top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Zuid-Holland: Molens van Kinderdijk

Zuid-Holland
top 10 bezienswaardigheden:

De meest indrukwekkende, mooie en interessante bezienswaardigheden van Zuid-Holland vind je hier.

Overzicht
Bezienswaardigheden in andere landen en plaatsen:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Kinderdijk

... meer handige websites

© teksten: top10bezienswaardigheden.nl
© foto: Silver Media.nl
alle rechten voorbehouden

Molens van Kinderdijk

Het Zuid-Hollandse dorp Kinderdijk staat bekend vanwege de Kinderdijkse molens. Deze 19 molens, waarvan er officieel slechts 18 in de gemeente Kinderdijk staan, vormen een belangrijke toeristische attractie die zowel door Nederlanders als door buitenlandse toeristen druk bezocht worden. Excursiebussen rijden tijdens de drukkere vakantieseizoenen af en aan in Kinderdijk. Wie de molens van Kinderdijk weleens bezocht heeft die zal helemaal begrijpen waarom dat is. Dit is één van de beste locaties in Nederland waar je zo'n unieke verzameling aan windmolens kunt aanschouwen. De andere plek is de Zaanse Schans in Noord-Holland.

De molens van Kinderdijk staan vanwege hun unieke karakter op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Daarnaast is het gebied waarin de molens staan een beschermd dorpsgezicht. Deze status zorgt ervoor dat er een uiterste inspanning gedaan zal worden om de situatie zoals die nu is ook voor volgende generaties te behouden, zonder dat er ingrijpende veranderingen plaatsvinden.

De molens van Kinderdijk zijn zogenaamde boezemmolens. Ze worden al eeuwenlang gebruikt om het water uit de laaggelegen polder omhoog te pompen. Dat gebeurde hier aan de Alblasserwaard al sinds het einde van de vijftiende eeuw. De huidige windmolens stammen uit de periode 1738 tot en met 1741. Dankzij een grootschalig restauratieproject eerder deze eeuw zien de molens er piekfijn uit. In totaal is er sprake van acht bakstenen windmolens, acht met riet bedekte windmolens, twee achtkantige windmolens en een wipmolen. Deze molen, De Blokker, is al wat ouder. Hij stamt uit het jaar 1630. Na een flinke brand in 1997 moest deze molen hersteld worden.

De molens ontdekken

Er zijn drie manieren om de molens te ontdekken: te voet, per fiets en vanaf het water. Vanaf de openbare weg (de Molenstraat of de Lekdijk) heb je prachtige vergezichten op de molens, maar kun je ze niet van dichterbij bekijken. Wil je een wandeling langs de molens maken dan kan dat over de Molenkade Nederwaard. Heen en terug ben je dan zo'n vijf kilometer in totaal onderweg. Er bestaan ook wandelroutes die een rondje maken waarbij je ook om de Boezem van de Overwaard loopt. Dan moet je rekenen op ongeveer 9 kilometer lopen, waarvan een deel over onverharde dijken die blubberig kunnen zijn.

Mocht je de molens van Kinderdijk op de fiets willen ontdekken, dan zijn moet je de stukken tussen knooppunten 2 en 3 en tussen knooppunten 2 en 19 fietsen. Van hieraf heb je het beste zicht op de molens van Kinderdijk. Het stukje fietspad tussen de knooppunten 2 en 30 kun je ook meepakken tijdens je fietstocht. Bij het bezoekerscentrum van de molens zijn geen fietsen te huur. Wel zijn er in de buurt van Kinderdijk verschillende fietsverhuurders te vinden waar je een fiets kunt huren.

Entreetickets

De toegang tot het gebied zelf is gratis. Je kunt vrij wandelen en fietsen over de daarvoor bestemde paden en dijken. Op het moment dat je de museummolens wilt bezoeken of aan een rondvaart op de rondvaartboot deel wilt nemen, heb je een entreeticket nodig. Dat kun je vooraf online reserveren. Je kunt ook bij het bezoekerscentrum dat bij de molens te vinden is een ticket kopen. Wie in het bezit is van een geldig entreebewijs die kan via een unieke code audiotours en een digitale kaart downloaden via een app. 

Meer informatie over Kinderdijk en de molens van Kinderdijk:

De molens van Kinderdijk
Kinderdijk

...meer handige websites
...alle bezienswaardigheden op top10bezienswaardigheden.nl

 

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies