top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van de provincie Utrecht, Nederland

Nederland
top 10 bezienswaardigheden:

Nederland

Plaatsen in Nederland:
Alkmaar
Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Arnhem
Bergen op Zoom
Breda
Delft
Den Bosch
Den Haag
Deventer
Doesburg
Dordrecht
Eindhoven
Gouda
Groningen
Haarlem
Hoorn
Kampen
Leeuwarden
Leiden
Maastricht
Middelburg
Nijmegen
Roermond
Roosendaal
Rotterdam
Schiedam
Texel
Tilburg
Utrecht
Valkenburg
Veere
Vlissingen
Volendam
Waddeneilanden
Zierikzee
Zutphen
Zwolle

Provincies in Nederland:
Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Utrecht

... meer handige websites

 

Met meer dan 270 historische plaatsen heeft de provincie Utrecht veel geschiedenis en prachtige monumentale panden en kastelen te bieden. Daarnaast ligt deze kleinste provincie van Nederland ook nog eens in het ‘Groene Hart’ van het land. Steden als Utrecht, Woerden en Vianen zijn vaak voorzien van grachten en kanalen die het uiterlijk veel voordeel geven. Veel recreanten zoeken de plaatsen rondom de Loosdrechtse Plassen en Vinkeveense Plassen op. Hier is dan ook veel vertier in en rondom het water en de bossen te vinden. De stad Utrecht op zich is een bezoekje waard. De gezellige en sfeervolle binnenstad kent leuke pleintjes en grachten waaraan het heerlijk vertoeven is op één van de vele terrassen die de stad rijk is.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
de provincie Utrecht

bezienswaardigheid nummer 1

Dom van Utrecht

De gotische Domkerk in het hart van Utrecht staat symbool voor de stad. De Dom werd in 1254 gebouwd en heeft sindsdien al vele restauraties en verbouwingen gehad. Met zijn ruim 112 meter hoogte is de Domtoren de hoogste kerktoren van Nederland. Ook de binnenkant is opmerkelijk te noemen. Een mozaïekvloer uit de dertiende eeuw of muurschilderingen van 1430 zijn geen uitzonderingen. Wie van een spectaculair uitzicht wil genieten, moet zeker de toren beklimmen of een ticket boeken om met de lift naar boven te kunnen gaan.

   
bezienswaardigheid nummer 2

Loosdrechtse Plassen

Samen met de Vinkeveense Plassen zijn de Loosdrechtse Plassen bij uitstek zeer goede wateren voor allerlei vormen van watersport. Bijvoorbeeld om te duiken. Het water zou van een dusdanige kwaliteit zijn dat je goed zicht hebt onder water. Maar ook de zeil- en waterskischolen doen het er erg goed. Het grootste dagrecreatiegebied ligt bij De Stook. Hier kun je bijvoorbeeld kano’s of roeiboten huren of lekker luieren aan het strand.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Utrechtse Heuvelrug

Het recreatiegebied rondom de Utrechtse Heuvelrug heeft veel te bieden. Zowel op sportief gebied als voor ontspanning is er voldoende afwisseling. Zo is er in Amerongen een Tabaksmuseum te vinden. Bij Rhenen vind je het Ouwehands Dierenpark en bij Doorn zijn er veel speelmogelijkheden voor de kleintjes te vinden bij het Rosarium. In het Nationale Park Utrechtse Heuvelrug ligt het landgoed De Ruiterberg. Het park leent zich uitstekend voor wandel- en fietsroutes. Heide, graslanden, vennen en bossen wisselen elkaar af en hier en daar kom je een landhuis of kasteel tegen.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Oudewater

Het pittoreske Oudewater wordt als één van de mooiste kleine stadjes van Utrecht gezien. Ooit stond dit oer-Hollandse plaatsje bekend om zijn touwindustrie en zijn eerlijke inwoners. In de middeleeuwen had het de reputatie dat er in de handel eerlijk werd gewogen en afgerond. Veel van die tijd is terug te vinden in de grote aantallen historische geheimen van de stad. Oude trapgeveltjes en kleine grachten voeren je langs oude tot zeer oude woningen die eens dienst deden als patriciërshuizen. Een oude bijzondere bezienswaardigheid is te vinden aan de Waag. Hier bevindt zich de originele ‘heksenwaag’ waar personen werden gewogen om te bewijzen dat ze heks waren. Nog altijd is het in gebruik. In het touwmuseum ‘De Baanschuur’ is veel geschiedenis te vinden over de stad en zijn mensen. Het is er zelf mogelijk om je eigen springtouw te maken. 

   
bezienswaardigheid nummer 5

Kasteel Duurstede

Een schitterende plek in Utrecht is Kasteel Duurstede. Dit middeleeuws kasteel is ontstaan naast de woontoren die er omstreeks 1270 werd gebouwd. Kasteel Duurstede is niet veel later gebouwd. Hiermee behoort dit kasteel tot de oudste kasteelruïnes van Nederland. Om het kasteel ligt een prachtig en goed onderhouden park. Door zijn bijzondere en romantische ligging is het kasteel tegenwoordig een veel gevraagde locatie om te trouwen en/of te feesten. De verschillende ruimtes bieden veel mogelijkheden voor uiteenlopende activiteiten. Zo heeft het al regelmatig op televisie gefungeerd als decor voor onder andere Bassie en Adriaan of in de film van Sinterklaas. In de zomermaanden kun je Kasteel Duurstede bezoeken op het moment dat er geen evenement plaatsvindt.

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Centraal museum

Het Centraal Museum is een geliefde culturele bezienswaardigheid in de stad Utrecht. In dit museum staan kunst en cultuur centraal. Zowel oude als moderne kunst worden hier op een bijzondere manier samengevoegd. Ook qua kostuums wordt oud en nieuw met elkaar verweven. Zo zijn er naast de 18de eeuwse kostuums ook creaties van het fashion duo Victor & Rolf te vinden. Met een bezoek aan dit museum krijg je een prima beeld van de stad Utrecht en zijn geschiedenis. Het Nijntje museum en het Rietveld Schröderhuis maken deel uit van het Centraal Museum.

   
bezienswaardigheid nummer 7

Ouwehands Dierenpark

In de stad Rhenen ligt het schitterend aangelegde Ouwehands Dierenpark. In 1919 begon de heer Cor Ouwehand op deze locatie een kippenboerderij. Als snel kwamen hier dieren bij als fazanten, pauwen en wasberen. En zo ontstond langzaam het idee van een dierentuin. Tegenwoordig is het oppervlak uitgebreid naar ruim over de twintig hectare en trekt het jaarlijks duizenden bezoekers. De reuzenpanda's Xing Ya en Wu Wen mogen als grote publiekstrekkers van dit boeiende dierenpark beschouwd worden. Voor een deel van de bezoekers vormen deze zeldzame prachtige dieren de reden om specifiek naar Ouwehand te komen.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Spoorwegmuseum

De stad Utrecht is al jarenlang een belangrijk spoorknooppunt binnen Nederland. Het is zelfs zo erg dat als Station Utrecht CS problemen heeft, het treinverkeer in een groot deel van het land ontregeld wordt. Het is bijna een vanzelfsprekendheid dat juist in een stad als Utrecht een museum staat dat de geschiedenis van de spoorwegen en treinen in Nederland laat zien. Het Spoorwegmuseum is tegenwoordig gevestigd in en rond het voormalige Maliebaanstation. Het is een breed georiënteerd museum waarin alle facetten van spoorwegen en treinen de revue passeren. Natuurlijk kun je hier verschillende treinstellen in het echt zien, zoals verschillende stoomlocomotieven uit de negentiende en twintigste eeuw en elektrische treinen waaronder de Hondekop en de Sprinter.

Tegenwoordig kun je het Spoorwegmuseum met de trein bereiken. Dat kan via een speciale pendeldienst die van Utrecht Centraal naar Utrecht Maliebaan rijdt. Dat gebeurt ieder uur, tijdens de openingstijden van het Spoorwegmuseum. Je hoeft hier geen speciaal kaartje meer voor te kopen. Sinds Utrecht Maliebaan een regulier tariefpunt is kun je de rit via je OV-kaart betalen.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Slot Zeist

Slot Zeist is een van de mooiere slotcomplexen van Nederland. Voor een kijkje in het leven tijdens de ‘Gouden Eeuw’ moet je echt dit prachtige kasteel bezoeken. De lange oprijlaan is een voorbode voor wat er achter ligt. De vertrekken zijn volledig in stijl uitgerust zoals het omstreeks de 17de eeuw moet zijn geweest. Vroeger waren er nog tentoonstellingen te bewonderen. Tegenwoordig kun je Slot Zeist als hotelgast, congresbezoeker of horecagast bezoeken. De aangrenzende tuin en waterpartij zijn een lust voor het oog.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Fort bij Vechten

Het Fort bij Vechten stamt uit het jaar 1869 en beslaat een 17 hectare tellend gebied. Het fort bestaat uit zo’n tweeëntwintig gebouwen waaronder wachtgebouwen, een bomvrije kazerne en een buitenfort. Het maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit is een soort van waterkrans wat vroeger wel vaker ter bescherming rondom belangrijke steden werd gelegd.

   
 

Meer informatie over de provincie Utrecht:

de mooiste dorpjes van Utrecht

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies