top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van SiciliŽ: de Etna

SiciliŽ
top 10 bezienswaardigheden:

De meest indrukwekkende, mooie en interessante bezienswaardigheden van SiciliŽ vind je hier.

Overzicht
Bezienswaardigheden in andere landen en plaatsen:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo SiciliŽ

... meer handige websites

© teksten: top10bezienswaardigheden.nl
© foto: pixabay.com
alle rechten voorbehouden

De Etna vulkaan

In het verlengde van de punt van Ďde laarsí van ItaliŽ ligt het eiland SiciliŽ. Dit heerlijke eiland in de Middellandse Zee vormt een waar paradijs voor smulpapen. Waar de meeste Italianen al heel begaan zijn met vers en lekker eten, voeren de Sicilianen hier toch echt de boventoon. De Siciliaanse keuken kent naast de authentieke Italiaanse keuken ook verschillende Arabische invloeden. Wanneer je de geschiedenis van SiciliŽ kent, is dit niet zo vreemd. Eerst waren er de Grieken die dit eiland tot het hunne rekenden. Al snel ontstonden er daardoor verschillende tempels op het eiland. Daarna volgden de Romeinen. Zij hadden vooral oog voor de granen die er verbouwd werden. Ergens in de negende eeuw diende de Arabieren zich aan in het westen bij de plaats Mazara. Het eiland maakte in die tijd een grote bloeiperiode door en vergaarde met name veel rijkdom door de landbouw en handel. Veel bestaande bouwwerken werden aangepast of gecombineerd met de typische Arabische architectuur. Pas tijdens en na de middeleeuwen kwamen de Europeanen naar SiciliŽ. De vele veroveringen hebben geleid tot een diversiteit aan culturen, muziek, kunst, tradities en architectuur. Maar het is vooral de Siciliaanse keuken die de vele harten van bezoekers steelt.

Etna

Als hoogste vulkaan van Europa heeft de Etna veel naam en faam opgebouwd. Door de inwoners wordt hij ook wel ĎMongibelloí genoemd. Het is daarnaast ook nog eens ťťn van de actiefste vulkanen die we kennen. Sinds 2013 staat de Etna en het gebied daaromheen geregistreerd als werelderfgoed bij Unesco. Deze ruim drie-en-dertig-honderd meter hoge vulkaan heeft in het topgebied maar liefst vier kraters: West Chasm of Bocca nuova, sub-terminale Nord, sub-terminale sud-est en cuello centrale. Als toerist kun je het hele jaar door genieten van de Etna vulkaan. Tijdens het voorjaar en de zomermaanden lenen de heuvels en bergpaden zich uitstekend om te wandelen, klimmen en/of te mountainbiken. Tijdens de winter, wanneer er een pak sneeuw is gevallen, is het een uitermate interessante omgeving voor wintersporters. Skigebieden, zoals Etna noord bij Linguaglossa en Etna zuid bij Piazzale Rifugio Sapienza en Piano Provenzana, staan garant voor jaarlijkse winterpret. Ervaren skiŽrs kunnen zich (onder deskundige begeleiding) zelfs tot op de flanken van de Etna wagen. Onder de mystieke rook die vanuit de vulkaan opdoemt, kun je mooie tochten naar beneden maken.

Streetfood

In SiciliŽ speelt het grootste deel van het leven zich buiten af. De mediterrane temperaturen zorgen immers voor een zeer mild en aangenaam klimaat. Streetfood is dan ook vrijwel overal verkrijgbaar. Het Ďeten uit het vuistjeí heeft hier niets te maken met fastfood. SiciliŽ gaat vooral voor vers en zelfgemaakt. Rondom de Etna zijn verschillende streetfood plekjes te vinden waar je onder andere de knapperige Ďarancinií kunt bestellen, die veelal gevuld is met rijst, saffraan, vlees of mozzarella en/of noten. Dit klassieke gerechtje van SiciliŽ kent verschillende vormen en een gevarieerde inhoud. In de buurt van de Etna heeft de Ďarancinií de vorm van de vulkaan.

 
Meer informatie over de Etna:

Etna
Etna in 24 foto's

...meer handige websites
...alle bezienswaardigheden op top10bezienswaardigheden.nl

 

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies