top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Leiden, Nederland

Nederland
top 10 bezienswaardigheden:

Nederland

Plaatsen in Nederland:
Alkmaar
Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Arnhem
Bergen op Zoom
Breda
Delft
Den Bosch
Den Haag
Deventer
Doesburg
Dordrecht
Eindhoven
Gouda
Groningen
Haarlem
Hoorn
Kampen
Leeuwarden
Leiden
Maastricht
Middelburg
Nijmegen
Roermond
Roosendaal
Rotterdam
Schiedam
Texel
Tilburg
Utrecht
Valkenburg
Veere
Vlissingen
Volendam
Waddeneilanden
Zierikzee
Zutphen
Zwolle

Provincies in Nederland:
Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Leiden
reisadvies reisadvies Nederland

... meer handige websites

 

Leiden is een grote stad in het westelijke deel van Zuid-Holland. De stad kent een lange rijke geschiedenis en heeft zijn welvaart mede te danken aan de universiteit van de stad. Deze universiteit werd aan de stad geschonken door Willem van Oranje nadat Leiden een zware belegering van de Spanjaarden had doorstaan. Mede hierdoor is Leiden tegenwoordig een bruisende studentenstad. Leiden staat bekend als kennisstad met meerdere musea zoals het Rijksmuseum voor oudheden, Museum Volkenkunde, Naturalis en het Boerhaave museum. Veel van deze musea zijn direct te verbinden met de universiteit. Net als de Sterrewacht van leiden en de Hortus botanicus. De bevrijding van de stad wordt hier nog ieder jaar gevierd op drie oktober onder de naam Leidens ontzet, Tijdens dit feest wordt er traditiegetrouw haring en wittebrood uitgedeeld.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Leiden

bezienswaardigheid nummer 1 Rijksmuseum voor oudheden
Het rijksmuseum voor oudheden in Leiden heeft de grootste archeologische collectie van Nederland. Het kent vier belangrijke afdelingen, allen met hun eigen tijdperk, cultuur en charme. Beneden vindt men de oude Egyptenaren terug met hun mysterieuze mummies en hiëroglyfen. In de hal van het museum staat zelfs een heuse Egyptische tempel. Op de eerste en tweede verdieping vindt men de oude Grieken en Romeinen terug. Hier is een grote collectie oude beelden en gebruiksvoorwerpen te zien. Daarnaast is bovenin een overzichtstentoonstelling van gebruiksvoorwerpen gevonden in Nederland. Niet alleen voor volwassenen is het RMO interessant. Voor kinderen is er in de vakanties altijd wat te doen en er zijn voor verschillende afdelingen leuke puzzel en doeopdrachten bedacht die ook voor de kleintjes een bezoekje een spannende middag maken.
www.rmo.nl
   
bezienswaardigheid nummer 2 De Waag
De Leidse Waag is een rijksmonument aan de Aalmarkt. Dit prachtige gebouw Hollands classicistische stijl is hier gebouwd in de zeventiende eeuw ter vervanging van de oude houten waag. Een waag was vroeger één van de stadsrechten die een eerlijke handel in de stad bevorderden. De marktkooplieden en handelaars werden hier verplicht om hun goederen te wegen. De Leidse waag doet tegenwoordig dienst als bijgebouw van de Stadgehoorzaal. Er worden hier met regelmaat concerten gegeven. De agenda hiervan vindt u op de onderstaande link.
   
bezienswaardigheid nummer 3 De Leidse loper
De Leidse loper is een bewegwijzerde wandelroute door het historische centrum van Leiden. Deze wandelroute neemt je mee langs een aantal van de mooiste plekjes van Leiden. In totaal kom je langs 24 historische plaatsen in leiden zoals de Doelenpoort, Rapenburg, de Waag, de Burcht, de Pieterskerk en de Lakenhal. Informatie kunt u onderweg terugvinden op website van de Leidse loper waar u geluidsfragmenten vindt bij ieder historisch gebouw. Men kan ook een App downloaden met deze geluidsfragmenten.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Museum Volkenkunde
Het Museum Volkenkunde is een museum dat je via een aantal zalen meeneemt naar alle uithoeken van de wereld. Het beschikt over een bijzonder grote en oude collectie. De oorsprong van de collectie ligt bij Rijks Ethnographisch Museum. In totaal bestaat de collectie van het museum Volkenkunde uit 240.000 objecten. Er worden ongeveer 4.000 van deze objecten tentoongesteld in acht verschillende zalen. Er zijn met regelmaat tentoonstellingen over specifieke onderwerpen. Er worden hier ook verschillende rondleidingen en workshops gegeven.
www.volkenkunde.nl/nl
   
bezienswaardigheid nummer 5 Naturalis
De officiële naam hiervan is Naturalis Biodiversity Center maar in de volksmond heeft men het over Naturalis. Dit onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum hebben alles bij elkaar meer dan 37 miljoen objecten in zijn collectie zitten. Het grootste gedeelte hiervan zijn insecten en andere ongewervelde. Er zijn hier een aantal vaste tentoonstellingen te vinden zoals de Oerparade, aarde leven en het Natuurtheater. Daarnaast zijn er verschillende wisselende tentoonstellingen met diverse thema’s. Voor kinderen worden er verschillende speurtochten en workshops in het museum georganiseerd. Tevens is het mogelijk om een kinderfeestje in het Museum te geven.
www.naturalis.nl/nl/
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Leidse hofjes
In totaal zijn er in Leiden 35 hofjes te vinden waarvan de eerste al in 1467 werd geopend. Deze hofjes bestaan voornamelijk uit een enkele of een dubbele rij huizen met daartussen een gemeenschappelijk tuin met daarin de waterpomp. Deze hofjes werden als een soort van sociale huurwoning gebouwd door weldoeners. Om in aanmerking te komen om in een hofje te wonen moest men aan een aantal criteria voldoen. Zo moest men weduwe zijn, boven een bepaalde leeftijd, een geloof aanhangen en niet te vergeten de bewoonsters moesten arm zijn. De meeste van deze hofjes in Leiden zijn vrij te bezoeken men dient er wel rekening mee te houden dat de meeste hofjes gewoon bewoond zijn.
www.steden.net/nederland/leiden/leidse-hofjes/
   
bezienswaardigheid nummer 7 De Burcht
De Burcht van Leiden is een ringwalburcht in het centrum van Leiden op een kunstmatige heuvel. De eerste delen van de burcht stammen uit de negende eeuw na Christus. In de eeuwen daarna is de burcht meerdere malen uitgebreid, verbouwd, herbouwd en gerenoveerd. De laatste renovatie vond plaats in 2010. Tijdens deze renovatie werden de muren verstevigd en oude slechte renovaties te niet gedaan. Vanuit het kasteel heb je een prachtig uitzicht over Leiden. De Burcht is het hele jaar vrij te bezoeken.
   
bezienswaardigheid nummer 8 De Sterrewacht van Leiden
De Sterrewacht is tegenwoordig gevestigd in J.H. Oortgebouw. De oude Sterrewacht van de universiteit van Leiden is gevestigd op het terrein van de Hortus botanicus. Dit gebouw is na restauratie van enkele jaren sinds 2012 weer geopend voor publiek. Men kan hier nu alles te weten komen het heelal maar ook over de rijke geschiedenis van de Sterrewacht in Leiden. Sinds 1633 is de universiteit Leiden al in het bezit van een Sterrewacht. In de beginjaren nog op het dak van de universiteit maar later in het gebouw de Sterrewacht bij de Hortus botanicus. Ook in de avonduren worden hier rondleidingen gegeven
www.oudesterrewacht.nl
   
bezienswaardigheid nummer 9 Hortus botanicus Leiden
De Hortus botanicus is de oudste nog bestaande botanische tuin van Nederland. Slecht enkele jaren na de opening van de universiteit van Leiden werd deze tuin aangelegd. In de beginjaren vooral om geneeskrachtige planten te bestuderen. Tegenwoordig bestaat de botanische tuin uit verschillende delen. De Voortuin, de Wintertuin, de Von Siebold Gedenktuin, de Oranjerie, de systeemtuin en een tropisch kassencomplex. Bij de tropische kassen behoort ook de Victoria kas waar de Victoria amazonica te bewonderen is. Dit is de grootste leliesoort ter wereld met grote drijvende bladeren die wel een doorsnee van drie meter kunnen hebben.
https://www.hortusleiden.nl/
   
bezienswaardigheid nummer 10 Winkelen in Leiden
Er zijn in Leiden meerder gezellige winkelstraten te vinden waar zowel de grote winkelketens als kleine unieke winkeltjes te vinden zijn. Zo is er winkelgebied de Breestraat die dwars door het oude centrum van Leiden loopt. Dan is er nog het winkelgebied Pieterskwartier met tal van kleine boetiekjes in de schaduw van de Sint-Pieter. Dan is er natuurlijk ook nog winkelgebieden Hartje Stad en Beestenmarkt waar ook veel cafés en restaurants zijn gevestigd.
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Leiden. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Leiden. Daar kun je per hotel, appartement en B&B meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Leiden:

Leiden in één dag
Leiden informatie
waar overnachten in Leiden

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies