top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Ohrid, Macedonië

Macedonië
top 10 bezienswaardigheden:

Macedonië
Ohrid
Skopje

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Ohrid
reisadvies reisadvies Macedonië

... meer handige websites

 

Ohrid is al vele jaren de belangrijkste toeristische trekpleister van Macedonië. Deze status heeft de stad te danken aan zijn ligging aan het meer van Ohrid en de bijzonder lange geschiedenis van de stad. Ohrid stond vroeger bekend als de stad van de 365 kerken. Vandaag de dag zijn er niet meer zoveel kerken te vinden in Ohrid en de directe omgeving. Volgens de laatste telling zouden het er nog veertien zijn. Gelukkig is er in de stad nog veel meer te vinden zo is er een oud Ampi theater te zien en staan er standbeelden van de heiligen die het Cyrillische schrift hebben uitgevonden. Het historische centrum van Ohrid is een drukke en gezellige toeristische trekpleister met veel terrasjes en restaurants. In de avond kun je langs de boulevard een prachtige wandeling maken terwijl de stad reflecteert in het meer.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Ohrid

bezienswaardigheid nummer 1 Meer van Ohrid
Het meer van Ohrid is waarschijnlijk de mooiste en meest adembenemende bezienswaardigheid van heel Macedonië. Dit prachtige meer, dat uit vele verschillende blauwtinten bestaat, behoort tot de oudste meren ter wereld en het zou zelfs het oudste meer van Europa zijn. Het meer is op zijn diepst bijna driehonderd meter. Aan het meer zijn er tal van bezienswaardigheden te vinden zoals het klooster van St. Naum, warmwaterbronnen en het openluchtmuseum “Bay of Bones”. Het meer van Ohrid vormt voor een deel de grens met het buurland Macedonië.
www.steden.net/macedonie/ohrid/meer-van-ohrid
www.bijzondereplaatsen.nl/macedonie/meer-van-ohrid.htm
   
bezienswaardigheid nummer 2 Ohrid parels
Ohrid parels zijn geen echte parels die in een oester gemaakt worden maar het zijn synthetische parels die via een natuurlijk procedé worden gemaakt. Het precieze geheim achter deze parels is een eeuwenoud familie geheim dat slechts bij vier families bekend is. Deze vier families produceren dan ook alle parels die in Ohrid verkocht worden. Het enige wat we erover weten is dat er schubben van een vis en een bepaalde visolie gebruikt wordt.
   
bezienswaardigheid nummer 3 Sveti Bogorodica Perivlept
De heilige moeder van God kerk in Ohrid staat op enkele minuten lopen van het antieke theater van de stad. De Sveti Bogorodica Perivlept of Sveti Kliment kerk staat bekend om zijn prachtige muurschilderingen. Deze muurschilderingen zijn kwalitatief zo mooi en bijzonder dat kunsthistorici uit de hele wereld naar dit kerkje toekomen. De afgebeelde figuren hebben veel meer diepte en expressie dan je normaal gesproken ziet bij dit soort schilderingen.
www.steden.net/macedonie/ohrid/st-bogorodica-perivleptos
   
bezienswaardigheid nummer 4 Het St. Clemensklooster
Het St. Clemens klooster is vernoemd naar de heilige Clemens van Ohrid. Deze Bulgaarse heilige was een belangrijk geestelijk schrijver die in het klooster één van de eerste universiteiten van deze regio opzette. De officiële naam van het klooster is St. Clemens klooster van St. Paneleimon. Volgens de overleveringen is het klooster gebouwd toen Sint Clemens aankwam in Ohrid. In dit klooster heeft Sint Clemens samen met Sint Naum het Glaglitisch schrift versimpeld en omgezet tot het Cyrillische schrift. Dit schift wordt tot op de dag van vandaag nog in zes landen gebruikt. Het klooster van Sint Clemens staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco.
   
bezienswaardigheid nummer 5 Fort Samuel
Op het hoogste punt van de berg waar Ohrid tegenaan is gebouwd staan de resten van het Fort Samuel. Dit fort is meer dan duizend jaar oud. Het werd in opdracht gebouwd van Samuel van Bulgarije ten tijde van het Eerste Bulgaarse Koninkrijk. Van het oorspronkelijke fort zijn tegenwoordig nog achttien toren, vier torens en enkele kilometers aan stadsmuur bewaard gebleven. Een groot deel van het fort is tegenwoordig geopend voor het publiek. Vanaf de verschillende torens en stadsmuren heb je een prachtig uitzicht over Ohrid en de omliggende omgeving.
www.steden.net/macedonie/ohrid/fort-van-samuel
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Sveti Jovan Kaneo
De Sveti Jovan Kaneo is gewijd aan de apostel Johannes. Deze prachtige kerk ligt waarschijnlijk op de mooiste plaats in Ohrid. Hij is namelijk gebouwd op het deel van de heuvel die het verst in het meer staat. Hierdoor is de kerk op drie plaatsen omgeven door water. Dit zorgt voor een prachtig effect. De Sveti Jovan Kaneo behoord dan ook tot de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Ohrid. Met nam de foto’s die je vanaf een hoger punt kunt maken zijn erg mooi. Het is niet precies bekend hoe oud dat deze kerk is. Er wordt aangenomen dat hij uit de dertiende eeuw stamt aangezien hij op meerdere documenten in de veertiende eeuw al genoemd wordt. De wandeling vanaf Ohrid naar deze kerk is zeker een aanrader.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Het antieke Theater
Midden in het historische centrum van Ohrid is in het begin van de twintigste eeuw een antiek Grieks theater ontdekt. Het theater is waarschijnlijk in de tweede eeuw voor Christus gebouwd. Indertijd bood het plaats aan ongeveer drieduizend mensen. Wat ongeveer een derde was van de totale bevolking van Ohrid. In de jaren zestig van de vorige eeuw is het theater in zijn geheel opgegraven en sindsdien neemt het weer een belangrijke rol in. Er worden met regelmaat concerten en evenementen in het theater gehouden. Het theater staat samen met enkele andere historische bezienswaardigheden op de werelderfgoedlijst van de Unesco.
www.steden.net/macedonie/ohrid/antieke-theater
   
bezienswaardigheid nummer 8 Bay of Bones
Op enkele kilometers van Ohrid ligt het openluchtmuseum de “Bay of Bones”. Deze lugubere naam dankt het museum aan de vondst van een bijzonder grote hoeveelheid dierlijke botten in deze baai. Het museum bestaat uit een aantal paalwoningen die gebouwd zijn op dezelfde manier zo als het waarschijnlijk ook is gedaan in de tiende eeuw voor Christus toen zich op deze plaats de eerste mensen vestigden. Naast een openluchtmuseum is de “Bay of Bones” een populaire duikplaats.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Boulevard van Ohrid
Iets wat je niet mag missen tijdens je bezoek aan Ohrid is een wamdeling over de boulevard van de stad. Met name in de avond en vroege ochtend levert dit prachtige plaatjes op. Verwacht langs de boulevard echter geen aaneenschakeling van toeristische winkeltjes, terrassen en hotels. Deze bevinden zich ook wel aan de boulevard maar niet zo massaal als in de grotere toeristische badplaatsen aan bijvoorbeeld de Middellandse Zee. Tijdens je wandeling langs de boulevard kom je onder andere de standbeelden tegen van de grondleggers van het Cyrillisch schrift, het monument van de Nederlandse schrijver A. Den Dolaard en een klein haventje.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Sveti Sophia
De kerk van Sint Sophia of de Sveti Sophia is één van de belangrijkste monumenten in Ohrid en behoort tot de belangrijkste architectonische hoogtepunten in Macedonië uit de middeleeuwen. De kerk is gebouwd tijdens het Eerste Bulgaarse koninkrijk in de negende eeuw. De fresco’s in de kerk stammen uit de elfde, twaalfde en dertiende eeuw en verkeren nog steeds in een bijzonder goede staat. Aan de buitenzijde van het gebouw kun je goed zien dat de kerk in de loop der eeuwen meerdere malen is aangepast. Deze ratjetoe van verschillende bouwstijlen geeft de kerk zijn uiteindelijk karakter.
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Ohrid. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Ohrid. Daar kun je per hotel, appartement en B&B meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Ohrid:

Ohrid informatie
Ohrid tips

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies