top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van JordaniŽ

JordaniŽ
top 10 bezienswaardigheden:

JordaniŽ

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieŽn:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo JordaniŽ

... meer handige websites

 

In het Midden-Oosten is het Arabische koninkrijk JordaniŽ gelegen. De lange geschiedenis brengt je terug naar onder andere de koninkrijken van Ammon en Moab en die van JordaniŽ zoals wij dat nu kennen.
Het meest beroemde plekje van JordaniŽ is de wereldberoemde stad Petra. Behalve oude en historische bezienswaardigheden zijn er ook prachtige naturen in dit land te ontdekken, evenals bergachtige gebieden en natuurlijk de Dode Zee. Maar je kunt er ook boeiende en moderne musea bezoeken zoals de Jordan National Gallery of Fine Arts in Amman. En ook qua festivals weet JordaniŽ zich te vestigen. In februari wordt het Aqaba Traditional Arts Festival gehouden waarbij cultuur van de bedoeÔenen centraal staat. In de maand juli staat de historische stad Jerash bol van de festiviteiten rondom muziek, kunst, ambachten en literatuur. En in oktober wordt de woestijn bestreden door de Rally van JordaniŽ. Het veelzijde JordaniŽ weet inmiddels zijn gasten voortreffelijk te boeien.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
JordaniŽ

bezienswaardigheid nummer 1 Petra
De historische stad Petra is een echte top bezienswaardigheid die je niet mag missen. De stad van de Nabateeers is gelegen in een kloof ĎDe Siqí en werd deels uitgehakt uit rood/roze gekleurde rotsen. Op hoogtijdagen woonden er ruim zestigduizend mensen in wat wij tegenwoordig ťťn van de zeven wereldwonderen noemen. Petra werd voorheen voornamelijk bezocht door handelaren die op weg waren naar verschillende bestemmingen in Egypte, India, China en ArabiŽ. Als een soort bescherming tegen overvallers werd er in de stad Petra een soort van belasting betaald. Dit heeft in een redelijk korte tijd voor heel wat opbrengsten en dus ook welvaart gezorgd. Nu in de eenentwintigste eeuw zijn er een aantal ruÔnes te bewonderen als het amfitheater, de koningswand met graven en grafkamers, de schatkamer Ďal Khaznehí, een klooster en Cordo Maximus een oud deel van de stad met daarin altaren, tempels, kerken en een badhuis. Hoewel er maar een klein deel van het grote geheel zichtbaar is, behoort de site tot ťťn van de beroemdste ter wereld.
http://visitpetra.jo
   
bezienswaardigheid nummer 2 Wadi Rum
Hier in de habitat van de bedoeÔenen zijn tegenwoordig ook veel toeristen te ontdekken. Sommige zijn afkomstig van een bezoek aan de oude stad Petra en andere komen hier specifiek voor het gebied zelf. Veelal worden deze toeristen getrokken door de prachtige bergen, die zich uitstekend lenen om te beklimmen. Maar ook de oude rotstekeningen uit de prehistorie en de sprookjesachtige landschappen bezorgen menig bezoeker kippenvel. Er worden in het Wadi Rum gebied ook tochten per paard of kameel georganiseerd, al dan niet met een overnachting in een tent. Zo kom je langs de ĎZeven zuilen van Wijsheidí, een Nabatean tempel en de ĎJabal Umm Fruthí brug.
   
bezienswaardigheid nummer 3 Amman Citadel
In de hoofdstad van JordaniŽ op de heuvel ĎJabal al-Qalíaí is de Amman Citadel gelegen. Het gebied laat zich het best omschrijven als een groot openluchtmuseum met allerlei bezienswaardigheden uit de oudheid. Hoewel nog lang niet alles is opgegraven, kun je er inmiddels genieten van de Tempel van Hercules, een Byzantijns paleis en kerk en structuren van trappen, muren, bogen en graven. Het Archeologische Museum van JordaniŽ is ook hier gelegen. Hier staat de geschiedenis centraal van die begint in de prehistorie en eindigt omstreeks de vijftiende eeuw. De steile klim vanuit het centrum van Amman duurt ongeveer twintig minuten. Maar je kunt ook per taxi de route afleggen.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Neboberg
Vanaf de berg ĎPiasgaí zoals de Neboberg ook wel wordt genoemd, zou Mozes volgens de verhalen in de bijbel hebben gekeken over het beloofde land. Met de hoge ligging van ongeveer achthonderdzeventien meter boven de zeespiegel, heb je dan ook een fraai uitzicht over de Jordaanvallei en de Dode Zee. Op de Neboberg tref je ruÔnes van een klooster en kerk, een gedenkteken voor Mozes, beeldhouwkunst, de Theotokos Kapel en een herdenkingskerk van Mozes.
   
bezienswaardigheid nummer 5 Dana Natuurreservaat
In een omgeving van groene heuvels, ruwe rotspartijen en stijlen kliffen is het grootste natuurgebied van JordaniŽ te vinden. Het natuurreservaat Dana is erg populair onder wandelaars, bergbeklimmers, fotografen en natuurliefhebbers. In het dorpje Dana zijn eenvoudige hotels gelegen, zodat je zelfs meerdere dagen kunt genieten van het reservaat. Het Dana Natuurreservaat beslaat een gebied van ongeveer driehonderd vierkante meter. Behalve een aantal zeldzame diersoorten tref je er ook bijzondere planten en kruiden. Andere natuurgebieden in JordaniŽ zijn Shaumari Wildlife Reserve, Azraq Wetland Reserve en Mujib Nature Reserve.
www.jordanjubilee.com/outdoors/dana.htm
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Quseir Amra
In het oosten van JordaniŽ is een prachtig historisch doch klein woestijnkasteel te bezoeken. Het Quseir Amra werd al in de achtste eeuw gebouwd en heeft duidelijke Islamitische en Romeinse invloeden. Binnen tref je een badhuis met beeltenissen van naakte vrouwen en een soort audiŽntiezaal met eveneens vele afbeeldingen en passages uit de geschiedenis. Bij het Quseir Amra is tevens een bezoekerscentrum gelegen en gelegenheid tot het kopen van een drankje en/of souvenir.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Ajlun
Dit noordelijk gelegen kasteel is een erfenis uit de twaalfde eeuw. Het vierkante kasteel had oorspronkelijk een toren op elke hoek. Helaas zijn deze niet meer zichtbaar op wat inmiddels een ruÔne mag worden genoemd. Verschillende aardbevingen hebben behoorlijk wat schade veroorzaakt. Het Ajlun kasteel is voor lange tijd als een soort van verdedigingsfort gebruikt. Er zijn vele ondergrondse gangen en vele trappen waarlangs men verschillende uitzichten gemakkelijk kon bereiken. Het kasteel, wat ook wel bekend staat als Qalíat Al-Rabad, is ongeveer drie kilometer vanaf de stad Ajlun gelegen.
   
bezienswaardigheid nummer 8 King Abdullah I Moskee
De lichtblauwe mozaÔeken koepels van de King Abdullah I Moskee zijn een prachtige stukje architectuur. Kosten noch moeite zijn bespaard gebleven tijdens de bouw omstreeks 1982. Tijdens de vele gebedsdiensten kunnen maar liefst drieduizend bezoekers plaatsnemen. De moskee, waarin tevens een museum over de islam te bezoeken is, is gelegen in de Jordaanse hoofdstad Amman. Ook niet-moslims zijn welkom in de King Abdullah I Moskee.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Montreal
In een vruchtbare deel van JordaniŽ werd omstreeks de twaalfde eeuw opdracht gegeven voor het bouwen van een kruisvaarderskasteel. De opdrachtgever hiervoor was Baldwin I of Jerusalem, de ťťn van de eerste leiders van pelgrims. De locatie van Montreal bij de plaats Shoubak is dan ook niet zo vreemd. Het ligt immers langs de pelgrimsroute tussen SyriŽ en ArabiŽ. En ook hier moest men Ďbelastingí betalen voor het passeren. Op de muren en in de torens zijn enkele inscripties te ontdekken uit de veertiende eeuw.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Romeinse theater van Amman
Dat men al vroeg in de geschiedenis van (leed) vermaak hield is allang geen geheim meer. Zo ook in de hoofdstad van JordaniŽ. Het Romeinse theater van Amman, wat ergens in de tweede eeuw werd gebouwd, gaf plaats aan zoín zesduizend bezoekers. Naast het Romeinse theater is het Odeum van Amman gelegen. Dit tegen de zon af te dekken theater werd vooral gebruikt voor muziek- en zangvoorstellingen. Nog altijd worden de theater gebruikt voor bijzondere voorstellingen. Tevens zijn er twee kleine musea te bezoeken waar je meer te weten komt over de tradities en levensstijl.
   
 

Meer informatie over JordaniŽ:

JordaniŽ voor beginners

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies