top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van IstriŽ, KroatiŽ

KroatiŽ
top 10 bezienswaardigheden:

DalmatiŽ
Dubrovnik
IstriŽ
KroatiŽ
Split
Zagreb

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieŽn:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo IstriŽ

... meer handige websites

 

Het schiereiland IstriŽ ligt aan de Adriatische Zee tussen de Golf van Triest en de Kvarner. Ooit behoorde IstriŽ bij ItaliŽ, maar tegenwoordig valt het onder Kroatisch grondgebied. De meest bekende plaatsen zijn Pula, Porec en Rovinj. De kilometerslange kustlijn leveren prachtige stranden en knusse baaien op, waar je heerlijk kunt zonnebaden en/of snorkelen. Ook qua natuurschoon is IstriŽ een heerlijke bestemming om te bezoeken. Je kunt er de grotten van Beredine bezoeken, maar ook de ondergrondse rivier ĎPazincicaí bij Pazin is een waardevolle tip. Winkelen doe je vervolgens in sfeervolle steden als Pula. Echt grote winkelcentra zul je in IstriŽ niet vinden. Maar leuke winkels zijn er genoeg. Kroatische wijnen uit deze streek zijn een aanbeveling waard. De omstandigheden zijn dan ook uitstekend voor de druiven om te groeien. De betere restaurants schenken graag een gepast wijntje voor je in. Want eten en drinken is in IstriŽ duidelijk een belangrijke aangelegenheid.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
IstriŽ

bezienswaardigheid nummer 1 Amfitheater van Pula
Het in de eerste eeuw voor Christus gebouwde Romeins amfitheater van de stad Pula is een prachtig plaatje om te zien. Ooit werden hier bloedstollende maar ook bloed vergietende toernooien gehouden waarbij er plaats was voor meer dan twintigduizend toeschouwers. Doordat het amfitheater ĎPulski Amfiteatarí tegen een heuvel is gebouwd, telt de voorkant drie verdiepingen en de zijde tegen de helling maar twee. Tegenwoordig wordt het amfitheater van Pula voor een ander soort entertainment gebruikt, namelijk voor muziekconcerten en festivals zoals het Pula Film Festival.
   
bezienswaardigheid nummer 2 Brioni-eilanden
Vlak voor de westkust van het schiereiland IstriŽ liggen een aantal eilanden. De Brioni eilanden zijn bekend geworden dankzij de destijds Joegoslavische president Josip Broz, alias Tito. Deze leider woonde namelijk op het eiland Veli Brioni of Veli Brijuni. Zijn nauwe banden met allerlei filmsterren en invloedrijke personen uit de wereld zorgden voor bekendheid, aangezien hij ze uitnodigden bij hem thuis. Behalve een dierenpark tref je in het Nationaal Park de Bijuni Eilanden ook ruÔnes van een Romeinse Villa, een archeologisch museum en verschillende sportmogelijkheden zoals Golfen. Andere bekende Brioni eilanden zijn onder andere Mali Brijun, Krasnica, Kozada, Sveti Jerolim, Galija, Gaz, Pusti Otok en Grunj. Vanuit Faěana zijn de eilanden binnen vijftien minuten bereikbaar. Maar in de Adriatische Zee voor de kust van KroatiŽ zijn nog heel veel meer eilanden te ontdekken.
www.np-brijuni.hr
   
bezienswaardigheid nummer 3 Tempel van Augustus
In de historische stad Pula zijn waardevolle bezienswaardigheden te bezoeken. De Tempel van Augustus is er hier ťťn van. De tempel met zes zuilen is gebouwd in opdracht van keizer Augustus. En hij besloot ook zelf om het heiligdom naar zichzelf te vernoemen. Destijds werden tempels gezien als een belangrijke plaats waar burgers bijeenkomen. Tegenwoordig wordt het gebruikt als tentoonstellingsruimte.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Eufrasiusbasiliek in Porec
In de kustplaats Prorc is een in Byzantijnse stijl opgetrokken basiliek te bewonderen. De Sint-Eufrasiusbasiliek werd gebouwd in de zesde eeuw in opdracht van bisschop Euprasius. Met name de vele mozaÔeken zijn een lust voor het oog. De basiliek staat naast het bisschoppelijk paleis waarin tegenwoordig een museum is gevestigd. Vanuit de klokkentoren heb je een spectaculair uitzicht over de stad en de haven. Sinds 1997 behoort de Eufrasiusbasiliek tot de werelderfgoederen van Unesco.
www.mooistedorpjes.nl/kroatie/istrie/porec
   
bezienswaardigheid nummer 5 Monkodonja
Het bergdorpje Monkodonja stelt in principe niet heel veel voor. De meeste bezoekers komen hier om de archeologische bevinden te bewonderen. In het archeologische park van Monkodonja kun je namelijk de resten bewonderen die toebehoorden aan een nederzetting uit de Bronstijd. Verschillende voorwerpen die hier gevonden zijn geven aan dat er nauwe banden waren met de Myceense beschaving uit Griekenland. Deze beschaving wordt door vele gezien als de eerste beschaving van Europa.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Rovinj
De Kroatische stad Rovinj in IstriŽ staat bekend om het Summer Salsa Festival, de heerlijke wijnen uit de streek, het bosrijke gebied Zlatni Rt en monumentale bezienswaardigheden in de stadskern. Een wandeling door de straten van Rovinj laten je al snel overeenkomsten zien met de Italiaanse stad VenetiŽ. De typische Venetiaanse stijl is een erfenis uit de geschiedenis en die zie je er veelvuldig terug. De sfeervolle smalle straten geven je direct een aangenaam gevoel. Ook de bewoners zijn erg gastvrij. Interessante bezienswaardigheden zijn de Sint Eufemiakerk, het museum ĎZavicajni muzej grada Rovinjaí en de dagelijkse lokale markt.
www.mooistedorpjes.nl/kroatie/istrie/rovinj
   
bezienswaardigheid nummer 7 Veliki Brijun
Het eiland grote eiland Veliki Brijun is onderdeel van de Brioni eilanden in de Adriatische Zee. Veliki Brijun was na de Tweede Wereldoorlog de thuishaven van de president van het voormalige JoegoslaviŽ, Josip Broz ook wel bekend als Tito. Meer dan eens had hij invloedrijke en beroemde personen over de vloer die er genoten van al het moois dat het eiland te bieden heeft. Vaak brachten zij als kado een exotisch dier mee voor de president. Deze collectie was het begin van wat we tegenwoordig het safaripark van Veliki noemen. In het ĎNacionalni park Brijuni kun je ook een dinosaurus route lopen, golfen, wandelen door de Brijuni tuinen en oude kerken als St. Germaine bezoeken.
www.np-brijuni.hr
   
bezienswaardigheid nummer 8 Het Rode eiland
Op ongeveer vijftien minuten varen vanaf Rovinj bereik je het Rode Eiland ĎCrveni otokí. Het behoort tot ťťn van de beste stranden van regio. Hoewel de stranden voornamelijk uit kiezel- en rotsstranden bestaan, zijn ze ook bij de lokale bevolking erg populair. Het Rode Eiland is eigenlijk een samenstelling van de twee eilanden Sveti Andrija en Maskin. Het Maskin deel is vooral in gebruik door naturisten. Hoewel het eiland de naam rood draagt, is het eigenlijk een overwegend groen eiland. De vele dennenbomen zijn zeer aangenaam op de soms erg warme zomerse dagen.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Vrsar
De vissersplaats Vrsar is eveneens aan de kust van IstriŽ gelegen. Avonturiers kunnen zich uitstekend vermaken in Vrsar, aangezien je er allerlei watersporten of andere sportieve activiteiten kunt beoefenen. Vrsar zelf heeft een aantal mooie uitkijkpunten waaronder die vanaf de klokkentoren, een heerlijk strand, een wandelpromenade langs zee en een ruim tien hectare tellend sculpturen park ĎDuöan Děamonjaí. Voor vele bezoekers zijn de historische gebouwen zoals de basiliek St. Mary, de poort ĎStara romanicka vrataí en de kerk ĎCrkca Sv. Foökeí.
   
bezienswaardigheid nummer 10 De Grot van Baredine
Tijdens de soms erg warme zomerdagen in IstriŽ, is het aan te bevelen om een wandeling te maken in de duizenden jaren oude Baredine grot. De grot is enkele kilometers van de plaats Porec gelegen en is sinds 1995 geopend voor publiek. Met een afdaling van zoín zestig tot tachtig meter kom je langs een aantal kamers die rijkelijk zijn gedecoreerd met stalagmieten en stalactieten.
www.baredine.com
   
  Meer informatie over IstriŽ:

beste reistijd voor IstriŽ
de mooiste dorpjes in IstriŽ

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies