Japan

Japan is voor velen een droombestemming. Dit land heeft zoveel te bieden op het gebied van historie, cultuur, eten, drinken en mode dat iedereen die enigszins van reizen houdt Japan een keer zou moeten bezoeken. Tal van bezienswaardigheden liggen op je te wachten. Wij hebben de populairste en bijzonderste bezienswaardigheden van Japan in een top 10 verwerkt.

Ten oosten van het Aziatische vasteland ligt de eilandstaat Japan. Japan bestaat uit zo’n duizenden eilanden die verspreid liggen in de Grote Oceaan. Het bekendste eiland is Honshu. Op dit eiland liggen bekende plaatsen als Tokio, Osaka, Kioto en Hiroshima. Andere grote eilanden van Japan zijn Hokkaido, Shikoku en Kyushu. Daarnaast heeft Japan nog heel veel middelmatige en kleine eilanden. Deze kleine eilanden bieden vooral prachtige stranden, duiklocaties en ander vakantie vertier. Cultuurliefhebbers zullen vooral smullen van de grotere eilanden met plaatsen als Tokyo, Kyoto, Nara en Nikko. Het staat namelijk garant voor vele tempels, prachtige historische parken, authentieke architectuur en heel veel geschiedenis. Japan heeft heel wat legendes en verhalen te vertellen over bijvoorbeeld keizerlijke machten, het boeddhisme en de Chinese invloeden. Japan is dan ook wat ons betreft een bestemming waar cultuur, kunst, geschiedenis, religie en natuur op wonderlijke wijze harmonieus samengaan.

Top 10 bezienswaardigheden van Japan

1

Kyoto

De bruisende stad Kyoto vertolkte in het verleden de rol als keizerlijke hoofdstad van Japan. Nu tegenwoordig vervult het vooral de rol als cultureel centrum van Japan. Bezienswaardigheden als de vele tempels, waaronder Kinkaku-ji, Kiyomizu-dera en Ryoan-ji, het Nijo kasteel, het heiligdom Heian, Kioto National Museum en het Spoorweg Museum van Kioto bevestigen dit. De sfeer van de stad wordt voornamelijk door de vele heilige plekken bepaald.

Eén van de indrukwekkendste plekken is misschien wel het ‘Fushimi Inari-taisha’ tempelgebied. Met name de zwart met rode houten bogen die een poort naar de heilige tempels vormen is erg bijzonder te noemen.

Winkelen doe je vooral rondom de Shijo-Dori straat en natuurlijk mag je een bezoek aan het authentieke Gion district niet vergeten. Deze Geisha wijk van Kyoto is nog ingericht met charmante houten traditionele gebouwen, theehuizen, luxe restaurants en speciaalzaken waar je prachtige traditionele kimono’s kunt bewonderen.

2

Tokyo

Hoofdstad Tokyo is in vele opzichten het middelpunt van Japan. Als metropool heeft deze stad werkelijk alles te bieden. Verdeeld over drie-en-twintig wijken tref je diverse stadsparken zoals Yoyogi Park en Ueno Park, indrukwekkende musea als het Tokyo National Museum, heiligdommen als Meiji Jingu en natuurlijk het keizerlijke paleis ‘Kyoko’.

Ben je op zoek naar vertier dan mag je beslist het stadsdeel Shibuya niet overslaan. De verlichting van neonreclame en videoschermen verlichten de hele wijk en houden je wakker tot laat in de nacht. Dit is Tokyo in zijn extreemste vorm. Daardoor is Shibuya niet alleen een magneet voor locals, maar zeker ook zeer aantrekkelijk voor toeristen.

Wat niet iedereen weet, is dat Tokyo officieel geen stad is, maar een metropool is die uit 23 zogenaamde speciale wijken bestaat. Iedere wijk heeft zijn eigen gezicht en bezienswaardigheden. Vanwege de enorme omvang van de stad is het gebruik van het openbaar vervoer noodzakelijk als je een stedentrip naar Tokyo maakt.

 

3

Nara

De stad Nara of Nara-shi ligt in het zuiden van het eiland Honshu in Japan. Heel ver terug in de geschiedenis deed het dienst als hoofdstad van Japan. Nu is dat Tokio. Nara is een boeiende stad om te bezoeken. De vele boeddhistische tempels en shintoheiligdommen vormen een karakteristiek straatbeeld. De behoorlijk grote Tōdai-ji tempel werd bijvoorbeeld al in de achtste eeuw gebouwd. Wat ook bijzonder is, zijn de vele herten in het Narapark. Deze Sikaherten worden gezien als berichtgevers van de goden en daarmee vormen ze een symbool van de stad. In het Narapark kun je speciale koekjes voor de herten kopen. Qua musea is het Nara National Museum een aanrader. Dit museum, wat tevens ook in dit park is gelegen, laat je kennis maken met boeddhistische kunst.

4

Kasteel Matsumoto

Het historische kasteel Matsumoto ligt in de gelijknamige stad. De Japanse bouwstijl is duidelijk terug te zien in de dakconstructie zoals die omstreeks de zestiende eeuw werd aangelegd. Het overwegend zwarte uiterlijk leverde de naam ‘karasu-jo’ op, wat kraaienkasteel betekent. Het Matsumoto kasteel werd gesticht door de Takeda-clan. In het gebouw is tegenwoordig een wapenmuseum gevestigd.

5

Nikko

De Japanse pelgrimstad Nikko is wat minder bekend, maar zeker niet minder interessant. Nikko is namelijk een plek waar je heel veel verschillende tempels kunt bewonderen. Als pelgrimstad trekt Nikko jaarlijks duizenden toeristen die de prachtige heiligdommen komen aanbidden. Eén van de bekendste heiligdommen is de Tōshō-gū. Het is een mausoleum van de in 1616 overleden shogun Tokugawa Ieyasu. Er is meerdere jaren door zeker vijftienduizend creatievellingen gewerkt aan dit prachtige complex. De decoraties zijn prachtig en soms zelfs overweldigend. Andere bezienswaardigheden van Nikko zijn de Futarasan heiligdommen, de rode Shinkyo brug en de prachtige natuur met watervallen als de Kegon Waterval.

6

Nishinomaru Garden

De wondermooie Nishinomaru Garden is onderdeel van het Osaka kasteel in het Osaka Castle Park. In de Nishinomaru Garden was voorheen de residentie te vinden van Kita-no-mandokoro, de vrouw van de Japanse heerser Toyotomi Hideyoshi. Veel bezoekers komen echter naar de Nishinomaru Garden voor de alom aanwezige kersenbloesem bomen die zo prachtig roze kleuren. Hierdoor wordt het genoemd als de grootste attractie van Osaka.

7

Okinawa eilanden

Als je op zoek bent naar zon, zee en strand dan ben je bij de Okinawa eilanden aan het juiste adres. Deze heerlijke eilanden liggen het zuidelijkst van Japan in de Oost-Chinese Zee. Het klimaat is bijzonder aangenaam, doch kunnen er het gehele jaar door behoorlijk veel regenbuien vallen. De Okinawa eilanden bestaan uit heel veel kleine eilandjes en wat grotere die verdeeld zijn over een gebied van ongeveer duizend kilometer. Het heerlijke blauwe water en de mooie stranden zijn een directe uitnodiging voor een relax en/of strandvakantie. Je kunt er dan ook fantastisch duiken, snorkelen of andere watersporten beoefenen. Het grootste eiland Okinawa-honto, is daarnaast ook heel geschikt voor wat culturele uitstapjes.

8

Vredesmonument in Hiroshima

In het jaar 1996 werd het Vredesmonument in Hiroshima opgenomen in de lijst van UNESCO Werelderfgoederen. Het Vredesmonument van Hiroshima in het Hiroshima Peace Memorial Park werd gebouwd in 1915 als Product Exhibition Hall. Na de atoombomaanval op 6 augustus 1945 veranderde het gebouw in een ruïne. Hiroshima was hiermee de eerste stad ter wereld die met een atoombom werd aangevallen. Ondanks dat er voor 1996 meerdere plannen waren om het te slopen, is het vandaag de dag nog altijd te bewonderen als monument voor de vrede. Het verwoord nu de hoop voor wereldvrede en de wens voor het laten verdwijnen van alle nucleaire wapens in de wereld.

9

Todai-ji

Het enorme tempelcomplex van Todai-ji werd omstreeks de achtste eeuw gebouwd in de stad Nara. Het is één van de grootste en bekendste tempels van Japan. Het hoofdgebouw ‘Daibutsuden’ is volgens eigen zegge ’s werelds grootste houten gebouw. In het gebouw kun je een uitzonderlijk groot bronzen boeddha beeld bewonderen. De poort ‘Nandaimon’ is een indrukwekkend onderdeel van de Todai-ji. In het naastgelegen Todaiji Museum kun je vervolgens religieuze kunst en andere culturele voorwerpen bewonderen.

10

Itsukushima-schrijn

Het shintoheiligdom Itsukushima-schrijn is gevestigd op het eiland Miyajima. Al sinds de twaalfde eeuw vormt de Itsukushima-schrijn een belangrijke plek voor de bevolking en bezoekers van omliggende eilanden. De meeste bezoekers kwamen er zelfs vooral via de zee. Dit verklaart meteen ook de ligging van de toegangspoort ‘Torii’ in het water. Het twintig gebouwen die behoren tot het Itsukushima-schrijn zijn opgetrokken in een traditionele Japanse Shinto architectuur. Als onderdeel daarvan behoort een heiligdom dan ook aan de voet van een berg te worden gebouwd. De Shinto religie is gebaseerd op natuuraanbidding en die komt met dit decor volledig tot zijn recht.

Rondreis door Japan

Wil je zoveel mogelijk zien van Japan? Dan is een rondreis door Japan een ideale manier om dit prachtige land te ontdekken. De meeste rondreizen door Japan brengen je langs de belangrijkste bezienswaardigheden, waardoor jouw Japan vakantie een onvergetelijke belevenis wordt.

Top 10's van plaatsen in Japan

Meer informatie over Japan