top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Amsterdam, Nederland

Nederland
top 10 bezienswaardigheden:

Nederland

Plaatsen in Nederland:
Alkmaar
Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Arnhem
Bergen op Zoom
Breda
Delft
Den Bosch
Den Haag
Deventer
Doesburg
Dordrecht
Eindhoven
Gouda
Groningen
Haarlem
Hoorn
Kampen
Leeuwarden
Leiden
Maastricht
Middelburg
Nijmegen
Roermond
Roosendaal
Rotterdam
Schiedam
Texel
Tilburg
Utrecht
Valkenburg
Veere
Vlissingen
Volendam
Waddeneilanden
Zierikzee
Zutphen
Zwolle

Provincies in Nederland:
Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Amsterdam

... meer handige websites

 

Amsterdam bezienswaardigheden top 10

De Nederlandse hoofdstad Amsterdam is uniek in zijn soort. Wie foto's of filmfragmenten van Amsterdam onder ogen krijgt die zal meteen herkennen dat ze in deze stad gemaakt zijn. Voor conservatief ingestelde mensen lijkt de grootste stad van Nederland op een Sodom en Gomora, waar alles lijkt te mogen en kunnen. Dit imago van Amsterdam zorgt deels dan ook voor een zeer specifiek soort toerisme. Opvallend is bijvoorbeeld het aantal Britten dat speciaal voor het tolerante drugsbeleid naar Amsterdam komt. Natuurlijk is Amsterdam veel meer dan drugs, seks en verderf. De eeuwenoude stad heeft een wereldberoemde grachtengordel met daaraan prachtige authentieke grachtenpanden. De stad telt tal van unieke musea, die stuk voor stuk tot de top van hun genre behoren.

Amsterdam heeft een eigen sfeer, een eigen soort humor, een eigen soort mensen die van Mokum een stad maken die anders is dan alle andere steden in Nederland. Niet voor niets is Amsterdam ook onder Nederlandse toeristen erg populair als bestemming voor een dagtrip of een weekendje weg. Je kunt gemakkelijk meerdere dagen in Amsterdam doorbrengen zonder dat je je een moment hoeft te vervelen. Als dagtoerist moet je je best doen om de meeste bezienswaardigheden uit de top 10 van belangrijkste hotspots van Amsterdam te bezoeken. In het inspirerende blogartikel "Amsterdam in 12 uur: de highlights van Amsterdam" kun je door middel van een duidelijke tijdlijn en veel goede foto's zien hoe zo'n dagje Amsterdam er uit zo kunnen zien.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Amsterdam

bezienswaardigheid nummer 1

De grachten van Amsterdam

Als er iets is waar Amsterdam om bekend staat, dan zijn het de grachten wel. Deze kunstmatige waterwegen vormen al eeuwenlang het gezicht van de historische binnenstad van Amsterdam. Vroeger was het water de belangrijkste manier om goederen te vervoeren. Niet voor niets dat in een belangrijk handelscentrum zoveel waterwegen aangelegd werden. Deze zorgden ervoor dat de goederen naar de pakhuizen vervoerd konden worden. De grachtengordel van Amsterdam is een attractie op zich. Deze unieke grachten zijn het beste te beleven met een rondvaartboot, waarmee eigenlijk één van de best bezochte attracties van heel Nederland genoemd is. De meest mooie historische panden uit de ‘Gouden Eeuw’ komen voorbij met al hun verhalen. Ook de bruggen mag je niet vergeten. De vier Amsterdamse hoofdgrachten zijn Brouwersgracht, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht.

Dagelijks nemen duizenden toeristen deel een aan grachtenrondvaart. Tijdens zo'n rondvaart, die meestal een klein uurtje duurt, ontdek je de grachten en zijn geschiedenis. Je krijgt de geschiedenis van een aantal historische panden te horen en je zult de verschillende typisch Hollandse gevels ontdekken.

Je kunt de grachtenrondvaart in Amsterdam vooraf online reserveren.

Meer info over de grachten van Amsterdam

   
bezienswaardigheid nummer 2

Anne Frank Huis

Het Anne Frank Huis is de plek waar het joodse meisje Anne Frank ondergedoken gezeten toen de Duitsers Nederland bezetten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hier schreef zij haar wereldberoemde dagboek. Kort na de oorlog is de Anne Frank Stichting opgezet en is het huis gered van de sloop. Sinds 1960 is het nog steeds te bezichtigen en mag je alles met eigen ogen bekijken. De manier waarop dit museum opgezet is zorgt ervoor dat het treurige verhaal van Anne en haar familie zichtbaar en voelbaar wordt. Het biedt bezoekers de kans om te ervaren hoe ingrijpend oorlog is op burgers en hoe deze laatste grote oorlog een enorme impact had op Joden, die moesten onderduiken om te overleven.

Vanwege de enorme belangstelling voor dit museum en de compacte ruimte, is vooraf reserveren een must. Dat kan via de website van de Anne Frank Stichting.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Van Gogh Museum

De volgende positie in de top 10 bezienswaardigheden van Amsterdam is voor het Van Gogh Museum. De naam zegt voldoende: dit kunstmuseum is gewijd aan de Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh. Deze in het Brabantse plaatsje Zundert geboren kunstenaar staat vooral bekend om zijn postimpressionistische werken. Van Gogh wordt gezien als een van de grootste schilders van de 19e eeuw. Helaas werd dit pas na zijn dood erkend. Van Gogh heeft zijn leven vooral in armoede doorgebracht. Hij heeft zelf helaas nooit mogen profiteren van de vele miljoenen euro's die zijn schilderijen tegenwoordig waard zijn. Een bezoek aan het Van Gogh Museum betekent een tocht door het artistieke leven van Van Gogh. Tijdens de wandeling door het museum zie je zijn ontwikkeling als schilder en de impact die zijn geestelijke toestand op zijn werk had. Behalve werken van Van Gogh zul je ook stukken zien van tijdgenoten van hem, zoals Paul Gaugin en Claude Monet.

Voor het Van Gogh Museum geldt dat her vooraf reserveren van een ticket met tijdslot aan te bevelen is. Ter plaatse een kaartje kopen gaat vaak gepaard met een lange wachtrij.

Reserveer tickets voor het Van Gogh Museum

   
bezienswaardigheid nummer 4

Rijksmuseum Amsterdam

Er is weleens voor gepleit dat iedere Nederlandse scholier verplicht minstens eens tijdens de schoolcarrière het Rijksmuseum Amsterdam zou moeten bezoeken. Een aantal jaren geleden is er tijdens een kabinetsformatie zelfs geopperd om dit als een wettelijke verplichting in het regeerakkoord op te nemen. Zover is het niet gekomen. Dat een bezoek aan het Rijksmuseum de kennis in de Nederlandse (kunst)geschiedenis ten goede komt, is een feit. Begrijpelijk is zo'n plan daarom wel.

Het Rijksmuseum Amsterdam is een van de 16 rijksmusea die Nederland telt. Het is het door Pierre Cuypers ontworpen Rijksmuseumgebouw gevestigde museum herbergt een ware topcollectie aan kunstobjecten zoals schilderijen, prenten en beeldhouwwerken. Het beroemdste werk is "De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren". De kortere naam "De Nachtwacht" zal je waarschijnlijk bekender in de oren klinken. Dit in 1642 door Rembrandt van Rijn vervaardigde schilderij is uniek en van onschatbare waarde. Gelukkig is het van zo'n formaat dat je het niet eventjes onder je arm steekt en ermee naar buiten loopt.

De Nachtwacht is slechts een voorbeeld van de fantastische kunstwerken die je in het Amsterdamse Rijksmuseum met eigen ogen kunst aanschouwen. Een tocht door dit enorme museum brengt je langs tal van indrukwekkende schilderijen die veelal uit de vijftiende tot het einde van de negentiende eeuw stammen.

Meer info over het Rijksmuseum

   
bezienswaardigheid nummer 5

De Pijp

Als je aan een Amsterdammers vraagt welke buurt of wijk de moeite waard is om als toerist te bezoeken, dan kun je verschillende antwoorden krijgen. Want laten we eerlijk zijn: Amsterdam is eigenlijk een verzameling van sfeervolle wijken die samen een grote stad vormen. Ieder buurt heeft zijn eigen smoel. De meeste bezoekers zijn vooral gecharmeerd van De Pijp. Dit deel van Amsterdam werd eind negentiende eeuw in relatief snel tempo uit de grond gestampt als oplossing voor de grote vraag naar woonruimte. Nu, ruim een eeuw later, is De Pijp een schoolvoorbeeld van hoe mensen uit alle lagen van de bevolking samen kunnen leven. Dut geeft de buurt een unieke sfeer die zeker als typisch Amsterdams beschouwd mag worden.

Binnen De Pijp zijn een aantal bezienswaardigheden te ontdekken die even uitgelicht mogen worden. Zo kun je hier zes dagen per week de beroemde Albert Cuypmarkt bezoeken. Deze warenmarkt is een schoolvoorbeeld van een typisch Nederlandse markt. Drukbezocht is de Heineken Experience. Deze interactieve tour door de voormalige Heinekenbrouwerij is vooral leuk voor mensen vanaf 18 jaar, die hun eigen biertje mogen tappen.

Tal van beroemde Nederlanders wonen of woonden in De Pijp. Een van de bekendste mensen die hier geboren is, is dé vertolker van het Nederlandse levenslied: André Hazes. En dan hebben we het niet over zijn zoon, maar over senior die in 2004 overleed. In 2005 kreeg hij een standbeeld in De Pijp.

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Begijnhof

Vroeger waren hofjes een veel voorkomend verschijnsel in de binnensteden van de lage landen. Door de toenemende grondprijzen zijn redelijk wat hofjes inmiddels verdwenen. Ze nemen immers vrij veel ruimte in. Gelukkig zijn er ook volop hofjes die aan de sloophamer ontsnapt zijn. In Amsterdam is het Begijnhof daar een goed voorbeeld van. Dit is het enige dat gesticht binnen middeleeuws Amsterdam. Volgens de geschiedenisboeken gebeurde dat tussen 1346 en 1389. In het Amsterdam woonden begijnen. Dat zijn alleenstaande vrouwen die wel een duidelijke religieuze betrokkenheid en levensstijl hanteren, doch niet zo streng als de zusters in het klooster.

Het Begijnhof in Amsterdam verkeert dankzij een grootscheepse renovatie aan het eind van de twintigste eeuw in prima staan. De woningen laten hun prachtige gevels zien, die vooral in de 17e en 18e eeuw aangebracht zijn. Hoewel de woningen nog steeds bewoond zijn, is de laatste Begijn in 1971 overleden. Je kunt het Amsterdamse Begijnhof gratis bezoeken. Wel wordt er gevraagd om geen lawaai te maken en om de privacy van de bewoonsters te respecteren.

   
bezienswaardigheid nummer 7

Artis

In Amsterdam kun je de oudste nog operationele dierentuin van Nederland bezoeken: Artis. Deze ongeveer 14 hectare tellende dierentuin opende in 1838 voor het eerst zijn deuren. Toen is het als Diergaarde van het Koninklijk Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra opgericht. In de beginjaren waren de natuurhistorische collecties het belangrijkste element binnen Artis. In de loop der jaren is Artis in omvang toegenomen en de levende dieren vormen nu de belangrijkste publiekstrekker. Het woord 'attractie' gebruiken we liever niet als het gaat om levende wezens. De afgelopen decennia hebben er verschillende vernieuwingen plaatsgevonden binnen Artis. Een interessant vrij nieuw onderdeel is Micropia. Hier kun je kennismaken met microscopisch kleine organismen.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Rembrandt’s Amsterdam Experience

Rembrandt van Rijn is misschien wel één van de bekendste schilders ter wereld. Hij leefde in het bruisende Amsterdam van de 17e eeuw. Rembrandt kon meeliften op de rijkdom van de stad en zo groeide zijn atelier uit tot een waar ‘schilders imperium’. Maar aan het gefortuneerde leven kwam jammer genoeg een eind toen hij failliet ging en moest verhuizen naar een klein atelier aan de rand van de stad. Hier begint het verhaal dat je kunt beleven in de nieuwe Experience over het leven van Rembrandt.

In Rembrandt’s Amsterdam Experience stap je 350 jaar terug in de tijd en bezoek je een reconstructie van dit laatste, verloren gewaande atelier, waar hij zijn iconische ‘laatste werken’ maakte. Hier ontmoet je Rembrandt, zijn minnares Hendrickje, zoon Titus en dochter Cornelia. Je wordt meegenomen op een reis door het leven van de beroemdste kunstenaar van Amsterdam. Tijdens deze reis van ongeveer 25 minuten word je door middel van muziek, videoprojecties, geur en 5D effecten volledig ondergedompeld in het Amsterdam van de 17e eeuw en het leven van de kunstenaar.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Vondelpark

Het Vondelpark is een groot langgerekt stadspark dat ten zuidwesten van de historische binnenstad van Amsterdam ligt. Het park stamt uit 1865. Toen heette het nog het Nieuwe Park. Toen twee jaar later het Vondelmonument onthuld werd, veranderde de naam in Vondelpark. Hiermee wordt de in Amsterdam geboren dichter en toneelschrijver Joost van den Vondel geëerd. Tegenwoordig is het Vondelpark voor een deel van de Amsterdammers het stukje groen waar je vertoeft als het weer daarvoor uitnodigend genoeg is. Voor toeristen betekent een wandeling door het Vondelpark vooral kennismaken met deze kant van Amsterdam: veelal lachende mensen die bij voorkeur tijdens zonnig weer hun vrij tijd hier op allerlei manieren samen doorbrengen. Wij zeggen altijd dat een stadspark een soort van weerspiegeling van de lokale samenleving weergeeft.

   
bezienswaardigheid nummer 10

De Jordaan

Van de Amsterdamse buurten is de Jordaan er zeker ook eentje die je niet mag missen tijdens je bezoek aan deze levendige stad. De Jordaan is een van de oudste buurten van Amsterdam. Ooit begonnen als volksbuurt en getransformeerd tot een hippe wijk waar de Jordaanse roots op verschillende manieren zichtbaar zijn. Een ding dat nooit verdwenen is, is de heerlijke sfeer die in de soms smalle straatjes heerst. De hedendaagse Jordaan is een buurt vol leuke horecazaakjes en fijne boetiekjes. Een aantal kleinschalige bijzondere musea behoren tot de belangrijkste bezienswaardigheden van de Jordaan. Voorbeelden zijn het Woonbootmuseum en het Tulpenmuseum. Dit laatste museum toont de geschiedenis van de tulp. Deze bloem komt oorspronkelijk uit Centraal-Azië, maar is mede door het liedje "Tulpen uit Amsterdam" voorgoed verbonden aan onze hoofdstad. De tulpen en tulpenbollen die in Amsterdam verkocht worden komen vooral uit de nabijgelegen Bollenstreek.

   
 

TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Amsterdam. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Amsterdam. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

TIP: Voordeelkaart voor Amsterdam

Wil je alles uit je bezoek aan Amsterdam halen? Overweeg dan het aanschaffen van de 'I amsterdam City Card'. Met deze stadskaart krijg je gratis toegang tot alle grote highlights en meer dan 70 musea, openbaar vervoer, een rondvaart en fietsverhuur. Je bespaart tijd door het vermijden van de soms lange wachtrijen en financieel is deze voordeelkaart gunstiger dan het kopen van losse kaartjes.

Jouw voordeel op een rijtje:
✓  gratis toegang tot meer dan 70 Amsterdamse musea
✓  gratis toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Amsterdam
✓  gratis gebruik van openbar vervoer binnen Amsterdam
✓  geen last van wachtrijen
✓  toffe rondvaart inbegrepen
✓  huurfiets ter beschikking

Je kunt de I amsterdam City Card voor een geldigheid van 24, 48, 72, 96 of 120 uur. Hoe langer je kaart geldig is, des te goedkoper de prijs per dag wordt.

Lees alles over de I amsterdam City Card

Meer informatie over Amsterdam:

5x zien & doen in Amsterdam
Amsterdam in 24 foto's
Amsterdam in één dag
Amsterdam informatie
Amsterdam voor beginners
wat te doen in Amsterdam
beste reistijd voor Amsterdam
bijzondere plaatsen in Amsterdam
de leukste boutique hotels in Amsterdam

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies