongarije

Hongarije
top 10 bezienswaardigheden:

Boedapest
Hongarije

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Boedapest
reisadvies reisadvies Hongarije

... meer handige websites

 

Boedapest bezienswaardigheden top 10Boedapest is de ruim tweeduizend jaar oude hoofdstad van Hongarije, een land gelegen in centraal Europa. De naam van de stad komt van de twee stadsdelen die ieder aan een over van de Donau liggen, de rivier die Boedapest in twee stukken deelt. Op de rechteroever vind je Boeda en Óbuda, op de linkeroever Pest. In het Hongaars wordt de stad Budapest genoemd. Boedapest is een sfeervolle stad met tal van bezienswaardigheden die eigenlijk als verzameling op de werelderfgoedlijst van Unesco staan. De gemakkelijke bereikbaarheid, de redelijke compacte binnenstad en de voor Europese nog zeer schappelijke prijzen maken van Boedapest een zeer populaire stedentripbestemming.

Boedapest tickets, excursies en kortingen

Wil je optimaal genieten van je stedentrip in Boedapest? Bij TicketBar Boedapest kun je vooraf via internet je toegangskaarten kopen waarmee je wachtrijen voorkomt, rondleidingen boeken, kortingskaarten kopen en rondvaarten boeken. Een echte aanrader is de Budapest Card die je recht geeft op gratis openbaar vervoer, gratis entree tot de belangrijkste musea en gratis entree tot het St. Lukács badhuis.
Ga naar de Boedapest tickets, rondleidingen en excursies bij TicketBar Boedapest.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Boedapest

bezienswaardigheid nummer 1 Burcht van Boeda / Budavár
De stad Boedapest is eigenlijk verdeeld over twee delen. Namelijk boven de rivier de Donau Boeda en aan de andere kant van het water Pest. De burcht (Budavár) van Boeda ligt in het heuvelachtige gebied van de stad. Hier vind je het oude kasteelcomplex Budavári Palota. Het paleis is het symbool van de stad en het grootste bouwwerk van Hongarije. In het paleis bevinden zich de Hongaarse Nationale Galerie, het Nationale Széchenyi-bibliotheek en het historisch museum van Boedapest. In de burchtwijk is verder het Sándorpaleis, Paradeplein, een burchttheater, Matthiaskerk en een militair museum te vinden.
www.steden.net/hongarije/boedapest/burchtpaleis/
   
bezienswaardigheid nummer 2 Kettingbrug / Széchenyi lánchíd
De oudste brug in Boedapest die over de Donau loopt is de 330 meter lange Kettingbrug. De brug is geplaatst in 1849 en is sindsdien een veel gebruikte oversteek. De twee leeuwen die geplaatst werden in 1885 bewaken de brug. ‘ s Avonds als de brug wordt verlicht geeft het een bijzondere uitstraling in de stad.
   
bezienswaardigheid nummer 3 Grote Boulevard / Andrássy út
Het Elisabethplein en het Heldenplein worden samen verbonden door de Andrássy út. Met zijn lengte van zo’n 3,5 km is het met recht een grote boulevard te noemen. Hier vind je bijvoorbeeld het Hongaarse opera gebouw en het Drechsler paleis.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Het Parlement
Eén van de symbolen van de stad Budapest is het Hongaarse Parlementsgebouw. Dit gebouw wat aan de Pest-zijde van de stad behoort tot de indrukwekkendste gebouwen van de wereld. Het bouwwerk is in gotische stijl opgetrokken is zeer groot van afmeting. Het is helaas niet mogelijk om heel dichtbij te komen, want het wordt zeer goed bewaakt. Wel worden er regelmatig rondleidingen gegeven. Voor het interieur zijn de beste kunstenaars uitgenodigd zoals Károly Lotz en György Kiss.
www.boedapesttop10.nl/parlement.htm

TIP: bezoek het parlementsgebouw tijdens een rondleiding met gids

   
bezienswaardigheid nummer 5 Sint Stefanusbasiliek
De grootste kerk van de stad Budapest is zonder twijfel de Sint Stefanusbasiliek. In 1851 werd er begonnen aan de bouw van deze basiliek en pas in 1905 was hij helemaal af. De prachtige koorzijde is gedecoreerd met beelden van de twaalf apostelen. Binnen zijn verschillende kunstobjecten te bewonderen waaronder het schilderij van Gyula Benczúr. De diverse indrukwekkende mozaďeken sieren de prachtige binnenkant van de Sint Stefanusbasiliek.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Heldenplein / Hősök tere
Aan het einde van de Andrássyboulevard ligt het grote Heldeplein. Op dit plein is tevens het Milleniummonument ter ere van het 1000-jarig bestaan van Hogarije geplaatst. Op dit monument zijn de nationale symbolen ‘aartsengel Gabriël en de Stefanskroon’ in goud op de top neergezet. Voorbij dit monument vind je twee zuilengalerijen met standbeelden van beroemde Hongaren uit de geschiedenis, waaronder Stefan I van Hongarije, Andreas II van Hongarije, Matthias Corvinus, Karel I Robert van Hongarije en Lajos Kossuth. Achter dit plein ligt het fraaie stadspark ‘Városliget’.
www.bijzondereplaatsen.nl/hongarije/boedapest/heldenplein.htm
   
bezienswaardigheid nummer 7 Városliget
Zoals bijna elke grote stad heeft ook Budapest een mooi stadspark. Dit is het Városliget, wat achter het Heldenplein ligt. In dit park vind je onder andere de Széchenyi-baden. Dit is een heerlijk kuuroord en tevens het grootste medicinale kuuroord van Europa. Vlakbij het Városliget park staat het Szépművészeti Múzeum met beeldende kunst, het Vidámpark pretpark en de Vajdahunyadburcht.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Staatsopera / Státní opera Praha
De buitenkant van dit prachtige theater belooft veel voor hoe mooi het binnen moet zijn. En dat klopt. Het is één en al pracht en praal. Mooie plafondschilderingen, paleisachtige trappenhuizen en natuurlijk met een koninklijk loge. Je vindt dit Staatstheater aan de Andrássy út.
www.opera.hu
   
bezienswaardigheid nummer 9 Margaretha eiland / Margit-sziget
Midden in de rivier de Donau ligt een prachtig park. Dit park ligt op het Margaretha eiland en is via een brug te bereiken. Er woont niemand op het eiland en er rijdt geen verkeer. In het park vind je veel mogelijkheden om te joggen, wandelen en er is een openluchttheater, zwembad, kuurhotels, kleine dierentuin, strand, kerk en watertoren.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Gödöllő
De stad van koningin Sissi, keizerin van Oostenrijk, is het bekende Gödöllő wat ligt als gemeente in Boedapest. Ooit was dit paleis het favoriete buitenverblijf van Sissi. Jaren later heeft het paleis veel functies gehad, waaronder als cultureel centrum, huisvesting voor het leger, bejaardentehuis en tegenwoordig gedeeltelijk voor het geven van concerten en feesten. Er is nu een Stedelijk Museum gevestigd en zijn er regelmatig verschillende exposities te bewonderen. Rondom het paleis ligt een zeer groot park. Vanuit Boedapest is Gödöllő via de snelweg M3 te bereiken.
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Boedapest. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Boedapest. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers in Boedapest kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Boedapest:

Boedapest voor beginners
Boedapest in één dag
Boedapest top 10
Boedapest informatie
bijzondere plaatsen in Boedapest
goedkoop naar Boedapest
waar overnachten in Boedapest

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies