top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Mozambique

Mozambique
top 10 bezienswaardigheden:

Mozambique

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de de beste reistijd van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Mozambique

... meer handige websites

 

Mozambique bevindt zich in het zuiden van Afrika langs Zuid-Afrika, Tanzania, Malawi, Zimbabwe, Swaziland en Zambia. In het oosten grenst het land aan de Indische Oceaan, met aan de overkant het eiland Madagaskar. De oorspronkelijke bewoners waren Bantu-volkeren, maar dit evolueerde al snel door de ligging van het land, vlak langs de Indische Oceaan. Bovendien was er ook veel Arabische invloed op Mozambique. Het land ontleent zijn naam bijvoorbeeld van sultan Ali Musa Mbiki, van het Ilha de Mozambique. De sterkste invloed komt echter van Portugal, dat het land koloniseerde vanaf 1505. De meest gesproken, en enige officiële taal, is nog altijd Portugees, al is dat meestal als tweede taal. Sinds 1975 is het land onafhankelijk, maar pas sinds 1993 is er een relatief stabiel presidentieel bestuur. Mozambique staat 36e op de wereldranglijst qua oppervlakte, vergelijkbaar met Turkije. Er zijn vijf grote rivieren en vier grote meren. Het klimaat is tropisch met twee seizoenen: het natte seizoen loopt van oktober tot maart, en van april tot september is het droog. De grootste steden zijn de hoofdstad Maputo, Inhambane, Beira en Chimoio.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Mozambique

bezienswaardigheid nummer 1 Ilha de Mozambique
Het koraaleiland “Ilha de Mozambique” bevindt zich langs de noordkust van Mozambique. Vier eeuwen lang was dit het epicenter van het Portugese Oost-Afrika en die mengelmoes van Europese, Arabische en Indische culturen is er nog zichtbaar. Massatoerisme heeft hier nog geen vat gekregen, en als je hier ronddwaalt, lijkt het alsof de tijd is blijven stilstaan. De natuur is een ware attractie. Je kan er gaan snorkelen tussen mangroves, of Makuti Town, dat onder de zeespiegel ligt, bezoeken. Tijdens het seizoen kan je zelfs walvissen spotten! In de winkeltjes vind je juwelen van oud zilver, antiek aardewerk en stukken van oude glas-in-loodramen.
   
bezienswaardigheid nummer 2 Gorongosa National Park
Het Gorongosa National Park heeft een lange geschiedenis. Voor de burgeroorlog in Mozambique was het park al een jachtreservaat en een nationaal park. Nu werkt de overheid samen met de Carr Foundation/Gorongosa Restoration Project, een ngo uit de Verenigde Staten, om het park herop te bouwen. Dankzij de gevonden balans tussen de noden van mens en dier is het park intussen aan het heropleven. En duurzaam toerisme draagt daarbij zijn steentje bij. Ook wordt er nauw samengewerkt met de lokale gemeenschap, om ook in hun noden te voorzien. Zonder hun steun, zouden de toeristen niet kunnen genieten van al het moois dat het 4000 vierkante kilometer grote park te bieden heeft.
   
bezienswaardigheid nummer 3 Quirimbas Archipel
Vlakbij de grens tussen Mozambique en Tanzania bevinden zich 32 koraaleilanden voor de kust van havenstad Pemba: de Quirimbas Archipel. Het grootste eiland van deze archipel, Ibo, was als handelscentrum ooit een drukke plaats. Nu is de rust er neergestreken. De ongerepte zachte, witte zandstranden vormen het ideale decor om te vertrekken op duikexcursie. Je belandt dan in ongetwijfeld een van de prachtigste locaties ter wereld, met onbeschadigde koraalriffen doordat dit paradijs zo moeilijk te bereiken is. ‘s Avonds dwaal je er over wijde lanen tussen de vervallen villa’s. Op het eiland Quirimba kan je dan weer kokosnootplantages gaan bezoeken. Op Rola kan je je vergapen aan de gigantische krabben die zich ‘s nachts te goed doen aan kokosnoten. Die schudden ze zelf uit de boom om ze vervolgens te kraken met hun enorme scharen.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Inhambane
In het Zuiden van het land vinden we het pittoreske stadje Inhambane. Al sinds de 11e eeuw kwamen Perzische en islamitische handelaren hier aan wal. Het stadje wordt namelijk omringd door de Baai van Inhambane, een inham van de Indische Oceaan. In deze havenstad vind je in het centrum nog authentieke, koloniale gebouwen. En de oude kathedraal leent zich als de ultieme plek om fantastische panorama’s te bewonderen. Talrijke kraampjes in de straatjes van Inhambane en op de gezellige markt verkopen allerlei koopwaar, dat ‘s morgens met dhows (traditionele, Arabische zeilschepen) aan wal gebracht wordt.
   
bezienswaardigheid nummer 5 Limpopo National Park
Dit voormalig jachtreservaat vormt samen met het beroemde “Krugerpark” in Zuid-Afrika en het “Gonarezhou National Park” in Zimbabwe het “Great Limpopo Transfrontier Park”. De hekken over de grenzen heen werden stukje bij beetje neergehaald om de dieren opnieuw vrij spel te geven in het immense natuurpark van meer dan 3 miljoen hectare. Wie op safari wil, is hier zeker aan het juiste adres! 150 soorten zoogdieren, 500 soorten vogels en geschat ook 100 soorten amfibieën kan je hier tegenkomen. Mens en dier leven hier naast elkaar, zoals je kan zien als je over de landelijke wegen hobbelt. Je kan hier ook overnachten in het nieuwe Machampane tentenkamp.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Maputo
Sinds 1898 was Maputo de hoofdstad van Mozambique, al heette het tot de onafhankelijkheid in 1976 nog Lourenço Marques. Met zijn meer dan een miljoen inwoners is Maputo een van de grootste steden van het land. In de Fere de Populare-buurt kan je genieten van het bruisende nachtleven, terwijl je overdag je ogen tegoed kan doen aan de eclectische architectuur in de stad. Het stadhuis en de parelwitte kathedraal zijn zeker een bezoekje waard. Je kan hier ook over de grootste hangbrug van Afrika wandelen die loopt tussen Maputo en Katembe. Voor wie graag wat cultuur opsnuift, is er de Mozambique National Library, het Museum of Natural History en vooral de Associação Núcleo de Arte. In een oude villa in het centrum van de stad vind je daar namelijk het oudste kunstenaarscollectief van Mozambique.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Inhaca
Tussen Maputo en de Indische Oceaan bevindt zich dit kleine eiland van 52 vierkante kilometer. De ongeveer 6.000 inwoners leven voornamelijk van agricultuur en visvangst. Bezoekers kunnen er terecht in een van de twee hotels op het eiland, of als ze de nacht liever wat minder luxueus doorbrengen kunnen ze hun tentje ook opzetten op het kampeerterrein. Inhaca dorp ligt op zo’n vijf minuten rijden. Het eiland staat erg bekend om zijn ecotoerisme en research, zowel op het land als in het koraal. Voor de liefhebbers worden er dan ook veel duikexcursies aangeboden.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Praia de Tofo
Ooit een klein vissersdorpje, tegenwoordig is Praia de Tofo uitgegroeid tot een internationale toeristische trekpleister, gaande van luxueuze 5-sterren resorts tot accommodatie voor backpackers. Er zijn maneges om op een paardenrug de zonsondergang tegemoet te kunnen rijden op het strand, en Dino’s Beach Bar haalde in 2008 de top tien van meest sexy bars ter wereld. Waar de meeste mensen vooral voor komen, is echter het zeeleven. Dit is een van de weinige plekken ter wereld waar mensen in levende lijve kunnen kennismaken met de walvishaai.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Bazaruto National Park
Dit beschermde Nationale park is verspreid over zes eilanden en een heel groot stuk oceaan. De zeven gemeenschappen die hier wonen, zo’n 3.500 inwoners, zijn vooral vissers die leven van waar de natuur hen in voorziet. Nochtans trekt het park veel toeristen. Sinds 2011 hebben 5 hotels zich dan ook geëngageerd om maximaal in te zetten op duurzaamheid en de inkomsten terug te laten vloeien naar de inwoners, onder andere door hen werk te geven. De eilanden hebben een gevarieerd landschap, met zandduinen en bossen tot een savanne en meren. In de oceaan leeft de laatste overlevende groep Indische zeekoeien (doejong) tussen de dolfijnen en walvissen.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Lake Malawi
Lake Malawi is een van Afrika’s Grote Meren en bevindt zich op het drielandenpunt tussen Malawi, Tanzania en Mozambique. Sinds 2011 is het deel in Mozambique officieel uitgeroepen tot reservaat. Het is het op twee na grootste en op één na diepste meer in Afrika. Bovendien is de variatie in vissoorten hier groter dan eender waar. De vissen krijgen gezelschap van krokodillen, nijlpaarden en apen, en ook een aanzienlijke populatie van Afrikaanse Zeearenden. Het is dan ook deze adembenemende natuur die toeristen lokt. De stranden zijn bovendien ideaal om uit te rusten, maar ook avonturiers kunnen hun hart ophalen aan de verschillende watersporten.
   
  Meer informatie over Mozambique:

wikipedia

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies