top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van PiŽmont, ItaliŽ

ItaliŽ
top 10 bezienswaardigheden:

ItaliŽ

Plaatsen in ItaliŽ:
Bari
Bologna
Cagliari
Florence
Genua
Livorno
Lucca
Milaan
Napels
Palermo
Pisa
Rimini
Rome
Siena
Turijn
VenetiŽ

Verona

Meren in ItaliŽ:
Comomeer
Gardameer
Lago Maggiore

Provincies, streken en eilanden in ItaliŽ:
Amalfikust
Campania
Emilia-Romagna
LiguriŽ
PiŽmont
Puglia
SardiniŽ
SiciliŽ

Toscane

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieŽn:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo ItaliŽ
reisadvies reisadvies ItaliŽ

... meer handige websites

 

PiŽmontDe regio PiŽmont is een grote regio in het noordwesten van ItaliŽ. de regio grenst in het noorden met Zwitserland en in het westen met Frankrijk. Verder grenst de regio aan LiguriŽ, Emilia-Romagna, Lombardije en Valle d'Aosta. De regio val geografisch in drie stukken te verdelen het Alpengebied in het noorden, de Po-vlakte en het heuvellandschap in het zuidoosten. In het noorden ligt de berg Grenzgipfel die met 4609 meter de hoogste berg van de regio is en de op ťťn na hoogste van ItaliŽ. Deze berg ligt op de grens met Zwitserland. Doordat PiŽmont voor een groot gedeelte door de Alpen wordt gevormd zijn er in de regio bijzonder veel wintersportgebieden te vinden. In de regio van de Turijn werden hier de winterspelen van 2006 gehouden. De belangrijkste toeristische trekpleister van het gebied is het Lago Maggiore. De hoofdstad en belangrijkste stad van de regio is Turijn.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
PiŽmont

bezienswaardigheid nummer 1 Lago Maggiore
Het Lago Maggiore is zonder twijfel de belangrijkste toeristische trekpleister van de regio PiŽmont. Toch moet de regio het Lago Maggiore delen met de regio Lombardije en Zwitserland. De bekendste toeristische plaatsen bevinden zich echter aan de westelijke oever van het meer en dit deel behoort tot PiŽmont. Met toeristische trekpleister als Baveno, Stresa, Verbania, Cannero en Canobio is er aan dit deel van het meer altijd wel wat te beleven. Langs het meer vind je enkele prachtig aangelegde zandstranden waar je in de zomermaanden heerlijk van het meer kan genieten. Vanuit verschillende plaatsen aan de het Lago Maggiore vertrekken er veerdiensten naar de BorromeÔsche eilanden.
www.lagomaggiorevoorbeginners.nl/
   
bezienswaardigheid nummer 2 Turijn
Turijn is de grootste stad van de regio PiŽmont, het is tevens de hoofdstad van deze regio. Het is een oude stad die al voor de jaartelling bewoont is. De groei van de stad kwam echter pas in de middeleeuwen op gang nadat er in de stad een universiteit werd gebouwd. Deze prachtige universiteit, de Universitŗ degli Studi di Torino is nog steeds te bezichtigen in de stad. Andere bezienswaardigheden in de stad zijn De Dom van Turijn, de Basiliek van Superga op de gelijknamige heuvel, Maria-Hilf-Basilika, het Koninklijk Paleis van Turijn dat terug te vinden is op de werelderfgoedlijst van de Unesco en natuurlijk de Mole Antonelliana het symbool van de stad. Dit gebouw diende tevens als logo tijdens de Olympische winterspelen van 2006 die in Turijn werden gehouden.
www.turijnvoorbeginners.nl
   
bezienswaardigheid nummer 3 Ortameer
Het Ortameer is na het Lago Maggiore het grootste meer van de regio PiŽmont. Het meer is onder deel van de provincies Novara en Verbano-Cusio-Ossola. In het meer is een groot bewoond eiland te vinden Isola San Guilio. Dit eiland is te bereiken met de veerboot die vertrekt vanuit de plaats Orta San Giulio. Dit is gelijk ook de belangrijkste toeristische dorpje dat aan het meer te vinden is. Het Ortameer wordt omringd door enkele grote bergen waarvan de Mottarone met 1491 meter de grootste is. Het water uit het Ortameer verlaat het meer aan de oostzijde via de Nigoglia en de Strona en komt uiteindelijk in het Lago Maggiore terecht. De grootste plaats aan het meer is Omegna.
www.lagomaggiorevoorbeginners.nl/ortameer/
www.in24fotos.nl/lago-dorta/
   
bezienswaardigheid nummer 4 Alba
Alba is een kleine stad in het zuidelijke deel van de regio PiŽmont in de provincie Cuneo aan de rivier de Tanaro. De stad wordt omringt door wijngaarden. De wijnen die uit de omstreken van Alba komen behoren tot de beste wijnen van ItaliŽ. In de regio worden meerdere soorten rode en witte wijn geproduceerd maar de streek staat voornamelijk bekend om zijn rode wijn. Hiervan zijn de Barolo en de Barbaresco de bekendste. Naast de wijnen staat Alba bekend om zijn witte truffels. Er wordt hier ieder jaar een grote truffelbeurs gehouden. Bezienswaardigheden in het stadje zijn het Palazzo Comunale, de veertiende- en vijftiende-eeuwse torens, de Kathedraal van Alba, de gotische kerk van San Dominico en de barokke kerk van Johannes de Doper.
www.steden.net/italie/alba/
   
bezienswaardigheid nummer 5 Acqui Terme
Acqui Terme is een kleine stad in de provincie Alessandria in het zuidoostelijke deel regio PiŽmont. de stad werd in de tweede eeuw voor Christus door de Romeinen verwoest en herbouwd. Acqui Terme was in deze periode ťťn van de thermale badplaatsen van het Romeinse Rijk. Bij het stadje bevinden zich nog steeds drie thermale bronnen "Bollente", "Del Lago"en Acqua marcia". Net buiten het stadje zijn nog resten te vinden van een Romeins Aquaduct uit de tweede eeuw voor Christus. Behalve de thermale bronnen behoren de kathedraal van Acqui en het Castello dei Paleologi. Mede dankzij de thermen is Acqui Terme nog steeds een populaire toeristische bestemming in Piemont.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Nationaal park Gran Paradiso
Het Nationaal park Gran Paradiso is het oudste nationale park van ItaliŽ. Grand Paradiso is te vinden in het noordelijke deel van de regio PiŽmont in de Grajische Alpen. Het park is genoemd naar de hoogste top die in deze regio te vinden is de berg Gran Paradiso. Deze berg is 4061 meter hoog en is de hoogste berg die in zijn geheel in ItaliŽ ligt. In het gebied liggen meerdere prachtige wandelpaden. Er zijn hier wandelpaden te vinden die geschikt zijn voor de recreatieve wandelaar maar ook voor de meer ervaren wandelaar. In het gebied leven Alpensteenbokken en gemzen.
   
bezienswaardigheid nummer 7 BorromeÔsche eilanden
De BorromeÔsche eilanden vindt je in het Lago Maggiore en zijn vrij gemakkelijk te bereiken met de veerboot of watertaxi vanuit Stresa of ťťn van de andere plaatsen aan het Lago Maggiore. De eilandengroep bestaat uit meerdere kleine eilanden waarvan er drie permanent zijn opengesteld voor het publiek. Dit zijn Isola Bella, Isola Madre en Isola dei Pescatori. De eerste twee eilanden zijn nog steeds privť bezit van de familie Borromeo die hier nog enkele weken per jaar verblijven. De eilanden staan bekend om hun prachtige botanische tuinen en hun schitterende barokke paleizen. Om de eilanden te kunnen bezoeken moet je entree betalen.
www.lagomaggiorevoorbeginners.nl/de-eilanden-van-het-lago-maggiore/
   
bezienswaardigheid nummer 8 Sacro Monte di Oropa
Sacro Monte di Oropa of de Heilige berg van Oropa is een Maria heiligdom dat gewijd is aan de Zwarte Madonna. Het complex bevindt zich enkele kilometers ten noorden van de stad Biella en ligt verscholen tussen bergen die hier een natuurlijk amfitheater vormen. Het heiligdom bevat naast een Heilige berg de "Sacro Monte van Oropa" een kerk die op de overblijfselen van een oude kapel is gebouwd. Dit heiligdom staat samen met acht andere heiligdommen op de werelderfgoedlijst van de Unesco onder de naam Heilige bergen (Sacre Monti) van PiŽmont en Lombardije.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Susa
Susa is een prachtig dorp in het westelijke deel van de regio PiŽmont niet ver van de Franse grens. Het dorp ligt op de plaats waar de rivieren de Cenischa en de Dora Riparia samenkomen aan de voet van de Cottische Alpen. Het dorp werd in de eerste eeuw voor Christus gesticht door Galliers later kwam Susa in Romeinse handen. Susa is lang een belangrijk verkeersknooppunt geweest. Het is ťťn van de oudste plaatsen gelegen in de Alpen. Tot de bezienswaardigheden van Susa behoren de Kathedraal van Susa, het kasteel van Adelheid van Susa en de Arco di Augusto.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Sestriere
Het dorp Sestriere is ťťn van de bekendste skigebieden in PiŽmont. In 2006 tijdens de winterspelen van Turijn werden op de skipistes van het dorp de wedstrijden voor het AlpineskiŽn afgewerkt. De twee belangrijkste skicomplexen tijdens de spelen waren de Sestriere Borgata en de Sestriere Colle. Tegenwoordig is er in de buurt van het dorp meer dan honderd kilometer aan skipistes te vinden. De verschillende pistes worden met elkaar verbonden door middel van stoeltjesliften en kabelbanen. Sestriere is tevens meerdere malen de aankomstplaats geweest van zowel de Ronde van ItaliŽ als de Ronde van Frankrijk.
   
  Meer informatie over PiŽmont:

mooiste dorpjes in PiŽmont
wikipedia

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies