Nederland Noord-Brabant

Noord-Brabant

Het leven is goed in het Brabantse land. Dat wordt gezongen in een liedje van enkele decennia geleden en is nog steeds een feit. Noord-Brabant behoort tot de leukste bestemmingen van Nederland. De provincie beslaat het noordelijke deel van wat vroeger het hertogdom Brabant was. De andere twee provincies die hier uit voortgekomen zijn, liggen in België. Dat zijn Antwerpen en Brabant (vroeger Zuid-Brabant geheten). Niet voor niets dat er cultureel gezien vrij veel overeenkomsten te zien zijn tussen deze provinciën. De Nederlandse provincie staat onder andere bekend om het jaarlijkse terugkerende carnavalsfeest, waarbij een vrij deel van de Brabanders hossend en zingend de laatste dagen door de vastentijd doorbrengt in kroegen en zalen.

Toeristisch gezien is Noord-Brabant enorm in trek. Er zijn ontelbaar veel fiets- en wandelroutes te vinden, waarbij sommige je voeren langs authentieke ijsboerderijen en knusse cafeetjes. Grote steden met veel historische gebouwen worden afgewisseld door landelijke gelegen knusse dorpjes. Steden zoals Breda, Den Bosch en Eindhoven trekken steeds meer toeristen dien op zoek zijn naar een gezellige en boeiende stedentripbestemming. Aan de andere kant biedt Noord-Brabant juist ook veel rust, onder andere in unieke natuurgebieden die menig fotograaf en schilder inspireert en geïnspireerd heeft. Denk aan bijvoorbeeld Vincent van Gogh. Het is de afwisseling die van Noord-Brabant een bestemming maakt met oneindig veel mogelijkheden, waarin voor eenieder iets leuks te vinden is.

Top 10 bezienswaardigheden van Noord-Brabant

1

Nationaal Park De Biesbosch

Ten noorden van Breda, tegen de provincie Zuid-Holland aan, ligt een uniek natuurgebied: De Biesbosch. Sinds 1994 heeft dit bos- en waterrijke gebied de status van nationaal park toebedeeld gekregen. Het zoetwatergebied wordt afgebakend door de Beneden Merwede in het noorden en de Nieuwe Merwede in het zuiden. De hoeveelheid kleine eilandjes geven het gebied een boeiend uiterlijk. Veel vogel en andere waterdieren leven hier onder prima omstandigheden. Zo zie je er regelmatig zeearenden, otters en bevers.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het maken van een tocht over het water. Zo kun je vanuit verschillende plekken een sloepje huren waarmee je de Biesbosch kunt verkennen. Een vaarbewijs heb je daar niet voor nodig. Tijdig reserveren is voor de dagen met mooi weer zeker aan te raden. Op zonnige zomerse dagen zijn de sloepjes niet aan te slepen. Een boottocht is niet noodzakelijk om de schoonheid van de Biesbosch te verkennen. Dit natuurpark is ook vanaf land prachtig. Er loopt een prachtige fietsroute door de Biesbosch en je kunt er diverse wandelingen maken. Een deel van de routes loopt door delen waar je met de auto niet kunt of mag komen.

2

Efteling

Voor Nederlanders is de centraal in Brabant gelegen Efteling hét pretpark van Nederland. Ooit begonnen als een sprookjespark en in de loop der jaren uitgegroeid tot het drukstbezochte themapark van de lage landen. Sinds 1952 is dit sprookjespark in Kaatsheuvel geopend voor publiek. Het sprookjesbos met onder andere het kasteel van Doornroosje is er nog altijd erg populair. Langzaam heeft het park zich van daaruit uitgebreid naar een zeer groot pretpark waar je al gillend een ritje in de Python kunt maken. De tovernar en parkmascotte Pardoes is het gezicht van de Efteling. Zijn taak is om de fantasie en het geloof in sprookjes in leven te houden. En sinds 2005 heeft hij daarin gezelschap van prinses Pardijntje.

Overnachten bij de Efteling

De Efteling is tegenwoordig het hele jaar door geopend en kent meerdere mogelijkheden om te overnachten. Dit begon ooit met het Efteling Hotel, maar tegenwoordig kun je ook in prachtige vakantieparken zoals Efteling Bosrijk slapen. Op die manier haar je nog meer uit je bezoek aan de Efteling. Als overnachtende gast mag je ’s morgens een half uur eerder het park in dan de dagtoeristen.

3

Vestingplaatsen

Een vestingstad of vestingplaats is een met vestingwerken versterkte stad of nederzetting met als doel het controleren van strategische punten. De provincie Noord-Brabant telt in totaal 17 vestingplaatsen en versterkte plaatsen. Vanwege de vaak nog (deels) intacte vestingwerken, de typische straatpatronen, de smalle straatjes en de historische panden zijn dit soort plaatsen vaak de moeite waard om te bezoeken. Veel van de kleinere vestingplaatsen worden niet voor niets opgenomen in overzichten met de mooiste dorpen en kleine stadjes van een bestemming. Zo zie je tussen de mooiste dorpen van Noord-Brabant meerdere vestingplaatsen terug, zoals Heusden, Willemstad en Grave.

Elf van de Brabantse vestingplaatsen behoren tot de Zuiderfrontier, die ook wel de Zuiderwaterlinie genoemd wordt. Langs deze Brabantse vestingsteden loopt een wandelpad dat een totale lengte van maar liefst 290 kilometer heeft. Deze hoef je natuurlijk niet in één keer te lopen. Deze wandelroute begint bij het station van Bergen op Zoom en eindigt in Grave.

Als je een vestingplaats in Noord-Brabant wilt bezoeken dan zou onze voorkeur uitgaan naar Willemstad. Hier kun je over de oude vestingwallen wandelen. Ook Grave en Heusden zijn absoluut aan te bevelen.

4

Strijp-S

Het is tegenwoordig een trend om oude industriële gebouwen, complexen en zelfs hele wijken te transformeren tot nieuwe plekken om te wonen, werken en ontspannen. Op die manier wordt het erfgoed van een stad verwerkt in een nieuwe versie van die stad. Strijp-S is een mooi voorbeeld van hoe een oude fabriek omgeturnd kan worden tot een gave plek die iets extra’s toevoegt aan een stad. In dit geval aan Eindhoven. Vroeger was dit terrein onderdeel van elektronicagigant Philips. De naam Strijp-S komt van de benamingen die Philips aan haar industrieparken gaf. Strijp-S was het eerste park, daarna volgden Strijp-T en Strijp-R.

Daar waar je voor 2004 alleen met een daarvoor bedoeld pasje binnenkwam, is de voormalige ‘verboden stad’ nu voor iedereen toegankelijk. Oude fabrieken en kantoren doen tegenwoordig dienst als wooncomplex met hippe lofts, als restaurant, als winkel, als hotel, als BMX-park of als ontdekfabriek. Daarnaast worden de pleinen en straten gebruikt voor evenementen als de Dutch Design Week, de Feelgood Market en nog heel veel meer.

5

Loonse en Drunense Duinen

Met de Loonse en Drunense Duinen hebben we een tweede nationaal park in onze top 10 bezienswaardigheden van Noord-Brabant. Het natuurgebied beslaat een oppervlakte van maar liefst meer dan veertig vierkante kilometer. Voldoende ruimte om je te vermaken en te genieten van de bijzondere natuur in het hart van Brabant. Dankzij de bijna vijfhonderd hectare aan zandverstuivingen hebben de Loonse en Drunense Duinen de bijnaam “Brabantse Sahara” gekregen. Verder bestaat de natuur hier hoofdzakelijk uit bossen (vooral naaldbomen) en heidegebieden. De Loonse en Drunense Duinen zijn het thuis voor verschillende diersoorten.

Het unieke aan het natuurgebied is dat er sprake is van zogenaamd levend stuifzand. Dit is het in Europa niet zo vaak voorkomende verschijnsel dat de wind vat kan krijgen op het zand en het kan verplaatsen. Her en der kun je er grazende schapen tegenkomen. Zij leveren zonder het te weten een strijd tegen het alsmaar terugtrekkende stuifzand. Zij eten nieuwe begroeiing op en zorgen dat zand en wind vrij spel behouden.

De beste manier om de Loonse en Drunense Duinen te ontdekken is door er te gaan wandelen. Dit kun je prima op eigen houtje doen. Er worden regelmatig wandelingen onder leiding van een boswachter georganiseerd.

6

Breda

Noord-Brabant telt een aantal steden die het bezoeken zeker waard zijn. Denk aan Den Bosch, Eindhoven, Bergen op Zoom en Tilburg. Onze aanbeveling voor Noord-Brabant is Breda. Deze stad is in de loop der jaren uitgegroeid van een regionaal belangrijke stad tot een stedentripbestemming waarvoor Nederlanders, Belgen en zelfs toeristen van verder weg naar Breda gereisd komen. Breda staat bekend als een stad waar je uitstekend kunt winkelen en waar de typische Brabantse bourgondische levensstijl in de genen ingebakken zitten. Interessante bezienswaardigheden in Breda zijn onder andere het Kasteel van Breda, het unieke Begijnhof en het Stedelijk Museum.

Ontdek Breda op de fiets

Dat Breda veel meer te bieden heeft, is te zien en lezen in het verhaal ‘Breda in 12 uur: de hoogtepunten van Breda‘. De basis voor deze dag in Breda was een via Baja Bikes geboekte fietstocht, waarbij er met een gids langs de mooie plekjes van Breda gefietst wordt. Wil je meedoen aan deze fietstour, dan moet je wel even vooraf reserveren. Indien je dat wilt mag je altijd gratis annuleren of verzetten.

7

Safaripark Beekse Bergen

Als je dieren in het wild wilt zien, dan is een reis naar de Afrikaanse wildparken natuurlijk een ideale manier om dat te doen. Als een safari in Afrika te hoog gegrepen is, is Safaripark Beekse Bergen een goed alternatief om giraffes, leeuwen, zebra’s en andere diersoorten te zien. Een deel van het park is toegankelijk om te betreden per auto of per safaribus. Je rijdt dan letterlijk door de verblijfplaats van de in Nederland niet in het wild voorkomende dieren.

Andere manieren om de Beekse Bergen te ontdekken zijn de safariboot (vooral fijn bij droog en warmer weer) en door middel van wandelen. Er is een kilometerslange wandelsafari door de Beekse Bergen uitgezet. Dit wildlife dierenpark behoort tot de grootste dierenparken van Europa.

Overnachten op de Beekse Bergen

Wil je alles uit je bezoek aan de Beekse Bergen halen? Overnacht dan in een safaritent, boomhut of luxe lodge in het Beekse Bergen Safari Resort. Je slaapt hier op de savanne, tussen de wilde dieren. Hoe gaaf wil jij jouw safaribeleving hebben?

8

Dintelse Gorzen

De Dintelse Gorzen vormen een uniek natuurgebied in het noordwesten van de provincie Noord-Brabant. De combinatie van zilte en zoete bodem zorgt voor een fraaie mix van flora. Hierdoor voelt een grote verscheidenheid aan dieren zich thuis in dit ruim vijf kilometer grote natuurgebied. Wandelaars kunnen hier via onverharde (soms drassige) paden het gebied verkennen. Daarbij kom je ongetwijfeld de grazende Shetland-pony’s of de Schotse hooglanders tegen. Vanwege de verschillende broedende vogelsoorten is het niet toegestaan om een hond mee te nemen tijdens een wandeling over de Dintelse Gorzen.

9

Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara

In het dorp Oudenbosch staat een groots kerkgebouw: de Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara. Deze rooms-katholieke kerk werd tussen 1867 en 1880 gebouwd. Echter pas sinds 1912 mag het een basiliek noemen. Wie eerder de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad heeft gezien, zal direct de gelijkenis treffen. Het ontwerp van de basiliek van Oudenbosch is op deze belangrijkste kerk geïnspireerd. Deze basiliek is wel beduidend kleiner. De groene koepel van twintig meter doorsnede is van ver al te zien. De Brabantse zanger en TV-persoonlijkheid Frans Bauer is in deze basiliek getrouwd. Voor de liefhebbers zijn er rondleidingen te boeken. Wie gewoon even een kijkje wil nemen in de neoclassicistische basiliek, die kan dat gratis doen. Bij voorkeur doe je dat buiten de momenten dat er een mis plaatsvindt.

10

Van Gogh-Roosegaarde fietspad

Noord-Brabant is een echte fietsprovincie. Er zijn tal van prachtige fietsroutes uitgezet waarbij je langs de hoogtepunten van Brabant fietst en onderweg lekker kunt genieten van de mooie natuur die hier op zoveel plekken nog aanwezig is. Wij durven zelfs te zeggen dat er geen provincie in Nederland is die zo’n gevarieerd aanbod aan vergezichten kan laten zien. Een zeer bijzondere fietsroute willen we er eventjes uitlichten: het Van Gogh-Roosegaarde fietspad. De wereldberoemde schilder Vincent van Gogh is geboren in het Brabantse plaatsje Zundert. Daar kun je zijn oude woonhuis bezoeken, dat tegenwoordig dienstdoet als museum. Verder lopen er door Noord-Brabant verschillende Van Gogh fietsroutes, die onder andere langs plekken voeren waar Van Gogh schilderde of kwam.

Op de Van Gogh fietsroute Eindhoven is een uniek onderdeel ingevoegd: het Van Gogh-Roosegaarde fietspad. Dit fietspad is geïnspireerd op ‘The Starry Night’ (De Sterrenhemel) van meesterschilder Vincent Van Gogh. Heijmans ontwikkelde speciaal voor het fietspad met kunstenaar Daan Roosegaarde een innovatieve technologie waarbij het pad verlicht wordt door duizenden fonkelende steentjes. Zodra de schemer intreedt verandert het fietspad in een levende versie van Van Gogh’s meesterwerk, maar dan op de grond in plaats van in de lucht.

Top 10's van plaatsen in Noord-Brabant

Meer informatie over Noord-Brabant