top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Drenthe, Nederland

Nederland
top 10 bezienswaardigheden:

Nederland

Plaatsen in Nederland:
Alkmaar
Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Arnhem
Bergen op Zoom
Breda
Delft
Den Bosch
Den Haag
Deventer
Doesburg
Dordrecht
Eindhoven
Gouda
Groningen
Haarlem
Hoorn
Kampen
Leeuwarden
Leiden
Maastricht
Middelburg
Nijmegen
Roermond
Roosendaal
Rotterdam
Schiedam
Texel
Tilburg
Utrecht
Valkenburg
Veere
Vlissingen
Volendam
Waddeneilanden
Zierikzee
Zutphen
Zwolle

Provincies in Nederland:
Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieŽn:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Drenthe

... meer handige websites

 

Tussen de provincies Gelderland en Groningen ligt de levendige provincie Drenthe. De afwisseling tussen boeiende musea, prachtige en uitgestrekte natuurparken en historische bezienswaardigheden zoals die tientallen hunebedden zorgen ervoor dat er voor iedereen wel wat te doen of te beleven is. Het dierenpark Emmen zorgt in ieder geval voor plezier voor zowel jong als oud. Een andere trekpleister is het kamp Westerbork. Een droevig deel uit onze geschiedenis wordt hier belicht. Verder vind je in dit boeiende deel van Nederland de oudste kano ter wereld en het beste race circuit.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Drenthe

bezienswaardigheid nummer 1

Hunebedden

Drenthe staat heel bekend om zijn vele hunebedden die her en der over de landschappen liggen verspreid. Een andere veel genoemde benaming voor deze stenen bouwwerken is ook wel Dolmen. Vaak staan er een aantal enorme stenen rechtop waarop een plat exemplaar gelegd is. Vaak bevindt de ingang zich aan de zuidzijde. De hunebedden werden in de nieuwe steentijd hoogst waarschijnlijk gebruikt als grafkamers. De grootste hunebed is te vinden bij de plaats Borger. Het is te vinden naast het Hunebedcentrum.

   
bezienswaardigheid nummer 2

Drents Museum

In de stad Assen ligt het Drents Museum. Dit is het belangrijkst museum van de provincie Drenthe. Hier is namelijk veel terug te vinden over de prehistorie en andere wetenswaardigheden van deze streek. Ook wordt er het verhaal verteld van het meisje van Yde. Het lijkje van dit 16 jarig meisje werd in 1897 gevonden. Onderzoek heeft uitgewezen dat het meisje leefde tussen 54 v. Chr. en 128 n. Chr. Verder zie je er onder andere botten van Mammoeten en voorwerpen van Neanderthalers.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Wildlands Adventure Zoo Emmen

Wil je dieren bewonderen in een zo natuurlijk mogelijke omgeving? Dan moet je in Drenthe bij het Wildlands Adventure Zoo Emmen zijn. Dit is de totaal vernieuwde versie van het in 1935 door Willem Oosting opgerichtte Noorden Dierenpark Emmen. Wie Wildlands Adventure Zoo Emmen bezoekt die zal zijn of haar ogen soms goed de kost moeten geven. Net als bij een echte safari moet je soms goed zoeken naar de aanwezige dieren. Die hebben vooral op basis van leefgebied een plekje gekregen in deze prachtige dierentuin. Zo staat Serenga in het teken van droge vlakten en is Nortica het gebied dat de koudere delen van onze planeet weergeeft.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Kamp Westerbork

Een niet zo fraai stukje geschiedenis is te vinden in Kamp Westerbork, bij de plaats Hooghalen. Hoewel het park meerdere functies heeft gehad zoals als vluchtelingenkamp en militair kamp, is het het bekendst geworden als Joods doorgangskamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hiervandaan werden duizenden Joden naar vernietigingskampen gedeporteerd. De laatste gevangenen werden er op 12 april in 1945 bevrijd door het Canadese leger. In het Herinneringscentrum wordt meer over dit stuk van de geschiedenis verteld.

   
bezienswaardigheid nummer 5

Assen

De meeste autorace liefhebbers noemen de plaats Assen in ťťn adem met de TT Assen. Op het circuit van Assen worden jaarlijks de snelste motorraces van ons land gehouden. De eerste race in Assen werd in 1925 gereden. Alleen was dit niet op het circuit, maar langs de dorpjes over klinkerwegen. Het huidige circuit is geopend in 1955.

Assen is natuurlijk veel meer dan een racecircuit. Het is de hoofdstad van de provincie Drenthe. Assen kent een aantal bezienswaardigheden zoals het Drents Museum, de Jozefkerk en het standbeeld van Bartje. Verder behoort Assen samen met Emmen tot de betere steden in Drenthe om te gaan winkelen. Tussen de bekende winkelketens vind je nog een groot aantal lokale winkels waar je heerlijk kunt gaan snuffelen en kopen.

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Nationale Parken

Drenthe kent drie flinke Nationale Parken. Het 61 km≤ tellende Nationale Park Drents-Friese Wold met dorpjes als Appelscha en Wapse. Het Nationale Park Dwingelderveld is iets kleiner. Dit park telt een kleine 37 km≤. Bijzonder aan dit park is het verhoogde wandelpad en het aantal vennen. En als derde park het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. Op ruim 100 km≤ zijn maar liefst 16 dorpen te vinden.

   
bezienswaardigheid nummer 7

Kasteel van Coevorden

Het enige kasteel van de provincie Drenthe is te vinden bij Coevorden. Het Kasteel van Coevorden werd omstreeks 1024 gebouwd als burg voor ambtenaren. Later in 1522 werd het rigoureus verbouwd en aangepast. Daarna is het in gebruik geweest als ziekenhuis, gouverneurshuis en als gemeentehuis. Tegenwoordig is het kasteel in gebruik als hotel, restaurant en feestgelegenheid waaronder trouwerijen.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Kano van Pesse

Volgens velen is de oudste boot ter wereld te bewonderen in ons Drentse plaatsje Pesse. De houten kano zou gemaakt zijn tussen 8200 en 7600 v. Chr. De kano werd in 1955 gevonden in een weggezakte rivierbedding. Het zou zijn gemaakt van een uitgeholde stam van een conifeer soort. Het bootje is te bewonderen in het Drents Museum te Assen.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Berend Botje

Veel Nederlanders kunnen het kinderliedje ĎBerend Botje ging uit varen..í zo meezingen. De oorsprong van dit liedje is minder goed bekend. Er zijn meerdere verhalen over wie er nu symbool heeft gestaan voor Berend Botje. Het beeld is in ieder geval terug te vinden in Zuidlaren in een loods van het Molenmuseum De Wachter. Een replica van het beeld staat aan de Stationsweg te Zuidlaren.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Zuidlaardermarkt

Veel paardenliefhebbers bezoeken jaarlijkse deze zeer bekende paardenmarkt in Zuidlaren. Op de Zuidlaardermarkt worden als sinds het jaar 1200 paarden verhandeld. Zelfs mensen uit omliggende landen zoals Polen, ItaliŽ en Denemarken bezoeken de Zuidlaardermarkt met enige regelmaat. Naast de paarden worden er ook andere dieren en waren verkocht. De markt heeft een lengte van ongeveer vier kilometer.

   
 

Meer informatie over Drenthe:

bungalowparken in Drenthe
de mooiste dorpjes van Drenthe
Drenthe officiŽle site

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies