Mexico

De Maya-cultuur, authentieke koloniale steden, prachtige stranden, indrukwekkende natuurgebieden en een geweldige eigen identiteit. Moeten we nog meer redenen opnoemen waarom je Mexico zou moeten bezoeken? Het Latijns-Amerikaanse land Mexico is het grootste Spaanssprekende land ter wereld. Door de ligging ten zuiden van de Verenigde Staten van Amerika is Mexico een geliefde vakantiebestemming van Amerikanen. Andersom proberen veel Mexicanen de armoede in hun land te ontsnappen door illegaal Amerika in te vluchten.

Voor Nederlandse toeristen is Mexico vooral een zonbestemming waarbij prachtige stranden en Mexicaanse cultuur gecombineerd kunnen worden met een bezoek aan de overblijfselen van de oude Maya cultuur. Omdat de badplaatsen ook tijdens onze wintermaanden nog erg aangenaam zijn wat betreft het weer is Mexico vooral ook een populaire winterzonbestemming.

Er is in Mexico veel te zien en te doen. Uit het enorme aanbod hebben wij een top 10 bezienswaardigheden van Mexico samengesteld.

Top 10 bezienswaardigheden van Mexico

1

Yucatán

Het schiereiland Yucatán heeft veel verschillende redenen om te bezoeken. Zo vind je er de wereldberoemde Maya-stad Cobá met zijn ruïnes langs de meren Lago Cobá en Lago Macanxoc. En de honderd treden tellende tempelpiramide Nohoch-Mul. Maar de oude Maya-stad Chichén Itzá met zijn tempel van Kukulcan moet zeker in dit rijtje genoemd worden. Het gebied is zeer groot, dus trek hier voldoende tijd voor uit. Verder hebben de plaatsen Uxmal, Tulum en Xelhá nog meer bezienswaardigheden met betrekking tot de Maya cultuur.

Voor de heerlijke stranden van Yucatán is het een aanrader om Cozumel, Tulum, Playa del Carmen en Cancún te bezoeken. De hoofdstad Mérida heeft een heerlijke koloniale sfeer met prachtige parken, mooie musea en gezellige markten.

2

Mexico City

De hoofdstad van Mexico is Mexico-Stad ofwel Mexico-City. De grote en drukke stad heeft een bijzonder groot en belangrijk plein in het historische centrum van de stad. Dit is het plein van de grondwet ‘Plaza de la Constitución’ is de volksmond beter bekend als ‘Zócalo’. Een aantal bezienswaardigheden bevinden zich aan en om dit plein. Zo bevindt zich hier de majestueuze kathedraal van de stad. Het is in Churriueresquestijl gebouwd, wat tevens het voorbeeld voor veel van de later gebouwde historische gebouwen is geweest. Verder liggen aan dit plein het Nationaal Paleis en het Museo Nacional de Culturas.

Het plein Zócalo staat bekend om de laatste resten van de belangrijke tempelpiramide van de Azteken ‘Templo Mayor’. Op de rotonde van de Paseo de la Reforma staat een prachtig standbeeld wat bekend staat als ‘Engel van de Onafhankelijkheid’, wat tot één van de symbolen van de stad behoort. Er is een mausoleum bij, waar een aantal onafhankelijkheidstrijders liggen zoals Nicolás Bravo, Miguel Hidalgo y Costilla, José María Morelos en Guadalupe Victoria. De stad heeft veel cultuur en daarmee vele musea zoals het interessante Nationale Antropologiemuseum. De Basiliek van Guadalupe trekt vele toeristen en pelgrims doordat er een verschijning van de Maagd van Guadalupe in 1953 is geweest.

3

Chichén Itza

Van alle oude Maya-steden is Chichén Itza de bekendste. Deze archeologische site wordt tot de een van de zeven nieuwe wereldwonderen gerekend. Deze titel zorgt ervoor dat toeristen massaal op deze ruim duizend jaar oude bezienswaardigheid af komen. Chichen Itza verwelkomt jaarlijks meer dan 2,5 miljoen bezoekers. Je kunt de archeologische site bereiken per auto, bus of met verschillende tours.

Chichen Itza is verdeeld in Oud Chichen en Chichen Itza waar je 6 Mayaruïnes kunt vinden in het Oude Chichen gedeelte en ongeveer 20 Mayaruïnes in het Nieuwe Chichen of Chichen Itza, waardoor er in totaal 26 Mayaruïnes te zien zijn op de Mayasite. De belangrijkste Maya ruïne is de Piramide van Chichen Itza of El Castillo, maar er zijn andere even belangrijke zoals El Caracol of Observatorium, de Tempel van de Krijgers en het Maya Balspel.

4

Guanajuato

Guanajuato is een stad in de koloniale hooglanden van Mexico en is de hoofdstad van de staat Guanajuato. De stad staat bekend om zijn prachtige Spaans-koloniale architectuur (het werd in 1988 aangewezen als UNESCO werelderfgoed) en om zijn vele culturele activiteiten, met name het jaarlijkse Internationale Cervantes Festival, een van de grootste en meest prestigieuze festivals voor podiumkunsten in Latijns-Amerika.

Guanajuato, gesticht in 1548, was een van de belangrijkste steden in Mexico tijdens het koloniale tijdperk (de 16e tot 18e eeuw). In de bergen rond Guanajuato werden ware rivieren van goud en zilver gedolven en naar Spanje verscheept. In de 18e eeuw was Guanajuato het belangrijkste centrum van de zilvermijnbouw in de wereld en was het fabelachtig rijk. Tegenwoordig hebben we die rijkdom te danken aan de spectaculaire kerken en openbare gebouwen die het historische centrum sieren.

De stad ligt in een lange, smalle vallei. De straten zijn kronkelig, en vele zijn alleen toegankelijk voor voetgangers, met trappen die tegen de hellingen oplopen. Guanajuato’s fel beschilderde huizen klimmen ook op de heuvels boven het centrum. Veel belangrijke doorgangen in het centrum zijn eigenlijk ondergrondse tunnels.

5

Playa del Carmen

Mexico telt tal van mooie stranden. Op een aantal plekken zijn populaire badplaatsen ontstaan, zoals Cancun, Puerto Vallarta, Tulum en Acapulco. Van alle badplaatsen wordt Playa del Carmen over het algemeen als de mooiste beschouwd. Deze stad oogt nog enigszins authentiek, ondanks het feit dat je ook hier gewoon te maken hebt met massatoerisme.

De populaire badplaats Playa del Carmen is Gelegen aan de Rivièra Maya. Vlak bij deze badplaats ligt Tulum met zijn fraaie Maya bouwwerken. De bewaakte hotelzone ‘Playacar’ heeft vele mooie hotels en villa’s waarvan vele aan de prachtige Caribische Zee. Nog altijd wordt er gewerkt aan het uitbreiden van het aantal hotels. De plaats Playa del Carmen is minder druk en hectische als het vlakbij gelegen Cancún. Er zijn verschillende restaurants, winkels en uitgaansgelegenheden te vinden, weliswaar in minder grote aantallen dan in Cancún. Duikers kunnen prima terecht in het Maya-rif met zijn prachtige onderwaterwereld. Verder zijn er tal van excursie mogelijkheden te vinden in deze schitterende badplaats.

6

Teotihuacán

Teotihuacán is een van de indrukwekkendste archeologische vindplaatsen ter wereld. De piramidestad, bewoond tussen 100 v. Chr. en 650 n. Chr., ligt in een brede vallei in Centraal-Mexico op een hoogte van ongeveer 2.300 m, dus bijna op dezelfde hoogte als de Mexicaanse hoofdstad, die slechts 50 km verderop ligt. Hoewel Teotihuacán al meer dan een eeuw wetenschappelijk wordt onderzocht, is 95% van de ruïnes nog niet opgegraven.

Tot haar mysterieuze einde in de 7e eeuw, dat gepaard ging met een verwoestende brand, was Teotihuacán een machtig politiek, militair, economisch en cultureel centrum dat heel Meso-Amerika beïnvloedde. In haar hoogtijdagen woonden er meer dan 150.000 inwoners op een oppervlakte van 20 vierkante kilometer, zodat de stad in die tijd een van de grootste metropolen ter wereld was.

Wie de bewoners van Teotihuacán waren is nog steeds niet bekend, en zelfs de oorspronkelijke naam is niet bekend. Toen de Azteken in de eerste helft van de 14e eeuw vanuit het noorden op het Mexicaanse Centrale Plateau aankwamen en de verlaten ruïnes van de stad ontdekten, brachten zij deze in verband met hun eigen scheppingsmythe, en gaven zij haar de naam Teotihuacán – “plaats waar goden werden geboren”. Ook de benamingen van de piramides van de zon en de maan en de “Laan van de doden” gaan terug op de Azteken.

7

Palenque

De machtige Mayatempels van Palenque, gehuld in ochtendnevel en galmend op een ochtendkoor van brulapen en papegaaien, zijn terecht een van de topbestemmingen van Chiapas en een van de beste voorbeelden van Maya-architectuur in heel Mexico. Palenque is een middelgrote site; kleiner dan Tikal, Chichen Itza, of Copán. Het bevat enkele van de mooiste architectonische versieringen die de Maya’s produceerden.

Veel van de geschiedenis van Palenque is gereconstrueerd aan de hand van de hiëroglyfische inscripties op de vele monumenten; historici hebben nu een lange reeks van de heersende dynastie van Palenque in de 5e eeuw en uitgebreide kennis van de rivaliteit van de stadstaat met andere staten zoals Calakmul en Toniná. De beroemdste heerser van Palenque was K’inich Janaab Pakal, of Pacal de Grote, wiens graf is gevonden en opgegraven in de Tempel van de Inscripties. In 2005 was het ontdekte gebied ongeveer 2,5 vierkante kilometer groot. Men schat dat minder dan 10% van het totale gebied van de stad is onderzocht, waardoor er mogelijk meer dan duizend structuren nog door de jungle zijn bedekt.

De nabijgelegen moderne stad Palenque, een paar kilometer naar het oosten, is daarentegen een zweterige, saaie plaats zonder veel aantrekkingskracht, behalve als vertrekpunt voor de ruïnes.

8

Oaxaca

De zuidelijke Mexicaanse staat Oaxaca is een betoverende mix van stranden van wereldklasse, wonderen op de Unesco-lijst en een heerlijke keuken. De parel in de kroon is de hoofdstad Oaxaca City, even rijk aan kleur als aan cultuur, met een zelfbewuste verfijning die de zanderige onderbuik verloochent.

Er is geen betere manier om de essentie van een plaats te begrijpen dan door de markten te bezoeken – nergens meer dan in Oaxaca City. Voor een diepe duik in de buitengewone gastronomie bieden Mercado 20 de Noviembre en Mercado Benito Juárez beide een heerlijke aanval op de zintuigen. Voor een rustigere kennismaking is de Mercado de la Merced kleiner en minder chaotisch. Als je nog steeds honger hebt om te verdwalen tussen honderden kraampjes, is de Mercado de Abastos een enorme – en voor sommigen overweldigende – markt aan de rand van de stad.

Oaxaca is bijna net zo beroemd om zijn eten als om zijn rijke ambachtelijke erfgoed. Voor gegarandeerd kwaliteitswerk van lokale kunstenaars ga je naar het Instituto Oaxaqueño de las Artesanías (ook bekend als Aripo). Het is zowel een cultureel centrum als een kunstnijverheidswinkel waar je werk uit de hele staat Oaxaca kunt bekijken: van geborduurde stoffen tot aardewerk. Er worden regelmatig workshops gehouden en met alles wat je koopt steun je de artistieke gemeenschap.

9

Hierve el Agua

Hierve el Agua (Spaans voor “het water kookt”) is een reeks natuurlijke travertijnen rotsformaties in San Lorenzo Albarradas, Oaxaca die lijken op watervallen. De site ligt ongeveer 70 km ten oosten van Oaxaca City. Hij bestaat uit twee rotsplateaus of kliffen die tussen vijftig en negentig meter uit de vallei eronder oprijzen, van waaruit bijna witte rotsformaties uitsteken die op watervallen lijken. Deze formaties zijn ontstaan door zoetwaterbronnen, waarvan het water oververzadigd is met calciumcarbonaat en andere mineralen.

Als het water over de kliffen sijpelt, worden de overtollige mineralen afgezet, ongeveer zoals stalactieten in grotten worden gevormd. Een van de kliffen, die de “cascada chica” (kleine waterval) of het Amfitheater wordt genoemd, bevat twee grote kunstmatige zwembaden om in te zwemmen en een aantal kleine natuurlijke zwembaden. Een van de kunstmatige zwembaden ligt heel dicht bij de rand van de klif.

Naast de kunstmatige zwembaden aan de kant van het amfitheater zijn er een aantal andere voorzieningen voor bezoekers gebouwd, zoals eetstalletjes, kleine markten, hutten en een gewoon zwembad. Het huttengebied, “Turis Yu’u” genaamd, met zijn zwembad werd gebouwd in de jaren 1990 en biedt plaatsen om zich om te kleden, te douchen, te eten in een openluchtrestaurant en om te overnachten, hoewel de accommodaties zeer eenvoudig zijn. Dit complex, evenals veel van de andere stalletjes, zijn eigendom van bewoners van de Roeguia-gemeenschap.

10

Pico de Orizaba

Pico de Orizaba, ook bekend als Citlaltépetl, is een inactieve stratovulkaan, de hoogste berg van Mexico en de derde hoogste van Noord-Amerika, na Denali van Alaska in de Verenigde Staten en Mount Logan van Canada. Pico de Orizaba is ook de hoogste vulkanische top in Noord-Amerika. Hij steekt 5.636 meter boven de zeespiegel uit in het oostelijke uiteinde van de Trans-Mexicaanse Vulkaan Gordel, op de grens tussen de staten Veracruz en Puebla. De laatste uitbarsting vond plaats in de 19e eeuw. Het is de tweede meest prominente vulkanische top ter wereld na de Afrikaanse berg Kilimanjaro.

Experts raden aan om de berg te beklimmen vanaf twee of drie uur ’s nachts. Een van de bijzondere hoogtepunten van de wandeling is de schaduw die Orizaba bij zonsopgang op de top over de omringende vlakten werpt. s Middags kan het mistig zijn of kan het weer stijgen, dus professionals raden je aan om te proberen om twee of drie uur ’s middags terug te keren naar het kamp.

Er zijn verschillende routes naar boven. De Jamapa-gletsjerroute en de zuidelijke zijroute zijn de meer gematigde routes. De Jamapa Glacier route kan echter later in het klimseizoen ijzig worden, en de zuidelijke route is korter in tijd en afstand, maar steiler en met wat los vulkanisch gesteente. De routes aan de oost- en westkant van de berg zijn wat uitdagender.

Vakantie naar Mexico

Wil je een vakantie naar Mexico boeken? Kijk dan bij de Mexico vakanties van TUI.nl voor alle Mexico aanbiedingen! TUI biedt zowel heerlijke strandvakanties als rondreizen in Mexico aan.
Een andere organisatie waar je rondreizen door Mexico kunt boeken is ANWB Reizen. Tijdens een bij de ANWB geboekte rondreis door Mexico kun je de schatten van de Maya’s en Azteken bezoeken.

Top 10's van plaatsen in Mexico

Meer informatie over Mexico