top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Arnhem, Nederland

Nederland
top 10 bezienswaardigheden:

Nederland

Plaatsen in Nederland:
Alkmaar
Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Arnhem
Bergen op Zoom
Breda
Delft
Den Bosch
Den Haag
Deventer
Doesburg
Dordrecht
Eindhoven
Gouda
Groningen
Haarlem
Hoorn
Kampen
Leeuwarden
Leiden
Maastricht
Middelburg
Nijmegen
Roermond
Roosendaal
Rotterdam
Schiedam
Texel
Tilburg
Utrecht
Valkenburg
Veere
Vlissingen
Volendam
Waddeneilanden
Zierikzee
Zutphen
Zwolle

Provincies in Nederland:
Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Arnhem

... meer handige websites

 

Arnhem is de hoofdstad van de Nederlandse provincie Gelderland. De stad gaat al wat jaartjes mee. De naam Arneym komt al eind negende eeuw voor in een register. De eerste nederzetting ontstond op hoger gelegen gebied en niet aan de Rijnoever, wat een voor de hand liggende redenatie zou zijn. In 1233 kreeg Arnhem stadsrechten en enkele decennia later werd er een stadsmuur aangelegd die meerdere keren uitgebreid is en in de negentiende eeuw afgebroken werd. Halverwege de vijftiende eeuw trad Arnhem toe tot de hanze. Aansluiting bij dit handelsverbond zorgde voor een bloeiende economie. De stad is pas echt gaan groeien in de tweede helft van de negentiende eeuw. Die trend zette zich voort in de twintigste eeuw.

Arnhem is een stad met verschillende gezichten. Het historische hart van Arnhem heeft zwaar te lijden gehad onder de bombardementen die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog plaatsgevonden hebben. Hierdoor kent het centrum relatief veel jongere gebouwen. Dankzij verschillende musea en bezienswaardigheden kun je zien en beleven wat de oorlog gedaan heeft met Arnhem en zijn inwoners. We hebben even getwijfeld of we de Arnhemse trolleybussen in de top 10 bezienswaardigheden van Arnhem zouden zetten. Ze zien er bijna hetzelfde uit als de normale bussen en laten we eerlijk zijn: mooi is anders. Wat de trolleybussen zo bijzonder maakt is deze eerste variant van elektrische bussen sinds 1949 rondrijdt in Arnhem. Het is de enige stad in Nederland is waar deze milieuvriendelijke bussen rijden.

De centrale ligging van Arnhem heeft ervoor gezorgd dat een aantal belangrijke bezienswaardigheden zich hier gevestigd hebben. Denk aan de Koninklijke Burger's Zoo, dat zich tot de meest populaire dierentuinen van Nederland mag rekenen. Of aan het Nederlands Openluchtmuseum waar je op verschillende manieren kennismaakt met de cultuur van Nederland. Hier komen jaarlijks meer dan een half miljoen bezoekers op af. Arnhem is verder gunstig gelegen ten opzichte van een van de mooiste natuurgebieden van Nederland: de Veluwe. Zowel Nationaal Park Veluwezoom als het Nationale Park De Hoge Veluwe liggen in de nabijheid van Arnhem.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Arnhem

bezienswaardigheid nummer 1

Park Sonsbeek

Wij denken dat als er een verkiezing gehouden zou worden van de mooiste stadsparken van Nederland, Park Sonsbeek een grote kans maakt om deze titel in de wacht te slepen. Het is niet voor niets dat wij dit 67 hectare metende park op de eerste plek zetten van de top 10 bezienswaardigheden van Arnhem. De kracht van het park zit hem in de diversiteit van de inrichting en de hoogteverschillen waardoor je vooral aan de zuidelijke kant mooie uitzichten op de stad Arnhem hebt. Het park is het mooiste in de zomermaanden, als de grote grazers in de weide staan. Belangrijke bezienswaardigheden binnen dit stadspark zijn Huis Sonsbeek, Paviljoen Sonsbeek, de Witte Watermolen en het Nederlands Watermuseum.

   
bezienswaardigheid nummer 2

Burger's Zoo

Arnhem is gezegend met een van de mooiste dierentuinen van Nederland: Burgers' Zoo. De officiële naam luidt Koninklijke Burgers' Zoo. De titel 'Koninklijk' mogen ze sinds hun 100-jarige bestaan in 2013 gebruiken. In Burger's Zoo kun je honderden dierensoorten bewonderen, die in verschillende leefgebieden geplaatst zijn. Zo waan je je in de Burger's Safari ergens op een Afrikaanse savanne, kun je in Burger's Bush dieren zien die in een regenwoud leven en zijn de waterdieren ondergebracht in Burger's Ocean. Onder de dieren die je in deze dierentuin zou kunnen zien zitten natuurlijk toppers zoals de leeuw, de tijger, de olifant, het stokstaartje en verschillende apensoorten. Burger's Zoo is een geweldig uitje voor jong en oud, waar je gemakkelijk een dag voor uit kunt trekken.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Nederlands Openluchtmuseum

Een museum over Nederland. Dat is de kortste manier om het Nederlands Openluchtmuseum te omschrijven. Dit buitenmuseum behoort tot de best bezochte musea van Nederland. Opvallend is dat het museum erg geliefd is als museumuitje. Er zijn verschillende elementen toegevoegd om het voor kinderen extra interessant te maken, zoals een leuke buitenspeeltuin en natuurlijk de rit met de tram over het museumterrein. Het Nederlands Openluchtmuseum is een cultuurhistorisch museum waarbij het leven in Nederland door de eeuwen heen belicht wordt. Zo kun je in deelgebied Dorp een typisch Zaanse buurt bezoeken, laat deelgebied Platteland zien hoe de zuivelindustrie werkt en maak je in deelgebied Landgoed kennis met het echte Amsterdam. Soms kom je verrassende elementen tegen die direct een gevoel van herkenning op zullen roepen. Zo kun je typisch Chinees restaurant bezoeken zoals die in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw in Nederland als paddenstoelen uit de grond schoten.

Een onderdeel van het Nederlands Openluchtmuseum dat een speciale vermelding verdient is de Canon van Nederland. Hier maak je kennis met vijftig elementen uit het dagelijks leven van Nederland die door de jaren heen invloed hebben gehad op het vormen van Nederland als land en samenleving. Trek voor de Canon van Nederland minstens een uur uit als je het optimaal wilt ervaren.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Eusebiuskerk

Je zult de kerktoren van de Eusebiuskerk ongetwijfeld zien als je door het centrum van Arnhem loopt of fietst. Deze toren heeft een hoogte van maar liefst 93 meter, waarmee deze toren tot de tien hoogste kerktorens van Nederland behoort. De protestantse kerk zelf is het grootste kerkgebouw van de stad. De reden om de Eusebiuskerk een vrij hoge plek in het lijstje met de belangrijkste bezienswaardigheden te geven is de lift. Tegen betaling kun je met de lift naar boven om vervolgens van een prachtig uitzicht over Arnhem en de omgeving te kunnen genieten. Uniek zijn de twee glazen balkons die je een zicht bieden op de buitenkant van de toren. Zo kun je onder andere de opvallende schijnspuwers bekijken. Voor wie hoogtevrees heeft is het betreden van deze glazen balkons een uitdaging, omdat de vloeren ook uit doorzichtig glas bestaan.

   
bezienswaardigheid nummer 5

Sabelspoort

De Tweede Wereldoorlog heeft een spoor van vernielingen door het centrum van Arnhem getrokken. Sommige historische bouwwerken zijn na de oorlog herbouwd of hersteld. De Sabelspoort is daar een mooi voorbeeld van. Dit is de laatst overgebleven stadspoort van de vier die ooit Arnhem omringden. De renaissancegevel met de twee torens valt op naast het modern vormgegeven Provinciehuis van Gelderland. Tegenwoordig kun je alleen nog maar te voet of op de fiets door de middeleeuwse poort gaan. De Sabelspoort vormt de verbinding tussen het gebied langs de Rijn en de Markt, waaraan onder andere de Eusebiuskerk staat. Vandaar dat de in 1952 herbouwde poort ook wel Eusebiuspoort genoemd wordt. Goed te weten als je de Sabelspoort wilt fotograferen: aan de Marktzijde heb je tegenlicht en aan de zuidelijke Rijnzijde wordt het zicht op de poort grotendeels ontnomen door de bomen die ervoor staan, op het moment dat deze bomen volop blad dragen.

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Airborn at the Bridge

Er zijn verschillende plekken in en rond Arnhem waar het verhaal van de impact van de Tweede Wereldoorlog op de stad verteld wordt. Airborne at the Bridge laat je de hevige gevechten die in september 1944 bij de Rijnbrug plaatsvonden meebeleven. Met uitzicht op de door de oorlog internationaal bekende John Frostbrug kun je de gevechten vanuit de perspectieven van drie totaal verschillende deelnemers aan de strijd ervaren: die van de Britse luitenant John Grayburn, de Duitse Hauptsturmführer Viktor Eberhard Gräbner en de Nederlandse kapitein Jacob Groenewoud. Alledrie deze soldaten sneuvelden tijdens de beroemde Slag om Arnhem. Airborn at the Bridge is gratis te bezoeken.

   
bezienswaardigheid nummer 7

De 7 Straatjes

Het centrum van Arnhem is opgedeeld in acht zogenaamde kwartieren, die ieder hun eigen karakter hebben. Zo kun je in het Korenkwartier prima uitgaan, draait het in het Rozetkwartier om cultuur en educatie en is het Stationskwartier voor velen de poort tot de stad. Het oude stadshart van Arnhem laat zich misschien wel van zijn mooiste kant zien in 7 Straatjes. Dit kwartier beslaat een gebied van 7 straten. Hier kun je een aantal historische panden zien, geweldig winkelen in authentieke winkels die niet tot de bekende ketens behoren en even tot rust komen in de gezellige kleinschalige horecazaken. De 7 Straatjes is daarmee de winkelbuurt voor wie niet voor de grote merken gaat, maar wie liever snuffelt in leuke lokale zaken.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Musis Sancrum

Arnhem komt steeds meer bekend te staan vanwege de architectuur. In het geval van Arnhem is het vooral de moderne architectuur die hoge ogen gooit. Mooie voorbeelden hiervan zijn het bijzonder vormgegeven station Arnhem Centraal, het Focus Filmtheater en de Rozet. Een gebouw dat op ons veel indruk heeft gemaakt tijdens ons bezoek aan Arnhem is het Musis Sacrum. Dit gebouw laat twee totaal verschillende gezichten zien. Aan de kant van het Velperplein staat het in 1847 gerealiseerde concertgebouw. Dit van vele torentjes voorziene gebouw is maar ternauwernood aan de slopershamer ontkomen. Gelukkig maar. Vanwege een capaciteitstekort is er aan de kant van het Musispark een strak vormgegeven Parkzaal toegevoegd. Het cleane design, zonder extra opsmuk in de vorm van ornamenten, beelden, torentjes of andere elementen, kan ons zeer bekoren.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Rijnkade en de Foodhall

Arnhem ligt aan de Rijn. Een bijna logisch gevolg is dat de stad een kade heeft: de Rijnkade. We hebben getwijfeld om de Rijnkade een plekje in dit overzicht te geven. Er zijn een aantal musea en bezienswaardigheden die minstens net zo hard in deze top 10 van Arnhem thuishoren. In de Rijnkade zien we vooral potentie. Na W.O. II was het vooral functionaliteit die voorrang had bij de heropbouw van de stad. Nu, decennia later, volgt Arnhem hetzelfde traject als Rotterdam, die andere grote stad die door bombardementen vernietigd werd. Tijdens de stadsvernieuwingsprojecten wordt nu ook naar schoonheid en meerwaarde gekeken, zowel voor bewoners als voor bezoekers. Het uitzicht op de Rijn is op zich al een mooie eigenschap van de Rijnkade. De aanwezige terrassen zorgen vooral in het zomerseizoen voor wat extra sfeer. De in 2019 geopende Foodhall voegde daar weer wat extra's aan toe, waardoor er een extra prikkel is om als toerist een bezoekje aan de Rijnkade te brengen.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Modekwartier

Het Modekwartier is een buurt met meerdere gezichten. Het Modekwartier ligt net buiten de centrumring, maar is vanuit het Musiskwartier met vijf minuten wandelen te bereiken. Het Modekwartier is wat ons betreft een van de meest kenmerkende plekken in het hart van Arnhem. Hier zie je een mooie mix van het dagelijks leven en winkeltjes die vooral in het teken van mode staan. In en rond de buurt zitten verschillende zaken die de buitenlandse keukens vertegenwoordigen. Hiermee wordt het multiculturele karakter van Arnhem benadrukt. De kans bestaat ook dat je hier rondloopt en er helemaal niets aan vindt. Het Modekwartier is veel minder gepolijst dan bijvoorbeeld de 7 Straatjes. Wij vinden het juist daarom een buurt die het verdient om bezocht te worden.

   
 

TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Arnhem. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Arnhem. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Arnhem:

toeristische info over Arnhem

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies